arch/ive/ief (2000 - 2005)

Antwerpen: Is dit dan normaal?
by RBT Wednesday November 27, 2002 at 07:35 PM

Blijkbaar heeft iedereen hier op deze site totaal geen probleem met de migrantenrellen in Antwerpen. Indymedia is een vrij medium voor vrije meningsuiting, dus mag ik hier ook mijn mening geven. Hoewel dit velen hier niet zal bevallen...

Als ik alle verhalen lees rond de rellen, dan toont niemand afkeuring voor al het geweld. Iedereen viseert zich op het politie optreden, het uitlokken van geweld door de politie, de valselijke beschuldigingen van de officiële media en de gelogen uitspraken van menig politici.

Maar kan ik daaruit dan ook concluderen dat iedereen akkoord gaat met de rellen, met al de vernielingen? Daarnet nog op de televisie, hoorde ik een jongere spreken. Hij vond het niet eerlijk dat zijn gemeenschap niet hun verontwaardiging mag tonen over hetgeen gebeurd is. Ok, daar kan niemand tegen zijn. Maar waarom op deze manier?

Vele van de 'regelmatige' auteurs hier zullen nu wellicht al staan springen om het volgende onder mijn tekst te typen: 'Deze reacties werden uitgelokt door de politie' Akkoord, ook daar kan ik mee leven. Want je zou daar inderdaad wel agressief van worden als ze je uitdagen. Maar dan heb ik wel een heel bijlangrijke vraa, de vraag waarrond gans deze tekst eigenlijk draait. Waarom moet men daarom eigendommen van onschuldige mensen, particulieren die niks met rascisme, het politie optreden of de moord te maken hebben zomaar gaan vernielen? Waarom moeten ze ruiten van huizen en winkels gaan insmijten? Waarom moeten ze schoppen op auto's en met stenen de ruiten ingooien? IS DIT NORMAAL? Nee, sorry, maar daar bestaat geen excuus voor. Stel je eens voor, beste lezers, dat jullie wagen daar toevallig geparkteert staat. Of dat je daar woont. En je gaat na de rellen naar buiten, en het enige wat je kan terugvinden van je wagen, is een totaal verhakkeld wrak. Want dat is hoe ze sommige wagens en ook huizen toetakelden.

En kom nu niet af met excuses als, het waren de enige incidenten die er waren dat ze toonden, of, de media heeft het geweld uitvergroot. Want dit is niet het geval. De geweldadigheden en het vandalisme was er weldegelijk. Dit weet ik uit eerste hand van mensen die in de omgeving van de rellen wonen.

Maar niemand keurt dit hier blijkbaar af. Geen mens rept daar met een woord over. Waarom moeten zij dit doen? Als een belg vermoord is door iemand van allochtone afkomst, wat ook af en toe voorkomt, zie je dan rellen op straat? Worden dan ruiten ingesmeten? Zie je dan zelfs ook maar een samenkomst of betoging??? Het antwoord is klaar en duidelijk: NEEN! En niemand anders moet met een ander antwoord afkomen.

De politie mag en mocht niet uitdagen, dat klopt. Maar dat ze het dan afreageren op de politie zelf. Maar niet op de eigendommen van onschuldige mensen! De mensen die dit doen, autochtoon of allochtoon, mogen ze van mij direct arresteren, een serieuse celstraf geven, een grote geldboete, en een even groot aantal uur gemeenschapsdienst, want zoiets is niet tolereerbaar.

En nu zal ik hier waarschijnlijk reacties krijgen dat ik rascist ben, of dergelijke meer. Dit ben ik helemaal niet. Het enige dat ik ben is verontwaardigd over de rellen en over jullie onverschilligheid op dat gebied!

En begin me nu maar af te breken...

Geweld ...
by Magda Wednesday November 27, 2002 at 08:02 PM

Ik kan uw ongenoegen wel begrijpen, maar toen ik vanmiddag en gisterenavond in Borgerhout was ben ik ook heel wat gesprekken aangegaan met zowel marokkaanse als belgische buurtbewoners.
Enkele uitlatingen van belgische buurtbewoners liggen mij vandaag nog altijd zwaar op mijn maag. Zo wist er een man mij te vertellen dat we toch geen problemen hebben met de joden in antwerpen. Tuurlijk niet, zie je joden dopen of naar het OCMW gaan ? Nee, want de joden zorgen voor hun eigen volk, zij hebben hun eigen scholen. Al eens naar de synagoge geweest ? Awel, moet zeker eens doen madammeke, daar zult ge de politie niet zien zene. Die zijn daar niet nodig. De joden hebben daar hun eigen mensen, zwaar bewapend zijn die ook, dat weet ik van mijn schoonbroer die bij de politie is. Probeert maar eens ne voet op hunne grond te zetten, dan knallen ze u af. Als één van die bruin mannen hier aan mij of mijn familie raakt, awel dan knal ik elke bruine af in Borgerhout. Dit werd bijgetreden door weer een andere wijkbewoner (die ik nog kende vanuit de vakbond). Hij wist te vertellen dat hij het nodige in huis had om die bruin mannen mee af te knallen. Tja, verbale dialoog moet van twee kanten komen hé.
Verder krijg ik nu de oproep dat de opgepakte jongeren, die opgesloten zitten in de politiekazerne van Luchtbal zwaar fysiek worden aangepakt en doen verschillende jongeren een oproep om allen daarheen te gaan .

...pft
by aan magda Wednesday November 27, 2002 at 08:57 PM

imbeciele propaganda!!! dit medium zal niet lang meer bezocht worden door 'gezonde' mensen
doe zo voort

Politieke agitatie
by Jan Willem Wednesday November 27, 2002 at 09:28 PM

Ik bezie al wat op deze site wordt geschreven met grote afschuw. Al dat geschreeuw en verspreiden van zogenaamd "hot news". Hier zijn mensen aan het werk die niets anders nastreven dan anarchie en hun werkelijke bedoelingen camoufleren achter verontwaardigde betogen tegen vermeend racisme. Politieke agitatie is in deze kringen de "textbook" methode om de gevestigde orde via grootscheepse rellen en chaos in het publieke domein op de knieën te krijgen. Trap er niet in en houdt u verstand erbij zou ik zeggen.

Een jonge man is niet meer...
by lux Wednesday November 27, 2002 at 09:49 PM

Ten eerst wil ik RBT bijtreden als hij zegt dat geweld niet kan, ik (en het merendeel van de mensen die hier publiceren) ben voor een andere en dus ook een vreedzame wereld en wil die op vreedzame manier bereiken.

In dit geval is een portie geweld echter wel degelijk begrijpelijk als je dat geweld gekijkt als uitlaatklep van dagelijkse frustraties waarmee kansarmen te maken krijgen.

Ook de onwil van de gevestigde orde om aan de steeds groter wordende kloof tussen degenen die ALLES hebben en degenen die NIETS hebben iets te doen is voor veel mensen WRAAKroepend.

Wat er vooral gaande is: bij bijna elke manifestatie die tegen de gevestigde waarden ingaat, worden er agitatoren ingezet, die dan de echte (vreedzame) manifestanten over 1 kam scheren met de in de officiële media uitgesmeerde agitatoren.

Zo word tegenwoordig elke progressieve beweging (remember d14 ofte de andersglobalistenbetoging in Brussel,....) in discrediet gebracht...zo van brave mensen blijf vooral binnen zitten zagen over alles en nog wat, maar kom niet buiten want dan slaan we OOK op u, hetgeen gerechtvaardigd wordt door de agitatoren die vernielingen aanrichten.

En als het geen agitatoren zijn, dan zijn dan zijn er nu eenmaal minder mondige ofte verstandige mensen die in vernielen hun enige uitlaatklep zien.

En ja, voor we het vergeten:
EEN JONGE MAN IS NIET MEER,
PEACE,
lux

ArEL
by Tom Wednesday November 27, 2002 at 09:57 PM

Wonder o wonder, er zijn rellen en daar duikt de AEL weer op. Vreemd dat ze toch altijd in die context het nieuws halen.

...

Vreemd, je zegt het
by Ben Wednesday November 27, 2002 at 10:30 PM

En vreemd hoe de laatste tijd het nieuws de AEL er zo bij haalt...

Destructief recht
by P.I. Hublou Wednesday November 27, 2002 at 11:53 PM
nur@pandora.be

Destructief recht - Verschoning ? Neen; Verklaring ja -

Uw opmerking is terecht: de deelnemers aan dit forum lijken inderdaad weinig afstand te nemen van het aan de betorgers toegeschreven geweld. Uw reactie evenwel komt me over als een pleidooi die niet zozeer de sereniteit bepleit doch de steriliteit.

Ik ben er van overtuigd dat heel wat mensen met mij niet accoord gaan met het geweld. Of het nu komt van de zijde van de politie, van provocateurs noch van eenderwie. Zelfs wat in jargon mag heten "revolutionair geweld" wekt weerstand, angst, ongenoegen. Laat staan dat baldadigheid en frustratie-geweld een goede zaak kan zijn. Niet goed noch goed te praten maar vaak wel enigzins begrijpelijk.

Betreffende het door de betogende jongeren gebruikte geweld voeg ik een tekst bij over "Destructief recht". Veel leesplezier.

IH


Terrorisme & 'destructief recht'
- De kloof tussen arm en rijk wordt niet langer aanvaard -

De spectaculaire terroristische aanvallen gepleegd in het najaar van 2001 laten ons niet los. Waarom moeten onschuldige slachtoffers het bekopen? De onzin van dit onredelijk onrecht zal diepe kwetsuren nalaten.

Destructief recht
Wie door omstandigheden niet kan ontvangen waar hij recht op heeft, wie door omstandigheden het recht niet krijgt om iets van zichzelf te geven, voelt onrecht. Niet kunnen geven of niet kunnen ontvangen wil zeggen dat je leven nauwelijks zin of betekenis heeft.
Het is een situatie van 'on'- recht. Wie keer op keer in dit probleem geduwd wordt, bouwt langzamerhand een hoeveelheid 'destructief recht' op.
Dit woord is bekend in onze salesiaanse huizen van bijzondere jeugdzorg. Het komt uit een taalgebruik van begeleiders die te maken hebben met jongeren die kwetsbaar zijn. Kwetsbaar: omdat de balans van geven en ontvangen in relatie met hun omgeving verstoord is.

Slachtoffers zijn kwetsbaar. Het gaat niet alleen om het verlies van wat verworven is. Het gaat ook om het verlies van alles wat het leven nog kon bieden: kansen, geborgenheid, thuis komen bij geliefden, mogen geven en mogen ontvangen.
Door de ondraaglijke pijn en dit nauwelijks te verwerken onrecht is er kans dat emotioneel geraakte slachtoffers op hun beurt slachtoffers maken. In de contextuele therapie geeft men dit verschijnsel een naam: de 'roulerende rekening'. Men gaat leunen op eigen overleven en doet daardoor mensen in de omgeving onrecht aan.

Het kan ook anders, met mildheid. De vader van James Bulger, het Engelse jongetje dat door vriendjes is vermoord, vertelde aan de pers: 'De daders hoeven niet heel hun leven te boeten Eén vader die zijn kind verliest, is genoeg...'.

Een moeilijke, menselijk, bijna niet te stellen vraag.
Wat is de roulerende rekening die door deze 'terroristen' gepresenteerd wordt? Welk destructief recht hebben ze verworven dat ze zoveel leed berokkenen aan onschuldige slachtoffers?
'De aanvallers hebben hun slachtoffers in hun gedachten ontmenselijkt. Dit extreem gedrag wordt veroorzaakt door diepe existentiële conflicten', schrijft Johan Galtung (l), vredesspecialist en werkzaam bij de UNO. 'Het woord terrorisme mag dan iets zeggen over tactiek en strategie, in feite doet dit woord niets anders dan de aanvallers afschilderen als duivels en als onmensen. Dit brengt ons niet tot de oorsprong van hun agressie.'
Wat zijn de voedingsbronnen voor dit terrorisme? Welk onrecht is aangedaan? Welke kansen zijn ontzegd? Waar is de balans tussen geven en ontvangen geschonden? Waar ligt hun verloren zin en hun verloren betekenis?

Onrecht
Wie deze vragen durft te stellen, kan niet anders dan stil worden. Het antwoord ligt voor de hand.
Johan Galthung duwt ons met de neus op de feiten. 'Op de dag van de aanslag op de WTC-torens, net als op elke andere dag, stierven in arme landen honderdduizend mensen op de bodem van een economisch systeem dat door velen geïdentificeerd wordt met de militaire en economische macht van de Verenigde Staten.'

De solidariteit tegen het onrecht van dit economisch systeem wordt onderschat. De 'rest' (!), van de wereld pikt de kloof niet meer tussen macht en machteloosheid, tussen rijk en arm.
Wij onderschatten de onmacht en het onrechtvaardige gebrek aan toekomst bij hele generaties jongeren in de ontwikkelingslanden. Van vader op zoon ervaren ze structurele armoede. Er is geen ruimte om op een redelijke wijze iets aan deze wereld te kunnen geven. Van deze wereld ontvangen ze telkens weer de wrange vruchten. Het westen is iedere keer een onbetrouwbare partner. Het is die onmacht die in de derdewereld ruimte geeft aan fanatisme. Als grote groepen van mensen voortdurend met hun neus op de eigen armoede geduwd worden, als wij blijven spreken van 'de rest' van de wereld: dan krijgt fanatisme voet aan wal. Als de zin van het leven je hier ontbreekt, rest enkel de hoop dat het hiernamaals rechtvaardiger zal zijn... Dan wordt de vernietiging van wat voor jou onrecht is een 'heilige, zelfs existentiële oorlog' waarbij elke godsdienst wordt misbruikt.
Dan is destructief recht de brandstof van vliegtuigen die zich in de torens van onze westerse welvaartsmaatschappij boren...

Tekst: (Naar) Jan Permentier "Don Bosco Vlaanderen", 6, 105e Jaargang, november - december 2001
(1) http://www.transcend.org
http://groups.yahoo.com/group/PIN-forum/message/295

niet normaal maar begrijpelijk
by pdl Wednesday November 27, 2002 at 11:59 PM

Beste RBT,
Ik denk dat uw uitgangspunt al verkeerd is. Velen, waaronder ik zelf, hebben zeer grote problemen met de rellen (niet migrantenrellen). Het "afkeuren" van die rellen gebeurt op een zo schandelijke manier door de politici en de media, dat de meeste "regelmatige auteurs" hun energie uitsluitend richten op de grond (de racistische moord) en de dieperliggende oorzaken er van.
De verontwaardiging en de woede werden in het begin niet geuit op een zo gewelddadige manier. Lees hierover de verschillende getuigenissen elders. Het is pas na het gewelddadig optreden van de politie dat een aantal jongeren door het lint zijn gegaan. Dit is geen alleenstaand geval. Ik heb zelf dergelijke provocaties meegemaakt op verschillende plaatsen (vb antiglobalistenbetoging in Brussel – betogingen van scholieren aan het justitiepaleis na het spaghetti-arrest – ik ben zelf slachtoffer van een dergelijke provocatie bij een toegelaten betoging naar aanleiding van de installatie van de gemeenteraad in Antwerpen, waarbij ik zonder reden gewelddadig werd opgepakt, en mijn zoon die zijn vader wou helpen het ziekenhuis werd ingeslagen en een week werkonbekwaam was; het onderzoek van het comité P kon de daders niet identificeren, alhoewel ze allen werden ondervraagd en dor ons en onze getuigen werden herkend, maar onze getuigen werden niet gehoord). Ze zijn daar zeer goed in. Alle sociale conflicten gaan gepaard met geweld, waarbij schade wordt toegebracht aan particulier bezit. We kunnen dit betreuren, maar we moeten er wel rekening mee houden dat de hoofdoorzaak het structureel geweld is. Met andere woorden, men oogst wat men eerder gezaaid heeft.
De "brain washing" die reeds jaren bezig is, maar die de jongste maanden tot perfide proporties is opgevoerd, tast ons denken aan, meer dan dat we vermoeden: … als een Belg vermoord is … Zelfs als er geen Belg vermoord is, hebben er zulke rellen plaats. Toch al gehoord van de rellen en vernielingen door voetbalhooligans? Maar die worden nooit zo breed uitgesmeerd in de pers. Wat is daar de aanleiding? Wat is daar de diepere oorzaak?
Als ge deze voetbalrellen in rekening brengt, is het dan overdreven om te stellen dat deze allochtone jongeren zich al bij al nog relatief kalm hebben gedragen?
Uw opmerking op het afreageren met de politie zelf, kunt ge neerschrijven, rustig op uw kamer, op straat is de situatie helemaal anders. Trouwens de strijd is zeer ongelijk: blote handen tegen robocops, gewapend met stokken, vuurwapens en chemische wapens (peperspray = in bepaalde gevallen dodelijk).
Ter overweging: als gij met de politie zou willen onderhandelen, hoe zoudt ge reageren als die op het ogenblik dat ge denkt dat de dialoog zal beginnen uw gezicht vol peperspray spuit?

Ik vind u geen racist. Ik bewonder uw moed dat ge uw verontwaardiging, mening en uw vragen eerlijk gesteld hebt. Ik hoop u met mijn bijdrage geholpen te hebben. Geweld roept geweld op. We moeten echter het structureel geweld niet onderschatten.

Beste Groeten,

PDL

moord: de ergste vorm van racisme
by Marco D Thursday November 28, 2002 at 12:09 AM


De essentie: was dit een racistische moord?
Als de familie Achrak, die zwaar onder druk staat van politie en politici om tot kalmte op te roepen (en dat doet de familie oprecht), als die familie zelf zegt dat het een racistische moord is, dan IS dat ook een racistische moord.
Of het nu de PVDA is, of AEL of Indymedia of de keizer van China die hetzelfde constateert, dat maakt de moord toch niet minder racistisch.
En het is de zoveelste keer dat de dader een "geesteszieke" is, en weeral een "geesteszieke" die bekend is bij het gerecht EN EEN MOORDWAPEN BLIJKT TE BEZITTEN (met vergunning?).
Hoogstens wil ik als zeer toegeeflijke burger aannemen dat men zegt: "het is een racistische moord zolang er geen bewijs is van het tegendeel".
En nog iets: Waarom lezen we niets, horen we niets, zien we niets over de arrestatie van de moordenaar?
Dat zou al heel wat volkswoede doen bekoelen.
Neen: de rouwenden worden gearresteerd...

wonder?
by mualla Thursday November 28, 2002 at 12:35 AM
mualla_akcaoglu@hotmail.com

wonder o wonder,
ael is er om ons te verwoorden.
vreemd dat ael ons stem is?
wat vind je er zo vreemd aan TOM?
het is toch geen mirakel.

Beste RBT
by LBD Thursday November 28, 2002 at 09:19 AM

Ik treed Uw visie volledig bij. Laat het gezond verstand zegevieren. In Nederland is enkele weken geleden een hollandse jongen doodgeklopt met een bromfietshelm door twee allochtonen. Algemene verontwaardiging en een stille, vreedzame optocht tegen geweld en agressie. Dat is een voorbeeldige reactie die me bijblijft. Ik vind het evenzeer bijzonder betreurenswaardig dat deze jonge migrant is vermoord. Een verwerpelijke daad en ik hoop dat de dader streng gestraft zal worden, maar daarom ontschuldige medeburgers de daver op het lijf jagen en overal vernielingen aanbrengen ? Het lijkt wel normaal voor sommigen, maar niet voor mij. Ik lees regelmatig mee op deze site, maar ook op andere sites en soms vraag ik me af : wat is er nu erger ? radicaal links of extreem rechts ? sorry, ik vind ze beiden even verwerpelijk. Bestaat er nog gezond verstand en dialoog ?? Ik hoop het !
Beste groeten aan al die het goed menen, allochtonen en autochtonen, jullie zijn allemaal "broeders" ! Peace !

***
by LBD Thursday November 28, 2002 at 09:26 AM

Laat het gezond verstand zegevieren. In Nederland is enkele weken geleden een hollandse jongen doodgeklopt met een bromfietshelm door twee allochtonen. Algemene verontwaardiging en een stille, vreedzame optocht tegen geweld en agressie. Dat is een voorbeeldige reactie die me bijblijft. Ik vind het evenzeer bijzonder betreurenswaardig dat deze jonge migrant is vermoord. Een verwerpelijke daad en ik hoop dat de dader streng gestraft zal worden, maar daarom ontschuldige medeburgers de daver op het lijf jagen en overal vernielingen aanbrengen ? Het lijkt wel normaal voor sommigen, maar niet voor mij. Ik lees regelmatig mee op deze site, maar ook op andere sites en soms vraag ik me af : wat is er nu erger ? radicaal links of extreem rechts ? sorry, ik vind ze beiden even verwerpelijk. Bestaat er nog gezond verstand en dialoog ?? Ik hoop het !
Beste groeten aan al die het goed menen, allochtonen en autochtonen, jullie zijn allemaal "broeders" ! Peace !

Over de marginaliteit en de gevaren van een website als Indymedia
by :zoviet*france: - fan Thursday November 28, 2002 at 01:29 PM

Ik sluit me volledig aan bij RBT en LBD. Ik ben aangenaam verrast dat er toch nog mensen met gezond verstand hun mening kunnen uiten op een website, die volledig blijkt ingepalmd door hysterisch extreem links. Indymedia is daardoor zo marginaal geworden dat het lachtwekkend wordt. Indymedia is daardoor compleet onbelangrijk geworden en kan helemaal geen vuist maken, juist door het karikaturale van de "berichtgeving". Iedereen kan hier de meest gortige taal komen spuien.
Zelf hebben we al twee maal Indymedia moeten contacteren om volslagen uit de lucht gegrepen artikels van een psychiatrisch patient waar we op dit moment aanvallen van krijgen, uit de "ether" (WWW) te halen.

NB die Magda, wanneer wordt die aangeklaagd voor racisme? Ik dacht dat racisme op Indymedia niet werd getolereerd?

racisme Magda?
by guido Thursday November 28, 2002 at 05:36 PM

Magda zegt gewoon hoe Zionisten in Antwerpen denken en handelen.

En bij mijn weten heeft daar nog niemand van de politieke klasse van Antwerpen tegen gereageerd. Laten we ook niet vergeten dat bij de pro-Israëlische betoging de federale politie twee mannen betrapte met geweren bij zich, mannen van de Mossad. Ook niet vergeten dat men hier in LePens auto eens wapens vond waaraan verder geen gevolg werd gegeven.

Maar pas op als een allochtoon zich bediend van het woord, dat vinden we pas gevaarlijk!

Eigendommen onschuldige mensen? Wat is onschuldig? Met de kop in het zand lopen?

En of we die rellen nu afkeuren of goedkeuren, ze zijn gebeurd en niemand die de klok kan terugdraaien.

By the way, dit artikel en de reacties tonen aan dat men hier wel het geweld mag bekritiseren. In tegenstelling van wat sommigen denken.

Mualla
by TOM Thursday November 28, 2002 at 05:59 PM

Beste MUALLA,

Ik vind er niets vreemd aan dat de ael jullie verwoorden en ik heb daar niets op tegen ook. Ik vind het alleen vreemd dat betogingen waar de ael bij betrokken is veelal uit de hand lopen.
Als de ael democratisch is -zoals ze beweert- dan zou dat niet mogen/kunnen.