arch/ive/ief (2000 - 2005)

Racistisch filmmaker maakt film, met geld van SP.A en AGALEV.
by han Friday November 29, 2002 at 12:05 PM
han@indymedia.be

"Bijna alle Marokkanen die je hier ziet hebben een grootvader wiens eerste lief een schaap of een geit was." Neen, dit zijn niet de woorden van Philip De Winter maar van Guy lee Thys de maker van Kassablanka.

Racistisch filmmaker maakt film, met geld van SP.A en AGALEV.

"Bijna alle Marokkanen die je hier ziet hebben een grootvader wiens eerste lief een schaap of een geit was" Neen, dit zijn niet de woorden van Philip De Winter maar van Guy lee Thys maker van Kassablanka.


Kassablanka had een film moeten worden die mensen moet aanzetten om na te denken over racisme. De film kreeg finaciële steun van het Antwerpse stadsbestuur (AGALEV en SP.A incluis). Welnu, na het interview in Humo gelezen te hebben met de maker van die film, weiger ik naar die film te gaan. Een racist kan immers geen film maken tegen racisme, hij kan alleen een racistische film maken. En in een interview in Humo openbaar Guy Lee Thys zich als een racist eerst klasse.

Enkele citaten uit dat interview, en ik denk dat U dan ook niet meer naar die film wilt gaan.

"Waarom hebben de Turken zo weinig problemen in België. Omdat ze veel restaurants hebben en omdat ze onze vrouwen niet lastigvallen in discotheken. Maar Marokanen, Berbers ...."

"Iedereen weet toch dat die Marokkaans rakkers met hun petje half over hun hoofd sjakossentrekkers zijn."

"Zestien jarige Marokkanen die s'nachts over straat lopen, dat is crapuul, net zoals zestienjarige skinheads"

"Ze snappen natuurlijk niet dat het allemaal antiracistisch bedoelt was. Wat verwacht je ook van mensen die nooit een krant of boek lezen, en wier enige communicatie middel een schotel antenne is waarmee ze debiele soaps uit Marokko of Tukije ontvangen."

"Bijna alle Marokkanen die je hier ziet hebben een grootvader wiens eerste lief een schaap of een geit was."

Guy lee Thys zegt dat hij tijdens de opnames lang en veel met acteur heeft gepraat. Het resultaat is er dan ook naar.

Soûad Hamdaoul (actrice in Kassablanka en studente aan de VUB) in een interview over de film in Het laatste Nieuws : "Nooit zal ik me aanpassen aan de idealen van die amper geletterde migrantenmannen"
En dan is het meisje verbaasd dat ze boze reacties krijgt.

Maar misschien is de film geen racistische film, maar gewoon een film met een gezonde minachting voor het gewone, domme, klootjesvolk.
Ik heb zo'n vermoeden dat de film beiden is, een racistische film met minachting voor het klootjesvolk.

Mij krijg je voor geen geld naar een dergelijke film, ik betaal nog liever voor een avondje Jambers.

'klootjesvolk' = gebrek aan kansen
by Thijs Delva Friday November 29, 2002 at 01:25 PM
KillSabam@hotmail.com

Ik heb de film nog het interview gelezen maar het lijkt mij idd een film die een minachting voor 'het klootjesvolk' uitspreekt, zoals jij het verwoordt. Ik heb persoonlijk geen minachting voor 'het klootjesvolk', ik vind het enkel uitermate spijtig dat er iets bestaat als 'het klootjesvolk', en dit grotendeels door een falend onderwijs en een gebrek aan kansen voor vele jongeren, en vooral bij mensen met een niet-blank kleurtje. Dat de VUB studente zich nooit zal willen aanpassen aan de idealen van die 'amper geletterde migrantenmannen' is haar goed recht, ook ik ben absoluut niet te vinden voor de algemeen heersende moraal die geldt voor een groot deel van 'de migrantengemeenschap', maar wat zij zou moeten leren is dat zij zelf gewoon meer kansen en misschien wel geluk heeft gehad, en dat zij absoluut niet moet neerkijken op dat 'klootjesvolk'.

Niet Akkoord!
by Jan Wielockx Friday November 29, 2002 at 04:05 PM
pantokratormc@hotmail.com

Ik vind niet dat je dergelijke conclusies moet trekken. Op die manier kies je immers geen andere weg dan de zwart-witdenkers zelf. Een film is een film. Wie ze niet bekijkt en zich voor opinievorming enkel op blabla baseert, heeft geen recht van spreken. Hm, wel het recht maar het is af te raden. Indien David Lynch in een interview vertelt dat gehandicapten uitschot zijn, wat doet u dan? Zegt u: "Ach, hierop knap ik af?" Of heeft u de prent een kans? Indien u het wenst, kunt u mij contacteren voor verdere nuancering en uitzetting. Gegroet!
N.B. Ik heb de film niet gezien. Maar het zogenoemede interview is allesbalve overtuigend te noemen.

in cartoons
by metrizus Friday November 29, 2002 at 04:14 PM

Ik zat zaterdag in de cartoons naar die film te kijken en naast mij zaten twee allochtonen. In het begin lachten ze nog met de siuaties in de film, maar naarmate de film vorderde voelde ik schaamte in hun plaats ! De moslims werden gewoon voorgesteld als een bende beesten die voor niemand geen respect hebben. En de film eindigde met de volgende uitspraak : 'het vlaams blok eindigde met 1/3 van de stemmen en toch blijft er een cordon sanitaire...' Leuk dat de filmmaker ons zo een moraal wil meegeven...