arch/ive/ief (2000 - 2005)

Burgemeester Detiege : "Schietpartij heeft niets te maken van raciale feiten"
by Mara -Han Tuesday November 26, 2002 at 11:46 PM

De VRT en VTM berichtgeving tart alle verbeelding. Terwijl Mohamed Achrak in koelen bloede wordt vermoord, focussen de twee Vlaamse zenders op de relletjes van de verontwaardigde jongeren. De moord is bijzaak geworden. Ondertussen ontkent Detiege dat het over een racistische moord wou gaan. De schuld van de rellen wordt in de schoenen geschoven van de AEL.

Hoofdpunt van VRT : Migrantenrellen in Antwerpen na dodelijke schietpartij. Deze titel trekt een rookgordijn over de feiten. Het lijkt of dat een confrontatie tussen verschillende gewapende mensen tot een dodelijk slachtoffer heeft geleid. Niets is minder waar: Mohamed Achrak, die op weg was naar de moskee, werd doodgeschoten door een gewapende man.

De VRT toont vooral beelden van de relletjes. Er is en bijna geen nieuws over de motieven die achter de moord staken. Enkel dat de moordenaar `in behandeling zou zijn` wordt vermeld.
Een jongen wordt even aan het woord gelaten, hij toont zijn verontwaardiging toont over de moord. Dyab Abou Jahjah van de AEL vertelt dat de moordenaar Mohamed eerst voor `taliban` zou hebben uitgemaakt alvorens hem dood te schieten.

Vooral burgemeester Detiège komt uitgebreid aan het woord. Ze wil niet geweten hebben dat het over een racistische moord gaat.

De rellen worden in de schoenen geschoven van de AEL, die de buurtjongeren kwamen `ophitsen`.

Het VTM-nieuws is als het ware nog erger. Wel tweemaal herhaalt de journalist `Migranten trokken een spoor van vernieling achter zich`. Ook hier beweert Detiège dat het niet om een racistische moord zou gaan.
Dyab Abouh Jahjah had zich niet moeten vertonen in Borgerhout. Ook hier wordt gesuggereerd dat hij de rellen heeft aangewakkerd.

Welterusten VRT en VTM

Don't hate the media ????
by Carline Wednesday November 27, 2002 at 12:08 AM
carline.vanhie@belgacom.net

't Nieuws was inderdaad schandalig! Ik had allang moeten slapen, maar ik ben zo verontwaardigd dat ik toch geen oog zou dichtdoen. Zou het geen tijd worden om met een aantal organisaties betogingen te organiseren aan de VTM en de VRT, zodat de mensen eens wat meer gaan nadenken bij het nieuws? Of dat iemand van de AEL samen met iemand van Indymedia "Recht van Antwoord" contacteert? Het wordt tijd dat die hele hypocrisie doorprikt wordt.

Wansmakelijke vertoning
by Flo Wednesday November 27, 2002 at 12:30 AM
asc_kat@hotmail.com

Vanavond ben ik met enkele mensen uit de wijk naar de moskee geweest waar vele mensen inmiddels waren samengekomen. Er heerste, gezien de omstandigheden, een vrij sereene sfeer. Wel ontstonden er tal van discussies tussen jongeren en journalisten. De jongeren uitten een aantal frustraties en wezen tevens op de negatieve rol die de media de laatste maanden speelt in de berichtgeving over de marokkaanse gemeenschap en in de diabolisering van AEL. Terwijl deze discussies zich voordeden buiten de moskee, zat Dyab binnen.
Als ik het verslag van de gebeurtenissen dan enige tijd later zie op VTM en VRT dan krijg ik de indruk dat journalisten stront in hun ogen en oren hebben. De berichtgeving geeft geen correct beeld van de gebeurtenissen die zich deze avond voordeden in Borgerhout. Als ik dan Detiege zonder blikken en blozen hoor verklaren dat Dyab de rellen aanwakkerde en dat er geen sprake is van een racistische moord (is het onderzoek dan al afgerond ?) dan vraag ik mij echt af waar dit allemaal naar toe gaat.
Nu wil ik niet geloven in complottheoriekes, maar dit tart werkelijk de verbeelding.
Ook ik denk dat de media erop moet gewezen worden dat ze een vieze rol spelen en dat zoiets niet langer kan geslikt worden.
Weldra bezetting kantoren hoofdredacteurs ?

schuld van de stokerij van extreem rechtse partijen
by mohamed Wednesday November 27, 2002 at 03:18 AM

Wie nu nog ontkent dat fascistische partijen als het VB geen schuld treffen bij dit gebeuren, is niet goed wijs...
Wat er wekelijks via blokreclame in de brievenbussen van
mensen terecht is schandalig en ik hoop dan ook dat zulke
partijen binnenkort verboden worden.
Veel van hun kiezers, laaggeschoolden en andere marginalen
weten van niet beter en gaan over tot racistische daden en het is niet de eerste keer... de politici hebben het ver genoeg laten komen, precies of het Vlaams Blok dit land
controleert...

Het Vlaams Blok kijkt rustig toe: paars groen doet al het werk
by Mara Wednesday November 27, 2002 at 12:01 PM

Vlaams Blok kijkt rustig toe: paars groen doet al het werk

dit kan niet meer van vrt en vtm
by Abou Soulaiman Wednesday November 27, 2002 at 12:08 PM


goeiemiddag, dit kan gewoon niet meer, de media maakt de islam gewoon zwart. De islam is toch een erkende godsdienst hier in België, en er is toch vrijheid van godsdienst.
nu is het al meerdere malen gebeurd, en wat wordt er gezegd, oooh die persoon is geestesziek. En als het moest gebeuren door een moslim of iemand die op een moslim lijkt en die een baard heeft, dan wordt er direct een stempel opgeplakt van TERRORIST. Dit pikt de moslimgemeenschap niet meer.
Maar wij blijven onze vertrouwen stellen op Allah swt en enkel Hij swt zal het wel tot een goede einde brengen.
Want Hij (Allah swt) zegt nl. in de koran : Voorwaar de enige godsdienst bij Allah (=God) is de ISLAM.

Allah of Marx?
by Stef Rooyaerts Wednesday November 27, 2002 at 12:29 PM
stef.rooyaerts@belgacom.net

Met alle respect, Abou. Ik sta aan jullie kant: dit was een racistische moord en 't optreden van de politie, burgemeester Detiège en het mediacircus deden de hetze rond AEL alleen maar opwaaien.

Maar God (ik ben christelijk opgevoed) heeft me nog geen stap verder geholpen in 't bestrijden van 't onrecht van de wereld.

Karl Marx wel.

Vriendelijke groet,
Stef Rooyaerts.