arch/ive/ief (2000 - 2005)

Combatieve actie tegen de conferentie van Verhofstadt
by Attac Leuven Tuesday November 26, 2002 at 09:33 PM
leuven@attac.be

Vanmiddag voerde Attac Leuven actie tegen de schijndialoog van de premier. Méér dan honderd activisten gingen in op de uitnodiging van Attac om te protesteren tegen deze PR-stunt. Onder hen ook een delegatie van het ABVV, Oxfam, Jong-Agalev, LSP, SJW, anarchisten en enkele Franstalige activisten.

Attac blies verzamelen op het Ladeuzeplein. Vandaar trokken we op naar het conferentiecentrum, de PDS. Niemand verwachtte dat de actievoerders tot aan de poort van de PDS zouden geraken. Toch lieten we de kans niet onbenut om de ingang te blokkeren.
Onmiddellijk greep het security-personeel in en trachtte de actievoerders buiten te houden. Door de verwarring lukte hen dat ook. Ondertussen werd er een spandoek uit een naburig gebouw neergelaten: "Dit is een PR-stunt, stop de recuperatie van het andersglobalisme!".
Vervolgens kwamen de deelnemers van de conferentie aan. Zij werden binnengeleid door een muur van flikken. Aan beide kanten stonden horden activisten slogans te scanderen: "Hypocrisie", "Veel blabla, geen boemboem", "Veel woorden, geen daden", "People not profit", Neoliberalen, dikke asocialen". Het fluitconcert was hoorbaar tot in de conferentieruimte.
De politie hield de andersglobalisten buiten, waarmee het hypocriete gehalte van deze dag enkel maar bevestigd werd.

Na al deze goede wil waren we evenmin welkom op de Belgian Beer Reception, die deze dag afsloot. ;-) We hopen alleen maar dat voor de aanwezige andersglobalisten het bier een bittere nasmaak had.

politiegeweld tijdens Verhofstadts "dialoog" ?
by Stephan Wednesday November 27, 2002 at 06:32 PM

Niet alleen werden de anti-globalisten buiten gehouden, een aantal mensen die binnen luid protesteerden tijdens de speech van Europees commissaris Lamy zouden op brutale en hardhandige wijze zijn weggesleurd en gehandboeid naar het politieburo gebracht.
Weet iemand hoe het met deze mensen intussen gesteld is ?