arch/ive/ief (2000 - 2005)

'Belgisch' Beschermcomité "Vrijheid van vereniging / ook voor AEL" +ander acties
by jpe Thursday November 28, 2002 at 11:21 PM
mediadoc.diva@skynet.be

Een overzichtje-denkoefening van actievormen tegen de illegalisering van AEL en uitholling van het recht op verenigingsvorming en vrije meningsuiting. Hoe Berlusconi-toestanden in België voorkomen ?

Als premier Verhofstadt iets 'gemeen' heeft met de megalomane Italiaanse zakenman-premier is het zijn onverwoestbaar geloof in eigen gelijk. Zolang Verhofstadt het hield bij het uitschelden van journalisten die hem zijn zin niet gaven (zie artikel van Arty van 28/11, inzake bericht in Le Monde daarover), viel daar nog mee te leven.

Nu gaat hij echter te ver:

1) de geplande uitschakeling van AEL is een fundamentele inbreuk op het grondwettelijk recht dat iedere Belg heeft om zich te verenigingen.

2) het aanpassen 'à la carte' van de wetgeving zoals minister van Binnenlandse Zaken, Duquesne aankondigde, is typisch voor dictatoriale regimes en leidt tot totale willekeur.

Hoe hier op reageren ? Een denkoefening.

1) Bestook de media met kritieken (opinie-artikels; lezersbrieven, mails ...) op de huidige gang van zaken; maakt duidelijk dat niemand deze uitholling van onze vrijheden en democratische rechten mag dulden. Het begint met AEL maar waar eindigt zo iets ?

2) Organiseer zelf media-vormen: zend bv. mailings naar de politieke partijen, bekende Belgen, kennissen ...

3) Doe mee aan betogingen, tegen de arrestatie van Dyab Abou Jahjah met name; zie oproep elders op deze site reeds. Ook elders (aan universiteiten bv.) kunnen betogingen georganiseerd worden.

4) Een andere actievorm zou een "Belgisch Beschermcomité Vrijheid van vereniging / ook voor AEL" kunnen zijn.

Deze mensen zouden zich niet eens moeten verklaren met het programma van AEL, maar wel opkomen voor het eenvoudige recht op vereniging van AEL (en alle andere democratische verenigingen).

Bedoeling zou zijn om een zo groot mogelijke groep van 'Bekende Belgen' - het soort mensen dat een Verhofstadt zou kunnen onder druk zetten - te vragen zich uit te spreken tegen de gang van zaken en voor het recht van vereniging, vrije meningsuiting, multiculturele verdraagzaamheid ...

We zouden kunnen beginnen met als eerste te vragen, de nieuwbakken antiglobalist Staf Nimmegeers ... En daarna Hugo Coveliers, Patrick Janssens en andere grote verdedigers van 'het Vrije Woord' ...

Serieus nu: wie kan het op zich nemen om zo snel mogelijk een lange lijst van 'ernstige' Bekende Belgen bijeen te werken die zich verzetten tegen het buiten de wet stellen van de AEL en die oproepen tot een dialoog met alle betrokken partijen ?

Enkele namen die te contacteren zijn: Jaap Kruithof, Jean Cornil (PS), professor Anne Morelli, Tarik Fraihi ... Let wel deze namen vermeld ik hier als suggesties; er is hen NOG NIETS gevraagd en wat hen zou gevraagd worden is dat ze zich alleen maar zouden uitspreken voor het verenigingsrecht van AEL). We zouden zowel namen van alllochtonen als van autochtonen moeten bijeenwerken om de solidariteit over alle grenzen heen duidelijk te maken. En zeker ook mensen van binnen de regeringspartijen er bij betrekken: het kan toch niet dat alle groenen bv. Verhofstadt zomaar zijn gang willen laten gaan. Of slikken die nu echt alles en zijn ze bereid om hiervoor nog meer stemmen te verliezen ?

Concreet: Eerst zou er een platform tekst (liefst kort) opgesteld moeten worden. Daarna kan die via alle mogelijke wegen verspreid worden en dienen zoveel mogelijk mensen gecontacteerd te worden. Vraag: wie wil dit organiseren, de namen verzamelen, er vervolgens mee aan de slag gaan naar media en politieke partijen toe ???

Zo'n Beschermcomité zou overigens ook later bij andere gelegenheden (ter bescherming van andere verenigingen) weer in actie kunnen schieten. Het kan dus iets 'blijvends' worden.

Actie! Actie?
by Koel blijvend, immer Thursday November 28, 2002 at 11:37 PM

Geef mij maar de mensen van het Berberse platform, daar zou jij, heethoofd, beter en met wat respect naar kunnen luisteren.
Wat die bekende namen betreft, heb je niets beter?
Succes met uw betoging van honderd man! Of dacht je echt dat er meer mensen deze steeds marginaler wordende website raadplegen?

goed idee
by Patrick Bulté Friday November 29, 2002 at 12:12 AM

Beste JPE,

Ik vind je suggestie een goed idee.
Ik ken zelf enkele BV's die misschien het idee kunnen steunen.

Wie neemt het initiatief?

actie!
by Tiene Friday November 29, 2002 at 01:20 AM

Nog enkele ideeën voor 'prominenten': Herman De Ley en Jan Blommaert (RUG), Ludo De Witte, Lucas Catherine, Tom Lanoye & René Los, Jan Leyers, ... Misschien iemand uit muziek- of sportkringen?

Goed idee, maar als niemand snel effectief het initiatief naar zich toe trekt, dan vrees ik dat het zal verwateren...
Ik vrees ook dat er weer ellenlange discussies zullen volgen over punten en komma's als er een platformtekst moet worden opgesteld. Laat ieder maar zijn eigen tekst maken. De idee is duidelijk: als we niets doen om deze ondemocratische tendenzen te keren, dan kunnen we morgen de volgende zijn die de mond worden gesnoerd. We zijn allen bezorgd om échte democratie (die meer is dan een kiessysteem).

Ik had eerder een voorstel van een aantal ordewoorden (ev. voor een betoging) : 'Red onze democratie', 'stop racisme', 'stop criminalisering AEL'. Het is maar een voorstel!

Ik hoop dat ik er snel meer van hoor.

Onverdraagzaamheid bestrijden met juiste middelen
by tekst? Friday November 29, 2002 at 01:33 AM


Nog snel gehandeld deze nacht, en het volgende geproduceerd:

----------------

Onverdraagzaamheid bestrijden met juiste middelen

Het besef dat de druk van het Vlaams Blok op het Vlaamse politieke landschap groot is, heerst wellicht bij veel burgers die bekommerd zijn om de ‘goede samenleving'. Sinds de eerste zwarte zondag op 24 november 1991, stellen deze bekommerde mensen zich de vraag hoe dit racistische gevaar te stoppen. Ongetwijfeld hadden we kunnen voorspellen dat dit een divers en moeilijk debat ging worden, waarbij heilige huisjes niet gespaard konden blijven.

Het Vlaams Blok heeft al vele politieke harten sneller doen slaan. Dit leidde in het verleden wel eens tot buitensporige reacties en ondoordachte uitspraken. Betreurenswaardig, maar niet altijd even slecht bedoeld. Hoe moet je immers omgaan met een ondemocratische, racistische partij als het Vlaams Blok?

De laatste tijd stellen wij ons, als burgers in dit land, echter de vraag of de omgang met de Arabisch-Europese Liga niet indirect bepaald wordt door hetzelfde Vlaams Blok? Wat zijn de redenen om een zelfgeorganiseerde, consequent onafhankelijke migrantenorganisatie als de AEL op een dergelijk doorgedreven manier te criminaliseren? Of we moesten iets gemist hebben, of er gaat iets mis met onze democratische samenleving…

Wij roepen alle burgers van dit land dan ook op om uiterst kritisch om te gaan met het discours dat gehanteerd wordt in de strijd tegen de AEL, net zoals we kritisch moeten omgaan met het discours van de Liga zelf. Wij uiten hierbij ook onze bezorgdheid omtrent de recente arrestatie van Dyab Abou Jahjah en de voortdurende pogingen de AEL als criminele organisatie af te schilderen.

Door deze tekst te ondertekenen willen we misschien niet elk standpunt van de AEL of haar vertegenwoordigers onderschrijven. Wat we wel willen is een blijvend debat over de multiculturele samenleving waarvan we, het mag gezegd worden, de vruchten willen plukken. Wat we wel willen is de aandacht vestigen op onze democratische rechtsorde en fundamentele vrijheden. Want die gelden voor alle Belgen, ook voor de Nieuwe Belgen. En ze gelden zo mogelijk nog meer als de verkiezingskoorts stijgt en de politici opnieuw zullen geconfronteerd worden met… het Vlaams Blok.


Ondertekenaars:

Geachte mensen
by Karima Friday November 29, 2002 at 02:16 AM
anilya50@hotmail.com

Ik heb een reactie geschreven via mail, heb een beetje hulp gehad, van deze site, maar ik vind het kort en krachtig als iemand ze wil om het verder door te sturen naar politiekers en andere bekende mensen, mogen ze me gerust een mail sturen. Ik begin alvast met te sturen.
Groetjes
Karima

Jahjah: engel noch duivel
by geert Friday November 29, 2002 at 09:58 AM

Zouden we niet beter even afwachten wat de motieven waren om Abou Jahjah te arresteren? Bij mijn weten zijn er (nog) geen plannen om AEL te verbieden, 't gaat 'm om de figuur van Jahjah, die n.b. ook strakke tegenwind krijgt binnen de moslimgemeenschap.

Van Jahjah een engeltje maken is toch wel even dom als hem diaboliseren. Jahjah is echt niet de figuur die het samenlevingsprobleem uit het slop zal halen, wel integendeel. Niet alleen oude Belgen, ook nieuwe Belgen van Marokkaanse en andere afkomst houden hun hart vast sinds de 'opkomst' van deze man. Extreme figuren als hij drijven de zaken alleen maar op de spits.

Ik hoop maar dat de motieven om hem te arresteren (welke dat ook geweest zijn) gerechtvaardigd zijn, anders staat Borgerhout helemaal op z'n kop (tot nu toe viel het toch wel mee, niet?).

geert
borgerhout

eerst militante moslims, dan vakbondsmensen...???? who's next?
by verontruste syndikalist Friday November 29, 2002 at 03:04 PM

Er is discussie onder collega's delegees over het programma en de akties van de AEL en hun leider. Veel linkse delegees zijn niet te vinden voor de islamprincipes zoals de AEL ze verwoordt over de vrouw bvb of de homo's.
MAAR : de "preventieve" arrestatie van mensen zoals Jajah die hun nek uitsteken voor hun zaak is een signaal dat het regime Verhofstadt een drempel overschrijdt die ons ten zeerste moet alarmeren (benieuwd of gans de politieke klasse hiermee overweg kan).
De grens tussen "demokratie" en "diktatuur" is blijkbaar flinterdun. Eigenlijk heb ik het al meegemaakt, in maart 1999, toen we de delegees van Clabecq gingen steunen in het justitiepaleis van Brussel: allemaal preventief opgepakt op de trappen. Toen ik bij de rijkswacht protesteerde en weigerde mij te laten fotograferen omdat ik niets misdaan had, zei de rijkswachter mij dat hij daar wel ging over beslissen.
Toch eigenaardig dat de repressie tegen linkse delegees en militante moslims effectief gebeurt met arrestaties terwijl we al tien jaar de klucht meemaken van het "cordon sanitair" tegen het Vlaams Blok. Ik dacht eigenlijk dat Filip Dewinter ging gearresteerd worden wegens het jarenlang verspreiden van haat en racisme tussen de gemeenschappen in dit land (en dus voor het aanzetten tot moord).
Tenslotte: vrienden anti-andersglobalisten...In Italië arrestaties van "no-globos", Verhofstadt in het spoor van Berlusconi....Kunnen we het ons nog permitteren van in te gaan op de stroopsmeerderij van Verhofstadt die ons om de zes maanden een "brief" aansmeert? Ik denk het niet.
Vanavond, vrijdag 29.11, gaat er een schertsvertoning door in de Vooruit Gent: een "debat" tussen Verhofstadt en nieuwbakken anti-globalist Stafke Nimmegeers, senator in spe, met Thomas Leysen van Umicore als derde hond in het kegelspel. Jawel, Umicore, waar een delegee aan de deur werd gezet en dat nu alles eraan doet om de opruiming van hun rommel tot een minimum te beperken.
GRAAG ENIGE (RE)-AKTIE VANAVOND TEGEN DE BELGISCHE BERLUSCONI. HET IS ZIJN EERSTE PUBLIEK OPTREDEN NA ZIJN OORLOGSVERKLARING AAN DE DEMOKRATIE GISTEREN IN HET PARLEMENT.

een vakbondsdelegee die voorlopig anoniem wenst te blijven wegens geen zin om van zijn bed geplukt te worden.

eerst militante moslims, dan vakbondsmensen...???? who's next?
by verontruste syndikalist Friday November 29, 2002 at 03:05 PM

Er is discussie onder collega's delegees over het programma en de akties van de AEL en hun leider. Veel linkse delegees zijn niet te vinden voor de islamprincipes zoals de AEL ze verwoordt over de vrouw bvb of de homo's.
MAAR : de "preventieve" arrestatie van mensen zoals Jajah die hun nek uitsteken voor hun zaak is een signaal dat het regime Verhofstadt een drempel overschrijdt die ons ten zeerste moet alarmeren (benieuwd of gans de politieke klasse hiermee overweg kan).
De grens tussen "demokratie" en "diktatuur" is blijkbaar flinterdun. Eigenlijk heb ik het al meegemaakt, in maart 1999, toen we de delegees van Clabecq gingen steunen in het justitiepaleis van Brussel: allemaal preventief opgepakt op de trappen. Toen ik bij de rijkswacht protesteerde en weigerde mij te laten fotograferen omdat ik niets misdaan had, zei de rijkswachter mij dat hij daar wel ging over beslissen.
Toch eigenaardig dat de repressie tegen linkse delegees en militante moslims effectief gebeurt met arrestaties terwijl we al tien jaar de klucht meemaken van het "cordon sanitair" tegen het Vlaams Blok. Ik dacht eigenlijk dat Filip Dewinter ging gearresteerd worden wegens het jarenlang verspreiden van haat en racisme tussen de gemeenschappen in dit land (en dus voor het aanzetten tot moord).
Tenslotte: vrienden anti-andersglobalisten...In Italië arrestaties van "no-globos", Verhofstadt in het spoor van Berlusconi....Kunnen we het ons nog permitteren van in te gaan op de stroopsmeerderij van Verhofstadt die ons om de zes maanden een "brief" aansmeert? Ik denk het niet.
Vanavond, vrijdag 29.11, gaat er een schertsvertoning door in de Vooruit Gent: een "debat" tussen Verhofstadt en nieuwbakken anti-globalist Stafke Nimmegeers, senator in spe, met Thomas Leysen van Umicore als derde hond in het kegelspel. Jawel, Umicore, waar een delegee aan de deur werd gezet en dat nu alles eraan doet om de opruiming van hun rommel tot een minimum te beperken.
GRAAG ENIGE (RE)-AKTIE VANAVOND TEGEN DE BELGISCHE BERLUSCONI. HET IS ZIJN EERSTE PUBLIEK OPTREDEN NA ZIJN OORLOGSVERKLARING AAN DE DEMOKRATIE GISTEREN IN HET PARLEMENT.

een vakbondsdelegee die voorlopig anoniem wenst te blijven wegens geen zin om van zijn bed geplukt te worden.

Guy Berluscoverhofstadt in Gent vanavond...
by verontruste syndicalist en anti-globalist Friday November 29, 2002 at 03:24 PM

Ons belgisch kloontje van Berlusconi treedt vanavond op in Gent in de Vooruit. Het is zijn eerste publiek optreden na zijn oorlogsverklaring tegen de demokratie gisteren in het parlement.
In de Vooruit gaat een schertsvertoning door met Verhofstadt, Stafke Nimmegeers, nieuwbakken anti-globalist en SP.a senator-in-spe (een mens geneert zich voor niks meer...) en....Thomas Leysen van Umicor! Jawel, Umicore, waar een veiligheidsdelegee aan de deur werd gezet en dat nu alle moeite doet om de kosten voor het opruimen van hun giftige rommel tot een minimum te beperken. Een pastoor, een industriele gangster en een diktatortje in wording, als het niet zo droevig was zou het een optreden van het Gents volkstheater kunnen zijn.
MAAR: IS ENIG RUMOER NIET OP ZIJN PLAATS VANAVOND, ZOWEL VANWEGE VERONTRUSTE SYNDIKALISTEN, RECHTGEAARDE DEMOKRATEN EN SERIEUSE ANTI-GLOBALISTEN?

'lang leve de rust'?
by Tiene Friday November 29, 2002 at 03:52 PM

Velen lijken zich enorm te storen aan mensen die wat luider dan 'normaal' hun stem laten horen. Nochtans is het een constructieve manier om een maatschappij verder (mee) te veranderen. Het is hier al meer dan 20 jaar betrekkelijk 'kalm'. Ondertussen verspreidde zich (even stil) het venijn racisme... Laat maar rustig betijen???

Wanneer zouden we kinderarbeid hebben verboden als (na de zoveelste dode) 'het volk' niet op straat was gekomen?
Wanneer zou 'de burger' zijn stemrecht hebben gekregen, als er daar eerst niet flink voor was betoogd?
Hoe zou het met de werknemersrechten hebben gestaan, als nergens zou zijn gestaakt?
Hoe lang zou de Apartheid nog hebben geduurd als de zwarte bevolking zich 'koest' had gehouden?
...

Nee, tussen al die negatieve signalen en vooral de verontrustende reacties uit de politiek, zie ik het positieve van de zaak in: 1. we zien nu duidelijk waar 'onze democratie' voor staat (wat re-actie beter mogelijk maakt), en 2. hoewel ze de inhoudelijke discussies voor de moment blijven afwimpelen, zullen ze 't er vroeg of laat toch echt wel eens over moeten hebben! Daaraan gekoppeld zal er een diepgaande zelfreflexie nodig zijn (ongetwijfeld een pijnlijk, maar noodzakelijk proces!)

Voorgaande zal er echter niet 'vanzelf' uit voortvloeien, maar ik ben er wel van overtuigd dat we -als wakker geschoten burgers- nu (eindelijk) opbouwende stappen kunnen zetten.
Dhr. Abou Jahjah heeft die dynamiek op gang gekregen, maar betaalt daar nu de prijs voor, zoals in alle burgerrechten-strijden een aantal individuen daarvoor moeten opdraaien.

Dhr. Abou Jahjah is verder verre van een extremist, laat staan een fundamentalist. Hij is radikaal, ja, maar is dat strafbaar??(het lijkt er tegenwoordig wel op). Als je naar de man zélf luistert en leest wat hij zélf heeft geschreven, dan kan je volgens mij moeilijk tot een andere conclusie komen dat hij een democratisch burgerrechtenactivist is. Niets 'mantel', niets 'masker'. "Iedereen gelijk" is de eis, zowel in België, als op wereldvlak (en in dat laatste geval kiest hij voor de ondersteuning van de bevolking in de Arabische landen -je kan nu eenmaal niet alles tegelijk-, en niet voor de indianen in Zuid-Amerika -als hij voor die groep had gekozen, was er waarschijnlijk veel minder commentaar geweest).
Dat sommigen het niet eens zijn met zijn standpunt over bvb 'de vrouw', is hun goed recht, evenzeer zoals het mijn recht is de mening van deze laatsten niet te delen. Maar als een meningsverschil voldoende is om iemand te verketteren, isoleren en/of buiten te werken, dan stel ik me de vraag waar de capaciteit in onze samenleving is gebleven om met variëteit om te gaan? en hoe lang zou het dan nog duren vooraleer het systeem helemaal totalitair is?

Laat ons maar iets doen, en ons vooral niet 'laten doen'.

I'm in!!
by elmalakelbarea Monday December 02, 2002 at 04:22 PM
elmalakelbarea@maroc.nl

1)Ik zou dit graag willen doen, maar niet alleen. Ik zou graag met anderen (liefst Belgen, onze woorden worden vrijwel nooit gehoord) zo'n debatavond of zo willen organiseren. Als er vrijwilligers zijn die mee willen doen, of mensen die connecties hebben in het politieke milieu, let me know!

2)Wat doe jij hier dan koelblijvend? berbers platform is het belachlijkste dat ik deze eeuw al heb gehoord. Het is niet het moment om ons te gaan verdelen. Ik doe niet mee aan die verdeel-en heerspolitiek. Straks krijgen we onder de berbers ook nog verdeling: beni touzine apart, tafersite apart, beni said apart enz. Het berbers platform is een schande voor onze amazigh-cultuur. Wij zijn geen egoïstische racisten. Meerderheid is trouwens nog lang niet gelijk aan superioriteit. Maar dat terzijde.