arch/ive/ief (2000 - 2005)

Allochtonen als proefterrein
by Marc Vandepitte Thursday November 28, 2002 at 04:16 PM

Enkele korte bedenkingen bij de gebeurtenissen rondom de moord op Mohammed Achrak.

De meest verdrukte laag van de maatschappij

Samen met de mensen zonder papieren behoren de zogenaamde ‘migranten' tot de meeste verdrukte lagen van de bevolking. Ze hebben de laagste lonen en de smerigste jobs, daarvoor zijn ze naar hier gehaald. Ze zijn op zowat alle vlakken achteruitgesteld en gediscrimineerd: onderwijs, huisvesting, tewerkstelling, uitgangsleven, stemrecht, … Ze worden beschouwd als de Üntermenschen van onze samenlevingen en zijn het mikpunt van pesterijen en vernederingen van de politie. Dit gegeven determineert al de rest. Wie dat niet ziet maakt zich snel schuldig aan ‘victim blaming' (de schuld geven aan het slachtoffer) en versterkt de verdrukking - onbedoeld - alleen maar verder.

Deze vernedering wordt versterkt door de internationale situatie. Irak wordt reeds meer dan tien jaar uitgehongerd. Israël kan ongestoord de Palestijnen als honden behandelen. Het land van de heilige plaatsen Mekka en Medina, werd in het kader van de Golfoorlog gedurende jaren bezet door Amerikaanse troepen. Stel u voor dat een moslimleger de streek rond Rome komt bezetten om een Europees probleem te komen oplossen.

Integratie

Er is nooit een serieus integratiebeleid geweest, dat is bovendien nooit de bedoeling geweest. Het is voor een kapitalistische samenleving zeer functioneel om een etnische onderlaag te bezitten. Die drukken de lonen naar beneden en het is handig om de autochtone werkende bevolking tegen hen uit te spelen d.m.v. racisme. Er zijn natuurlijk wel enkele ‘migranten' gepromoveerd tot volwaardige Belg, sommigen hebben het zelfs tot politicus geschopt. Dat doet onvermijdelijk denken aan de ‘evolués' in Belgisch Congo. Er is ook een hele welzijnsstrategie gelanceerd om het probleem te ‘bedwingen'. In het kader van het ‘early warning system' worden migrantencentra ingeschakeld als politieantenne binnen de allochtone bevolking. Allerhande activiteiten van jeugdhuizen en andere socio-culturele organisaties moeten voorkomen dat de discriminatie en het ongenoegen zich vertaalt naar maatschappelijk verzet. Jeugdhuizen of andere centra die niet in de pas lopen dreigen hun subsidies te verliezen.

Integratie is in de eerste plaats een kwestie van koopkracht, de rest is bijkomstig. Een fundamentalistische sjeik, een volbloed Japanse manager, een begoede orthodoxe Israëliër heeft geen integratieprobleem. Een Belg uit de vierde wereld heeft daar wel problemen mee.

Komt daarbij dat Vlaanderen op vlak van het racisme zeer hoog scoort, dan kan je voorspellen dat deze situatie vroeg of laat explosief wordt, zeker als er gemoord wordt en als de underdogs zich niet zomaar laten kisten.

Paternalisme

Onze katholieke en koloniale traditie heeft het paternalisme er heel diep ingestampt. Zolang slachtoffers sukkelaars blijven, zolang ze passief object zijn van onze belangstelling en hulp, vinden we ze tof en vinden we onszelf toch zo edelmoedig. Maar o wee, als de slachtoffers zich niet langer laten doen, op straat komen, het heft in eigen handen nemen, zich organiseren, de samenleving in vraag stellen, dan haken velen af. Dan zijn ze plots ondankbaar, overdrijven ze, is hun ideologie niet helemaal zuiver, zijn hun leiders extremistisch. Dezelfde houding vinden we terug bij heel wat activisme t.a.v. de Derde Wereld. Deze aanpak, die we ten onrechte als integratie beschrijven, is compleet gefaald en dat kan ook niet anders.

Fascisering

Het optreden van het establishment is beangstigend. De politici, politie, gerecht en pers (op enkele kleine uitzonderingen na in De Standaard, Het Volk, Jef Lambrecht op Radio 1 in het Vrije Westen op 28 nov. 02) waren eensgezind in de omdraaiing van de feiten. Geen walging te horen over de moord, maar enkel hysterie over de zogenaamde relschoppers. Het was geen racistische moord (wat dan wel?), de rellen werden niet veroorzaakt door de moord en de jarenlange achteruitstelling en pesterijen, maar uitgelokt door publieke vijand nummer één: Abou Jahjah. Deze laatste moet vervolgd worden en liefst van al uitgewezen. In de feiten zijn de mensen van AEL tussengekomen om de gemoederen te bedaren. De politie gedroeg zich volgens de politici en de pers keurig en voorbeeldig. In werkelijkheid werd een mini ‘staat van beleg' afgekondigd, veroorzaakte de brutale aanpak d.m.v. peperspray heel wat geweld, werd zowat al wie de ‘verkeerde' huidskleur had in de buurt opgepakt. Dergelijke – desnoods uitgelokte – incidenten zijn een ideaal oefenterrein voor het repressieapparaat. Bij de rellen Anderlecht, vijf jaar geleden, werd de integratie van de politie en de rijkswacht en het pro-aciteve optreden in de praktijk reeds ‘uitgeoefend'. Wie nog twijfelt, het repressieapparaat (politie, gerecht) is klaar om grootschalige maatschappelijk protest efficiënt neer te slaan. Ze worden hierin feilloos gedekt door de politieke wereld en de media.

Het establishment juichte inderdaad bij de harde en brutale aanpak van de meest verdrukte groep van de samenleving, waarvan één van hen in koele bloede werd geëxecuteerd. Er was nauwelijks nog een dissidente stem te horen. We zaten eventjes in een openlijke politiestaat. Nee, dit is niet Italië of een republiek waar extreem-rechts het voor het zeggen heeft. Het is een land en een stad waar sociaal-democraten en groenen in de meerderheid zitten. Dat is nog het meest bangelijke van al. En de oorlog is nog niet eens begonnen. Gisteren d'Orazio, vandaag AEL, morgen de PVDA?, de anti-oorlogcomités?, de radicale anti-globalisten (zoals in Italië)?, …

Er zal meer nodig zijn dan folkloristische en ludieke manifestaties om deze fascisering te stoppen.

Marc Vandepitte

Let us rise !!
by Dirk Adriaensens Thursday November 28, 2002 at 09:13 PM
sos.irak@skynet.be

Zeer goed artikel Marc. Maar dat zijn we de laatste tijd wel van jou gewoon.

Malcolm X:
"Ze weten ook dat onze eenheid de enige manier is waarop wij er zullen geraken. Dus zetten ze een andere val uit. Elke inspanning die wij leveren om ons te verenigen wordt door hen afgedaan als racisme. Als wij zeggen dat wij iets willen opzetten om de zwarten te verenigen, noemt de blanke dat racisme.
(...)Maar dat zijn valstrikken. De blanke misleidt ons omdat hij weet dat wij niet vooruit kunnen komen als we verdeeld zijn.
(...)Er is nog een valstrik die hij voor je spant. Als je met hem praat over wat hij je heeft aangedaan, zal hij zeggen dat je de haat predikt. Hij zal niet ontkennen wat hij je allemaal aandeed, want dat kan hij niet, maar hij zal je ervan beschuldigen een haatcampagne te voeren, gewoon omdat je vertelt wat hij je allemaal aandeed.
(...) Ze hebben nog zo'n valkuil om je als een crimineel te kunnen bestempelen. Als ze je een strop om je nek leggen en je verdedigt je om te beletten dat ze die strop om je nek leggen, dan ben je een geweldenaar"
Uit: "Malcolm X spreekt over de Afro-Amerikaanse geschiedenis" Uitgeverij EPO 1993 ISBN 90 6445 666 6.

En dat is precies wat er nu gebeurt: de demonisering, de vergelijkingen van AEL met het Vlaams Blok etc.. De migranten die niet uit de hand van de traditionele partijen eten, worden met zuiver fascistische methoden de mond gesnoerd en met de zwarte bottinnen onderdrukt.

Malcolm X was een visionair én een consequente anti-racist. Vermoord omwille van zijn ideeën. En het voorbeeld voor AEL. Samen met Nasser, een consequente Pan-Arabisch nationalist én socialist. Die werd door de Fransen en de Britten tijdens de Suez-crisis "de nieuwe Hitler" genoemd. Herhaal een leugen lang genoeg en de mensen zullen op de duur wel geloven dat het de waarheid is. Dat overkomt de AEL thans.

Maar er zijn er velen die jullie steunen, waaronder ik. Doe zo verder, broeders van AEL.

"the great look only great, because we are on our knees. Let us rise !!"