arch/ive/ief (2000 - 2005)

Ahmed Azzuz: "Buren hadden al 2 x klacht ingediend tegen moordenaar"
by christophe callewaert Wednesday November 27, 2002 at 12:13 PM

Ahmed Azzuz: "Buren hadden al 2 x klacht ingediend tegen moordenaar"

Ahmed Azzuz (AEL): "Gisteren was ik bij de buren en de familie van het slachtoffer. Zij hebben mij verteld dat ze al twee keer klacht hadden ingediend tegen de moordenaar omdat hij zich racistisch had gedragen tegenover hen. De politie is langs geweest, maar zij hebben nooit iets ondernomen tegen de man. Nu zeggen ze dat ze wisten dat hij psychisch gestoord was. Als dat klopt, hadden ze die man moeten opnemen. Nu is het te laat."

Wat zal er vandaag nog gebeuren?

Ahmed Azzuz (AEL): "Vandaag is een dag van rouw. Dat betekent dat wij iedereen oproepen om rustig te blijven."

Mijn mening
by nientje Wednesday November 27, 2002 at 01:41 PM

ik ben helemaal niet racistisch, maar toch moet er me iets van het hart. Ik ben opgegroeid in Menen (grensstad..) en als klein kind kon ik veilig buitenspelen. Tegenwoordig (nu zijn wij verhuist) hoor ik van vrienden dat ze niet meer buiten durven als het donker is, misschien wat cliché, maar het is werkelijk zo. Als we daar in een stadspark zitten worden we gegarandeerd na enkele minuten lastig gevallen (of hoe je het ook mag noemen) door allochtonen. Ik wil nu niet veralgemenen, want ik ken ook heel wat allochtonen die vriendelijk zijn, en zich erg integreren.
Allochtonen komen meestal naar ons land omdat het in hun land onleefbaar is( iedereen heeft wel zijn eigen reden), maar ik denk dat ze mogen dankbaar zijn dat ze in 'welvarend' land zijn terechtgekomen. Ik kan er dan ook niet goed tegen dat ze zich vererigen als een Moslim-Liga (of zoiets), waarom verenigen ze zich dan niet met belgen, of allochtonen van een andere afkomst, op basis van hun interesses? Ik denk dat dat dan helemaal niet afschrikwekkend meer zal overkomen, en zo zullen mensen ook het verschil niet meer gaan zien tussen allochtoon en autochtoon. En zullen ze respect krijgen.
Nog een tip voor de aangekondigde betoging: laat alles in rust verlopen, zo krijg je meer respect en krijgt de pers geen kans om jullie in een verkeerd daglicht te plaatsen.

Misschien kan het wat racistisch overkomen, maar dat is helemaal mijn bedoeling niet.

vuil, zwaar en gevaarlijk. WERK welteverstaan
by klaas y. Wednesday November 27, 2002 at 06:20 PM

Nientje, ik weet niet of ik je een racist kan noemen, je redeneert gewoon als grote groepen binnen de meerderheid: naief en onwetend. En dat gedrag leidt tot discriminatie: dat is waar het racisme begint.

De allochtonen waar het hier om gaat zijn kinderen van Marokkanen die hier tientallen jaren geleden het vuile, zware en gevaarlijke werk zijn komen opknappen, op vraag van de Belgische regering. Voor de Turken, Italianen enz. hetzelfde verhaal. Nu de mijnen gesloten zijn, en er sans-papiers genoeg zijn om het vuile, zware en gevaarlijke werk op te knappen, zit de "tweede generatie" in een uitzichtloze situatie: al jaren gediscrimineerd in het onderwijs en op de arbeidsmarkt, en zeker sinds 11 september komt daar nog een hele hetze bij die de islam gelijkstelt met fundamentalisme en terrorisme. Waarvoor zouden de kinderen van deze migranten dan dankbaar moeten zijn? Het enige wat ze willen is behandeld worden als iedereen. Als deze utopie ooit werkelijkheid zou worden, zou dat maar normaal zijn, daar is geen dank voor vereist.

Je verenigen op basis van je "interesses" is misschien goed voor een hobby-club, maar als je een maatschappelijk probleem door een massale sociale strijd wil aanpakken, verenig je je op basis van je belangen (ook "interests" in het Engels). En aangezien allochtonen als groep gediscrimineerd worden, is het begrijpelijk dat ze zich als groep gaan organiseren. Het islamistisch-nationalistisch model van de AEL is inderdaad ook uitsluitend: niet-moslims en niet-Arabisch nationalisten hebben er weinig te zoeken. Maar het is het recht van iedereen om zich te verenigen op basis van een ideologie (kijk maar es in de grondwet). Ook niemand die anderen belet om een andere organisatie te beginnen, om dezelfde belangen te verdedigen, maar vanuit een andere ideologische invalshoek.

zéér goed geantwoord Klaas !
by khaddouj Wednesday November 27, 2002 at 08:50 PM


Ik had het niet beter kunnen zeggen Klaas (mijn oprechte bedanking ) ;Nientje , ik kan echt niet begrijpen dat je zo kan redeneren .Waarom zien jullie ( wil niet veralgemenen ) altijd de zaken van jullie standpunt ? Het zou héél verhelderend kunnen zijn als je op bepaalde vlakken bepaalde aspecten zou kunnen zien vanuit de standpunten van die 'allochtonen' , die jullie nog altijd vreemdelingen noemen ook al zijn ze hier geboren en opgetogen.( wie houd hier dan de integratie tegen ? )
Het is heel arrogant omt zeggen dat wij , allochtonen , 'dankbaar' moeten zijn om in dit 'welvarende' land te mogen leven ...
Mijn vraag : heb jij dit land mee helpen opbouwen ?
Ik denk het van niet , het zullen zowel mijn ouders als de jouwe zijn geweest ... dus als je dan iets wil verkondigen , let dan op met wat je zegt en hoe je het formuleert !
Je zegt : 'ik ben geen rascist , maar ...'
Wél die maar is er teveel aan : je bent een rascist of je bent er geen ... MAAR geen MAAR .

sorry
by nientje Wednesday November 27, 2002 at 09:41 PM

kdenk dat ik te vlug een(fout)besluit heb genomen,
bedankt alvast voor jullie mening, zo kan ik ook jullie visie zien.

Islam. bewustzijn. Geen nationalisme.
by P.I. Hublou Thursday November 28, 2002 at 12:07 AM
nur@pandora.be

>Het islamistisch-nationalistisch model van de AEL is >inderdaad ook uitsluitend: niet-moslims en niet-Arabisch >nationalisten hebben er weinig te zoeken

Naar mijn weten staat de AEL geen "islamistisch-nationalistisme" voor. In één van hun teksten hebben ze het over een confederaal model. Historisch hebben allerlei groepen en culturen eeuwen samengeleeft in streken waar de Islamitische wet (sharia) toegepast werd. De Joden verkozen zelfs naar noord-afrika te immigreren toen de christenen progroms begonnen tegen Joden en Moslims op het Iberische schiereiland. De Christenen in Palestina waren helemaal niet opgezet met de komst van de kruisvaarders. De Arabische cultuur en de Islam zijn uitermate inclusief. Het is maar onder inspiratie van de kolonisatoren die bepaalde machthebbers meer aanzien en rijkdom voorspiegelden dat het nationalistische vergif tot verdeeldheid heeft geleid.

De mensen van de AEL mogen dan wel moslims zijn die de Arabische cultuur als onderdeel zien van hun geloofsbeleving, uitsluiten doen zij niet: elkeen die wil kan contact nemen. Wie zich daartoe niet geroepen voelt kan inderdaad op een andere manier zich pogen te organiseren om te ijveren tegen discriminatie, uitsluiting, etc.

Een literatuuroverzicht betreffende de AEL vind je hier:
"AEL in dialoog - Publicaties en studiemateriaal online"
http://groups.yahoo.com/group/PIN-forum/message/277

Voor het overige kan ik goed in het verhaal komen van schrijfster (nientje) die schets hoe het samenleven kan zijn tussen allochtonen en autochtonen. Dit ondanks dat ikzelf temidden de "allochtonen" leef en moslim ben. Het grootste probleem heb ik met het creeeren van zwerfvuil. Daar ageer ik tegen; zowel hier als op bezoek in Turkije. Dat heeft niets te maken met zwaar of vuil werk. Mijn moeder en iedereen in de staat kuiste vroeger dagelijks de stoep en schepte de goot leeg. Nu is er geen beginnen meer aan. Affiches in het Arabisch of het Turks kunnen echter niet omdat de taalwetten dat verbieden. De "migrantencentra" zitten dus daar alweer voor blok.

Ibrahim Hublou

??
by Himad BenKerroum Thursday November 28, 2002 at 12:09 AM
himadbenkerroum@hotmail.com

Salaam Alaikoem

mijn gedachtis een betoging te houden hier in antwerpen met heeel veel man om te laten zien dat wij ook rechten hebben dat we ook mensen zijn zoals zei en dat we rechtvaardig moeten behandeld worden en niet worden gediscrimineerd maar betoging moet goed verlopen zonder zwaare rellen een betoging zoals de laatste betoging voor palestina in antwerpen aan de kerkplein met mensen organisatoren die beetje de boel in het oog houd ik zouw graag op de hoogte willen worden gehouden als er nog eens een betoging is of 1 of ander opstand ofzo en er worden ook wapens vervoerd via de antwerpse haven naar het midden oosten voor de israelische troepen daar moeten we ook iets aan doen we moeten echt opkomen voor onze broeders ons stem laten horen meer moeite doen !!

dank u voor uw medewerking


met vriendelijke groeten:

Benkerroum Himad.

excuses aanvaard, Nientje
by khaddouj Thursday November 28, 2002 at 12:44 AM

Ben blij dat je zo eerlijk kan zijn , daar heb ik respect voor . Het beste nog .

Iedereen is racist
by Wendy D Thursday November 28, 2002 at 08:48 AM
janieneke@perso.be

'k wilde gewoon even zeggen tegen Khaddouj dat ik vind dat het niet een kwestie is van "je bent een racist of je bent het niet", maar eerder ééb van "je geeft eraan toe of niet" want in ieder van ons schuilt toch ergens een beetje een racist... alleen kunnen we wel kiezen om niet toe te geven aan die belachelijke gevoelens van "eigen ras eerst".
Voor de rest wil ik nog zeggen dat Het Volk het wel over een racistische moord had en die krant is dus weer even in mijn achting gestegen.
Wat ik het belachelijkste vind is dat de politie tijdens de rellen niet toeliet aan het AEL van te onderhandelen met de "opgehitte massa". Ze wilden zeker niet dat AEL met de 'eer' gingen lopen van iedereen terug rustig te krijgen?