arch/ive/ief (2000 - 2005)

Persbericht 11.11.11. n.a.v. tweede open brief van Verhofstadt
by 11.11.11. (posted by lize) Tuesday November 26, 2002 at 02:13 PM

N.a.v de tweede open brief van premier Verhofstadt aan de andersglobalisten

Premier Verhofstadt heeft weer tot de wereld gesproken. Zijn tweede open brief aan de anders- globalisten stond donderdag 17 oktober in de kranten. Wat moeten we ermee?

We delen zijn zorg om de gapende Noord-Zuidkloof en zijn ergernis om de hypocrisie en laksheid in het beleid van de Westerse mogenheden. Wij vragen al een paar decennia dat Europa meer kansen geeft aan derdewereldproducten, dat er meer gedaan wordt aan het probleem van de schuldenlast, dat er meer en betere ontwikkelingssamenwerking komt, én dat de Derde Wereld een sterkere stem krijgt op het internationaal forum.

Maar daarmee houdt de gelijkenis op.

Verhofstadt is te optimistisch over de mogelijke weldaden van de vrijhandel en de Wereldhandelsorganisatie. Aziatische landen hebben zich inderdaad op één generatie weggewerkt uit de ergste armoede. Alleen veegde de zware financiële crisis in 1997 de mooie palmares in enkele weken weg. Zonder regulering in de handel en in het kapitaalverkeer loop je vroeg of laat tegen sociale rampen aan. Toch sturen VS en EU op dit ogenblik in de Wereldhandelsorganisatie weer aan op snelle en verregaande liberalisering, onder andere in de dienstensector. De kans is groot dat dit voor grote delen van de bevolking in Noord en Zuid ten koste gaat van de toegang tot essentiële diensten zoals watervoorziening en onderwijs. Het geloof van de premier in het ontwikkelingsgehalte van de zogenaamde ‘Doha'-ronde van de WTO is dan ook onrustwekkend.

Wat schuldenbeleid betreft, holt de premier achter de feiten aan. Zijn pleidooi voor schuldverlichting komt neer op een licht veredeld en verruimd HIPC-initiatief. Maar zelfs IMF en Wereldbank geven toe dat HIPC faalt. Zonder snelle en volledige kwijtschelding komen armste landen zelfs niet in de buurt van de millenniumdoelstellingen. Waarop wacht België?

De roep naar meer en kostenefficiënte ontwikkelingssamenwerking is terecht, maar hij zou geloofwaardiger klinken als België iets dichter tegen de 0,7% zou aanschurken en de bekende efficiëntieproblemen van de Belgische samenwerking zouden opgelost zijn. En hoe rijmen we het pleidooi tegen de versnippering van de ontwikkelingssamenwerking met de defederaliseringplannen van de regering? De modieuze sneer naar het paternalisme en de bureaucratie van de NGO's getuigt van bitter weinig kennis van de NGO's én van het terrein.

De hervorming van de G8 in de toekomst, met meer inspraak vanuit zuidelijke regio's klinkt goed. Maar liever zien wij op heel korte termijn een betere verdeling van de beslissingsmacht in fora waar derdewereldlanden nu al zitten, zoals IMF, WTO en Wereldbank. We zijn net als de premier sceptisch over het resultaat van de serie VN-topconferenties, maar wij schrijven de VN niet af. Die hebben tenslotte heel wat meer legitimiteit dan alle ‘G-groepen' die doorgaans op basis van macht en populariteit zijn samengeharkt. Doet België concrete voorstellen voor een versterking en een daadkrachtiger optreden van de economische organisaties van de VN?

Het belang van dit soort brieven zit hem niet in de intellectuele kwaliteit van de argumentatie, maar in het feit dat de schrijver een bewindsman is, die op zijn plaats in de Belgische regering en de Europese Unie concreet beleid kan stimuleren of afremmen. En daar schiet de premier op cruciale punten tekort.

Als hij echt stappen wil zetten naar een beter Belgisch beleid, hebben we voor hem veel en stevige suggesties in petto. Onze deur staat open. Maar zoals bleek in het voorbije jaar, zijn luisteren en echt dialogeren niet Verhofstadts sterkste kant.

Rien de neuf sous le soleil
by Camille Tuesday November 26, 2002 at 02:39 PM

Rien de neuf sous le soleil. Les politiciens se servent de certaines NGO pour leur propre (personnelle) campagne électorale et de "Public Relation". Vous leur rendez un fameux service en jouant dans LEUR spectacle, qui repose sur la technique classique de l'effet d'annonce.

Tous les problèmes évoqués par 11.11.11 sont archis connus. Et 11.11.11 continue de se comporter comme si nous vivions dans une démocratie, alors que nous voyons tous les jours que les politiciens sont aux ordres du big business. Un exemple est leur soummission à la junte Bush.

Et 11.11.11 va continuer d'organiser des manifestations bien contrôlées par les hommes en jaunes. Et nos gouvernants continueront de faire ce que bon leur semble. Ils diront, regardez comme nous sommes démocratiques : vous pouvez manifester (mais aucune manif, même massive, n'a d'effet sur les décisions de nos gouvernant --> cf les missiles dans les années 80), et vous pouvez voter (mais les élections belges n'ont aucune utilité démocratique puisqu'elles ne servent qu'à avaliser les accord pré-eléctoraux).