arch/ive/ief (2000 - 2005)

Helft van moslimexecutieve verzocht op te stappen
by guido Friday November 29, 2002 at 02:38 AM

"Op voorstel van de senatoren Meryem Kaçar en Philippe Moureaux vraagt de federale regering dat de helft van de Moslimexecutieve zou opstappen. De officiële moslim-spreekbuis is er sinds zijn oprichting in 1998 niet in geslaagd geloofwaardigheid op te bouwen."

"Vanaf het begin ging het immers mis. Een aantal kandidaten die door de Raad naar voren waren geschoven om deel uit te maken van de Executieve, waren door de Staatsveiligheid geweigerd.

,,Misschien is een aantal mensen onterecht beklad'', zegt Kaçar. ,,In elk geval is het vertrouwen van de Algemene Raad in de overheid toen aan het wankelen gegaan.''

"Kaçar: ,,Logisch dat de Executieve nooit een sterke positie heeft kunnen uitbouwen. De mensen die door de Staatsveiligheid uit de Executieve zijn geweerd, hebben elke gelegenheid te baat genomen om de fouten van de Executieve in de verf te zetten, en diens legitimiteit in vraag te stellen."

Vrije volksvertegenwoordiging ?
by P.I. Hublou Friday November 29, 2002 at 08:06 AM
nur@pandora.be

Er is meer aan de hand met de Executieve. Zelf trachtte ik er vrijwilligerswerkt te doen en volg ik de zaak al van in den beginne.

Eigenlijk gaat het in essentie over top (staat; elite) tegenover basis. Een fragment uit het artikel in de Standaard van vandaag (29/11) dat niet overgenomen is op Indymedia geeft weer, met specifieke bewoording, waar het om gaat:
-----
De Algemene Raad heeft zich vervolgens via het huishoudelijk reglement van de Executieve in diens werking opgedrongen. Zo bepaalt dat reglement onder meer dat de voorzitter van de Executieve door de Algemene Raad moet worden verkozen, in plaats van door zijn eigen leden.
-----

Dan te weten dat tot 2x toe mensen van de kandidatenlijsten
werden geweerd door de Staatsveiligheid. Dit ondanks dat velen zich al niet meer geroepen voelden hun gemeenschap nog te vertegenwoordigen. Bij een vorige verkiezing van een "moslim raad" werd deze door de staat geweigerd niet zozeer omwille van representatiteit doch omwille van niet willen praten met sommige moslimafgevaardigden. Om een dergelijk scenario bij de verkiezing van de "Executieve" te vermijden werden sommige imaams werden door de politie thuis opgebeld om te vragen of ze gingen deelnemen.

Na 2 rondes pre-selectie en zelf-censuur zijn er dan verkiezingen. Een "Constituante" wordt verkozen. Ik dacht iets meer dan 70 mensen. Nu wil de Staat echter maar met 16 mensen overleggen. Vanuit de "Constituante" moeten die 16 verkozen worden. Nogmaal wijst de Staat kandidaten, verkozen door een gehele gemeenschap, af! Vervolgens komt men op de proppen met de eis dat wie bij de 16 is minsten een A2-diploma moet bezitten. Heel wat gewezen migranten hebben dat niet. Veel kandidaten van de Constituante voelen zich bedrogen en evenzo hun kiezers: men mag wel opkomen met de verkiezingen maar is uiteindelijk omwille van een vodje papier niet gemachtigd zijn gemeenschap te vertegenwoordigen! Nu moet men weten dat voor de komst van de "Executieve" er al een behoorlijk goed functionerende Raad bestond. Niet met algemene verkiezingen tot stand gekomen maar er werden wel dingen bereikt en het maakte niet uit wat en of een diploma: de samenwerking en het eventuele resultaat telde. Niet zo bij de tot stand koming
van de "Executieve". Eigenlijk wist de Staat met zeer grote zekerheid op voorhand wie zij in haar clubje van 16 kon verwachten. Er was de pre-selectie, de druk op mensen met diplomas om niet mee te doen en dan, eens de verkiezingen voorbij, de diploma-eis. Opgezet spel? Velen menen van wel en men mag dan zeggen dat in de meeste landen waar moslims wonen er geen democratie bestaat, veel mensen zijn toen ook aan Belgie beginnen twijfelen.

De "Constituante" weigerde vervolgens zich te ontbinden. Zij voelden zich meer de rechtmatige, in ieder geval rechtsstreeks verkozene, vertegenwoordigers van de moslimgemeenschappen. Door middel van een Huishoudellijk Reglement streefde ze naar een machtsdeling met de "Executieve".
Niet deze situatie maar onkunde, onwil, machtsstreven en andere duistere machinaties hebben de werking van elke, al dan niet representatieve, moslimvertegenwoordiging gehinderd, onmogelijk gemaakt, verlamd. Daarover wil ik het hier niet hebben.

De aanstelling van islamleerkrachten liep niet vlot: in eerste zit werden er 4 kandidaten toegelaten van meer dan 70 studenten. Nadat dat slaagpercentage ernstig in vraag werd gesteld en onder druk van de Staat die leerkrachten eist, werden dat er iets meer dan 20. De "Executieve" werkt (nou ja) intussen aan een officieel "leerplan".

De grootste verwezenlijking tot nog toe lijkt de diepgaande fichering van imaams en moskeeen. Achtergrond, diplomas, huurcontracten, notarisactes, statuten, ledenlijsten, talenkennis, .... alles, alles werd opgevraagd met het vooruitzicht dat er geld zou komen voor het onderhoud van gebouwen en de betaling van een imaam. Zo gaat het met de kerken ook.

Echter: in de Islaam is elkeen imaam die (meer) weet heeft van het geloof dan anderen. Ben je met 2 om te bidden dan wordt op dat moment de oudste of de bekwaamste diegene die het gebed leidt. Wat de betaling betreft: de Koran stelt duidelijk: 'het zijn de gelovigen die de moskeeen onderhouden'. Jammer misschien van al 't belastinggeld maar niks te houwehoeren...

Van de meer dan 100 moskeeen die een aanvraag indienden en klaar raakten met hun dossier werden er zo'n 75 voorgedragen voor erkenning. Na screening van de Staatsveiligheid en ... het Centrum Leman. Kriteria zijn defacto en kunnen later aangescherpt dat men niemand meer het woord laat nemen in de moskee buiten de erkende imaam. Vrije meningsuiting in Belgie?

De strijd gaat door. Of er in de toekomst met de "Executieve" zal kunnen samengewerkt worden hangt af van hun (en de Staat's) opstelling. Voor veel moslims maakt het al lang niet meer uit.


Ibrahim Hublou


Meer:
------
"Executieve van de Moslims van België terug op de rails"
Inertie doorbroken?
http://groups.yahoo.com/group/hvdi/message/994

Onderstaande berichtgeving betreft de zienswijze van Nordine Maloujahmoune
en Mohamed Boulif en achterban op de meest recente evoluties in deze zaak.
http://groups.yahoo.com/group/hvdi/message/994
http://suffrage-universel.babozor.net/bemimu010.htm
http://suffrage-universel.babozor.net/bemimu.htm
http://fr.groups.yahoo.com/group/suffrage-universel/message/475


Waar zitten de fundamentalisten?
Omar van den Broeck over moslimnetwerken
Vice-voorzitter EMB: vertegenwoordigers misbruiken moslims
http://groups.yahoo.com/group/hvdi/message/1091

"Islam Vlaanderen vzw": moslimlandschap in Vlaanderen schept zichzelf ?
http://groups.yahoo.com/group/hvdi/message/1092

EMB vice-voorzitter wraakt optreden Staatsveiligheid
'Voor welk soort moslims moeten moslims oppassen' ?
'open brief' van Omar Van den Broeck: lid van de Executieve van de Moslims van België
http://groups.yahoo.com/group/hvdi/message/1156

Omar Van den Broeck (EMB) heet eigenlijk Luc (interview vice-voorzitter EMB)
http://groups.yahoo.com/group/hvdi/message/1223