arch/ive/ief (2000 - 2005)

Abou Jahjah aangehouden [UPDATE]
by riet dhont Friday November 29, 2002 at 09:28 AM

Vanavond, 28 november, werd Dyab Abou Jahjah door de politie klemgereden. Hij werd onmiddellijk aangehouden. De politie verrichtte tevens huiszoeking. Dyab zelf had te voren verklaard: "Ik heb niets te verbergen ik doe niets illegaal. Er is geen reden om mij aan te houden."

Juist deze namiddag verklaarde eerste minister Verhofstadt voor de kamer: "We wachten op het relaas van het parket dat een onderzoek doet om AEL te verbieden. Dit zal nog enkele uren, misschien nog enkele dagen, duren. Maar de actie zal onmiddellijk volgen." Daarbij stelde hij ook: "We zullen volledig handelen binnen het legale kader."

Daarop vulde minister van Binnenlandse Zaken Antoine Duquesne hem aan: "Indien er geen wettelijk kader voor handen is om AEL te verbieden, dan zullen we het wettelijk kader scheppen door de wet aan te passen."

Het tv-nieuws is nog niet voorbij of de politie valt binnen bij Dyab en neemt hem mee. Volgens de laatste nieuwsberichten is Dyab Abou Jahjah gerechtelijk aangehouden. Hij zal voor de raadkamer verschijnen op maandag 2 december. Het parket zou zich baseren op artikel 66 ยง 4, dat ook werd gebruikt tegen Roberto D'Orazio, namelijk aanzetten tot collectieve weerspannigheid.

Ahmed Azouz, verantwoordelijke AEL Antwerpen heeft de jongeren onmiddellijk opgeroepen kalm te blijven. Het is immers een enorme provocatie de dag voor de begrafenis van Mohammed Achrak, Dyab Abou Jahjah aan te houden. Na jaren ophitsing door het Vlaams Blok, en de sfeer van racistische hetze sinds 11 september, pleegt een 66-jarige man een racistische moord. De aanstichters van de moord gaan vrijuit. Diegene die de slachtoffers verdedigen, worden aangehouden en vervolgd. Net als de verantwoordelijken voor de sluiting van de Forges de Clabecq vrijuit gingen, terwijl Roberto D'Orazio en zijn kameraden die vochten voor het behoud van het werk van hun 1.600 kameraden, vijf jaar lang door het gerecht werden vervolgd.

De aanhouding van Dyab Abou Jahjah weerspiegelt de schrik van de Belgische regering voor de opgang van een radikale beweging tegen de oorlog van de VS die op 10 november in Brussel vijfduizend mensen op de been bracht voor steun aan het Iraakse en Palestijnse verzet.

Het is ook onrustwekkend dat minister Duquesne verklaart de wet aan te passen om de AEL te kunnen verbieden. Wie zal hij in de toekomst nog willen verbieden?

In een sneltempo, van enkele dagen, worden dergelijke maatregelen genomen door de Belgische regering, om een politieke opposant te arresteren. Terzelfdertijd wordt een aanpassing van de wet aangekondigd om radikale verenigingen te kunnen verbieden. Dit kan niet anders worden verklaard dan dat het bevel van hoger op, de Verenigde Staten, moet komen.

Wij eisen de onmiddellijke vrijlating van Dyab Abou Jahjah, en de vrijwaring van het recht op organisatie.

f...
by Vercingetorix Friday November 29, 2002 at 08:04 PM

Tot nu toe werden mensen gearresteerd in functie van de wetten. Nu worden blijkbaar wetten veranderd of gemaakt in functie van wie men wil arresteren of van wat men wil verbieden. Op die manier kan men natuurlijk om het even wat "binnen een legaal kader" doen. Stel: we willen alle allochtonen uitmoorden. Geen wettelijk kader? Geen nood! Vlug wetje aanpassen of uit ons botten slaan en hopla! daar is ons wettelijk kader. Zoiets heeft een naam. Het begint met een f ....