arch/ive/ief (2000 - 2005)

Moord Borgerhout/Shockerend VRT-interview
by raf Wednesday November 27, 2002 at 10:19 AM
raf.custers@euronet.be

Vanochtend interviewde de VRT-radio de Antwerpse burgemeester Leona Detiege over de incidenten in Borgerhout. In alle opzichten een schandalig interview een "publieke omroep" onwaardig.

Wie de kans krijgt het interview (uitgezonden rond 8:20u in Voor de Dag van vandaag woensdag 27 november) opnieuw te beluisteren - ik weet niet of de VRT-radio het ergens on-line ter beluistering heeft staan - moet er aandachtig voor gaan zitten.

Om het samen te vatten : radio-journalist KW stelde geen enkele vraag over de aanleiding voor de incidenten - een Belg vermoordt een Marokkaan -, geen enkele vraag over de onveiligheid zoals die in de migrantengemeenschappen wordt aangevoeld - een ongerustheid die ook dit jaar in april is gemanifesteerd nadat een notoir racist in Schaarbeek een Marokkaans echtpaar had doodgeschoten -, de journalist stelde daarentegen enkel vragen over de vermeende rol van de Arabisch Europese Liga en haar voorzitter Dyab Abu Jahjah tijdens de incidenten. En die vragen over AEL waren suggestief, gekleurd en insinuerend. Perfecte voorzetten : Detiege hoefde het balletje maar in te trappen ! Van enige afstandelijkheid was er geen sprake, ook journalist KW heeft al het proces van AEL gemaakt.

Geshockeerd door dit interview heb ik dan naar de VRT-radio gebeld om mijn beklag te doen. Journalist KW was op verplaatsing, ik kreeg wel redacteur van dienst ML aan de lijn.
Mijn eerste punt : KW confronteert Detiege op geen enkel moment met de moord.
Antwoord van ML : maar Detiege had toch al duidelijk gemaakt dat het geen racistische moord betreft want dat de moordenaar in psychiatrische behandeling is.
Mijn repliek : precies hetzelfde heeft men in april van dit jaar verteld over de schutter die in Schaarbeek een Marokkaans echtpaar heeft doodgeschoten, dat hij niet goed bij zijn hoofd was, dat zijn stoppen waren doorgeslagen. Die man stond nochtans bekend als een racist en een bewonderaar van de Franse en Brusselse fascisten Le Pen en commissaris De Mol. Hetzelfde lees ik vanochtend in De Standaard over de moordenaar van Borgerhout : "een 66-jarige Belg die in de buurt bekend stond als een racist en volgens verschillende getuigen al maanden in onmin leefde met het slachtoffer". Zegt VRT-redacteur ML : "dat laat ik voor rekening van die krant".
Ik haal nog kort mijn andere wezenlijke kritieken op het interview met Detiege aan : geen enkele vraag over de onveiligheid waaraan migranten blootstaan, enkel vragen die AEL in de hoek drummen en stigmatiseren. Redacteur ML belooft mijn opmerkingen door te geven aan zijn collega KW, "dan moet hij zelf maar zien of hij het goed gedaan heeft of niet".

Mijn interpretatie van deze praktijk is : Detiege heeft haar strategie heel snel bepaald, ze heeft beslist geen aandacht te besteden aan de moordpartij - tenzij om voor het oog van de camera wat tranen te plengen, eens zien wat ze vanmiddag tijdens de herdenking gaat doen -, ze zal integendeel al haar pijlen richten tegen de politieke tegenstander, de radikale "fierheidspartij" AEL.
Journalist KW van zijn kant zit zo ingebed in de mainstream-media, die nu eender wat vertellen om de AEL verdacht te maken, dat hij, de ochtend na een drama, geen afstand kan nemen van de officiële versie en zelf stelling kiest tegen de AEL.
De één versterkt zo de ander en van correcte en kritische berichtgeving is er geen sprake meer.

In ieder geval : ook al laat de VRT-radio-redactie de korpsgeest spelen (en neemt redacteur ML min of meer de verdediging van zijn collega op zich), ze zijn daar wel bereid naar een boze luisteraar te luisteren. En dat is toch het minste dat ge zoudt mogen verwachten.

Waarom geen Indymedia-radio?
by Carline Wednesday November 27, 2002 at 11:15 AM
carline.vanhie@belgacom.net

Ik vind dat Indymedia er alles aan moet doen om zoveel mogelijk mensen te bereiken, zodat de waarheid aan het licht komt en ons land de naam "democratie" waardig wordt. In "De Zevende Dag" zei iemand dat er door de AEL-patrouilles maar een lucifer nodig is om de boel in brand te zetten in Antwerpen. Wel, die lucifer is er, en die komt duidelijk niet van de AEL. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat Dyab Abu Jahjah de zaken perfect onder controle kan houden, maar als de politie en de politici continu te ver gaan, kan hij ook wel eens zijn geduld verliezen, en dan komen er pas problemen.
Maar Indymedia levert goed werk, maar moet meer mensen proberen te bereiken. Internet wordt vooral gebruikt door jongeren, maar die interesseren zich vaak niet voor politiek. Waarom geen radio opstarten, met mensen van allerlei strekkingen, internationale muziek, nieuws, debatten, interviews, publiciteit voor bepaalde manifestaties of evenementen... Misschien is het wat te hoog gegrepen, maar het is het proberen waard. Wie ideeën heeft hierover, kan die mailen naar carline.vanhie@belgacom.net.

Racist of gek: overheid is verantwoordelijk
by Mara Wednesday November 27, 2002 at 11:34 AM

Men probeert ons van alle kanten wijs te maken dat de man geen racistische motieven had, maar dat het een `gek` was. Als de man `in behandeling was`, zoals er wordt beweerd, hoe komt het dan dat zo`n man over een vuurwapen beschikt?

De politie, het Antwerps stadsbestuur en de Belgische media proberen de hele zaak in een doofpot te steken. Zoveel is duidelijk.

Men blijft benadrukken dat het geen racistische moord zou zijn, men focust op de relletjes van de verontwaardige jongeren.
Maar nergens wordt de vraag gesteld hoe het komt dat die man een wapen had, of de man al eerder betrokken was bij geweldplegingen, etc…

Met de moord op het koppel in Schaarbeek in mei, kwam aan het licht dat de moordenaar, een racist, al lang uit zijn flat had moeten worden gezet.
De buren klaagden over zijn agressief gedrag, het Schaarbeeks stadbestuur heeft te laat ingegrepen.

Wat is het verhaal van de moord van gisterenavond? Waarom zo`n oorverdovende stilte?
Een oproep voor iedereen die bekommerd is en de zaak tot op het bot wil uitspitten.

Wie kan interview uittikken ?
by raf Wednesday November 27, 2002 at 11:52 AM
raf.custers@euronet.be

Je kan het programma Voor de dag van Radio1 herbeluisteren via http://www.radio1.be/R1vdd3.ram.
Ik heb geen soft om te luisteren.
Wil iemand het Rellen in Borgerhout-interview met Leona Detiege uittikken ?

Deze reactie stuurde ik naar VRT en VTM.
by Jef Heyvaerts Wednesday November 27, 2002 at 12:19 PM
heyjef@pi.be

Woensdagochtend, 27/11 – 1u30, na enkele journaals over de moord in Borgerhout op een Marokkaanse jongeman.

Aan de VRT- en VTM-Nieuwsredactie.

Beste,

Ik heb met veel aandacht uw nieuwsbeelden bestudeert n.a.v. de moord op een Marokkaanse jongeman.

Ik heb twee belangrijke kritieken ten overstaan van de visie die u in uw journaal naar voor brengt:

1. De stelling dat dit niet om een racistische moord zou gaan.
Dat Mevr. L. Detiège het forum krijgt om bij hoog en bij laag te beweren dat dit niet om een racistische moord maar om een emotionele opwelling gaat, kan er bij mij niet in. Enkele persoonlijke contacten bevestigden mij reeds dat de 66-jarige man wel degelijk racistische motieven had. Mevr. Detiège woont blijkbaar niet in Borgerhout om te weten dat het slachtoffer heel erg geliefd was in de buurt en perfect geïntegreerd was. Te zeggen: perfect nederlandstalig, student (of leraar?) in een stedelijke instelling. Toch bevestigd men mij langs alle kanten dat:
De dader klaarstond met zijn pistool om de vader van het slachtoffer neer te schieten maar dat hij miste en de zoon trof.
Dat de zoon vervolgens werd afgemaakt met een nekschot.
Dat vóór of na de schietpartij, de dader termen als ‘taliban' of ‘bin Laden' in de mond nam.

2. De stelling dat dhr. Abou Jahjah van AEL de gemoederen kwam ophitsen.
Dat de rellen pas begonnen toen de politie pepperspray bovenhaalde, is uw journalist blijkbaar ontgaan. En dat dhr. Abou Jahjah zelfs niet de kans kreeg om de jongeren tot kalmte aan te manen. Wel integendeel. Men isoleerde de mensen van AEL t.o.v. de jongeren en voerde de actie op. Ik geloof daarentegen – samen met de autochtone getuigen die mij een en ander bevestigden – dat dhr. Abou Jahjah wel degelijk de intentie (én de autoriteit) had en heeft om de jongeren tot kalmte aan te manen; wat overigens ook gebeurd is, achteraf in de moskee.

Uw medium is er – wederom – prachtig in geslaagd om de publieke opinie nog meer in het harnas te jagen t.a.v. de AEL. Dit past volgens mij in de uitgekiende strategie om de volledige anti-oorlogsbeweging monddood te maken en om de consequente anti-racistische strijd in de kiem te doen smoren. Deze moord is volgens mij het resultaat van een wekenlange hetze tegen de AEL, georganiseerd door zowat alle politieke partijen en daarin gesteund door de media.

Ga luisteren aan de andere kant. Het is broodnodig.

Met vriendelijke groet,

Jef Heyvaerts
Bouwhandelstraat 72
2140 Borgerhout.
0486/967447

schutter gekend racist?
by Guido Wednesday November 27, 2002 at 12:24 PM


In het Laatse Nieuws van vandaag staat een intervieuw met Ahmed Azzuz(voorzitter Antwerpse afdeling AEL) het volgende:

" Die schutter was gekend bij de politie voor racistische daden, maar die lieten hem tot tweemaal toe gewoon doen. Die racist had al eerder gedreigd dat hij ' ze ' allemaal zou doodschieten. Hij werd in zijn daad gestimuleerd door politie en politiek die haat prediken tegen de Islam."

De foto in het Laatste Nieuws is verwarrend, eerst denk je agenten en migranten te zien waarbij de migranten beschermd worden door de politie tegen grote kleerkasten maar bij een tweede blik zie je de rode lintjes op de armen van die kleerkasten. De manier waarop die naar de migranten kijken spreekt voor zich.

Wanneer schaft men de privé-milities gesponsord door de Staat eens af?

Is het jullie ook al opgevallen dat Vlamingen die migranten vermoorden opeens Belg worden in de media? En dat ze allemaal een psychiatrisch verleden hebben?

Wat zijn we weer kritisch.
by Drop Wednesday November 27, 2002 at 12:27 PM

Even een vergelijking. Toen enkele jaren geleden Patrick Mombaerts de schedel werd ingeslagen door een Marokkaan trokken er geen plunderende en vandaliserende Belgen door Brussel. Waarom kloppen die Marokkanen dan de boel nu wel kapot?
En kom aub niet af met die zever van achteruitgestelde jongeren.
Ik hoop van harte dat de politie die vandalen oppakt en voor het gerecht brengt.
Crimineel is crimineel, welke huidskleur men ook heeft!

Racist gekend bij politie?
by guido Wednesday November 27, 2002 at 12:30 PM

Vandaag staat er in een intervieuw in Het Laatste Nieuws een intervieuw met Ahmed Azzuz, ik onthoudde het volgende:
" De schutter was gekend bij de politie voor racistische daden, maar die liet hem tot tweemaal toe gewoon doen. De racist had al eerder gedreigd dat hij 'ze ' allemaal zou doodschieten. Hij werd in zijn daad gesteund door politie en politiek die haat prediken tegen de Islam.'

Bij het artikel stond ook een grote foto met daarop Belgische jongeren met een donkere huidskleur en agenten. Opvallend zijn de grote kleerkasten die dreigend kijken naar de jongeren. Hooligans? Vlaams Blokkers? Neen, een gewapende privé-militie gesponsord door de Staat.

Opvallend is ook dat Vlamingen die racistische moorden plegen, opeens Belg worden in de media. ;)

drop
by guido Wednesday November 27, 2002 at 01:02 PM

Drop, niet onnozel doen hé, de moord op Mombaerts is uitvoerig en in het breed in de pers uitgesmeerd waarbij men ongelooflijk veel aandacht had voor afkomst van de dader.

De ouders werden ook vlug voor de kar van het Blok gespannen.

Dit in scherpe tegenstelling tot nu waar men de dader afdoet als een Belgisch psychiatrisch geval.

Daarom zijn deze jongeren boos, omdat zij gecriminaliseerd worden en niet de Bruine belgen.

Drop
by jim Wednesday November 27, 2002 at 04:38 PM

Deze moord is diep te betreuren en al mijn medeleven gaat uit naar deze jongen en zijn familie.
Of het nu een racistische daad is of een gek laat ik in het midden. Het blijft diep triest.
U zegt dat de ouders van Mombaerts voor de kar van het VB gespannen werden. Inderdaad, jammergenoeg. U zegt ook dat de afkomst van de dader ongelooflijk veel aandacht kreeg. Ook juist. Hier is het de afkomst van het slachtoffer dat ongelooflijk veel aandacht krijgt... wat ik in vraag stel is het feit dat relschoppen en etalagruiten vernielen GEEN oplossing is, integendeel. Als er voor iedere laffe moord (zoals er helaas vele gebeuren) in België rel moet geschopt worden belanden we binnen de kortste tijd in de anarchie. Ik vrees dat op die manier de brutale moord plaats aan het maken is voor de rellen, en dat deze rellen het belangrijkste nieuws worden. Bovendien vrees ik dat elke gesneuvelde ruit en elke vernieling enkele honderden stemmen extra zal opleveren voor het VB die sterk inspeeld op de angst van de bange blanke man. Is dat de te volgen strategie om als volwaardige burgers met respect naast elkaar te leven ?

Gelijkaardig intervieuw + kleine uitleg
by Liesbeth Wednesday November 27, 2002 at 04:56 PM

Hé ik heb een gelijkaardig intervieuw gehoord op Studio Brussel maar ik weet niet of hetzelfde waarin een lid VLD (ik denk maar ik ben absoluut zeker HugoCoveliers)Dat Abu Jhah zijn Belgische nationaliteit op dubieuze wijze zo verkregen hebben ( dus m.a.w. via illigale paktijken) en dat ze hem dan ook terug moet worden afgenomen en dat hij uitgewezen moet worden want de uitleg als hij dezelfde rechten wil voor zijn gemeenschap hij maar teug moet terugkeren naar zijn eigen land er is niets dat hem verplicht om hier te blijven. Hij mag dan wel extreem zijn maar soms is het nodig om een extreem standpunt in te nemen om iets klein te bereiken. Maar ik denk wel dat het aangewezen is dat punten waarop het AEL wil strijden ze beter een breder platform aangaat onderwijs, huisvesting, discrimantie zijn problemen waarmee ook lagen van de Belgische bevolking worden mee geconfronteerd. Mijn advies laten we dan ook een breed platform vormen
Dit laatst geheel terzijde maar ik ben het wel eens dat men ook op de oorzaken moet wijzen en niet wijzen op wat er nu gebeurt

Interview Detiege - Criminalisering AEL
by P.I. Hublou Wednesday November 27, 2002 at 05:07 PM
nur@pandora.be

audio: MP3 at 1.9 mebibytes

Zie hier het VRT-radio interview met de Antwerpse burgemeester Leona Detiege over de incidenten in Borgerhout naar aanleiding van de racistische moord op 26/11/2002.
Het interview werd uitgezonden op 27/11/2002.

Het bestand (Moord Antwerpen 261102 Detiege 271102.mp3) is bijna 2 Megabyte groot. MP3-formaat en dus mits de juiste software op elke PC te beluisteren. Het werd opgenomen met TotalRecorder.

Ontslag Leona
by jan Wednesday November 27, 2002 at 07:14 PM
veulemansjan@hotmail.com

De eerste berichten op ATV en VRT gaven een beeld van een onbekwame en 'criminele' Leona D.
In plaats van eerst haar medeleven met de familie en gemeenschap te betonen, begon ze direkt een 'politieke doodstraf' tegen de AEL en Dyab uit te spreken.
Straks zal ze weer verwonderd zijn dat er rellen uitbreken, wanneer er een of andere maf met een wapen (flik of niet) haar woorden serieus neemt.

Oppassen mensen
by marc Thursday November 28, 2002 at 08:51 AM
mazzel0@yahoo.com

Ik heb enkele maanden geleden mijn ontslag gegeven bij de socialistische vakbond, onder meer omwille van de mentaliteit van Leona Detiege zelf. Haar houding van het ontkennen van de problemen zowel bij de migranten als bij haar eigen politie corps, is mijn inziens een racistische daad op zich. Maar als men in Antwerpen het socialistische bastillon op haar verantwsoordelijkheden wil wijzen, dan moet men maar opkrassen.

Maar ook de migranten gaan in deze wijk niet vrijuit. De Marokkaanse ouders dienen er zich bewust van te worden dat hun eigen kinderen vaak overlast bezorgen.

Ikzelf ben door één van hen aangeklaagt wegens racisme, omdat ik in mijn wagen het bekende hoofdteken naar hem bracht, nadat hijzelf iemand van zijn landgenoten van de zebrapaden had gereden. Ik leef al jarenlang temidden van hen, leef al jaren met de vluchtelingen en de illegalen in die wijk van Antwerpen, maar de Afrikaanse gemeenschap is zelf niet te spreken over het gedrag van deze jongeren. De Marokkaanse gemeenschap zou er beter aan doen, om het gras voor de politievoeten weg te maaien, en zelf schoon schip te maken onder hun eigen zootje ongeregelde jongeren. Dit zou het Vlaams Blok een hoop stemmen besparen, en zou hun eigen volk aanvaardbaar maken niet alleen tussen de blanke minderheid, maar eveneens en zo niet meer tussen de Afrikaanse gemenschap zelf. Want de Marokkanen blijven voor de meeste Afrikanen ook hier in Antwerpen, een gemeenschap waarover ze zch schamen. We noemen hen de schande van Afrika! Dus hoog tijd dat jullie je zelf onder kontrole nemen, vooraleer jullie de andere gemeenschappen denken te mogen kontroleren.

Of moet ik hier enkele namen noemen van Marokkanen in Antwerpen, die hun kinderen mishandelen en uitstoten. Ik zelf heb er twee van geadopteerd.

Neen deze straatrellen kunnen we niet aanvaarden, en Leona Detiege dient dringend ontslag te nemen, want haar halsstarrig ontkennen van de problemen is er de oorzaak van dat dit heeft kunnen gebeuren.

Marc
by Els Thursday November 28, 2002 at 03:52 PM

Wat is Marcske toch een lieve gast! Hij adopteert zelfs mishandelde Marokkaantjes! Dat die kinderen (daardoor) waarschijnlijk nog een kanjer van een identiteitscrisis staat te wachten, daar denkt Marc niet aan, want hij is toch o zone goeie!

Voor mij is hij het levende bewijs van goed-bedoelende, maar super-paternalistische 'progressieven'. En gezien voor mij paternalisme zo goed als gelijk staat met racisme (omdat het 'de ander' ook wil bevoogden, en dus niet in staat ziet om voldoende goed voor zichzelf te zorgen), is dit voor mij ongeveer even gevaarlijk als plat racisme!

Ik weet dat ik provoceer, maar ik verklaar me nader.
(Eerst een voorafgaande opmerking over schrijfstijl en termen: ik neem Marc hier als voorbeeld, maar wil hem niet aanvallen op zijn persoon, enkel de vele mensen die denken zoals hem wat stof tot nadenken geven. Mijn relaas gaat dan ook over meer dan wat in Marcs posting wordt aangereikt ter commentaar. Als ik spreek over 'Marokkanen' heb ik het over de meerderheidsgroep in sociologische context, wetende dat elke individuele situatie anders is.)

Marc veralgemeent: 'de Marokkaanse jongeren bezorgen overlast in de wijken' = omdat een paar gasten op de straat rondhangen, worden alle (Marokkaanse, welteverstaan) jongeren 'overlast' (mits uitzondering van enkele 'goeikes' die ze dan kennen).
Bovendien blijft het mij nog steeds een raadsel waarom 'groepjes die op straat rondhangen' 'overlast' zijn. ('overlast' heeft dat geen betrekking op verkeer?!)Persoonlijk voel ik me veel veiliger op straat als er volk is, en niet iedereen opgesloten in zijn kot achter de tv. (Stuur me 's avonds aub niet naar Brasschaat!)
Voor mij betekent dit dat Marc, en een meerderheid met hem, Marokkanen niet anders dan 'bedreigend' kunnen zien (ook al ontkennen ze dat in alle toonaarden!). Marokkanen weten dat en reageren dus ook vanuit die 'vaststelling'.
De combinatie van Marcs veralgemenen met zijn paternalisme, maakt dat Marokkanen (die ondertussen goed doorhebben hoe de vork in de steel zit) zich in een hoekje gedrumd, en vooral geen gelijkwaardige burger van dit land voelen. Ze blijven ook 'van vreemde afkomst', blijven een ander 'land van herkomst' hebben, etc. Iedereen zijn eigenheid, maar in deze termen over een binnenlandse minderheidsgroep blijven spreken, bevordert niet echt de 'gelijkwaardige inburgering'. Niet zeveren over semantiek, zeg je? Taal draagt cultuur en betekenis, dus moeten we daar vooral niet aan voorbij gaan!

Marc geeft stevige staaltjes weg van 'blaming the victim': als Marokkanen zich koest zouden houden en geen overlast bezorgen, dan zou het racisme (en het VB) geen 'reden' hebben van bestaan. Toegegeven, dit is een cynische interpretatie van wat er staat, maar heb je al eens goed op dat toontje gelet van onze 'brave man'?!
"De Marokkaanse ouders dienen er zich bewust van te worden..." Jeezes, manneke, jij hebt zeker veel nonkel-paterkes?!
en "De Marokkaanse gemeenschap zou er beter aan doen, om het gras voor de politievoeten weg te maaien, en zelf schoon schip te maken onder hun eigen zootje ongeregelde jongeren. Dit zou het Vlaams Blok een hoop stemmen besparen, en zou hun eigen volk aanvaardbaar maken niet alleen tussen de blanke minderheid, maar eveneens en zo niet meer tussen de Afrikaanse gemenschap zelf"
M.a.w.: 1. de Marokkanen maken het VB groot ('wij' hebben er verder niets mee te maken, hoor!') + 2. ze moeten zich aanpassen ('aanvaardbaar maken')! + 3. de blanken zijn hier een minderheid (???) + 4. 'de zwartjes' doen het hier veel beter (ze klagen al even hard over de Marokkanen)+ 5. Marokkanen moeten hun 'eigen slechterikken' en hun slechte gewoontes maar eens eerst wegwerken. Progressief, hoor, Marc! Proficiat!

Dat laatste (5.) verdient een extra paragraaf. Voor 'de slechterikken' in dit land hebben wij in principe een politie en gerecht dat zich 'objectief en neutraal' moet opstellen tov eender welke MENS. We zien helaas wel een duidelijke tendens (die er altijd was, maar nu meer en duidelijker aan de oppervlakte komt) van verwevenheid van politiek en gerecht (+ pers) die anders evalueert en reageert als het om een niet-doorsnee Belg gaat. Rechters zijn ook maar mensen, en van de blanke meerderheid...

Dan hebben we Marcs 'schoon schip' nog. Marc, eerlijk, heb jij al eens je best gedaan om alle Belgische blanke mishandelaars, overvallers, pedofielen, boefkes, drugdealers enweetikveelwatnogallemaal uit onze eigen achtertuin te vegen? O ja, da's juist, daar hebben we de ('onze') politie voor... (of schiet je ze in de rug? als het geen west-Europees 'type' is, krijg je toch geen straf! -ofwel 'begrijpt de rechter je', ofwel wordt je ontoerekeningsvatbaar verklaard. Ik stel u voor: de Belgische democratische rechtsstaat, mijne dames en heren! -applaus!)

Over mishandeling wil ik ook nog wel iets kwijt: een ondergeschikte positie (of die perceptie), voortvloeiend uit onrecht (wat meestal geen toeval, maar structureel geweld is), gekoppeld aan onmacht om daarin verandering te brengen, wekt agressie op, die op zijn beurt op de nog zwakkere wordt afgewimpeld. M.i. moet dat in elke mishandelingscase de basisredenering zijn, zodat naar een structurele oplossing kan worden gezocht. Doen alsof mishandeling legio is in de Marokkaanse gemeenschap, is ten eerste flagrant onjuist, en ten tweede erg stigmatiserend (= onderdeel van racisme).

Nog steeds verbaasd dat mensen met nog een klein beetje eigenwaarde- en eergevoel in bovengeschetste situatie opstandig worden? (Nog nooit pubers in huis gehad, zeker?! En al eens een publikatie van de mensen van de zogenaamde 'vierde wereld' gelezen?) Ik zou van minder!

Maar, Marc & c°, blijf gerust ontkennen dat je misschien onderdeel van het probleemmechanisme bent, hoor. 'Structureel geweld' van uitsluiting, discriminatie en onderdrukking, 'daar hebben 'wij' toch zeker niets mee te maken? 'Wij' zijn toch de beschaafde, humanistische Europeanen!?'... Blijf ook maar denken 'dat het allemaal wel zal overgaan' en dat het 'allemaal wel niet zo erg is/kan zijn'.
Word toch eens wakker!! Het water kookt niet alleen, het is bijna allemaal verdampt!!!