arch/ive/ief (2000 - 2005)

Bijgedachte
by Magda Wednesday November 27, 2002 at 02:09 PM
asc_kat@hotmail.com

Jahjah door de bril van Lanoye

De boekenbijlage van de morgen is een aanrader. Hiermee verwijs ik dan naar het gesprek tussen Tom Lanoye en Hafid Bouazza, met andere woorden een verbaal duel in naam der tolerantie.
Net als Tarik Fraihi wenst Tom Lanoye niet mee te stappen in de dialolisering van het AEL en hun voorzitter Dyab abou Jahjah.
In 'standpunt' pag. 2 van diezelfde krant verbaast het Walter Pauli dat Jahjah nog bakken krediet krijgt. Hoewel Lanoye hier en daar spijkers met koppen slaat (dixit Pauli) blijft hij de principiele verdediging van Jahjah verwonderlijk vinden. Om zijn standpunt te besluiten kan Pauli het niet laten nog enkele 'wijze woorden' over te maken aan Tom Lanoye : "Misschien moet Lanoye de zaken eens door een ander brilletje bekijken. Niet door dat van een gretig polemiserende slagerszoon, maar door een historische bril. Soms is zo'n relativerend perspectief nodig voor een klare blik op de actualiteit".

Woorden die volgens mij aan de verkeerde persoon worden gericht, ze zouden beter gebruikt worden als bezinningspunt binnen de redactieploeg van de krant zelf. Wat Tom Lanoye in dit dubbelinterview probeert te doen verdient een pluim. In plaats van mee te stappen in de georkestreerde hetze tegen AEL en Jahjah, probeert hij met een klare blik de actualiteit te bekijken :

als we toestaan dat er katholieke en joodse scholen bestaan, waarom maken we dan een probleem van islamscholen ?
Je kunt er toch onmogelijk omheen dat discriminatie en racisme bestaan ?
Je kunt iemand als Jahjah niet verwijten dat hij niet geintegreerd is. Hij mengt zich in het politieke debat, gaat in discussie met iedereen, organiseert betogingen, stapt naar de rechter als die verboden worden en krijgt nog gelijk ook. Bestaat er een mooier voorbeeld van integratie ?
Moet ik het dan afkeuren dat hij gebruik maakt van zijn burgerrechten ? Ik constateer trouwens dat conservatieven als Coveliers in Antwerpen het daar erg moeilijk mee hebben en er alles aan zouden doen om hem zijn rechten af te pakken.
Jahjah zegt dingen die sommigen niet bevallen, dus wordt er vanuit een bepaalde hoek een hetze tegen hem gevoerd.
Waarom zou Jahjah niet als een van de rolmodellen kunnen functioneren voor jonge migranten van de tweede of derde generatie ? Hij spreekt perfect nederlands en frans, hij kent de belgische politiek en de geschiedenis als zijn broekzak, beroept zich op de democratie en komt op voor zijn rechten. Dat blijken uitstekende wapens om mensen op de zenuwen te werken.
Als bewezen is dat jonge Marokkanen zich aan criminele feiten schuldig maken, dan moet je dat probleem durven aan te pakken. Al zit ik nog steeds te wachten op een geintegreerd fraudeplan West-Vlaamse Ondernemers hoor.
...

Tom Lanoye doet hier wat wij eigenlijk zouden 'mogen' verwachten van de doorsnee journalist.
Over aanpak en stijl valt te discussieren, maar wanneer ik mijn 55-jarige buurman (van marokkaanse origine) vraag wat hij nu denkt over AEL, haalt hij zijn schouders op en zegt dat hij het niet weet. Wat hij wel weet is dat het jarenlange overleg tussen de allochtone gemeenschap en verschillende overheden niet veel positiefs hebben voortgebracht voor de doorsnee migrant. Vele jongeren zitten nog altijd zonder werk. En wij worden nog altijd als een 'kwaal' bekeken en bestudeerd. Zoiets kan niet blijven goed gaan hé.

Dat de media zich partijdig opstelt in dit debat, zonder even te kijken, laat staan rekening te houden met de frustraties van een grote groep jongeren in onze maatschappij doet mij afgrijzen.
Onmiddellijk vraag ik mij af wat deze journalisten, hoofdredacteurs, politici drijven ? Want nog nooit heb ik zo'n voorbeeld van eensgezindheid gezien tussen de 1e, 2e.3e en 4e macht in Belgie dan deze die we de afgelopen maanden hebben meegemaakt.
Doen de radicale jongeren van AEL wat de andersglobalisten niet doen : een reeel gevaar vormen voor de stabiele staat ?

Graag had ik gezien dat er toch protest komt tegen de onaanvaardbare wijze waarop media dezer dagen met de actualiteit en realiteit omspringt. Zelf beschik ik niet over de mogelijkheden om dit te realiseren (ben wel bereid een handje toe te steken) maar misschien kan indymedia de hoofdredacteurs van kranten, VTM en VRT eens uitnodigen voor een confrontatie met hun lees- en kijkpubliek?

Waar gaat dit naar toe?
by Darth Tyranus Thursday November 28, 2002 at 09:01 PM

De diabolisering van de AEL begint nu echt wel serieus uit de hand te lopen. Zonet was op het journaal nog te zien hoe onze premier heel de organisatie veroordeelde.
Volgens hem wil de AEL enkele wijken rond het Antwerpse onder hun controle krijgen, met als gevolg dat de politie geen vat meer zou hebben op de criminaliteit.
Waar haalt hij het lef om dergelijke uitspraken te doen?
Ik ben dit gedoe meer dan beu. In welk apenland leven wij eigenlijk? Dit maakt nog maar eens (voor de zoveelste keer) duidelijk dat een website als Indymedia zeker nodig is.
Waarom krijgen mensen die hun nek uitsteken om iets ten goede te veranderen aan de maatschappij altijd het deksel op de neus?
Ik heb misschien zelf bedenkingen bij sommige uitspraken van Dyab abou Jahjah, maar wat nu gebeurt is gewoon schandalig. Er was dan ook sprake van het feit dat er binnenkort strenge maatregelen zullen genomen worden tegenover de AEL.
Ik hoop dat deze zaak niet verder uit de hand zal lopen, want ik vrees een beetje voor de gevolgen hiervan...