arch/ive/ief (2000 - 2005)

Borgerhout: racistische fotoleugens ontmaskerd
by Salim Hellalet Friday November 29, 2002 at 10:50 AM

Ik was verbijsterd - woest - donderdag 28 november, toen ik mijn foto op de voorpagina van La Dernière Heure zag prijken. Een foto die de situatie in Borgerhout zo vervalst. Een ontmaskering in beelden.

Na de racistische moord op de jonge leraar Mohamed Achrak vertrek ik richting Antwerpen. Ik wil er die jongeren ontmoeten die momenteel het mikpunt zijn van een haatdragende mediacampagne. Ik wil er een fotoreportage maken over hun stijgende woede.

De fotoleugen

Dit ben ik, Salim Hellalet, fotograaf voor de redactie van www.solidair.org, Belg en migrant. 90 procent van mijn tijd heb ik een fototoestel tegen mijn aangezicht plakken. Tegenover me een fotograaf van Belga. Die heeft het "juiste moment" afgewacht om af te drukken. En mij te "pakken" in een situatie die hem uitkomt: het suggereren van een overmacht van migrantenjongeren tegenover de politie. Ik kijk in de richting van een flik - die je op de foto niet ziet - die Ahmed, de jongeman voor mij, onophoudelijk uitdaagt.
De fotograaf van Belga kiest ervoor om een (zeer) jonge flik te tonen, sympathiek, en zonder masker. Alle andere flikken waren wél gemaskerd.
De commentaren bij de foto: "émeutes" (rellen), "violences" (geweld), "vitres de magasins et voitures cassées..." (etalages en autoramen aan diggelen). Terwijl de situatie hier eigenlijk draait om een jongeman die zich kwaad maakt over het gewelddadige en uitdagende gedrag van een politieman.

Mijn foto's van dezelfde situatie

Zelfde situatie. Hier zie je echter wél de flik die - zoals je kan aflezen uit het zichtbare deel van zijn gezicht - Ahmed aan het uitdagen is. Hij draagt een helm en een masker. Net voor deze foto sloeg hij nog verschillende jongeren met zijn matrak. In het bijzijn van fotografen en cameramensen. En dáárvoor, amper twee minuten na de herdenkingsplechtigheid inde moskee, is de politie massaal binnengevallen, en heeft ze de straten afgesloten . De flikken dagen de wijkbewoners uit, jong en oud . Ze houden jongeren van 10 of 12 jaar oud tegen. Jongeren die gewoon naar huis willen . Deze jongen heeft het ongeluk om juist hier te wonen.
De fotograaf van Belga. Hij lijkt tevreden. Hij weet al dat deze foto massaal in het nieuws zal komen (Dernière Heure, Le Soir, enz.). Ik zag hem twee of zelfs drie keer rond deze scène van amper vijf minuten draaien. Om precies deze hoek uit te kiezen! Intussen kon iedereen Ahmed de aanwezige jongeren tientallen keren horen toeschreeuwen dat ze niet mochten ingaan op de provocaties van de politie.
Maar daarover is niets verschenen in de klassieke media. Die verkozen foto's die haat suggereerden. Voor een haatdragende campage. Die zonder twijfel aan de basis ligt van deze racistische misdaad in Borgerhout.

gezicht
by johan Friday November 29, 2002 at 05:35 PM

" zoals je kan aflezen uit het zichtbare deel van zijn gezicht"

Het enige wat ik van zijn gezicht kan aflezen is rust. Daarnaast vind ik het zoiezo een zwak argument (wat niets aan de rest van het verhaal teniet doet).

weer de pvda
by Stormy Habits Friday November 29, 2002 at 09:22 PM

Johan: niet veel ervaring met de gebroeders van liefde als ze in groep zijn?
Die flik staat duidelijk te glunderen, en hij weet waarom, straks mag hij kloppen...

toch wel
by Een Willie Saturday November 30, 2002 at 04:25 AM

ik zie daar pret oogjes, niet rustig maar pret oogjes, wat is er nu nog uitdagender dan mensen in zo'n situatie te beginnen 'uit lachen'?

*
by ann Saturday November 30, 2002 at 02:54 PM

"rust".. die flik kijkt alsof hij plezier in zijn machtspositie heeft.

of toch niet
by joris Saturday November 30, 2002 at 05:33 PM
krakienuts@hotmail.com

Zo we toch aan het muggeziften zijn zou ik willen wijzen op het feit dat deze agent onder zijn 'masker' (wat het onderste gedeelte van zijn gezicht bestrijkt) een rustige gelaatstrek heeft, de arme man heeft gewoon ogen die continu lijken te glunderen. tjah..

hoe zat de vork nu in de steel?
by jimi, een buurtbewoner Saturday November 30, 2002 at 10:23 PM
fullmoonrising25@hotmail.com

ugh aan allen,
toevallig moest ik op de turnhoutse baan zijn kort na de betreurende feiten, buren die buren neerschieten. waar zijn we in godsnaam mee bezig?
ik ging tram 24 nemen aan de halte van het gemeentehuis, aldaar aangekomen had ik al snel door dat er van een tram nemen niet veel in huis zou komen. de politie had namelijk de turnhoutse baan afgesloten met combi's en pantserwagens.
er stonden veel marrokaanse jongeren tegenover een aanzienlijk deel politie. toen ik aankwam was mijn eerste indruk dat de jongeren de politie uitdaagden en dat deze vrij professioneel reageerde m.a.w. niet reageerde op de provocaties. en gelooft u mij maar, de provocaties waren niet min en regelmatig vlogen er projectielen richting politie die daar uiteindelijk maar stonden. het gescheld, geroep, getier en gesmijt kwam maar van één kant op het moment dat ik aanwezig was. daarenboven kwamen de jongeren regelmatig in groep op de politie afgelopen om dan even plots als ze naar voren stormden "terug te trekken". als dat geen uitdagen van de bovenste plank is dan weet ik het niet meer.
ondertussen gaf de politie nog steeds geen krimp, tot de jongeren weer eens op hen kwamen afgelopen. toen kwam er wel reactie en was het hek van de dam, maar wees nu eens eerlijk beste mensen, van wie kwamen de provocaties tijdens dat half uur dat ik daar heb gestaan.......?
hetgeen volgde heb ik niet gezien, aangezien ik afgesproken had met vrienden en daar noodgedwongen te voet naartoe moest.
al de rest heb ik uit de mond van derden en beschouw ik bijgevolg niet als de moeite om op te nemen in mijn verslag.
hetgeen ik wel nog wil vermelden is dat ik later op de avond terug naar huis reed met tram 24 en dat de aangebrachte schade op de turnhoutse baan niet min was. zittende op de tram dacht ik bij bij mezelf: wij belgen zouden de boel eens zo op stelten moeten zetten...
ik kan mij met de beste wil van de wereld niet zulks gedrag herinneren bij een van de vele betogingen of protestmarsen waarbij ik aanwezig was. waarom moeten zulke daden van agressie en vandalisme alleen voorkomen bij migrantenbetogingen of hooliganisme( u dacht toch niet dat ik die ettertjes over het hoofd ging zien? voor dit soort voetbalsupporters heb ik totaal geen respect, zij beschamen het voetbal wekelijks)?
ik begrijp wel dat migrantenjongeren boos zijn op onze maatschappij maar door zich zo te gedragen, graven zij enkel hun eigen graf...

een treurige borgerhoutenaar

foto A
by didier Sunday December 01, 2002 at 01:37 AM

als u meent dat foto a een bewijs is dat de politie mensen uit daagt, dan vraag ik me toch af wie hier wat suggereert met foto's... Zelfde op foto 1: als gewoon kijken al "uitdagen" is, dan moet u zich nogal veel uitgedaagd voelen bij het rondwandelen op straat of in een cafe...

En nu zal ik misschien wel als een racist worden bestempeld veronderstel ik, wat wel meer door migranten in je gezicht wordt gesmeten als je iets negatiefs over hen zegt. tja. Verdraagzaamheid moet van twee kanten komen, dacht ik zo.

Ongelijke behandeling
by KaosOner Tuesday December 10, 2002 at 08:41 PM

Ik, een belgische blanke jongen van 17 ben enkele weken geleden in contact gekomen met de politie, de 'flikken van't stad" omwille van het taggen op muren, wat beschouwd woredt als vandalisme. Ik werd meegenome, moest amper twee uurtjes in de bak doorbrengen, moest een pv'tje laten opstellen, en wandelde samen met mijn ook belgische makker, zo weer rustig buiten.
Een andere vriend van me, van Noord-Afrikaanse afkomst daarentegen,die na een wat uit de hand gelopen feestje opgepakt werd door de politie, omdat hij in de buurt wat rond hing( hij was op weg naar huis en was zelfs helemaal niet op het feestje aanwezig geweest, gewoon door de straat gewandeld). Hij heeft de hele nacht in de cel doorgebracht, zonder dat er naar hem werd omgekeken, totdat ze hem de volgende ochtend gewoon lieten gaan en niets zeiden.
Ik heb een misdrijf begaan en mij behandelen, ze met respect, wuiven me goeiedag, bieden me de kans om mijn blokje shit weg te steken en zeggen het niet te vermelden in het p.v. maar mijn ietwat gekleurde vriend die mag een nachtje brommen terwijl hij geheel onthouder is ... Werkt zo het Antwerpse politie apparaat of heeft hij simpelweg de pech om in zo'n bekrompen en rascistisch stadje /land te wonen waar 1 op de 3 burgers een kortzichtige burger is met een veel te hoge eigendunk en geen besef wat er gebeurt om de hoek want het enige wat hen kan schelen is hun vakantie in Benidorm of Blankenberge

Ongelijke behandeling
by KaosOner Tuesday December 10, 2002 at 08:41 PM

Ik, een belgische blanke jongen van 17 ben enkele weken geleden in contact gekomen met de politie, de 'flikken van't stad" omwille van het taggen op muren, wat beschouwd woredt als vandalisme. Ik werd meegenome, moest amper twee uurtjes in de bak doorbrengen, moest een pv'tje laten opstellen, en wandelde samen met mijn ook belgische makker, zo weer rustig buiten.
Een andere vriend van me, van Noord-Afrikaanse afkomst daarentegen,die na een wat uit de hand gelopen feestje opgepakt werd door de politie, omdat hij in de buurt wat rond hing( hij was op weg naar huis en was zelfs helemaal niet op het feestje aanwezig geweest, gewoon door de straat gewandeld). Hij heeft de hele nacht in de cel doorgebracht, zonder dat er naar hem werd omgekeken, totdat ze hem de volgende ochtend gewoon lieten gaan en niets zeiden.
Ik heb een misdrijf begaan en mij behandelen, ze met respect, wuiven me goeiedag, bieden me de kans om mijn blokje shit weg te steken en zeggen het niet te vermelden in het p.v. maar mijn ietwat gekleurde vriend die mag een nachtje brommen terwijl hij geheel onthouder is ... Werkt zo het Antwerpse politie apparaat of heeft hij simpelweg de pech om in zo'n bekrompen en rascistisch stadje /land te wonen waar 1 op de 3 burgers een kortzichtige burger is met een veel te hoge eigendunk en geen besef wat er gebeurt om de hoek want het enige wat hen kan schelen is hun vakantie in Benidorm of Blankenberge