arch/ive/ief (2000 - 2005)

Moord Borgerhout/Situatie ter plaatse 15:15u
by raf Wednesday November 27, 2002 at 03:33 PM
raf.custers@euronet.be 0476-954290

Kort na 15u zijn vele tientallen mensen uit de moskee Bilal gekomen in de Van Monfortstraat in Borgerhout. Een aantal begon daarop slogans te roepen. Dat was, volgens een ooggetuige, het signaal voor een enorme machtsontplooiing van de politie. En "een persmeute" zit daar met camera's bovenop.

Om 15u15 meldt een medewerker van Indymedia wat er momenteel in Borgerhout gebeurt. Rond 15u zijn naar schatting 200 mensen uit de moskee Bilal gekomen in de Van Monfortstraat. Ze waren daar samengekomen voor het middaggebed. Buiten begon een aantal (vooral jongere) moskeebezoekers slogans te roepen.

Dat was volgens onze getuige het sein voor een enorme machtsontplooiing. Op dit ogenblik zijn alle straten in die buurt ingenomen door politiemannen en voertuigen. "Zover ik kan kijken zie ik niets anders dan politie en flikkerende zwaailichten", aldus onze correspondent.

Volgens hem zijn de mensen ontzettend kwaad dat een racistische moord in een mum van tijd naar de achtergrond is geschoven, en dat het belangrijkste nieuwsfeit plaats moet ruimen voor stemmingmakerij over "amokmakers". Velen zijn geweldig kwaad op de media die dat spel spelen.

De media zijn natuurlijk ook weer massaal ter plaatse. "Van zo gauw de mensen uit de moskee kwamen, is de persmeute als één bende in actie geschoten", zegt onze correspondent. Er zouden intussen al "verslaggevers" zijn aangevallen.

De ooggetuige zegt dat de mensen aan de moskee niet nerveus en opgehitst maar kalm zijn. Hij zag hoe Ahmed Azuz van de Arabisch Europese Liga (AEL) druk bezig is met uit te leggen dat de mensen niet op de machtsontplooiing van de politie moeten reageren.

Alles begon gisteren dinsdag toen in Borgerhout een Belg van 66 een Marokkaan van 27 doodschoot. De Belg staat bekend als racist. Na de moord kwamen jongeren op straat om tegen de moord te protesteren. Dat draaide uit op incidenten met de politie. Nu wordt beweerd dat de incidenten zijn uitgelokt door leiders van de AEL.

Een herdenkingsplechtigheid voor het slachtoffer - gepland voor 14:30 vanmiddag - is uitgesteld tot vrijdag.

Borgerhout belegerd
by elly Wednesday November 27, 2002 at 06:58 PM

sinds 18 uur is de politie weer bezig met arrestaties, zo meld R, een jonge marokkaanse arbeider mij. straten worden afgezet. politie chargeert en isoleert en arresteert groepjes jongeren, ook wanneer die niets doen.

eigenlijk vind ik de jongeren nog rustig... gezien de grove provocaties van de flikken. mij nog nooit zo onveilig gevoeld in borgerhout met al dat flikkenkrapuul in de straten.