arch/ive/ief (2000 - 2005)

Opstartvergadering Indymedia West-Vlaanderen
by Indymedia West-Vlaanderen Wednesday November 27, 2002 at 08:11 PM
imc-wvl@indymedia.org 0498/533 212

Momenteel werken enkele mensen aan het oprichten van een Indymedia in West-Vlaanderen. De bedoeling is om een collectief te vormen dat op lokaal niveau aan een platform wil werken waarop mensen nieuws en media kunnen maken. Daarom zoeken we zoveel mogelijk mensen die bereid zijn aan dit project mee te werken.

West-Vlaanderen (Wvl) is een relatief kleine provincie waar op het eerste zicht niet veel demonstraties en akties plaatsvinden. Toch is er volgens ons nood aan een lokale indymedia. De traditionele media, die net als elders in handen zijn van grote bedrijven of de overheid, slagen er ook in deze provincie in om er een zootje van te maken. De dagelijkse corruptie in de stadsbesturen, het sluiten van bedrijven en de bedreiging van het milieu op verschillende plaatsen wordt nooit op een serieuze manier in beeld gebracht.
De mensen die eronder lijden of die ermee geconfronteerd worden, kunnen hun eigen stem, mening
hierbij niet kwijt. En er gebeurt genoeg in West-Vlaanderen. Iedereen herinnert zich nog
Lernout en Hauspie, de bezetting van het Lappersfort, de plannen voor de windmolens aan zee, de
manier waarop Menen zijn jeugd behandelt, problemen bij Levi's, het krapuul dat Barco bestuurt, ...

Indymedia Wvl wil een platform aanbieden dat mensen en groeperingen toelaat om zelf nieuws en media te maken; dat de mensen in deze streek hun eigen media in handen hebben en deze kunnen aanwenden voor een andere wereld.
Om dit te bereiken willen we doorheen de provincie een gedecentraliseerd netwerk opzetten, dat op
verscheidene manieren werkt aan de democratisering van media.

We willen lokaal focussen met een blik op de wereld, in samenwerking met de reeds bestaande
Belgische indymedia en werken volgens de principes die uitgewerkt zullen worden door het collectief rond indymedia wvl.

Wie geïnteresseerd is, kan zich inschrijven op de imc-wvl mailinglijst.
Je wordt verondersteld jezelf even voor te stellen vooraleer je inschrijving actief wordt.
Inschrijven kan hier
(als je digest mode kiest, ontvang je eens per dag een samenbundeling van alle mails (in 1 mail) die die dag verstuurd werden naar de lijst).

We houden op zaterdag 30 november om 14u30 een startvergadering in de Snuffel (Ezelstraat 47-49) in Brugge. Alle geïnteresseerden zijn welkom!

Zend alvast je reacties naar onze mailinglijst


Groetjes,


Indymedia-WVl


P.S. Stuur dit artikel gerust verder naar mogelijk geïnteresseerden

ahum...
by boseikel Thursday November 28, 2002 at 10:28 AM

"het krapuul dat Barco bestuurt".......nounou, dat kan tellen als statement van op drift geraakte pubers.

aan boseikel
by joeri Thursday November 28, 2002 at 01:05 PM
joeri@indymedia.org

"het krapuul dat Barco bestuurt" is uiteraard een subjectief waardeoordeel; toch lijkt het, ondersteund door bvb. de info hieronder, een stuk passender dan lieverdjes, gezellige mensen, toffe gasten,...:-)

als rechtuit je mening zeggen enkel een recht is van op drift geraakte pubers, dan vind ik dat discriminerend ten aanzien van andere bevolkingsgroepen

enkele citaten over Barco, geplukt van de website van het Forum voor Vredesactie (http://www.vredesactie.be ; in de zoekfunctie kan je heel wat vinden als je op "barco" zoekt)

"Groei in defensie, goede vooruitzichten dankzij 11 september

Ondanks de verliezen van ongeveer 75 miljoen euro vorig jaar (zie jaarverslag Barco) boert de militaire productie van Barco goed. Barco lijkt zich steeds meer toe te leggen op verkoop van militaire producten en ijvert aktief voor een verdere stijging van dit aandeel binnen de totale omzet. De afdeling Barcoview kende een omzetstijging van 27%. Deze afdeling kent nog 3 onderafdelingen : Command and Control (omzetstijging van 48%), Medical Imaging Systems (omzetdaling van 5%) en Avionics (omzetstijging van 14%). Het zijn voornamelijk de eerste en de laatste onderafdeling waarin de militaire productie van Barco vervat zit.

Barco grijpt tevens de gebeurtenissen van 11 september aan om positieverere groeiprognoses in het vooruitzicht te stellen. In het jaarverslag staat te lezen dat er een stijging in investeringen voor Intelligence and Security - voor een betere beveiliging tegen aanslagen - verwacht wordt binnen de afdeling Command and Control."

"Een greep uit enkele militaire contracten die vorig jaar werden afgesloten :

In mei werden contracten afgesloten met respectievelijk Eurocopter (een onderdeel van de Europese wapengigant EADS, European Aeronautic Defence and Space company) om haar Tiger-helicopters uit te rusten met Barco's CDMS (Control Display and Management System), met Honeywell Defence Avionics Systems om C-27J vliegtuigen te voorzien van CDMS en om C-5 Galaxy vliegtuigen te voorzien van MCDUs (Multipurpose Control Display Units) en met Raytheon Systems Company om MFD-6.8/1 displays te leveren voor de Air Force RC-135 Rivet Joint vliegtuigen."

(volledige artikel te vinden op http://www.vredesactie.be/view.php?lang=nl&artikel=61)

over openheid bij barco op aandeelhoudersvergaderingen:
"Op 17 mei 1999 werd Barco door de rechtbank van Ieper veroordeeld tot het bijeenroepen van een nieuwe buitengewone Algemene Vergadering. Aandeelhouders van Barco, ondersteund door het Forum voor Vredesactie en Netwerk Vlaanderen hadden dit proces aangespannen omdat zij op de Algemene Vergadering van 1998 bij de vragenronde brutaal de mond werden gesnoerd door de voorzitter van de Algemene Vergadering. De rechtbank oordeelde dat aandeelhouders het recht hebben om alle vragen te stellen die zij wensten te stellen. Barco ging tegen dit vonnis in beroep.

Uitspraak in beroep
Het hof van Beroep in Gent heeft vandaag 18 april bevestigd dat het vraagrecht op aandeelhoudersvergaderingen een recht is voor zowel meerderheidsaandeelhouders als minderheidsaandeelhouders. Door het brutaal afbreken van de vragenronde tijdens de algemene vergadering van Barco in 1998, heeft Barco het vraagrecht miskend"
(http://www.vredesactie.be/view.php?lang=nl&artikel=2)

"Op vragen over de verkoopscontracten van militaire producten werd weerom met bedrijfsgeheim gezwaaid. Transparantie in het bedrijf is ver te zoeken. Op vraag om vanaf volgend jaar de militaire verkoopscontracten in het jaarverslag op te nemen naar voorbeeld van de franse Thalesgroep (een groot frans defenisebedrijf die daar volledige openheid in nastreeft) volgde een korte nee. Barco beweert bij hoog en laag enkel wapens te verkopen aan democratische regimes. Het is de taak van de Belgische overheid om via het exportvergunningsbeleid hier te monitoren. De zenuwachtigheid sloeg dan ook toe, toen Dhr Luc Vandenbroeke, hoofd van de afdeling Barcoview, zijn mond voorbij praatte en verklaarde dat Barco inderdaad militaire consoles geleverd had aan Israel, vanwaar ze werden doorverkocht aan Venezuela. Betekent dit een omzeiling van het exportvergunningsbeleid en is dit een gangbare praktijk van Barco om via derde landen wapens te verkopen ? Antwoorden kregen we niet op deze vragen.
(http://www.vredesactie.be/view.php?lang=nl&artikel=62)