arch/ive/ief (2000 - 2005)

Open brief aan Leona Detiege.
by Raf Grinfeld Thursday November 28, 2002 at 12:15 PM
tomsk_be@yahoo.com

Over de opgelopen spanningen in Antwerpen.

Aan Leona Detiege.

Mevrouw de burgemeester,

De afgelopen dagen zijn er in onze stad hoogopgelopen spanningen geweest tussen autochtonen en allochtonen, met als meest in het oog springend feit de moord op een 27-jarige allochtoon van Berberse afkomst. Na deze moord zijn er o.a. allerlei vormen van vandalisme gepleegd, vaak door jonge minderjarigen. Het optreden van de politie daartegen was bijzonder hard te noemen.
Ik heb de zaak nauwgezet gevolgd via de media, en gisterenavond in de Borgerhoutse wijk waar de spanningen erg opliepen en bij het politiekantoor aan de Luchtbal waar meer dan honderd jongeren naartoe werden gebracht om in een cel opgesloten te worden. Telkens weer heb ik de gemoederen proberen te bedaren en de politie met mijn aanwezigheid gedwongen om kalm te blijven. Ik zie me dit soort dingen echter niet blijven doen.
Het wordt dan ook tijd dat er vanuit het bestuur een aantal signalen worden gegeven naar de Antwerpse bevolking toe. Ik vraag u op te houden met de diabolisering van de Arabisch Europese Liga, een organisatie die heel wat sympathie wekt bij jonge allochtonen. Meermaals werd er over deze organisatie zonder veel kennis van zaken bericht, ik vraag u met klem daar niet aan mee te doen.
De laatste acht jaar is er in deze stad een slecht beleid gevoerd. Ik vraag u dit openlijk te willen toegeven. De problemen vandaag zijn er allesbehalve vreemd aan. Er is weinig gedaan aan de racistische mentaliteit van veel Antwerpenaren. Van dat segment van de Antwerpse bevolking zitten er ongetwijfeld veel bij de Antwerpse politie. Is dit dan de manier waarop men rolmodellen voor jongeren vanuit het bestuur naar voor meent te moeten schuiven? Racistische gezagsdragers die de orde in deze stad moeten handhaven?
Ik ben opgegroeid als kind van een joods-religieuze vader die de holocaust aan den lijve heeft mogen ondervinden. Mijn grootvader is als jood gestorven in Auschwitz. Ik ben erg bezorgd over de oplopende spanningen in deze stad.
Eigenlijk wil ik u met klem vragen om ontslag te nemen uit uw functie van burgemeester. Als signaal naar de bevolking toe over de aard van het beleid waar u aan het hoofd van staat evenals de aard van de leiding die u meent te moeten handhaven over het Antwerpse politie-apparaat, kan dit zeker tellen.
Ik weet dat onze achtergrond en ideologie erg verschillend zijn. Ik hang een libertair, doch vernieuwd socialisme aan. U bent aanhanger van een, zelfs niet links te noemen, autoritair gedachtegoed dat een conservatief mensbeeld uitdraagt. Ik vraag u echter voor één keer de verschillen tussen ons grondig te overdenken en er uw conclusies uit te trekken.

Please, think about it.
Raf Grinfeld.

Ook nog..
by Raf Grinfeld Thursday November 28, 2002 at 12:23 PM

Wie een brief wil sturen naar Leona Detiege kan dit overigens door te mailen naar leona.detiege@stad.antwerpen.be

Detiège én politiechef Lamine moeten ontslag nemen.
by Dirk Adriaensens Thursday November 28, 2002 at 08:16 PM
sos.irak@skynet.be

Sterke brief, Raf.
Het wordt tijd dat Detiège en Lamine, die beiden bewezen hebben dat ze hun taak niet aankunnen, ontslag nemen. Laten we dat luid roepen. Als het Vlaams Blok hard blaast, verliezen Detiège en het Antwerps Stadsbestuur zich in racistisch gedaas. Het is echt beschamend. Ja zelfs Jef Lambrecht, die getuige was van het gebeuren, zei dat Dyab de gemoederen niet ophitste, en dat de "rellen" die hebben plaatsgegrepen "normaal" konden worden genoemd.
De antiracisten moeten dringend in de aanval om het anti-racistisch getij te keren.
Wie start een petitie?

waardige en wijze woorden
by Zakaria Benhaddou Friday November 29, 2002 at 03:30 AM

Bravo Raf,

Dat zijn waardige en wijze woorden,...
Joden, moslims, katholieken, humanisten, (etc.)zijn allen bondgenoten in de strijd voor een betere wereld voor allen, alleen beseft niet iedereen dat!!


Zakaria Benhaddou

De waarheid zal zegevieren
by Abdelhalim Sunday December 01, 2002 at 02:05 PM

Vooreerst wil ik Raf bedanken voor zijn sterke brief (om maar de woorden te gebruiken van Dirk Adriaensens). Ik sluit me volledig aan bij hetgeen Raf zegt en ook ik ijver voor enige vorm van rechtvaardigheid, die we de afgelopen dagen moesten missen en die zeker niet onmisbaar was. Maar dit even terzijde, laten we deze onvergetelijke blunder van de politici even vergeten.
Wat mij stoort, was de vorm van aandacht die ging naar de rellen en de vergeten aandacht aan de oorzaak van de moord op Mohamed Achrak. Waarom probeert de overheid, deze gebeurtenis niet als een racistische daad te zien, maar als daad van een op hol geslagen gek die "een mens" vermoordde. De dader blijkt ineens een geestesziek iemand te zijn en het slachtoffer was niet doelbewust gekozen. Het wapenbezit van de dader blijkt pardoes iets te zijn van weinig belang en het wordt niet eens aangekaart. De vraag is hoe kan een psychisch labiel delinquent aan een wapen komen? Deze vraag blijft door mijn hoofd razen en ik kan het maar niet vatten.
Allemaal mysterieus vind ik, waarom wil de overheid het woord "racisme" niet over haar lippen krijgen. Is dit om de gemoederen te stillen of heeft men schrik voor buitenlandse kritiek. Iets in termen van " de zoveelste racistische moord in België". Bang dat België wordt bestempeld als een racistische staat? Als het racistische moorden regent, wil het één ding zeggen: België is racistisch en moet dan aan haar imago werken en zichzelf niet "blijven" wijsmaken dat ze dé rechtschapen staat is.
Door het niet inzien van de waarheid, schaad je enkel jezelf.