arch/ive/ief (2000 - 2005)

Persmededeling PVDA. Mohamed Achrak, 27 jaar, met een nekschot afgemaakt.
by Peter Mertens Tuesday November 26, 2002 at 11:02 PM
p.ter@skynet.be 0474.98.55.16

Vanavond omstreeks 17u werd Mohamed Achrak, 27 jaar, met een nekschot vermoord. Dat gebeurde bij hem thuis in de Schapenstraat, een woonblok in Borgerhout

Politieke heksenjacht van traditionele partijen leidt tot moord

Mohamed Achrak, 27 jaar, met een nekschot afgemaakt

Vanavond omstreeks 17u werd Mohamed Achrak, 27 jaar, met een nekschot vermoord. Dat gebeurde bij hem thuis in de Schapenstraat, een woonblok in Borgerhout. Mohamed was islamleraar bij het stedelijk onderwijs. Hij kwam rond 16u30 thuis om 's avonds met zijn ouders te eten (Ramadan Iftar). De buurman, een zestiger, stond klaar in de blok met een pistool om op de vader Achrak te schieten. Vader bukt zich, en het schot mist. De dader schiet nogmaals en raakt Mohamed in de borststreek.

Advocate Zohra Othman bezocht vanavond de familie en de buren in het appartementsblok. Zij getuigden hoe Mohamed gekwetst wegvluchtte, de buurman achter hem liep en Mohamed een dodelijk nekschot gaf. De dader had vroeger al te kennen gegeven dat hij Mohamed's vader haatte.

Na de feiten kwamen hondervijftig jongeren op straat. Op de Turnhoutsebaan in Borgerhout werden ze omsingeld door een politiecordon. Dyab Abu Jahjah en Ahmed Azzuz van de AEL waren ter plaatse om de jongeren te kalmeren. Ook de leden van de Che Leila Brigade Borgerhout spraken met de jongeren. De politie gebruikte pepperspray in grote spuitbussen om de jongeren uit elkaar te drijven, en hitste zo de gemoederen op. Een tiental jongeren werd door de politie opgepakt aan het gemeenttehuis in Borgerhout, onder gelach van de aanwezige fascisten van het Vlaams Blok met gemeenteraadslid Rob Verreycken. De leden van de Legal Teams zijn ter plaatse en zamelen alle verdere informatie in.

De AEL wilde niet meespelen in het spel van provocatie van politie en riep de jongeren op naar moskee in de Monttfortstraat in Borgerhout te gaan. In de moskee werd opgeroepen tot een eredienst/herdenking. Die zal plaatsvinden morgen woensdag 27 november om 14u30 in het Rivierenhof te Deurne.

Mohamed, een populaire jongen uit de buurt, is met een nekschot afgemaakt. Zonder reden. Hij laat zeven broers en zusters na. Dat is het resultaat van twee maanden politieke heksenjacht tegen de arabische gemeenschap en de Arabisch Europese Liga in het bijzonder. Zowel PS, SP.A, Ecolo, Agalev als CD&V, CDH, VLD, MR én Vlaams Blok hebben éénstemmig de oorlog verklaard aan de Arabisch Europese Liga en haar initiatief tot zelfverdediging. Enerzijds hebben zij een racistische hetze gecreëerd die leidt tot moord. Anderzijds verketteren zij precies de zelforganisatie van de bevolking tegen deze racistische escalatie.

Vanuit Borgerhout,

Peter Mertens, politiek secretaris PVDA Antwerpen (0474.98.55.16 p.ter@skynet.be)

Stuur uw solidariteitsboodschappen aan de familie Achrak op naar: zohra.othman@pi.be

bezoek aan moskee
by zohra othman Wednesday November 27, 2002 at 12:01 AM
zohra.othman@pi.be

Na een bezoek aan de familie, ging ik naar de moskee in de Monfortstraat, in Borgerhout waar honderden migranten bijeen waren. Hun eis is duidelijk: "Het moet gedaan zijn met op ons te schieten en dan psyschisch gestoord verklaard te worden. Waarom is elke Belg die een Marokkaan doodschiet een geesteszieke? Wij nemen dit niet meer. Alle partijen zijn verantwoordelijk, zij zetten de mensen tegen elkaar op. Al wat een hoofddoek draagt of naar een moskee gaat bidden wordt bestempeld als Islamist of fundamentalist. Wij wonen hier al jaren, werken hard, moeten de vuilste jobs aanvaarden. We willen onze kinderen naar school kunnen sturen zonder problemen, willen onze jongeren mogelijkheden geven tot ontspanning, maar al deze rechten houden op te bestaan voor ons Marokkanen. Maar deze keer zal het niet waar zijn, we zullen ons organiseren om te bekomen waar we recht op hebben."

Thuis gekomen zet ik het nieuws op en de hetze is al begonnen: "relletjes in Borgerhout na een schietpartij", "Abou Jahjah komt de gemoederen ophitsen" "Het is geen racistische moord, de dader is in behandeling"
Hoelang nog denkt het Stadsbestuur de allochtonen in slaap te wiegen met haar leugens? Hoelang nog denkt ze ongestraft de verschillende bevolkingsgroepen tegen elkaar op te zetten?
De aanwezigen bij de moskee waren allesins klaarwakker en zijn bereid hun eisen kracht bij te zetten. Zij zijn het beu telkens opnieuw het kind van de rekening te zijn.

Stuur een solidariteitsboodschap naar de familie van Mohamed Achrak, de oudste zoon van acht kinderen, via zohra.othman@pi.be. Ik beloof deze aan hen te bezorgen.

In de doofpot?
by Ilona Van Looy Wednesday November 27, 2002 at 12:19 AM

Ik woon in de buurt. De moord gebeurde in de blok sociale woningen in de Schapenstraat, juist achter de hoek van de Kerkstraat, waar vroeger ‘Soep van Boom' was. Zodra ik het nieuws hoorde heb ik mijn Palestijnse sjaal omgeslagen en ben de straat opgetrokken. Ik heb heel veel mensen aangesproken, wel een tiental groepen. Allen, van jong tot oud, waren unaniem: "Het slachtoffer Mohamed Achrak (26 jaar), leraar in het Stedelijk Onderwijs, komt komt uit een familie met enorm veel aanzien. Men heeft het altijd over integratie. Wel, dàt was pas een geïntegreerde modelfamilie! En juist dié zoon wordt dan doodgeschoten! Die familie had een voorbeeldfunctie, héél het gezin!"
Op de Turnhoutsebaan werd ik tegengehouden door de politie. De mensen zaten in het midden van de straat te bidden. Dan chargeerde de politie, met pepperspray nota bene, "want het verkeer moest door". Dan pas zijn de relletjes begonnen, pas dan zijn er stenen bovengehaald. Er werd geroepen naar Abou Jahjah.
Een moeder en haar twee dochters liepen wenend over de straat. Ze hadden gezien dat er een 50-tal jongeren werden opgepakt. Bij die groep waren kinderen van 10 jaar. Die werden mee de combi's ingeduwd. Die kinderen hadden niets gedaan. De vrouwen die ik sprak waren compleet overstuur door het gebeuren. Iedereen die ik sprak was categoriek: de rellen zijn pas begonnen door het optreden van de politie.
Ik ben met die vrouwen meegegaan, en heb er in de huiskamer kennis gemaakt met de vader en andere kinderen. De moeder vertelde dat ze vol ongerustheid het huis had verlaten omdat een aantal van haar kinderen ook nog niet thuis waren: "Als dat zo voortgaat, kunnen we onze kinderen niet meer buitenlaten". Op teletext verscheen dat de dader een psychiatrische patient zou zijn. De vader reageerde onmiddellijk: "Natuurlijk! Ja, dat is zeker, zo moet hij niet in de bak, zo kan alles in de doofpot."
En zelfs al gaat het om iemand die labiel is: zoiets doe je alleen maar als je dagen na mekaar hoort dat de islam de vijand is. Het is de hetze tegen de Islam en tegen AEL die de stoppen doet doorslaan.

Leona Detiège: "We kennen het motief niet, maar het is geen racistische moord;"
by Ilona Van Looy Wednesday November 27, 2002 at 12:24 AM

Ik hoor nu om 23.30 op het VRT-nieuws de vraag van de nieuwslezer: "Je kan hier niet spreken van een racistische moord?" En Detiège in één zin: "We kennen het motief niet, maar het is zeker en vast géén racistische moord". En dan een hele uitleg over de vader die de gemoederen bedaarde, maar... "Dat kan zeker niet gezegd worden van Abou Jahjah die het tegendeel kwam doen."
Voor Detiege is blijkbaar niet het racisme, maar de islam het probleem. Als er hier iemand olie op het vuur komt gooien, is het Detiège wel!
Ik hoor ondertussen het interview met Abou Jahjah: "Als dàt geen racistische moord is, wanneer is het dan wél een racistische moord?"
Wat later volgt het nieuws op VTM: "Volgens het Antwerps parket gaat het niet over een racistische moord".

De PVDA is weer daar.
by Splash Wednesday November 27, 2002 at 12:33 PM

Ge hebt zeker de beelden niet gezien waar Djahjah dreigende taal spreekt tegen commisaris Laminne? De gemoederen bedaren noem jij dat? In PVDA-termen dan zeker?
Goed zo Peter. Eerst een mail sturen en dan je partijgenoten laten reageren. Alleen stom dat je daarvoor bekende PVDA'ers gebruikt.

voor Splash
by Guido Wednesday November 27, 2002 at 12:54 PM

Dreigend?

"Waar het aanvankelijk leek dat Jahjah wilde samenwerken met de politie, bedreigde hij even later korpschef Luc Lamine. Hij verweet hem dat "zijn gemeenschap niet eens de kans kreeg om te rouwen", en spiegelde hem voor dat de AEL nu zou oproepen tot een grote, illegale betoging, "waar duizenden mensen aan zouden deelnemen."
http://www.gva.be/nieuws/Antwerpen/default.asp?art={F58ADD05-D7B0-4444-82D9-A6A876587393}

Iemand spreekt dreigend ten op zichte van zijn gekleurde medemensen en men laat hem begaan.

Iemand dreigt met een betoging en hij is een crimineel.

Wauw.

racistische moord
by Marco Daems Wednesday November 27, 2002 at 11:47 PM

De essentie: was dit een racistische moord?
Als de familie, die zwaar onder druk staat van politie en politici om tot kalmte op te roepen (en dat doet de familie oprecht), als die familie zelf zegt dat het een racistische moord is, dan IS dat ook een racistische moord.
Of het nu de PVDA is, of AEL of Indymedia of de keizer van China die hetzelfde constateert, dat maakt het niet minder een racistische moord.
En inderdaad is het de zoveelste keer dat de dader een "geesteszieke" is, en weeral een "geesteszieke" die bekend is bij het gerecht EN EEN MOORDWAPEN BLIJKT TE BEZITTEN (met vergunning?).
Hoogstens wil ik als zeer toegeeflijke burger aannemen dat men zegt: "het is een racistische moord zolang er geen bewijs is van het tegendeel".
En nog iets: Waarom lezen we niets, horen we niets, zien we niets over de arrestatie van de moordenaar?
Dat zou al heel wat volkswoede doen bekoelen.
Neen: de rouwenden worden gearresteerd...

onmenselijk...
by evert vandeberg Thursday November 28, 2002 at 11:07 AM
evert.vandeberg@pi.be

dit is weeral een voorbeeld waar haat en ontmenselijking toe lijden kan.
het ergste is dan nog dat de pers en de politiek nog altijd niet durft erkennen dat het hier gaat om een racistische moord. (in feite moeten dan alle vlaams blokkers in therapie... in zeker zin is dit ook het afwenden van verantwoordelijkheid) Dit moet wel echt frusterend zijn voor de marrokaanse gemeenschap. Waarom ziet het beleid de rellen niet als een oproep, een probleem als een signaal van onbegrip?
verder denk ik ook dat het belangrijk is dat ze in Vlaanderen Dyab Abu Jahjah aanvaarden als een mediafiguur, zodanig dat de moslimgemeenschap zich ten minste op een waardige manier kan uiten. Wil daarom niet zeggen dat ik zelf als belg volledig akkoord ben met wat hij zegt maar dat hoeft ook niet...het is de dialoog die telt: die leidt misschien tot inzicht....