arch/ive/ief (2000 - 2005)

» Rouwregister voor / Registre de condoléances pour: Mohammed Achrak
by Wendy D Thursday November 28, 2002 at 09:50 PM
janieneke@perso.be

[NL] Ben jij ook zo verontwaardigd dat een jonge man zomaar vermoord werd gewoon omdat hij blijkbaar niet Belgisch genoeg was? [FR] Toi aussi, tu es indigné du fait qu'un jeune homme a été assassiné parce qu'il n'était pas 'assez belge' ?

[NL] Dinsdagavond 26 november werd Mohammed Achrak vermoord. Zijn enige 'fout' was dat hij een ander velletje had dan de mensen die zichzelf Belg wanen. Vind jij dit ook niet kunnen en wil je die gevoelens graag omzetten in een berichtje naar zijn familie en vrienden toe, dan kan dit hier. Gewoon posten als comment en het komt zeker terecht!
(En onthoud: je schrijfsel hoeft helemaal de Nobelprijs voor literatuur niet te winnen, als het maar recht vanuit het hart komt... )

[FR] Mardi soir à Anvers, le jeune Mohammed Achrak a été assassiné. Sa seule 'faute' était d'avoir une peau différente de tous ceux qui se croient Belges. Si toi aussi tu penses que c'est injuste et que tu veux envoyer un texte à sa famille et à ses amis, tu peux le faire ici. Il suffit de poster ton texte ci-dessous comme 'commentaire' et ça leur parviendra.
(Et souviens-toi : ton texte ne doit pas gagner le prix Nobel de la littérature, mais écris ce que tu as sur le cœur...)


!!! Warning: it'll take a while before your message is visible on the website. Please wait, do not post it again !!!
!!! Attention: cela peut prendre un certain temps avant que ton message ne soit visible. Merci d'être patient/e et de ne pas le publier une seconde fois !!!
.

Samen blijven
by yvan Thursday November 28, 2002 at 09:59 PM
yvan.brys@skynet.be

Samen zullen we het racisme overwinnen

sorry
by roel de winter Thursday November 28, 2002 at 10:16 PM
R.dewinter190662@hotmail.be

Ik ben een "blanke" bewoner van Borgerhout. Ook ik vind het verschrikkelijk om iemand, die mij lief is, te verliezen. Ik wens de hele familie en al de vrienden heel veel sterkte toe. Mijn hoop is dat Mohammed zijn sterven niet zinloos is geweest en dat gelijke rechten voor iedereen zo snel mogelijk vanzelfsprekend zal worden.

mijn diepste sympathie
by Khaddouj Thursday November 28, 2002 at 10:41 PM


Mijn diepste sympathie gaat uit naar de familie Achrak ; God sta jullie bij ...

De moed houden
by hassan Thursday November 28, 2002 at 10:44 PM
raymzter_2k2@hotmail.com

Ik woon in Genk en ik kan ook maar moeilijk geloven wat er nu allemaal gebeurt. Het zijn deze laatste dagen dat we elkaars steun nodig hebben. Ik weet dat het moeilijk is, maar de moed niet opgeven.

"Inna lillâhi mâ akhadha, wa lahoe mâ a'tâ wa koelloe shay'in 'indahoe biadjalin moesamma...faltasbir waltahtasib."
"A'zamallâhoe adjraka, wa ahsanâ 'azâ'aka wa ghafara limayyitika.""
"Amien"

"Waarlijk Allah neemt wat van Hem is, en wat Hij geeft behoort Hem toe en voor alle zaken heeft >Hij een tijd bepaald. Wees dus geduldig en wordt beloond."
"Moge Allah uw beloning vergroten en uw verlies perfectioneren en uw verlies vergeven."
"Amien"

Mijn innige deelneming aan de familie en vrienden.

mee-voelen met mijn mede-mens
by de winter joris Thursday November 28, 2002 at 10:53 PM

Zinloos geweld wekt vanzelfsprekend "woede" op en verlies van een kind,een broer,een goede leraar,een echte vriend,een beminnelijke gebuur,een goede mede-mens laat ons met "verdriet" en verlies achter. Laten we samen dit drama dragen en samen stappen ondernemen om dit zinloze geweld te voorkomen,door elkaar als gelijkwaardige broers en zusters te behandelen. Veel sterkte in deze moeilijke tijden.

de eeuwige strijd
by Fouad Thursday November 28, 2002 at 11:13 PM
fgandoul@vub.ac.be

Salaam, Shalom, Vrede, peace en pace voor iedereen

Mohammed is een slachtoffer van 11 september en van de gevolgen ervan. Islamofobie werd na 11 september iets dat moest kunnen geuit worden op de meest arrogante manieren. Van Berlusconi's domme uitspraken tot Fortuyns's smartelijke dood. Islam werd de onbetwiste nummer één vijand. Dat de V.S en Rusland daar een hoofdrol in gingen spelen heeft niemand geschokt, maar dat in het politieke boerendorpje genaamd Vlaanderen ook gezaghebbende mannen rondliepen die opkeken naar een Bush (of althans hem niet voor de voeten wilden lopen) of een Poetin en misschien ook nog liefst in de 'gepriviligieerde' schoenen van Blair zouden willen staan is toch voor menige allochtoon een slechte evolutie.
Zonder meer is Mohammed een slachtoffer van de post 11 september syndroom die weinig politici heeft gespaard.
We maken een nieuwe tijdperk mee dat in Vlaanderen begint met een Absolute Monsterverbond van alle partijen inclusief het Vlaams Blok tegen hetgeen men in de media al heel snel 'moslimfundamentalisme' noemt.
De Bange Blanke Man kruipt weg, zich achter zijn antieke meubelen verschuilend. Hij vreest datgene dat hij niet kent en wenst het ook niet te kennen. Zijn geheugen is van korte duur want het herinnert zich niet hoe er plots in zijn straat marokkanen en turken zijn komen wonen. Hij huivert van elke contact en zoekt liever de veiligheid van de vol gepropte cafés waar er een stricte house rule geldt: enkel 'natives' toegelaten. De onwetendheid van de mensen over islam, de beelden die de media dagelijks op het scherm plakt met als naam voor alle kwalen : de islam etc...het kan toch niemand verwonderen dat dit zich, gepaard gaande met pure racisme dat in menige autochtone harten in Antwerpen en elders leeft, ooit zou vertalen in de meest brutal vorm. de moord van Mohammed is een aanslag op de integriteit van de marokkaanse gemeenschap en op de islam. De beleidsmakers lieten er geen gras over groeien om meteen het motief 'racisme' in alle toonaarden te ontkennen ondanks het feit dat ze er zelf op wezen dat ze het motief nog niet kenden. Ik kende het slachtoffer niet, maar in geloof zijn wij broeders. Iets waar veel autochtonen moeite mee hebben om te begrijpen. Net zoals ze het moeilijk hebben om te begrijpen waarom moslima's hoofddoeken dragen. Hoe vreemd lijkt het mij wanneer ze een zuster van de kerk met alle respect behandelen zoals het ook hoort maar onze dames die hetzelfde principe naleven door het slijk halen en hen onderdrukt noemen.
Mohammed was een islamleraar. de ironie van het verhaal is dat de islam de moslim oplegt allen goed te behandelen en vooral de buurmensen.!!!!!!!

innige deelneming
by TUc Thursday November 28, 2002 at 11:16 PM


Mijn oprechte innige deelneming aan de familie van het slachtoffer.
TUc

medeleven
by Tiene Thursday November 28, 2002 at 11:26 PM

mijn innigste deelneming met de familie Achrak.

Laten we hopen dat Mohammads dood, hoe zinloos en onnodig ook, toch niet voor niets is geweest; dat de verbetering van de rechtensituatie van alle onderdrukte groepen in België nu eindelijk gerealiseerd wordt, en dat onze democratie er één wordt in woord, geest én praktijk (gelijke rechten, geen racisme).

bisalaame,

Tiene Holvoet

oprechte deelneming
by raf verbeke Thursday November 28, 2002 at 11:35 PM
carineraf@hotmail.com

Oprechte deelneming.

Ik woon in een aan de Dampoort in Gent. Ik kan mij perfect voorstellen dat ook hier mensen in staat zijn tot zo'n laffe daad. Ik hoop dat wij dat hier nooit meemaken. Daarom blijven wij hier in onze buurt werken aan respect voor alles en iedereen, behalve voor racisme.

Een jonge Tunesiër hier in de wijk is begonnen met een straatvoetbalploegje. Een heel knap initiatief. Jonge gastjes van 10-11 jaar voetballen hier op straat en krijgen op hun donder. Hij trekt er mee naar een voetbalveld om te trainen en zo. Dit maakt de jongens weerbaar. Het is het gebrek aan steun voor dat soort dingen die de jonge immigranten nijdig maakt.

beschaamde antwerpenaar
by erik. Thursday November 28, 2002 at 11:36 PM
erik.lauriks@antwerpen.be

Aan de familie van Mohammed Achrak,

op momenten als dit ben ik echt beschaamd antwerpenaar te zijn. Julie oprechte sereniteit een diep menselijke waardigheid steekt fel af tegen onze bestuurders die zich voor de zoveelste maal willen profileren op jullie miserie en zich slechts bezig houden met symptoombestrijding. Blijf samen met de alle mensen met een open geest vechten voor verdraagzaamheid.

deelneming, verontwaardiging en woede
by Paul De Laet Thursday November 28, 2002 at 11:44 PM

Antwerpen, 27.11.2002

Geachte familie Achrak,
Geachte medeburgers, familie, vrienden, kennissen, leerlingen, collega's en geestesverwanten van Mohamed,


ik wil u mijn diep medeleven betuigen bij de dood van Mohamed.
Ik wil u mijn steun betuigen bij de collectieve, spontane verontwaardiging naar aanleiding van deze laffe moord.
Voor mij is deze moord het gevolg van het jarenlange racisme dat ongestraft in onze stad heeft kunnen tieren.
Ik ben beschaamd over ons stadsbestuur. Ten eerste over onze burgemeester, die door haar hatelijke verklaringen in de pers, voor en na de moord, de haat heeft aangewakkerd; ook over de verkozen politici, die allen meegedaan hebben om, via de hetze tegen de AEL en o.a. de besparingen in de sociale sector, het racisme verdere voedingsstof te bieden.
Ik veroordeel ten stelligste de houding van de politie, die door haar optreden incidenten heeft uitgelokt, de mensen die de gemoederen wilden bedaren daar niet de kans heeft voor gelaten, deze mensen zelf van uitlokking beschuldigt en gebruik maakte van chemische wapens tegen jongeren.

In Palestina maken honderden mensen dagelijks mee wat hier is gebeurd. Het verdriet is hetzelfde, de woede is dezelfde.
Heel de democratische Antwerpse gemeenschap moet duidelijk laten zien dat we dit niet langer aanvaarden. De schuldigen (rechtstreekse en onrechtstreekse) moeten gestraft worden.

Ik wens u troost bij elkaar en hoop dat ge troost vindt in het medeleven van mensen zoals ik, er zijn er zo vrij veel, al durven ze het niet genoeg te tonen.
Ik wens u veel moed en kracht in de strijd om gerechtigheid te laten geschieden.

Paul De Laet

samen tegen dit waanzinnig onrecht.
by Dirk Adriaensens Thursday November 28, 2002 at 11:50 PM
sos.irak@skynet.be

Waarom moest dit toch gebeuren? Het is onbegrijpelijk. En nu worden de mensen, die oprecht hun medeleven betuigen, ook nog als criminelen behandeld. Ik begrijp dit niet, ik kan dit niet begrijpen, ik wil dit niet begrijpen.
Ik zie de parallel met de manier waarop het Iraakse volk wordt behandeld.
Hoeveel dieper kunnen de leiders van ons "beschaafd" Antwerpen, ons "beschaafd" België, onze beschaafde" Westerse Wereld nog zinken?
Iedereen heeft recht op een menswaardig leven zonder onderdrukking, zonder uitbuiting, zonder racisme.
Mijn hart bloedt. Ik heb moeite om deze waanzin te accepteren. Als vader van vijf kinderen wens ik de vader van Mohammed veel sterkte. Ik kan zijn wanhoop voelen bij het verlies van een kind.
We moeten samen iets doen aan het racisme. Dat de dood van Mohammed niet tevergeefs moge zijn.
Namens SOS Irak België.
Dirk Adriaensens.
voorzitter.

Hoop
by ine pieters Thursday November 28, 2002 at 11:57 PM
foolish.kushin@antwerpen.be

Ik woon in Borgerhout en wat er hier de laatste dagen gebeurd is , is nog maar eens een teken dat het stadsbestuur bepaalde wijken links laat liggen en dan nog hoopt een meerderheid te kunnen behalen bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen.Dat een bejaarde die niet onbekend is bij het gerecht en dan nog kampt met psychische problemen zomaar over een wapen kan beschikken , dat slaat toch alles. En dat door zo'n nalatigheid iemand onschuldig wordt afgeknald omdat hij van vreemde origine is , blijkbaar kan het allemaal tegenwoordig.Maar laten we de hoop niet opgeven en blijven vechten voor een open samenleving. Voor politiekers is dit , en blijft dit toch een ver van mijn bed show, zij rijden na "de job" gewoon terug naar hun grote huis in een "betere" wijk, maar de mensen die hier wonen kunnen wel duidelijk het verschil maken.En daar moeten we voor gaan!
Hopelijk is dit het begin van iets moois, zodat het niet alleen maar zinloos is.

we zijn geschokt
by said Friday November 29, 2002 at 01:04 AM
saidboebezoel@hotmail.com

hoe is het mogelijk de braafste van borgerhout die op brutale wijze ons werd ontnome ik heb nog altijd moeite om het te gelove maar wanneer ik de tv opzet zie ik niks als relle over de moord wordt amper gesproken ik vraag me alleen af waarom de man zoiets heeft kunne doen wat erin hem omging wat hem bezielde hij die zoveel mense heeft wete te bekere ze op het juiste pad heeft gebracht dan wordt hij op brutale wijze vermoord dit kan ni meer over de man zegge ze dat ie mentaal onstabiel was maar abou jahja die pakke ze maar al te graag aan ze pakke hem op zonder geldige redene hij die opkomt voor de moslims die wille ze de kop indrukke omdat ze vreze dat bij de komende verkiezinge hij voldoende stemme zal behale om mee te regere daar hebbe ze vrees voor het gaat ze ni om de relle en om niets anders het heeft allemaal met hun spelletje te make hoe durve ze prate over integratie wat zien zij onder het woord integratie dat ze met onze vrouwe een pintje gaan pakke en daarna me hun in bed kruipe dan zijn wij brave belge anders ni is da wa ze wille dat zal nooit gebeure
maar genoeg gezegd ik wil men innige deelneminge betuige aan de famillie van mohamed (lahierahmoe)

mes condoléances
by jess Friday November 29, 2002 at 06:43 AM
oxy67@hotmail.com

toutes mes condoléances à la famille. Je suis genée d'être belge. Jessica

medeleven voor familie en dierbaren van Mohamed A
by elly Friday November 29, 2002 at 07:18 AM

Beste familie en vrienden van Mohamed A,

Mijn innige deelneming. Een zoon, broer, vriend op deze manier verliezen...wat vreselijk.

Overal in de straten van Borgerhout hoor ik hoe geliefd Mohamed was, hoe eerlijk en hoe rustig.

Maar ook de mensen die hem niet persoonlijk gekend hebben delen in uw verdriet.

Veel jongeren zijn ook kwaad. Dat is begrijpelijk. Door politie te sturen versterkt het stadsbestuur immers het racisme, dat al zoveel onheil aanrichtte.

Veel sterkte en moed voor de familie.

A la famille de Mohammed
by Geneviève Prumont Friday November 29, 2002 at 09:14 AM

Je compatis à votre souffrance. La mort d'un fils, d'un frère, est insupportable, quelle qu'en soit la cause.

Beste familie Achrak
by willem de geyndt Friday November 29, 2002 at 09:53 AM

Ik wilde jullie graag mijn innige deelneming betuigen.
Sterkte en bedankt voor de waardige boodschap die jullie via de pers naar alle Belgen hebben uitgestuurd.

medeleven
by Karolien Friday November 29, 2002 at 10:30 AM

Mijn hart gaat uit naar de familie van Mohamed. Ik hoop dat zei zich gesterkt weten door de hele Belgische bevolking, zowel Marokkanen als Vlamingen. Het is vreselijk dat zoiets is gebeurd, maar laat het geen aanleiding vormen tot nog meer zinloos geweld

Deuil
by Sacha Friday November 29, 2002 at 10:32 AM
sachaweb@msn.com

Comment faire le deuil d'un fils? Famille Achrak, je ne peux que vous souhaiter d'arriver à traverser cette épreuve difficile avec courage, mais nul ne peut oublier que la tristesse est ce que l'on a de plus précieux quand un proche meurt, elle est ce qui nous permet par les larmes de nous nettoyer de tout les sentiments qui nous hantent.

Cela ne doit pas facile d'être en plus de cela entouré d'une tourmente politique. Puisse votre famille trouver le recueillement nécessaire pour faire le deuil d'un être aimé.

Je me permets ici aussi une petite note personnelle, j'espère qu'elle ne vous offusquera pas. Je suis Juif et je me demande si dans des moments pareils il ne serait pas possible de nous rappeler que dans la douleur de la perte et dans l'amour que nous portons à nos proches, nous nous ressemblons tous. Et que nous sommes même une grande famille. Et que c'est peut-être le moment de nous retrouver, car c'est dans nos coeurs que se trouvent nos vérités et ce qui nous est le plus précieux, et non dans les discours politiques.

Comment vous rencontrer et témoigner du deuil partagé?

Rahmat Allah u'barkhatu.

respect
by Timothy Friday November 29, 2002 at 10:36 AM
jlotoskylo@hotmail.com

Diep bedroefd door wat gebeurde maar evenzeer door de reacties erop. Als ik Van Peel hoor spreken zou je denken dat er een Vlaams blokker aan het woord is. Hoe kan je anders zulke uitspraken doen als 'de eventuele (!) achtergestelde situatie van velen onder deze (Marrokaanse) bevolkingsgroep kan absoluut geen excuus zijn voor het feit dat deze mensen van zich laten horen en op straat komen?? Als ik zo'n dingen hoor dan krijg ik kippevel. Hoelang nog moet het duren voor men beseft dat geld stoppen in preventie en sociale projecten duizend keer meer opbrengt dan het repressieapparaat uit te breiden. Zo werk je immers de polarisering nog meer in de hand. Iets wat de heer JahJah trouwens evenzeer mee bezig is. Dit brengt voor niemand oplossingen. Culturen moeten elkaar verrijken, en niet botsen!!

Sterkte
by Peter Morlion Friday November 29, 2002 at 10:46 AM
dikkexpierre@yahoo.com

Ik mag er niet aan denken dat een geliefde zonder reden wordt neergeknald. Plots wordt hij of zij van je weggenomen, zonder een degelijk afscheid. Ik wens de familie Achrak veel moed en betere tijden toe.
Peter

Innige deelname
by Herman Van Laer Friday November 29, 2002 at 10:48 AM
herman.vanlaer@skynet.be

Uit eigen naam en uit naam van mijn gezin kan ik niet anders dan de familie mijn innige deelname te betuigen.
Ik wens de familie en de kennissen veel sterkte toe.
Als inwoner van Borgerhout weet ik dat in de verschillende bevolkingsgroepen een wil aanwezig is om op een vreedzame manier samen te leven in een sfeer van wederzijds respect.
En dit ondanks de haatcampagnes die reeds geruime tijd worden gevoerd over de hoofden van de bewoners heen.
Laat uit dit drama de strijd tegen het racisme versterkt worden.

Herman Van Laer

Heel veel moed !!
by rachida Friday November 29, 2002 at 11:07 AM


Aan de famillie's A., vrienden, kennissen, brothers en zusters. Ik wens jullie heel veel moed en uithoudingsvermogen om deze moeilijke periode door te komen. Het is ni te geloven dat zo'n vriendelijk iemand als Mohammed A. op die manier om het leven is gekomen.
Dit is gewoon ongehoord. Incha'allah verloopt vandaag alles naar wens van de ouders (zij hebben het ook anders gewild)en familieleden ,en dragen de medemensen alle begrip, om in rust afscheid te nemen van hun zoon (lahirahmoe)

Met innige deelneming

beslama
een zuster

Rouwbetuiging
by Wilfried Blondeel Friday November 29, 2002 at 12:19 PM

Geachte Familie Achrak,

In dit ogenblik van diepe rouw en pijn wil ik mijn hartelijk
medeleven aan U uitdrukken.
Mijn familie en ikzelf hopen dat de verhoudingen in België tussen autochtonen en allochtonen naar een nieuwe menselijke
dimensie kunnen gebracht worden en daaraan willen we allen
persoonlijk aan meewerken.

Hoogachtend
Wilfried Blondeel
Rozenlei 24
2540 Hove

Zo zwart als de nacht
by Jona Friday November 29, 2002 at 01:02 PM

Wat er gebeurt is, behoeft geen commentaar en is onverdedigbaar. Veel sterkte aan familie, vrienden en buren. Ik hoop uit de grond van mijn hart dat we niet naar een orrlogje van blanken tegen anders-gekleurden en omgekeerd gaan. Soms lijkt het daar wel naartoe te gaan. Peace!

Tegencultuur
by Thijs Delva Friday November 29, 2002 at 01:04 PM
KillSabam@hotmail.com

Eerst en vooral wil ik mijn medeleven betuigen aan de familie en kenissen van de vermoorde jongeman, en dit los van alle overmijdelijke politieke gevolgtrekkingen.
Toch wil ik hier een oproep aan toevoegen aan alle mensen die zich hiermee betrokken voelen om zich niet de beschaamde blanke vrouw/man te gaan voelen, noch de gekwetste allochtoon. Wij mogen ons als mensen, als levende wezens schamen voor het onbeschaafde gedrag van diegenen waardoor we ons laten leiden en van nog een hele hoop andere medemensen. Niemand echter hoeft zich trots, noch beschaamd te voelen ‘Antwerpenaar te zijn' want iedere mens kiest zijn eigen weg en is verantwoordelijk voor zijn eigen daden. Wel kunnen we walgen van (racistische) daden van onze medemensen, zoals de bewuste moord. Als we ervoor willen zorgen dat dit niet meer gebeurd, zullen we moeten beginnen met onszelf wereldburger te voelen, en niet ‘allochtoon' of ‘moslim' of ‘Antwerpenaar' of ‘Vlaming'. Ik ben de polariserende werking van langs de ene kant de mainstream politiek en langs de andere kant de AEL meer dan beu. Wij moeten beter kunnen dan dat !

Collectieve goedheid als troost
by Amarjit Singh Friday November 29, 2002 at 01:29 PM
asinghm@yahoo.com

Racisme komt neer op - GEBREK AAN "GEODHEID," want men is niet in staat anderen te respecteren als volwaardige individueen, op grond van raciale afkomst, huidskleur en geloof, het maakt niet uit waar in de wereld. Het spijt me voor die mensen!

Uit persoonlijke ervaring van racisme, kan ik begrijpen hoe het voelt voor de direct betrokkenen, het zijn meestal gemengde gevoelens - varierend van triestigheid en schok tot erger and vergelding. Je wordt echt getest!
Het is dan fout om iedereen (van een groep/gemeenshap) in dezelfde weegschaal te wegen, want je kunt nooit met zekerhied beweren dat 'iemand' echt tot een kwade groep behoort. Ik heb een simpele verhouding die overal in de wereld toepasbaar is: elke gemeenschap bestaat uit drie soorten mensen: goede (10%), kwade (10%) en een hybride (80%, mengeling van goedheid en kwaad, varierend met tijd en omstandigheden).
Het belangrijkste hier is het besef dat er toch de groep van "Goede" mensen bestaat (al geven zij zichzelf niet zo makkelijk prijs), laten wij dus op de "Goedheid" van mensen focussen!
Op een ogenblik als nu zijn het mensen uit deze groep die de wereld echt draaiend houden, ze maken het "worthwhile" om te leven.

De GOEDHEID komt SAMEN - beste troost ooit!

zonder woorden...
by pat Friday November 29, 2002 at 02:00 PM
mA.f@pandora.be

sic.

Danku
by birgit Friday November 29, 2002 at 02:59 PM
birgithaepers@hotmail.com

Eindelijk een uitlaatklep voor de verontwaardiging die me teistert sinds het horen van het nieuws op de nieuwsuitzending van VRT woensdagavond. Innige deelneming aan de familie, vrienden, kennissen en ook buren van het slachtoffer; sterkte ook aan hen, die het ergste vrezen sinds hun besef dat stadsbestuur en regering ervoor gekozen hebben om de samenleving van Antwerpen in gevaar te brengen, omwille van hun persoonlijke hoogheidswaanzin en egoïsme. Velen moesten het nieuws vernemen van de VRT, onze 'kritische' staatszender, en dat was misselijkmakend.

Het spijt me erg dat de dood van deze antwerpenaar aangegrepen wordt om de diktatoriale trekken van de regering te laten botvieren. Dat een moord is gebeurd in het haatdragende klimaat dat door de regering en de media sinds jaar en dag wordt geschept, is blijkbaar niet genoeg.
Het spijt me dat het verlies wordt aangegrepen om iemand op te pakken die het gezag in de weg staat, in het kader van nog uit te vinden wetten.

Ik hoop dat we aan de begrafenisplechtigheid een groot gevoel van onderlinge solidariteit over kunnen houden die de wansmakelijke gebeurtenissen een beetje kan verdringen, alhoewel niet vergeten worden.

Sterkte...

Birgit Haepers

we moeten ons samen sterk maken
by vzw Bevrijde Wereld Friday November 29, 2002 at 05:31 PM

Onze innigste deelneming met de familie Achrak.

De kinderen die naar ons inleefatelier komen, trachten we hun geest te openen om onrecht en de oorzaken hiervan te kunnen zien en om zich bewust te zijn van eigen houding t.o.v. racisme en wat racisme wel allemaal kan aanrichten...maar wàt als het beleid regelrecht in de tegenovergestelde richting werkt, hierin geholpen door journalisten?

We zijn werkelijk geschokt door het verloop van de gebeurtenissen maar willen om te sterken om samen verder te werken.

We voelen ons bedroefd en verontwaardigd en wensen de familie en vrienden veel moed.

Schande!
by Abderrahem Friday November 29, 2002 at 06:07 PM

Dag mensen,

Het is een schande dat tot op de dag van vandaag er nog mensen bestaan die anderen het daglicht nog niet gunnen vanwege etnische verschillen. Jawel, de haat van deze mensen gaat zover dat ze in staat zijn andere medeburgers te vermoorden. Dit kunnen wij niet accepteren. Wij moet deze verschrikkelijke daad veroordelen en onze medeburgers het gevoel geven dat wij voor een ieder klaar staan.
Ik hoop dat deze moord niet zal leiden tot vervolgacties, want daarmee voren datgene uit wat de racisten beogen, dus denk na en zeg liever en gebed op voor onze doden. Inna Lillah wa-inna ilaihi razji3oen. Tot Allah behoren wij en tot Hem zullen wij wederkeren.

Abderrahem

Schaamte en woede // bezinnen en organiseren
by han Friday November 29, 2002 at 07:28 PM
han@indymedia.be

Ik schaam me.

Ik schaam me, om de media. Zij willen niet eens geweten hebben dat dit een racistische moord was.

Ik schaam me om mijn regering. Zij wil niet geweten hebben dat dit een racistische moord was. In plaats van strijd aan te binden tegen het racisme, vervolgd ze die mensen die het racisme willen aanpakken.

Ik schaam me,om mijn blanke broeders. In het beste geval hebben zij het over verdraagzaamheid, alsof Moslims of Arabieren een plaag zijn die je moet verdragen.

Ik schaam me, omdat ik er nog steeds niet in geslaagd ben mijn blanke broeders af te helpen van hun superioriteitsgevoel, omdat ik er nog steeds niet in geslaagd ben het racisme de wereld uit te helpen.

Ik deel de woede.

Ik deel de woede van die jongeren die deze week de straat op trokken. Misschien was het niet het ogenblik en ook niet de juiste manier. Maar woede is niet mooi.

Misschien moeten we ons bezinnen, nadenken over hoe we de strijd tegen het racisme moeten aan binden.
Bezinnen opdat de dood van Mohamed niet vergeefs zou geweest zijn.

We zullen ons moeten organiseren.
Organiseren tegen het racisme, en ons niet laten intimideren door de regering.

Laat ons Mohamed niet vergeten.
Laat ons Mohamed zijn dood aangrijpen om echt iets te doen aan het racisme.

Al mijn respect en verdriet gaat vandaag naar de famillie van Mohamed.

oprecht medeleven met de familie Achrak
by jef vanhemel Friday November 29, 2002 at 07:54 PM
jef.vanhemel1@planetinternet.be

Men zegt dat het geen racistische moord is, want bedreven door een gestoorde mens. Als er een klimaat van haatdragendheid en racisme dagelijks wordt gevoed dan zal 'de gek' de eerste zijn die de trekker overhaalt. Mijn oprecht medeleven aan de familie die op de plechtigheid in de sporthal blijk gaf van meer burgerzin dan vele autochtone politici die verkrampt en 'verBlokt' reageren. Jef Vanhemel

sterkte
by André Friday November 29, 2002 at 08:25 PM

Ik bied de familie veel sterkte aan in deze dagen. Ik moet
hen bewonderen voor de kalmte en waardigheid dat ze uit
stralen. Eens zal er gerechtigheid heersen!

Sorrow fills my Hart......
by Samar ElBinni Saturday November 30, 2002 at 12:08 AM
samar_b@hotmail.com

Bismi allah al rahmaan al raheem

Ode to our fellow Muslim Brother...

Dear Brother Mohamed,

Now that you are with your lord, rooming with the angels above....
We,down here on earth remember you as a great young man full of love...
Allah sobhano7 has engolfed you with his eternal gift....
"janatin tajri min ta7ti7a al an7aar" as he promised every good muslim...
who loves him with an open heart,but You have been taken from us in a swift...
Maybe for a reason...
Ramadan has not past yet,this beautiful time of the season...
You were an angel here on earth...
now you're with Allah Sobhanoh, and the jannah is what you are worth...
May God be merciful on all of us....

Salam

Dearest Brothers and sisters...
This is what I like to say, prejudice lives inside peoples hearts when they don't know anything about Islam and muslims. Hold Forums, meetings and try to explain to Non Muslim people what Islam is all about.
I hope in this way more tolerance will be created and that no one will be another victim of ignorance and hate of the unknown.And that Mohamed has not died in vein...
Lets work together to build a better place for our kids..
Racists have always excisted and they have been growing since beginning of time..those people are illeterate, ignorant and afraid of something powerful..
Let Them know Islam is powerful but also merciful...
Let us show them the kindness in Islam and tolarence...
Let us show them the real love of Allah sobhanoh...

We will succeed...in allah raad

Take care of yourselves...
Salaam from your sister in Islam Samar

verdrieting, beschaamd en verontwaardigd
by mieja engelen Saturday November 30, 2002 at 01:59 AM
mieja_e@hotmail.com

Aan de familie van Mohammed. aan zijn ouders, zijn broers en zussen en aan al zijn vrienden uit de grond van mijn hart: Ik ken de juiste woorden niet om mijn diepe respect voor jullie verdriet uit te drukken. Ik hoop dat jullie de kracht vinden om verder te gaan!
ik heb nooit het genoegen gehad om Mohammed te leren kennen. mijn verdriet is van een andere orde dan dat van jullie. Ik ben diep beschaamd dat dit is gebeurd en verontwaardigd over de manier waarop 'onze' poltici , het gerecht en de pers omgaan met de moord op Mohammed. Het is niet zoals ik het zou willen: zij spreken en handelen niet in mijn naam. Het lijkt me ook niet de juiste manier in een 'democratische rechtsstaat'.
Ik omhels je in de hoop dat je een beetje warmte kan voelen.

Mieja, Alken

innige deelneming
by Bilal Saturday November 30, 2002 at 03:26 AM
bsenouss@pandora.be

Ik ben geschokt met wat er gebeurd is in borgerhout.Ik voel enorm mee met de familie van Mohamed.Hij verdiende niet zo'n dood,maar wat kan je eraan doen dat er zulke personen 'zogezegd psychisch gestoord'vrij rondlopen en daarbij nog wapens bezitten.Ik hoop echt dat wat er gebeurd is,misschien eindelijk eens de politieke establishment wakker zal maken en dat er eindelijk iets wordt gedaan om zulke gebeurtenissen te vermijden langs migranten EN belgische zijde.Repressie is voor niks nodig en kabaal maken is ook voor niks nodig.
ALLAH RAHMEK YA MOHAMED
INA LILAHI WA INA ILAIHI RAJIOUN.

Resist
by Nuno Doria Saturday November 30, 2002 at 10:39 AM

Dear friends,

I have lived for three years in Belgium , more exactly in Antwerp, more precisely in Borgerhout.
Unfortunately what happened with Mohammed is not a surprise to me.
You can smell racism over there. You know it is there, hiding in each corner, ready to stab you on your back, to shoot you in the back of the neck, like they did to Mohammed, like fascists always do.

Do not give up your fight. There are many Belgians in Borgerhout, in Antwerp, everywhere in the country that are with you at this sad moment.

Resist, not with violence, but resist.

In Peace and Solidarity.

Nuno Doria

comment
by Jamal Saturday November 30, 2002 at 11:48 AM
bigboss_jam@hotmail.com

Moge Allah ons volharden in deze periode en ons de juiste middelen geven om deze problematieken op te lossen. Incha' Allah.


Moge, allah mij ook vergeven mocht ik iets verkeerd gedaan hebben.

Amien, Amien

WARMTE & solidariteit
by lux Saturday November 30, 2002 at 12:08 PM
lux@linuxmail.org

Aan de familie Achrak,

Hierbij wens ik jullie te zeggen dat zeer veel mensen met gans hun hart bij jullie zijn en jullie zo steunen in deze moeilijke periode.

De dood van mohammed is een signaal dat mensen van eender welke afkomst samen een warmere wereld moeten maken.

Het is ook een signaal dat de mensen die stellen dat ze ons vertegenwoordigen in de politiek, onze steun NIET waard zijn. Zij spreken met ijskoude woorden over een menselijk drama en bevriezen zo ONZE hoop op een warme en hartelijke samenleving.

Laat ons, de gewone mensen aub elkaar hartelijker tegemoet treden, elkaar graag zien en van deze wereld een warme, multiculturele wereld maken.

Dit is het minste wat we kunnen doen voor Mohammed.

Vrede, warmte & solidariteit
van
lux

une perte
by rajhi Saturday November 30, 2002 at 12:24 PM
rajhikarim@hotmail.com

Mes sincere condoliences a toute la famille achrak et a la communaute arabe musulmane,c'est une grande perte que nous venons de subir ,l'assasinat de notre frere mohamed achrack ne va pas nous intimider il sera toujours grave' dans nos memoires et nous poussera a l'avant pour lutter contre le mal

sterkte & hoop
by Frank Saturday November 30, 2002 at 05:35 PM

Allereerst wil ook ik veel sterkte toewensen aan de familie, vrienden en kenissen van Mohammed. Chapeau ook voor de serene en opbouwende manier van reageren die jullie, in tegenstelling tot heel wat 'gezagsdragers', de voorbije dagen hebben getoond.
Ik hoop dat er uiteindelijk toch een samen-leving van verdraagzaamheid en wederzijds respect kan ontstaan bij iedereen. Vergeet niet dat dit nu al het geval is bij heel wat mensen uit alle lagen van de bevolking. Ik ben er van overtuigd dat al deze mensen samen aan een positieve toekomst kunnen werken, ook al ziet het er soms (heel) moelijk uit.

Frank

oprechte deelneming
by jan buelinckx Saturday November 30, 2002 at 06:34 PM

Mijn oprechte deelneming aan de familie Achrak, zijn vrienden, zijn collega's en zijn kennissen; veel sterkte in deze moeilijke tijd

Laat ons samen strijden voor broederschap, gelijkheid en waardigheid! Het racisme moet overwonnen worden!

Innige deelneming,
by Abdel Saturday November 30, 2002 at 07:34 PM
mouttaleb60@hotmail.com

Ik ben een vriend van Satif Achrak en ik vind het echt heel erg dat zoiets kon gebeuren, Mijn innige deelneming aan de familie en ik wens hen veel sterkte toe.

Ik vind het erg dat ze nog durven zeggen dat de moordenaar zogezegd psychisch gestoord is, dat zeiden ze ook over de moordenaar die de moord in Brussel had gepleegd op de Marokkaanse man en vrouw. ALs het andersom was geweest dan stond de moordenaar nu al bekend als crimineel en misschien gingen ze dan nog overdrijven en zeggen dat het iemand van Al Qaida was ofzo. Maar ja wa kan je er tegen doen.....

heel veel sterkte
by Esther Koreman Saturday November 30, 2002 at 09:57 PM
micromacro@pandora.be

Ik wil de familie van Mohammed heel veel sterkte wensen met het verlies van hun zoon. De plechtigheid was heel mooi, heel waardig en heel sereen. Ik hoop dat de familie daar kracht uit kan putten in deze moeilijke dagen.

Maar het is zo ontzettend moeilijk te verteren. Mohammed had niet mogen sterven. Laten we elkaar de hand reiken. Respect en vrienschap zijn universeel. Racisme is puur vergif voor onze samenleving.

Lieve mensen, ik wens jullie heel veel kracht en sterkte toe. Het moet verschrikkelijk zijn om zo met lege handen achter te blijven.

Oprechte deelneming en medegevoel
by Libby Saturday November 30, 2002 at 10:20 PM
libby@indymedia.org

Ik wens de familie Achrak, de vrienden en de collega's van Mohammed heel veel sterkte toe in deze moeilijke tijden. Ik weet hoe het voelt om iemand te verliezen op zo'n jonge leeftijd, iemand die goedheid uitstraalde en het beste met anderen voorhad, het is cynisch dat het net zo iemand is die het slachtoffer wordt van de agressie en de negatieve stemmingmakerij tegenover moslims. Dat net zo iemand door geweervuur om het leven komt is nauwelijks te aanvaarden.

Iets meer dan een jaar geleden stierf één van mijn beste vrienden tijdens een verkeersongeval, dit ten gevolge van, vermoedelijk racistische, verkeersagressie.
Ook Mohamed El Marcouchi was zo'n voorbeeldige jonge man, zo iemand verliezen, onder zulke omstandigheden, laat voor lange tijd zijn sporen na in de hele gemeenschap. Mohamed was 20, zijn neef, Hafid 19 toen ze op een mooie zomeravond om het leven kwamen door racistische agressie.

Ik rouw mee met de familie Achrak en de vrienden van Mohammed en samen met mij vast nog vele andere mensen die iemand verloren ten gevolge van racisme, waarvan we het ook niet eens weten of zeker kunnen zijn dat het racisme was.

Samen kunnen rouwen brengt verlichting van de pijn en maakt ze net dat beetje draaglijker. Mijn hart gaat uit naar u allen.

Doe er eindelijk iets aan!
by Roger Saturday November 30, 2002 at 11:51 PM
info@pinkwave.be

Naar aanleiding van de zinloze dood van Mohammed Achrak wil ook Pink Wave (wij ijveren onder andere voor het opheffen van alle discriminaties tegenover homoseksuelen, lesbiennes en biseksuelen) niet nalaten zijn bekommernis uit te spreken over de funeste invloed die elke extremistische strekking in onze maatschappij heeft op het op een vreedzame wijze samenleven van diverse culturen, van mensen met heel verschillende achtergronden. Dat daarbij bovendien onschuldige slachtoffers vallen bij diegenen die toch al het minste te betekenen hebben, bij diegenen die het minst gewaardeerd worden, bij diegenen die niet als 'de onzen' en als dusdanig niet als volwaardig worden beschouwd omdat ze niet beantwoorden aan de 'norm' die door 'deze' maatschappij wordt gesteld, is meer dan tragisch. 'Leven en laten leven' mag dan misschien een levensgroot cliché zijn, maar het betekent volgens ons óók dat men iedereen in zijn waarde moet laten. Samenleven is perfect mogelijk - en dat geldt in voor alle 'richtingen' - als men de eigenheid, zowel als de verscheidenheid van de andere kan accepteren.
Wij bieden de getroffen familie en de hele allochtone gemeenschap onze diepste gevoelens van medeleven aan. Wij roepen tegelijk iedereen die het goed meent met onze 'multiculturele' samenleving op om actief het racisme te gaan bestrijden, zowel in eigen kring als daarbuiten.

pas possible
by leila Sunday December 01, 2002 at 12:02 AM

J'en ai marre que tout le monde ce moque de nous et j'en ai marre de tout ces meurtre injustifier.ON dooit faire Quelquechose.EN hollande il y'a une chanson qui est sortie qui s'appelle Kutmarokkanen fait par Raymzter,Ca parrait peut mais c'est la seule maniere de leur montrer ce qu'il nous font.Ecouter là et pensez-y.Ne laissez plus les gens faire cela a nous!Je suis en train d'etudier pour devenir avocate et je vous promet que je serais avocate c'est chose ne seront pas tolerer et que je défendrais mon peuple jusqu'a la fin de mes jours.Mais ne faite pas quelquechose que vous aller regreter.Mes condoleance et apres maintenant la seule chose ke je peut dire c'est qu'il est maintenant chez dieu et que peut etre ca deavait etre comme cela.C'etait dans les mains de dieux.Toute chose dans la vie a une raison peut eter que la raison c'est que notre peuple ne doit plus se laisser faire.Mais il ne faut pas resoudre les problemes avec de la violence.Rabi mhakoum!
XXXXXXXXx
leila

Salaam
by Karima Sunday December 01, 2002 at 02:55 AM
anilya50@hotmail.com

Salaam Aleykum, ik wou even zeggen dat er veel mensen denken aan Mohammed. Ashadoe al la ilaha ilalah, Allah is de Shepper en naar Hem keren we terug, Insha'Allah.
Mohammed, onze broeder, zal in onze harten zeker voortbestaan.
M3a salaam

L'utopie de notre démocratie
by ERRAMI Sunday December 01, 2002 at 03:19 AM
IbrahimAkdim10@hotmail.com

L'heure actuelle est au deuil "BARRAKA FERRASSEK", je vous présente toutes mes condoléences.
Mais je peux vous assurer d'abord en tant qu'humaniste, Citoyen et musulman que je ferais tout mon possible pour denoncer la préméditation de ces actes racistes qui ne sont pas les premiers.
Malgré ce que Notre gouvernement et la presse Nationale traditionnelle essayent de nous faire croire.
Je vous souhaites beaucoup de courage et de patience durant cette dure épreuve.

politieke afrekening krijgt voorrang op rouw
by Herman Luyckx Sunday December 01, 2002 at 04:15 AM

Aan de familie Achrak en de vrienden van Mohammed: veel sterkte en troost.
Terwijl de hele Antwerpse gemeenschap en allen die via de media op de hoogte zijn gebracht van de moord op Mohammed versteld zouden moeten staan voor het nog altijd groeiend racisme dat die pijnlijke gebeurtenis heeft mogelijk gemaakt en rechtstreeks heeft uitgelokt, probeert de overheid en het parket het racistisch karakter van de moord te verdoezelen.
Als het echt om een oude gek gaat die zich niet kon bedwingen, is het wel een oude gek die zich heeft laten drijven op de haat tegen alle Marokkanen, de haat tegen alles wat met de Arabische cultuur te maken heeft, de hetze tegen de allochtone jongeren in Borgerhout en tegen degenen die het voor hen opnemen.
Hopelijk is die gemeenschap nu wakker en schuldbewust. Hopelijk gebeurt dit nooit meer, maar dat brengt Mohammed niet terug.
Ik had ook zo graag willen hopen dat niemand die moord zou misbruiken voor een of ander politiek belang, maar het is te laat: de vernielingen waren misplaatst maar het grootste misbruik is het feit dat de dood van Mohammed en het rouwproces bij zijn geloofsgenoten aanleiding hebben gegeven tot de diabolisering en arrestatie van een politieke dwarsligger die men eigenlijk met democratische, politieke argumenten had moeten bestrijden als men zijn mening niet deelt.
De bladen staan vol met verhalen over Abou Jahjah; zijn leven en werken worden uitgerafeld en verdacht gemaakt (misschien terecht: daar valt over te discuteren) maar wat schrijft men, wat vertelt men, wat toont men over Mohammed? De moord is bijzaak geworden. Het gaat dezer dagen om het uitschakelen van een politieke lastpost. Terwijl men eigenlijk een politieke held aan het creëren is.
Als Jahjah werkelijk een berekende intrigant is, dan zit hij zich nu te verkneukelen: zijn roem kan niet meer kapot. Wedden dat Philip De Winter ervan droomt om ook eens gearresteerd te worden in vergelijkbare omstandigheden (en liefst enkele maanden of weken vóór de parlements- of gemeenteraadsverkiezingen)?
Maar nu doe ik hetzelfde: ik zou mij moeten beperken tot het formuleren van mijn gevoelens van medeleven met de nabestaanden en woede om de zoveelste racistische moord.

Heel veel sterkte !
by Lin, een leerkracht Sunday December 01, 2002 at 11:36 AM

Mijn diepste medeleven aan de familie Achrak, zijn vrienden, collega's en leerlingen, aan de Marokkaanse gemeenschap en aan allen die meeleven,
Ik wens jullie allemaal veel sterkte toe in deze moeilijke tijd.
Ik van mijn kant beloof jullie het racisme harder te bestrijden dan ooit. By all means necessary.
Met respect,
Lin

ergerlijk
by Hannes Sunday December 01, 2002 at 01:08 PM
onhandig@hotmail.com

Als we nu eens wat meer verdraagzaam zouden zijn, iedereen. Zowel extreem rechts als radicale moslims. Als iedereen nu eens een klein beetje toegeeft, dan komt alles wel in orde volgens mij.

Trouwens, ga allemaal eens kijken naar de film Kassablanka, een prachtige film die aansluit bij dit thema. Een aanrader!

Peace and love!


Hannes

Ik voel met jullie mee
by Romina M. Sunday December 01, 2002 at 02:35 PM
tupac1606@hotmail.com

Ik vind het zeer spijtig dat dit soort dingen nog gebeuren in deze tijd. Al jaren wonen mensen samen met verschillende culturen en toch lukt het niet om respect voor elkaar te tonen. Ik wens de familie en vrienden van de overledene veel sterkte toe!

extreem
by Gert Terny Sunday December 01, 2002 at 02:35 PM
gert.terny@pandora.be

Het bewijs is weer eens geleverd : onschuldigen worden het slachtoffer van extremisten en gekken. Hopelijk zet deze dwaze moord heel wat mensen aan het denken. Voor de familie en de waardigheid die zij hebben getoond, heb ik niets dan respect!!

tot allah zullen we wederkeren
by amiraa Sunday December 01, 2002 at 02:42 PM
el_amiraa@hotmail.com

Inna lillahi wa inna ilaihi radji'oen , en tot ,Allah zullen we wederkeren.
moge zijn ziel in vrede rusten insjAllah, en dat Allah zijn familie en vrienden de kracht geeft om deze moeilijke tijd te doorstaan insjAllah

veel sterkte voor familie en vrienden
by annick Sunday December 01, 2002 at 03:56 PM
annickvermeersch@hotmail.com

Ik wens de familie Ashrak veel sterkte toe...
en vraag me af waar deze krankzinnigheid zal stoppen...

Allah jerhmou
by Karima Sunday December 01, 2002 at 07:21 PM
rifia77@hotmail.com

Geen woorden voor de gebeurtenis, mijn condeleances en
sterkte aan de familieleden en vrienden om deze tragische gebeurtenis te verwerken.

innige deelneming
by yasmine en Ingrid Sunday December 01, 2002 at 07:28 PM
mounir_yasmine@hotmail.com


Innige deelneming,

Het treft ons ten zeerste.
Het is een tragedische, onvergetelijke gebeurtenis en zo zinloos.
Hij zal voor altijd in onze gedachten blijven.

We hebben iemand verloren maar tegelijk een engel erbij gewonnen.

Ik wens jullie veel sterkte.

Met achting.

GROOT VERLIES
by G. Hammoudane Monday December 02, 2002 at 11:51 AM
gariham@hotmail.com

Asalaam aylaikom

Ik leef erg met jullie mee, steun is het belangrijkste element om door deze moeilijke tijd te geraken. De dood van ons broeder komt als een zware klap, het is een heel zwaar verlies zowel voor de familie, voor de allochtonejongeren (want hij was echt wel een voorbeeld voor jong en oud) en vooral voor onze samenleving.
Hem vergeten zullen we dus nooit.

Veel sterkte en moed.

Inna lillahi wa inna ilaihi radji'oen

samen tegen racisme
by Omar Van Hoeylandt Monday December 02, 2002 at 01:40 PM
omar.vanhoeylandt@amsab.be

Oprecht medeleven met het verdriet van de familie en vrienden van Mohammed Achrak.
Wij blijven samen in de strijd tegen elke vorm van racisme en onverdraagzaamheid.

Sterkte
by C.C. Monday December 02, 2002 at 06:01 PM

Heel veel sterkte toegewenst voor de familie met heel mijn hart...En samen zullen we vechten tegen het racisme!!!

respect voor de dode????
by kaoutar Monday December 02, 2002 at 06:08 PM
kawky1@hotmail.com

eerst en vooral wil ik mijn medeleven betuigen aan de familie, de naasten en alle geliefden van onze broeder die op eenkoelbloedige manier uit het midden van zijn dierbaren getrokken is!!!!!! ik vind het een schande en het doet mij pijn in mijnhart om te zien dat dit WEERAL is gebeurd!!! een migrant die het slachtoffer wordt van een gestoorde blanke racist! waar gaat dit naartoe? waar is de overheid dan? we zijn allochtonen, maar als de belastingsbrief toekomt dan zijn we belgen!! verschrikkelijk vind ik het, men sluit de ogen en oren voor de hulpkreet van de moslims! denk maar aan het voorval in brussel enkele maanden geleden, dan is de dader ook gek verklaart, 2weken voor de moord op mohamed is een jongen van 17 uit mijn gemeente(temse) ook neergeschoten door een belg!waarom?? om een voetbal! waar was de media toen, juist die was er toen niet, want toen was er niemand om de schuld in de schoenen te schuiven! dat is het toch, nu verdoezelt men de nationaliteit van de dader en probeert men een zondebok aan te duiden "abou jahja" pas op ik spreek niet positief over deze man, ik deel zijn standpunt en visie niet altijd,maar toch vind ik het erg dat men hem zo behandeld, men doet net alsof hij osama bin laden is! laat de man gerust!! er is maar 1 zondebok in dit drama en dat is de familie en de geliefden van mohamed!!!! i.p.v van de dood van hun broeder te wreken en ramen uitteslaan zou men beter voor hun broeder in alle seriniteit gaan bidden!!! mohamed is nu op een veel betere plaats geloof me, ik zelf ben ook marokaans en ik ken de problemen rond de discriminatie intigratie, maar wat denk je van we dragen elk ons steentje bij, en allah zorgt voor de rest!!!!! en wat de overheid ook zegt of doet dat moet ons niet intereseeren, mijn lot ligt namelijk niet in hun handen, maar in die van allah

reacties zijn steeds welkom op mijn mail.
kawky1@hotmail.com


groetjes kaoutar

la3jdem ajar
by Asia Monday December 02, 2002 at 11:16 PM
elmoussaoui_asia@hotmail.com

Salaam wa aaleykoum,

broeders en zusters,

la3jdem ajar voor het velies van onze broeder!
Maar hij belandt inchaallah bij Allah (swt), vergeet ook niet dat hij is heengegaan in onze heilige maand alhamdoulillah.

En zijn tijd was gewoon gekomen, hoe moeilijk dit ook is.
Maar het is Allah(swt) z'n wil, vergeet dit nooit.

En hopelijk komt door deze situatie alles nog in orde hier in ons landje.
Je weet wat ze zeggen, alle wegen leiden naar Rome.

Al het goede dat je wil bereiken, gaat eerst langs de verkeerde weg.


Moehim, moge Allah (swt) jullie bijstaan inchaallah en jullie veel geduld geven!!

Vrede zij met hem inchaallah!

Yi koen ghil ghirr inchaallah!!!

Beslamaa

Innige deelneming
by Hilde Adriaensens Tuesday December 03, 2002 at 12:20 PM
Hilde.Adriaensens@uz.kuleuven.ac.be

Allereerst wens ik mijn oprechte gevoelens van medeleven over te brengen aan de familie Achrak, Mohammed's vrienden, zijn collega's, elkeen die hij heeft gekend en die hem gekend hebben.
Welke ook het motief is geweest (racisme, een dolgedraaide geest, ...), geen enkele dode, geen enkele moord is een te verantwoorden daad.
Ik stel mij oneindig veel vragen over het hoe, het waarom van deze gebeurtenis. Te weinig willen wij weten over onze eigen geschiedenis, over waarom deze migranten hier in ons land zijn aanbeland. Zulk een daad komt nooit uit de lucht gevallen. Er is altijd een geschiedenis aan verbonden, vooral een geschiedenis van ongelijke verdeling van rijkdom in onze wereld.
Ik denk te mogen stellen dat het allereerste wat elkeen van ons te doen staat is een grondige bezinning over het verleden, ons verleden, ons gezamelijk verleden. Om van daaruit bewust te worden van de problematiek IN AL ZIJN ASPECTEN in het nu en naar de toekomst toe.
De volledige bewustwording van elkeen moet NU aanvatten.
Enkel SAMEN kan dit probleem opgelost worden. En naar de toekomst toe zal dit bewustzijn, dit bewaken van een SAMEN-leving, een taak zijn van ons allen, elk moment van de dag. Onze alertheid dient te groeien. Onze sympathie voor elkaar ook: Belg, migrant, mens van welke huidkleur ook.
Respect voor zichzelf en een gemeend wederzijds respect ziijn sleutels voor een leefbare hoopgevende toekomst.
Elk van ons dient zichzelf en zijn leefwereld terug te bezielen en verder te kijken dan zijn berekend eigen belang.
Angst dient overwonnen te worden, want als we die angst van dichtbij bekijken, dan stellen we misschien vast dat het helemaal niets voorstelt. Dan stellen we vast dat we kunnen gaan praten en een gemeende bereidheid daarvoor opbrengen.
Nogmaals innige deelneming, hopend op een menselijke samenleving!

Ik ben geschrokken
by Ali Tuesday December 03, 2002 at 01:01 PM
abdelali17@hotmail.com

Salaamoen 'alaikom

Als eerst gaan mij medegevoelens voor zijn familie en de gemeenschap.
ik ben Ali en woon in Nederland ik heb het nieuws ook gehoord ik vind dit echt verschrikkelijk hoe zoiets kan gebeuren en laten gebeuren, maar weet dat Allah is met de gelovigen hij staat aan hun kant en wie dwaalt die zal Allah niet meer terug laten keren alleen als Hij dat wilt.
Hij leidt het onrechtvaardige volk niet.

Ik hoop voor jullie dat jullie troost zullen krijgen en ik hoop dat we onze Ramadan goed kunnen afsluiten en gedenk Allah. We zullen uiteindelijk allemaal bij Hem terug komen en hij zal oordelen over wat wij plachten te redetwisten.

Wassalaam 'alaikom Vrede zij met jullie

ALLAH OEAKBAAR
by Karima choukri Tuesday December 03, 2002 at 01:18 PM
karimachoukri@hotmail.com

Salaam Aleikoem
INA LILAHI WA INA ILAIHI ARAJIOEN
Ik vind het verschrikkelijk wat er gebeurt is.Op zo'n manier iemand het leven ontnemen .kan gewoon niet!!!!!OP zo'n laffe wijze.En dat noemen ze psychisch gestoord.Wanneer een Marokaan een Belg vermoord is hij een crimineel of terrorist.Maar wanneer een Belg een Marokaan vermoordt dan is hij geestesziek.Hier klopt iets toch niet.Ik hoop dat ze deze uitvlucht niet meer zullen gebruiken in de toekomst.EN ik hoop dat er naar oplossingen gezocht worden.Inplaats Abou Jahjah op te pakken en elke keer een ander leugen verzinnen om hem in te cel telaten.Pak de moordenaar aan voor er andere slachtoffers vallen.Zo zijn de gezinsdrama's ook begonnen ,en nu hoor je alleen maar dat.En elke oude man die zijn leven beu is .Neemt ineens een marokaan mee.Dat kan toch niet en dan durfen ze zeggen dat dat niet rachistisch is.Kijk naar dat koppel in Schaarbeek.Mustapha in Charleroi,Die jongen in Temse........enz......
Ik leef mee met de Familie precies of het mijn broer is.Maar we zijn allemaal broeders daarom zijn we massaal opgekomen.Alleen spijtig voor de gesneuvelde etalages.
VEEL STERKTE FAMILIE ACHRAK

Zonder pardon
by Michiel Tuesday December 03, 2002 at 02:53 PM
michiel.nuyts@student.uva.nl

Ik voel me mede schuldig,
dat ik er niet kon zijn om te helpen,
-als ik dat al kon-
dat ik mijn geboortegrond heb verlaten.

als je zelf migrant wordt, beste medebelgen,
besef je nog meer dan anders,
hoe negatief racisme wel niet is.

Voor de familie van Achrak,
hopelijk is jullie leed niet te zwaar,
dankzij de duizenden die mee herdachten en rouwden.
Hopelijk is het ook het laatste leed,
dat om die reden wordt geleden.

Sterkte
Michiel

van mijn hart
by Imane Wednesday December 04, 2002 at 05:08 AM
imzey2002@hotmail.com

Beste familie

ik weet niet of jullie dit berichtje zullen lezen ofniet,maar ik zou jullie toch heel graag willen laten weten dat wij enorm geraakt zijn door dit verlies.
Ik kende hem niet en toch heeft het mij zoveel pijn gedaan.
Ik heb gehuild voor Mohamed en voor het verdriet dat de familie heeft.Ik heb gebeden dat Allah jullie in deze tijd geduld geeft.Allah(swt) sluit geen deur zonder een raam te openen.En onthoud dat Allah hem heeft gekozen omdat hij zijn dienaar bij hem wou.

Insha-allah leren mensen van deze gebeurtenis.Een ding weet ik:Mohameds dood was niet tevergeefs,hij heeft onze ogen geopend.

Graag zou ik nog willen zeggen dat ik zelden een persoon heb gezien met zoveel moed en geduld als Mohameds broer.In jou zie ik de persoon die Mohamed was:rustig,geduldig en eerzaam.

Allah irrahmoe.
Amien.

Ik leef met jullie mee!!
by Naziha Wednesday December 04, 2002 at 08:46 AM
Drafatje@everyday.com

Asalaamoe Alajkoem,

Hier met Naziha uit Wijnegem, ik ben een marokaans meisje van Berberse afkomst! Ik wil jullie via deze weg laten weten dat ik me heel slecht voel sinds ik het nieuws ontving, Ik kende jullie zoon, broer, neef,... niet! maar toch kwam het nieuws over alsof het mijn eigen broer was. En inderdaad dat is mijn moslimbroeder dat mag ik nooit vergeten Wij betekenen allemaal wat voor mekaar! Beste moslimbroeders- en zusters hou jullie goed tijdens deze moeilijke periode Hou jullie sterk en vraag God om kracht! Steun elkaar, en snauw elkaar niet af. Moslimbroeders- en zusters maak geen gebruik van de situatie! Mohammed is nu gestorven tijdens de heilige maand, op dat moment vaste hij, hij was een moslim op 't rechte pad (Zijn plaats is in't paradijs) "Insha'allah" Hij zit nu veilig en op de aller- aller- beste plaats ter aarde!

P.s: Vraag allah om vergeving en genade! Moge allah jullie (moslims) steunen door iedere moeilijke weg, en De moordenaar zal gestraft worden! Dat verzeker ik jullie!
Allah vergeet zoiets niet zomaar!

Ik hou zielsveel van jullie en dat meen ik uit de grond van mijn hart Ik hoop echt dat jullie dit bericht zullen ontvangen!

Jullie kunnen steeds bij me terecht Woelah Als ik iets kan doen Jullie zeggen het maar !!!!!!!!!

Beslama en vele vele groetjes van mij en heel mijn familie!

Bid voor Mohammed!!!

xxx- naziha

Both sides..
by Innige deelneming Wednesday December 04, 2002 at 10:49 AM

Ik vind het ook heel erg dat dit is gebeurd .. hoe dan ook, wat er ook gezegd word .. het is een drama dat niet had mogen plaatsvinden ..
Innige deelneming dus van mijn kant ..
Maar ik vraag me eigenlijk af of de mensen hier wel weten dat dit niet persé weer voor allochtonen moet voorvallen...
In Nederland is onlangs een jongetje (niet van allochtone origine) vermoord door 2 allochtone jongeren..
Waarna de ouders van die 2 jongeren stelden dat hun kinderen 'maar de instrumenten waren van allah.. en die het zo zal gewild hebben' ..
Ik vind dat even erg .. HET HAD OOK NIET MOGEN GEBEUREN .
Niet ? of is dat dan weer een vorm van racisme .. dat een mens ook bekommerd kan zijn om een kind die vermoord wordt van nederlandse afkomst.
Ik vind het dan eigenlijk ook maar normaal dat ook dat jongetje s herdacht word als hier gedaan word in dit rouwregister.. en dat ook deze daad met dezelfde hoop aandacht veroordeeld wordt.
Want zeg nu zelf .. moord blijft moord .. en kan onder deze omstandigheden niet goedgekeurd worden.

Dank u.

Allah y rahmou
by SALOUA Wednesday December 04, 2002 at 11:15 AM
SALOUA2B@hotmail.com

Ik persoonlijk kende mohamed niet. toch deel ik mijn diepste sympathie met Mohamed's familie, vrienden en dierbaren.
Mohamed is tijdens de heilige maand Ramadan naar Allah teruggekeerd. May he live in paradise. Incha'allah

veel sterkte en moed aan de ouders, familie......

INNA ILLAHI WA INNA LILAHI RAAJIHOEN

vreselijk
by jef leyssens Wednesday December 04, 2002 at 11:17 AM
heilige_jozef@hotmail.com

Ik vind wat er gebeurt is een vreselijk bewijs van het feit dat het goed fout gaat in antwerpen. Ik hoop dat de dood van mohammed ervoor kan zorgen dat er eindelijk gelijkheid zal komen tussen allochtonen en autochtonen (hoewel ik dit onderscheid zo al op^niets vind slaan)en dat er eindelijk een fatsoenlijk beleid tegen racisme en het vlaams blok zal worden gesteld.
Al mijn medeleven voor de vrienden en familie van mohammed

innige deelneming
by ruth Wednesday December 04, 2002 at 06:15 PM

Woorden schieten te kort bij deze tragische gebeurtenis. De verontwaardiging over de reacties van politici is groot.
Ik wens de familie Achrak veel moed en sterkte
bij dit verlies. We houden Mohammed in
gedachten, voor altijd.
Vrede voor iedereen!

Moge god je onder de beste der besten herbergen in zijn paradijs
by Abdelkrim Afennas Wednesday December 04, 2002 at 07:29 PM
krim187@hotmail.com

Inna lillahi wa inna ilajhi radji'oen (Wij behoren tot god en tot hem wederkeren wij)...

Wij zouden niet mogen treuren om Mohamed, aangezien hij reeds bij god is, die hem zal belonen voor zijn goede daden en hem inch'allah (als god het wil) de toegang tot zijn paradijs zal verlenen. Moge hij genade hebben voor zijn ziel en die van adjma'il moslimien...

medeleven en schaamte
by Liesbet Sunday December 08, 2002 at 01:25 AM

Vanuit Bolivia druk ik mijn medeleven voor de familie van Mohammed Achrak en tegelijkertijd mijn schaamte over mijn geboorteland Belgie -waar haat en pure onwetendheid blijkbaar de bovenhand krijgen- uit.

inna lillahi wa inna ileihi raj3oeen
by achmed Banini Monday December 09, 2002 at 08:52 AM
a_banini@hotmail.com

moge allah hem de hemel prijzen, amien ya rabbi el3halamien.
en moge allah ons beschermen van elkouffar.

Gerevolteerd door de moord.
by marc Friday December 20, 2002 at 09:27 PM

Gerevolteerd door de moord en de schaamteloze reactie van de media heb ik een animatie gemaakt die u kan bekijken door te klikken op de bijgevoegde url.