arch/ive/ief (2000 - 2005)

23/11 Lappersfortbetoging
by eAs Monday November 25, 2002 at 10:15 AM
supahspacefrog@hotmail.com OF @yahoo.com

zaterdagnamiddag was er een betoging in Brugge ter protest tegen de ontruiming van het lappersfortbos en tegen het gebruikte geweld.

Zaterdagnamiddagkwamen we aan op de markt van Brugge (we waren met 4:ik, m'n vriendin, m'n broer en een gewone vriendin). Anarchistenvlag hoog in de lucht, bommetjes (wij noemen ze pira's, maar 'k vermoed dat dat dialect is) in m'n broekzak, en 100% klaar om te gaan betogen.

Op de markt gekomen, vonden we niet direct de rest van de axievoerders, maar algauw begon er zich toch een klein groepje te vormen aan het bank-filiaal. Even later kwamen enkele mede-axievoerders ons zeggen dat we aan de andere kant van de ijspiste hadden afgesproken.

Naar mijn bescheiden mening meende ik ongeveer 600 betogers te zien, de meesten zagen er militant uit (sorry voor dit afschuwelijke woord, maar ik weet niet juist hoe het te omschrijven; ik bedoel dat de meesten eruit zagen (sic) alsof ze reeds aan heel wat axies hadden deelgenomen).

Toen de betoging vertrok, viel me onmiddelijk op dat weinigen scandeerden en leuzen riepen. Mijn broer en ik hebben een redelijk zware stem en zetten dan maar in met zaken zoals "hiahiahia.. viva l'anarchia" , "moenaert de boom in", "red het bos, moenaert is een os", "we all live in a terrorist regime" (onlangs nog maar gelezen op indymedia en nu al een hit!), "shame on you", ...

Enige tijd later bleek iedereen toch in staat om geluid te produceren. Ook werd er aan de auto's met luidsprekers duchtig gedanst.

De betoging verliep zeer gemoedelijk en rustig, de toeristen keken geamuseerd toe hoe dit bonte allegaartje hen passeerde.

Even later was de betoging op weg naar een kruispunt aan de ring rond Brugge om dit te bezetten.
EN NU MOETEN ME TOCH EEN PAAR ZAKEN VAN HET HART:
* Agalev, de partij die zelf niet wist hoe te stemmen in de gemeenteraad, maar nu wel zeer makkelijk op de kar van deze beweging springt, liep wederom (mi. voledig onterecht) mee met deze betoging. Echter, van zodra deze beweging ook een duidelijk statement maakt naar die gemeenteraad (no paseran!) door een kruispunt te bezetten, zijn ze nergens meer te bespeuren. Geloof me, dit doen ze enkel voor de verkiezingen...
* Als we een kruispunt bezetten, waarom trekken we dan ogenblikkelijk weer verder? 10 minuten heeft geen effect...
* Ik heb er totaal geen probleem mee als multinationals of bewakers en beschermers van de overheid zoals banken of gemeentehuizen of dergelijke geviseerd worden als symbolisch protest (hoewel ik het niet aanmoedig, noch doe), maar door prive-eigendom te vernielen zal onze beweging niet veel meer groeien, wel integendeel. Hiermee doel ik op 1 welbepaald persoon die ik een steen op een mercedes zag werpen (gelukkig zonder erg). Ook ik ben tegen mercedes, tegen auto's, waarschijnlijk lopen onze overtuigingen vaak gelijk. ECHTER, door zulke zaken jaagt je de bovolking tegen je in het harnas, in plaats van hun toch o zo belangrijke steun te vrkrijgen.

We trekken opnieuw de binnenstad in. EERLIJK IS BRAAF: de flikken hadden zich zeer braaf gedragen tot nu toe (hun baasje had hen "koest" toegeroepen en als flinke hondjes zaten ze nu treurig toe te kijken. Ze hielden zelfs het verkeer tegen voor ons...
Overigens de undercovers gezien: beeld je eens in: in een anarchistiese betoging zet je 6 bob-ers in met leren jassen, zo grijs als de pest en een van kilometer ver zichtbaar oortje... Mijn walk-man heeft minder zichtbare oortjes...

Na enkele straten doorzwalpt te hebben komen we opeens aan het pleintje voor het stadhuis, een cordon semi-robocopjes vormt een lijn op zo'n 4 meter ervoor. Niemand mag erdoor. Van zodra de betogers het stadhuis zien, wijkt de ganse groep uit naar de flikken toe. Djambés en trommels geven de maat aan, iedereen danst en springt voor de flikken in het rond. Noch de kou, noch regen lijken iemand te deren.

Plots komen enkele overvalswagens aangereden langs onze achterkant. Een pure provocatie, want de groep stond er reeds lang en aangezien iedereen danste, zong en sprong, was ze niet echt wat je een gevaar kan noemen.
Onder deze druk van de flikken was het niet meer dan normaal dat alle brave huisvaders en -moeders naar huis terug keerden, zelfs geharde aktivisten vreesden even voor het ergste.

Soep en brood werden verdeeld (complimenten overigens aan de organisatie van alles: 't was goe in orde) en iedereen relaxte wat.

Iedereen begon gespreid de stad in te trekken , daar nog voort protesterend. Ikzelf werd nog tegengehouden en gefouilleerd door enkele overspannen flikken (ik vermoed dat 1 ervan in opleiding zat, want hij was echt hyper-nerveus, zeker na enkele opmerkingen over dat wij wel een diploma nodig hebben om aan werk te geraken).

In het station zat nog een skin, compleet met swastika op z'n jas, witte veters, je kent het wel.....
Gelukkig draaide hij zich snel weg en vertrok hij, het station zat vol punks en ik denk niet dat hij veel zin had om ruzie te komen zoeken zoals velen onder hen vaak doen (geen vooroordeel, maar uit ervaring...)

Ik had een goeie betoging vanmiddag, jammer dat de opkomst ietwat aan de lage kant lag (ik hoopte vooraf op 1 000 man en vrouw of course).

don't give up the struggle!

We shall overcome

!!!!!!!!!! VIVA L'ANARCHIA !!!!!!!!!!


Blijkbaar te vroeg vertrokken
by eAs Monday November 25, 2002 at 03:21 PM
supahspacefrog@yahoo.com

Ik kreeg honger na de soep, ongeveer een uur erna ging ik weg, BLIJKBAAR DUS VEEL TE VROEG...
Ze kunnen het toch niet laten he die sméérlaptjes


. ... en dan mogen we niet vergeten dat die flikken 200%
. loon krijgen omdat ze daar staan, EN VANWAAR KOMT
. DAT GELD DENK JE??? ... JUIST!

In het einde is deze staat niets meer dan TEGEN: tegen idealisten, tegen vrouwen, tegen allochtonen, tegen gehandicapten, tegen joden, tegen linksen, tegen anders-uitzienden, tegen natuur, tegen ons, tegen JOU, tegen ...

Constructief denken blijkt toch zooooooooooooooo moeilijk...

en ondertussen lees ik verder Bakoenin...

VIVA L'ANARCHIA

Bakoenin of het Nieuwsblad??
by elke Monday November 25, 2002 at 11:19 PM

Soms kan het ook interessant zijn het Nieuwsblad eens ter hand te nemen.

Daarin wordt vandaag melding gemaakt van een activist op krukken die de politie stampte en zich daarna zelf liet vallen toen de politie hem wou oppakken.
Verder wordt er wat gelachen met de harde kern van de betogers die zich naar de avond toe, aan een bestorming van het stadhuis waagde. Die activisten hadden toen al veel bier op.
Na de actie aan het politiecommisariaat zouden Franse activisten vervolgens rel geschopt hebben in een café op 't Zand.

De Nieuwsbladlezer krijgt een totaal ander beeld van de actie dan de indymedia lezer.

Net als op het VRT journaal wordt in het Nieuwsblad ook gewag gemaakt van Brugse burgers die niet tevreden zijn met de actie.

Spijtig, de Lappersforters konden het afgelopen jaar rekenen op veel sympathie van niet zo doorwinterde activisten. Een dergelijke berichtgeving werkt echter het omgekeerde in de hand.

De conventionele media tonen zich hier opnieuw niet van hun beste kant. Maar dergelijke berichtgeving kun je ook vermijden door op sommige zaken te letten tijdens het actievoeren.

ik kan enkel maar voor mezelf spreken...
by eAs Tuesday November 26, 2002 at 09:37 AM
supahspacefrog@hotmail.com

ik kan enkel maar voor mezelf spreken...

...maar ik heb de ganse middag limonade gedronken (met niex extra erbij of zo)

...maar die stamp heb ik niet gezien (ik was net weg), ik kan me er dus niet over uitspreken wie nu net stampte naar wie. Wat ik wel weet, is dat de ganse manifestatie uiterst vreedzaam is verlopen en ik zie ds niet in waarom die man dat zou doen. Wat ik ook weet, is dat de flikken naar het einde toe (ervoor waren ze echte schaapjes) begonnen te provoceren, zie het stukje over de wagens die ons kwamen insluiten hierboven. Verschillende bronnen op indymedia bevestigen dat hij in elkaar gestampt werd. Ik VERMOED dus (zeer voorzichtig uitgedrukt hé! ik word oud...hehe) dat die jongen een stamp kreeg in plaats van er een uit te delen.

...maar ik heb echt geen idee wat er mis was met deze betoging: nagenoeg geen geweld, behalve 1 klein incident, uitzinnig vrolijke sfeer, mensen langs de kant lachten ons vriendelijk toe, OK er was wat lawaai, maar die vijf minuten dat de betoging passeerde kunnen onmogelijk als geluidsoverlast worden bestempeld. Ik zie niet in waarom mensen ons veroordelen. Het is toch ook hun wereld die we trachten te redden? Zij zouden toch meeprofiteren als het bos behouden zou zijn?

...maar voor ik het Nieuwsblad zal gaan lezen zal het nog lang duren.

...maar het is toch duidelijk dat de media ons aan het crminaliseren is? Wat is er nu misgegaan op deze betoging/reclaim the streets? OK, er hebben zeker vijftien mensen in een steegje geplast -waarvoor hierbij onze welgemeende en zeer oprechte excuses- en op het einde van de betoging toen ze reeds gedecimeerd was en de politie ons provoceerde en insloot viel er egens 1 stamp. HELP, WAARSCHUW DE KERKVADEREN!!! ROEP DE INQUISITIE OPNIEUW BIJEEN!!! HET EINDE DER TIJDEN IS NABIJ!!! Komaan zeg, waarmee zijn we bezig gasten?

...maar 'k zal 't kort houden: VIVA L'ANARCHIA!

geslaagd!
by sperzie Tuesday November 26, 2002 at 11:36 AM

Het feit was wel dat de omstaanders (waaronder veel toeristen)ons vriendelijk toelachten en een deel van ons onklopbaar enthousiamse op hen oversprong, MAAR dat de Brugse burgers niet allemaal akkoord gingen met de betoging. Hier en daar kon men mensen horen mopperen, in de aard van "weeral een betoging..." Misschien moet de vraag naar andere ludieke acties (zoals de actie over het mobiliteitsplan op de brugse wateren) toch gesteld worden?
TOCH, het was wederom eens een geslaagde reclaim, 'k heb enorm genoten van de sfeer en het enthousiasme dat keer op keer aanwezig is, WANT de strijd is immers nog niet verloren!