arch/ive/ief (2000 - 2005)

massale actie
by een echte democraat Friday November 29, 2002 at 01:40 AM

Ik schreef deze nacht deze 'open brief van de Burger' nog. Ik post hem hier maar overal in de hoop dat zoveel mogelijk mensen hem opnemen, verdersturen, opsturen, knippen en plakken, voorlezen, ...


Onverdraagzaamheid bestrijden met juiste middelen

Het besef dat de druk van het Vlaams Blok op het Vlaamse politieke landschap groot is, heerst wellicht bij veel burgers die bekommerd zijn om de ‘goede samenleving'. Sinds de eerste zwarte zondag op 24 november 1991, stellen deze bekommerde mensen zich de vraag hoe dit racistische gevaar te stoppen. Ongetwijfeld hadden we kunnen voorspellen dat dit een divers en moeilijk debat ging worden, waarbij heilige huisjes niet gespaard konden blijven.

Het Vlaams Blok heeft al vele politieke harten sneller doen slaan. Dit leidde in het verleden wel eens tot buitensporige reacties en ondoordachte uitspraken. Betreurenswaardig, maar niet altijd even slecht bedoeld. Hoe moet je immers omgaan met een ondemocratische, racistische partij als het Vlaams Blok?

De laatste tijd stellen wij ons, als burgers in dit land, echter de vraag of de omgang met de Arabisch-Europese Liga niet indirect bepaald wordt door hetzelfde Vlaams Blok? Wat zijn de redenen om een zelfgeorganiseerde, consequent onafhankelijke migrantenorganisatie als de AEL op een dergelijk doorgedreven manier te criminaliseren? Of we moesten iets gemist hebben, of er gaat iets mis met onze democratische samenleving…

Wij roepen alle burgers van dit land dan ook op om uiterst kritisch om te gaan met het discours dat gehanteerd wordt in de strijd tegen de AEL, net zoals we kritisch moeten omgaan met het discours van de Liga zelf. Wij uiten hierbij ook onze bezorgdheid omtrent de recente arrestatie van Dyab Abou Jahjah en de voortdurende pogingen de AEL als criminele organisatie af te schilderen.

Door deze tekst te ondertekenen willen we misschien niet elk standpunt van de AEL of haar vertegenwoordigers onderschrijven. Wat we wel willen is een blijvend debat over de multiculturele samenleving waarvan we, het mag gezegd worden, de vruchten willen plukken. Wat we wel willen is de aandacht vestigen op onze democratische rechtsorde en fundamentele vrijheden. Want die gelden voor alle Belgen, ook voor de Nieuwe Belgen. En ze gelden zo mogelijk nog meer als de verkiezingskoorts stijgt en de politici opnieuw zullen geconfronteerd worden met… het Vlaams Blok.


Ondertekenaars:


Dhr. Guy Verhofstadt
Eerste Minister
Wetstraat 16
1000 Brussel
tel. : 02/501 02 11
e-mail : luc.coene@premier.fed.be

Antoine DuQuesne
Koningsstraat 66
1000 Brussel
info@Mibz.fgov.be

Marc Verwilghen
Waterloolaan 115
1000 Brussel
Tel.: 02/542 79 11
Fax: 02/538 07 67

geen verwarring
by tja Friday November 29, 2002 at 01:54 AM


Verhofstadt&Co zijn niet de ondertekenaars, wel te verstaan. De ondertekenaars zijn alle verontruste 'Burgers' die tekenenen.

Trouwens, zou iedereen zoveel mogelijk e-mail adressen willen posten van mensen die e-mail behoren te krijgen. Detiege, Laminne, ...

wie stemt, stemt toe
by magalie van lishout Sunday December 01, 2002 at 06:40 PM

mijn handtekening heeft u al...