arch/ive/ief (2000 - 2005)

Karim Hassoun (AEL): "Dit is een platte racistische moord."
by christophe callewaert Wednesday November 27, 2002 at 12:05 AM

Karim Hassoun is één van de bestuursleden van AEL en verantwoordelijk voor de burgerpatrouilles. Zodra hij hoorde van de moord, is hij naar Antwerpen gesneld. Hij komt net uit de moskee als ik hem eindelijk aan de lijn krijg. Een eerste poging om hem te interviewen was mislukt omdat hij net op dat moment een lading traangas over zich heen kreeg.

Karim Hassoun is één van de bestuursleden van AEL en verantwoordelijk voor de burgerpatrouilles. Hij komt net uit de moskee als ik hem eindelijk aan de lijn krijg. Een eerste poging om hem te interviewen was mislukt omdat hij net op dat moment een lading traangas over zich heen kreeg.

"Samen met de imam hebben we de jongeren gekalmeerd. De politie heeft zich extreem gewelddadig gedragen tegen ons. We werden met traangas bespoten en enkelen van ons ontvingen zelf enkele matrakslagen. Ik zelf heb moeten braken van het traangas. Pas toen de imam er aan kwam, liet de politie ons door."

Wat hebben jullie aan de jongeren verteld?

"Samen met zo'n 200 à 250 jongeren zijn we de moskee binnengegaan om te bidden voor het slachtoffer. Dyab Abou Jahjah heeft er ook even gesproken. Hij heeft de jongeren gevraagd om de komende dagen kalm te blijven. Hij heeft hen ook duidelijk gemaakt dat er een goede en gerichte actie zal volgen. Ik zelf kan nu al zeggen dat we niet van plan zijn om handjes te gaan schudden met Leona Detiège. Morgen is er om half drie een overlijdensgebed en daar zullen we de geplande acties bekend maken. Ik weet nog niet waar dat gebed zal doorgaan. Misschien in dezelfde moskee, maar het zou ook kunnen dat we moeten uitwijken naar een andere plaats in Antwerpen. Deze jongen was zo geliefd in de buurt dat er waarschijnlijk veel volk zal komen opdagen."

Durf je nu al te bevestigen dat het om een racistische moord gaat?

"Daar twijfelt niemand aan. De jongen staat bekend als iemand die zeer vriendelijk is en zeer religieus. Op het moment van de moord was hij trouwens net op weg naar de moskee. Die man zou hem uitgescholden hebben voor taliban en een opmerking gemaakt hebben op zijjn kledij."

Kende je de jongen?

"Ik kende hem zelf niet. Ik merk wel dat hij zeer geliefd was in de buurt. Mohamed was een sympathisant van AEL. Hij nam deel aan onze betogingen. Zijn broer is een actief lid van onze organisatie. Zijn broer is even naar de moskee gekomen om de condolaties in onvangst te nemen."

Denk je dat het feit dat hij banden heeft met AEL iets met die moord te maken heeft?

"Dat heeft er absoluut niets mee te maken. De persoon die hem vermoord heeft is een racist, een religieuze racist dan nog die het op de islam gemunt heeft. Dat staat volledig los van AEL. Al wat ik nu kan zeggen is dat 'zij' veel geluk hebben dat er een organisatie is als de AEL. Waren wij niet ter plaatse gekomen, dan stond Antwerpen nu in brand. Dat weet ik niet 100%, maar 200% zeker."

Radio 1 meldt nochtans dat de gemoederen verder verhit raakten toen Dyab Abou Jahjah er aan kwam.

"Dat is echt ongelooflijke onzin. Het zijn de jongeren zelf die Dyab gesmeekt hebben om de gemoederen te komen bedaren. Na de moord waren een 50-tal jongeren de koran aan het citeren op de Turnhoutsebaan toen de politie hen met groot machtsvertoon is komen omsingelen. Deze jongeren zijn geëmotioneerd. En dan komt de politie nog langs om hen de schuld te geven, om te komen zeggen dat ze overlast bezorgen. Ik ben zelf vanuit Brussel naar Antwerpen gescheurd. En als ik hier aankom, krijg ik traangas over me heen. Ik heb hier staan braken van het traangas. Zoiets kan toch niet? Die jongeren zijn woedend. En die woede moet ergens gekanaliseerd worden. Dyab kan dat. Hij kan de jongeren toespreken op een manier dat ze er rusitg van worden. En nu krijgen wij de schuld van de rellen.

Zijn er rellen geweest?

"Er zijn korte schermutselingen geweest toen de politie er aan kwam. Pas toen de mensen van de moskee er aan kwamen, liet de politie ons door. Pas dan konden we vertrekken naar de moskee waar we de jongeren rustig konden toespreken."

Wat zal er nu gebeuren?

"Er moet iets gebeuren. Wat het zal zijn weten we nog niet, maar er zullen acties volgen. Dit is de zoveelste racistische moord op rij. Eerst Schaarbeek, dan Charleroi en nu Antwerpen. Wie weet wat er in de toekomst nog allemaal zal volgen. We moeten een duidelijk signaal geven dat dit niet meer kan. En ik zeg het handjes schudden met Detiège is geen optie."

slm
by Karima Wednesday November 27, 2002 at 03:26 AM
anilya50@hotmail.com

Als eerste wil ik zeggen dat ik het heel erg spijtig vindt, wat er is gebeurd in Antwerpen vanavond, we hebben weer 1 van onze broeders verloren aan een rascistische daad, wat weer goedgepraat werd door de media en de politie. Men beseft niet de haat die ze creëeren in onze gemeenschap, men wil gewoon alles in de doofpot steken, maar niet meer, we gaan voor onze rechten vechten, en met de AEL is dit een goeie mogelijkheid, om onszelf te bewijzen. Dyab Abou Jahjah heeft juist gereageerd terwijl de hele politiekorps meteen aan het geweld begon, dat was niet nodig, dachten ze misschien dat we niet zouden terugslaan? Dit wordt een lange strijd, maar met de steun van Allah komen er wel. Blijf vechten voor jullie rechten mensen, laat rascisme en onwetendheid over ons geloof, niet winnen. Blijf vechten.
Insha'Allah
Karima.

ja jongens, en dat noemt zich onafhankelijk
by hendrik janssen Wednesday November 27, 2002 at 10:41 PM
hendrikjanssen@yahoo.com

Dat jullie jezelf onafhankelijk noemen is werkelijk misdadig. Jullie proberen wel degelijk gewoon te komen tot een anarchie. Waarom denk ik dat? Waarom zetten jullie niet in jullie artikels dat die mens gestoord was? Zou dat misschien ervoor zorgen dat de lezer wel eens zou kunnen nadenken over het feit dat die kerel gewoon gek was en dat dat een van hoofdredenen zou zijn waarom hij die jongen heeft vermoord? En dan nog het verheerlijken van idioot nummer 1 Abouh JahJah. Waarom meent die kerel dat hij daar de gemoederen moest gaan bedaren, wat een bullshit, als je hem bezig zag op het nieuws dan zag het er niet uit dat hij de gemoederen wou bedaren, eerder ophitsen. Hij eiste gewoonweg dat de Arabische bevolking van Antwerpen zo maar eventjes de halve stad mocht bezetten en afbreken om hun ongenoegen te uiten over deze moord. Waar haal je het recht vandaan? Toen een paar maanden geleden Volkert van der Graaf (als ik me niet vergis) werd vermoord door 2 allochtonen zijn die Nederlanders toch niet op straat gekomen en hebben zij toch ook geen spoor van vernieling nagelaten. Wat geeft jullie het recht om dat wel te doen? En ook , dit feit wordt gewoonweg aangegrepen, misbruikt, ja zeg maar verkracht door de AEL. Dit is weer zoiets wat onze JahJah kan gebruiken in zijn propaganda t.o.v de Arabische bevolking in België. Schandalig gewoonweg, en zeker nog als je weet dat de broer van de kerel die is omgekomen beschaafder wist te reageren dan al die pipo's op straat. Ik begon stilaan mijn geloof in de Arabische bevolking te verliezen hoor, maar goed dat er nog mensen bestaan gelijk die jongen zijn broer die me terug wat hoop geven en op een constructieve manier hiermee proberen om te gaan.
Wat ook de commenter boven mij heeft geschreven spreiden jullie beter niet heel Antwerpen rond want dat mijn beste onwetende zieltjes gaat nog meer olie op het vuur gooien en gaat bijgevolg nog meer stemmen voor het blok opleveren wat jullie situatie nog penibeler maakt.
Als jullie respect hebben voor die jongen die is neergeschoten zou je beter discreet hiermee omgaan, dat gaat een diepere indruk maken op de mensen dan vernieling te zaaien.

2 dingen
by Jeannk Wednesday November 27, 2002 at 11:24 PM
jeannk@hello.be

1. Als een Belg een Marokaan vermoordt is hij blijkbaar altijd psychisch gestoord, nooit racist.

2. U hebt Jahjah misschien op tv gezien, ik in het echt en hij probeerde de boel te kalmeren.

mijheer janssen, wie noem jij een idioot?
by mualla Wednesday November 27, 2002 at 11:43 PM
mualla_akcaoglu@hotmail.com

mijnheer janssen, het is echt niet het gemakkelijk om als allochtoon te leven. wat we ook doen, het is nooit goed genoeg. we worden constant gediscrimineert, we vinden geen werk ook al hebben we de hoogste diploma, we worden altijd, overal verkeerd bekeken, op school is het ook geen makkie, we worden ontmoedigd. kent u deze gevoel? neen, ik denk het niet. en nu dit ernog bovenop, een moord. wij zijn ook niet meer veilig op straat. handjes schudden met de politiekers, braafjes luisteren, heeft niets uitgehaald, zien jullie dat nou niet!! er moest iets gebeuren, de politiekers moesten is wakkergeschud worden en de ael heeft dat gedaan. ael is ons stem en niet die allochtone pionnekes in de politiek. wie is de idioot?? diegene die doen alsof er niets aan de hand is, dat wij hier zonder problemen leven of diegene die ons problemen aan het licht brengen????? moge de ziel van mijn broeder muhammed in hemel komen. ik wens de familie van broeder muhammed veel sabr toe. we leven echt mee met de familie.

schande
by pdl Thursday November 28, 2002 at 12:35 AM

Hendrik,
Uw tussenkomst is ronduit beledigend voor de vermoorde Mohammed, voor zijn familie, voor zijn vrienden en voor heel de Marokkaanse gemeenschap. Ik vind uw schrijfsel zo schandelijk dat ik zelfs niet wil ingaan op de verkeerde inhoud ervan.
Hoe durft ge anderen nog beschuldigen van gebrek aan respect? Gij hebt er alvast geen.

Ik groet u niet

Ik wil wel mijn waardering uitdrukken voor het geduld dat de andere commentatoren met u hebben, ik heb alleen verachting voor zo een tussenkomst.


PDL

Work 2gether to a peaceful solution...
by Moesta? Thursday November 28, 2002 at 12:09 PM

Eerst en voral wil ik mijjn medeleven betuigen met de familie en alle mensen die bij deze moord betrokken zijn. Toch heb ik evenwel enige bedenkingen. Ik ben een blanke medemens, uit het verre west-vlaanderen, dus de hele problematiek is nog altijd 'een ver van mijn bed show'. Met alles wat ik in de voorbije weken gezien heb, heb ik toch enkele bedenkingen, en dat zowel pro als contra. Is het niet mogelijk dat de Antwerpse politie, nadat ze door AEL geviseerd werden met hun burgerpatrouilles, enorm haatdragend (nog meer dan vroeger) zijn geworden t.o.v. Marrokanen. We zijn het gewoon dat politie impulsief gereageerd, stel je voor dat ze eerst moeten nadenken... (Hier in Brugge meppen ze op mensen met krukken, vrouwen en vredelievende activisten) Als ze voor deze feiten wekenlang achtervolgd zijn geweest door groepjes van het AEL, dachten ze waarschijnlijk: "nu is't onze beurt om jullie te criminaliseren. Je oogst wat je zaait hé. Aan de andere kant is de eenzijdige berichtgeving weer typerend, zelfs als je 4 verschillende zenders bekijkt heb je nog maar een standpunt gehoord. Laat ons de rede volgen en aanvaarden dat de waarheid ergens in het midden ligt: Als ik lees dat de politie moet weten dat ze zullen terugslaan(zie Karima), geloof ik niet meer dat het enkel en alleen de politie is die de boosdoener is: de familie vroeg om geen misbruik te maken van deze situatie; dit is gebeurd en zal nog veel meer gebeuren. Eerst door jonge (allochtone) vandaaltjes en later door de echte criminelen van het Blok, want je mag er zeker van zijn: de Marokkaanse gemeenschap heeft hier ook zijn eigen ruiten ingesmeten...

PS hendrik, Volkert van der Graaf dood? Het wordt tijd dat je je informeert voor je zomaar namen typt, om toch maar iets te typen...

salaam alaikoem
by Anissa Thursday November 28, 2002 at 06:58 PM
yasmina19_ice@hotmail.com

Moge Allah over hem waken. amin