arch/ive/ief (2000 - 2005)

Mediabezoek Detiège
by Christophe C and Libby Wednesday November 27, 2002 at 02:42 PM

Leona Detiège heeft net (rond 13.45h) het huis van de ouders van het slachtoffer verlaten na een blitzbezoekje, gevolgd door de persmeute, nam ze ruimschoots de tijd om zich voor de deur te laten filmen en fotograferen.

In de woning van de ouders van het moordslachtoffer is een constante in- en uitloop van rouwende vrienden, kennissen en buren die hun condoleances komen aanbieden.
Er staan permanent zo'n 30 a 40 mensen voor de deur te treuren, te bidden, zich te bezinnen.

Twee oudere mannen hebben zopas het bloed van het slachtoffer weggewassen, de straat werd niet afgezet, er werden geen maatregelen genomen, waardoor er zich zopas een auto kon parkeren op de plaats van de moord, dit getuigd van zeer weinig respect voor het slachtoffer. Toch staat even verder wat politie op uitkijk, maar men vindt het blijkbaar niet de moeite waard om de straat af te zetten.

Rond 14.00u werd een minuut stilte gehouden toen een groepje mensen van verschillende origine samen bloemen kwamen neerleggen en een oproep deden om zoiets nooit meer te laten gebeuren.

Op het nieuws van 13.00u werd aangekondigd dat er tegenover de "gebeurtenissen van gisteren" door het parket een zerotolerantie - beleid zal gevoerd worden. Wie dacht dat men hierbij naar de moord verwijst heeft het behoorlijk mis. Een gearresteerde minderjarige zal voor de jeugdrechter moeten verschijnen en twee meerderjarigen, die aanstalten zouden gemaakt hebben om op een politieagent in te rijden zullen worden aangeklaagd wegens poging tot doodslag. De parketwoordvoerster sloot ook gerechtelijke vervolging van Dyab Abou Jahjah en andere AEL mensen niet uit. Over de moordenaar werd met geen woord gesproken.

Om 24.30 trokken heel wat mensen naar de Moskee in de buurt, de Bilal Moskee. Er is heel veel volk aanwezig voor het namiddaggebed. De sfeer is heel bedrukt, heel wat mensen lopen rond met tranen in de ogen. Een groepje jongeren staat voor de Moskee heel bedrukt te kijken.
Ook Dyab Abou Jahjah en Ahmed Azzuz zijn de Moskee binnen gegaan voor het namiddaggebed.

Al Jazeera en een Nederlandse TV zender staan ook bij de Moskee om opnames te maken.