arch/ive/ief (2000 - 2005)

Demonisering AEL & Dyab Abou Jahjah 'in overdrive' / Weekoverzicht
by JP Everaerts Monday November 25, 2002 at 02:03 AM
mediadoc.diva@skynet.be

De AEL en Dyab Abou Jahjah haalden de voorbije week dagelijks het nieuws. Vooral wegens de AEL-groep die de politie in A'pen in het oog begon te houden. Maar ook met doodsbedreigingen aan het adres van Abou Jahjah en de 'herrie' rond 'Kassablanca'. Kroniek van een week Frans- en Nederlandstalige (des)informatie over AEL.

INHOUD - Overzicht

1. Reconstructie van een week AEL in de Belgische media
* De 'voorgeschiedenis'

* Maandag 18/11 *
* De eerste patrouilles in Antwerpen

* Dinsdag 19/11 *
* 'Opruiende taal'

* Woensdag 20/11 *
* Wet inzake privé-milities / onklare arbeidsmarkt
* "Gerecht tegen AEL" / "het allochtone drama"
* "Surrogaatpolitie in de maak" / Eigenbelang van Coveliers
* Franstalige pers ontdekt probleem

* Donderdag 21/11 *
* Premier moeit zich / Abou Jahjah bedreigd
* "Media hitsen gemoederen op"
* "Aucun lien avéré avec un groupe extrémiste"
* "Verhofstadt attaque les patrouilles islamiques"
* "Une créature de la presse et des politiques flamands !"
* "Ik geef u nu terug in handen van uw bodyguards"

* Vrijdag 22/11 *
* 'Kassablanka': "hoe meer petities, hoe meer volk"
* Als de vos de passie preekt / Yves Desmet tegen 'hysterische oorlogsretoriek'

* Zaterdag 23/11 *
* "Jahjah ziet U"
* Le Soir: prijs voor de grondigheid
- "La coqueluche des médias flamands"
- "Enquête sur une nébuleuse"
- "Harde kern bevat vooral ex-SPA-ers"
- "Il s'est imposé de lui-même"
* De problemen van het Midden-Oosten 'importeren' (Canvas)

* Zondag 24/11 *
1) De Zevende Dag: één tegen allen
* "Geïntegreerd plan Marokkanen"
* "Men lacht bij de politie met het Comité P."
* "Ik zie geen enkele vrouw in het AEL"
* Dovemansdiscussie
2) 'Mise au point': "débat électrique"

2. Enkele nabeschouwingen
* "Je moet die gasten hun website eens bekijken"
* Emancipatiebeweging zoals de arbeidersbeweging

--------
Let op: ondanks zijn omvang claimt dit dossier geen volledigheid. Om heel de media'berichtgeving' over de AEL te kunnen volgen, zou er een fulltime mediawatcher nodig zijn.

----------------------------------------------
1. RECONSTRUCTIE VAN EEN WEEK AEL IN DE BELGISCHE MEDIA

* De 'voorgeschiedenis'


Toen de AEL in oktober vernam dat er in Antwerpen een "subtiele denker" (dixit Bart Sturtewagen, DS) op het idee was gekomen om de strijd van de Antwerpse politie tegen de straatcriminaliteit "Geïntegreerd Plan Marokkanen" te noemen, besloot de AEL, uit vrees voor een 'klopjacht' op Marokkanen, "burgerpatrouilles uit te rusten met een videocamera, zodat die mogelijk politiegeweld kunnen vastleggen". Zo berichtte De Standaard van 31/10. Maar de krant meldde ook dat "het filmen van arrestaties wettelijk verboden is" volgens Antwerps burgemeester Leona Detiège. Anderzijds mag AEL het werk van de politie wel observeren. Maar Detiège vroeg ook aan het gerecht om in de gaten te houden of AEL niet optreedt als privé-militie.

Het Vlaams Blok en de rechtervleugel van de Antwerpse VLD bij monde van Ward Beysen, vielen meteen scherp uit naar het AEL-initiatief. Volgens Beysen wil de AEL alleen maar de maatschappij ontwrichten en moet alles in het werk gesteld worden "om deze destructieve voorstellen de kop in te drukken." (DS/31/10). Waarmee Zwart Wardje zijn bijnaam weer eer aan deed.


* Maandag 18/11 *

* De eerste patrouilles in Antwerpen

Sinds vrijdag 15/11 wandelt AEL in groep door de Antwerpse migrantenbuurten om te controleren of de politie niet te betrappen is op brutaal of racistisch gedrag.

Op maandag 18/11 pakten zowel Le Soir als De Standaard op hun pagina drie uit met een artikel (+ foto) over die AEL-'burgerpatrouilles' in Antwerpen.

De Standaard titelde: "We willen een netwerk van politie-watchers". Een tussentitel: "Abou Jahjah draait niet rond de pot en zegt tenminste wie we zijn: moslims". In een kader lazen we dat "AEL een afdeling in Nederland plant".

Le Soir (met als titel "Patrouilles arabes à Anvers") meldde dat AEL ook patrouilles plant in andere Belgische steden: Gent, Brussel, Luik, Charleroi. Er werd gesproken over "de eis" van Abou Jahjah om het Arabisch tot vierde landstaal te maken en zijn plan om met een lijst te komen bij de Antwerpse verkiezingen in 2006.

De eerste patrouilles verliepen rustig - zonder enige incidenten - maar toch liep tijdens de week de spanning steeds hoger op.


* Dinsdag 19/11 *

* 'Opruiende taal'

De Morgen bracht op 19/11 op pagina 11 een groot bericht getiteld "Rechterhand Abou Jahjah rekruteert militanten voor AEL in straathoekwerk". In het artikel van Sue Somers lezen we o.a. dat Abdellatif Aït Ahmad binnen de lokalen van het Antwerpse straathoekproject KIDS "in zijn hoedanigheid als lid van de AEL een bijeenkomst organiseerde waar hij jongeren in opruiende taal toesprak en hen opriep 'de wapens op te nemen'. De lokale KIDS-partners in Merksem vragen het ontslag van de begeleider."

Sue Somers citeert Mohammed Talhaoui die bij KIDS betrokken is en die 'van horen zeggen' weet dat Aït Ahmad "opruiende taal" zou hebben gesproken (kort voor de anti-oorlogsbetoging van de 10de nota bene). Verder komen o.a. aan het woord: de Antwerpse VLD-voorzitter Ludo Van Campenhout (gekant tegen AEL) en KIDS-coördinator An-Rose Vandewinckele (Aït Ahmad heeft "een ernstige beroepsfout gemaakt"). Het artikel eindigde met te stellen dat KIDS (Kansen in de Stad) "eind volgende week beslist of ze Aït Ahmad ontslaat".

* Woensdag 20/11 *

* Wet inzake privé-milities / onklare arbeidsmarkt

De Standaard titelde op 20/11 rechts boven op pagina 3: "Antwerpse burgemeester toetst wettelijkheid acties AEL". We vernamen vooral meer over de wet van 1934 die privé-milities verbiedt. Die wet werd gestemd in een tijd toen politieke "knokploegen van allerlei soort hun wil probeerden op te leggen en een bedreiging vormden voor de democratie". De wet verbiedt "geüniformeerde organisaties die zich door paramilitair optreden macht toe-eigenen."

De wet werd onder andere succesvol gebruikt tegen de extreem-rechtse Vlaamse Militanten Orde (VMO).

De Standaard meldde ook dat Antoine Duquesne (MR) "stelde dat een burgerpatrouille geen private militie is. 'De burgers, alleen of in groep, mogen uiteraard toezicht uitoefenen op de manier waarop de politiediensten interveniëren', aldus de minister. 'Als het politiewerk echter gehinderd wordt door de burgerpatrouille kan de politie daartegen optreden in het belang van de publieke veiligheid." En Duquesne waarschuwde dat de politie zal optreden als AEL "handelingen stelt die lijken op die van een private militie".

Nog op 20/11 bracht DS het artikel "Arbeidsmarkt niet klaar voor hooggeschoolde allochtonen". 'JIR' baseerde zich voor zijn/haar bijdrage op een nieuwe studie van de KULeuven die leert dat "hooggeschoolde allochtonen voor een hoop administratieve en culturele barrières staan, zodat een job vinden niet altijd lukt."

* "Gerecht tegen AEL" / "het allochtone drama"

De Morgen bracht op 20/11 op pagina zes een artikel met foto van de "burgerpatrouilles" (waarop tien in een 'deftig' zwart pak geklede AEL-leden). Titels: "Antwerps stadsbestuur zoekt steun bij parket; Gerecht moet politie beschermen tegen AEL." Casper Nader had het over het "informatief onderzoek dat tegen de AEL is geopend door het Antwerpse parket (...) Het onderzoek moet uitwijzen of de AEL de wet overtreedt." Heel het artikel ging dan over dat onderzoek en hoe het zover kwam. Tot slot mocht Ahmed Azzuz, voorzitter AEL-Antwerpen reageren. Twee reacties: één, men focust op de boodschapper in plaats van op het probleem, "het feit dat er racistische agenten zijn". Twee: "we hebben de wet op de privé-milities goed gelezen en we houden ons aan de regels."

Verder had De Morgen een artikel van Katrijn Serneels over de straathoekwerkers en een pagina groot artikel (p 7) getiteld: "Het allochtone drama: hoge scholing en lage kansen". Dit artikel was eveneens gebaseerd op de nieuwe KUL-studie. "Migranten willen werken om zichzelf te ontplooien maar ook als voorbeeld voor hun kinderen" stond er als tussentitel. Merkwaardig wel hoe de drie persoonlijke voorbeelden onderaan het artikel (+ foto's) alle drie over jonge vrouwen gingen.

* "Surrogaatpolitie in de maak" / Het eigenbelang van Coveliers

Ook nog op 20/11 in De Morgen: de lezersbrief "Privé-firma's in politiefuncties". M. Meganck merkte hierin op dat als het plan van Hugo Coveliers (VLD) doorgang vindt om onderzoekstaken voor het gerecht uit te besteden aan privéfirma's "er binnenkort bedrijven zijn die er (zakelijk gesproken) alle belang bij hebben dat er zoveel mogelijk criminaliteit is (of minstens: dat het onveiligheidsgevoel en de verzuring bestendigd worden)."

* Knack had het op 20/11 over de "Surrogaatpolitie in de maak". Frank De Moor begon met vast te stellen dat de regering "een grotere rol wil voor private beveiligingdsdiensten en andere hulpjes van de politie. Dit stuit op kritiek van de SPA-coalitiepartner." Begrijpelijk want "die bedrijven hebben er alle belang bij de onveiligheid en/of het onveiligheidsgevoel te cultiveren, want daar leven ze van." En wat blijft er dan nog van de democratische controle op de ordehandhavers ?

Overigens is de situatie nu al danig uit de hand gelopen: "Vandaag werken al bijna evenveel mensen voor private bewakings-, beveiligings-, alarm- en recherchebedrijven als bij de politie: al bij al zo'n 13.000 (volgens sommigen zelfs 40.000) in België en meer dan een half miljoen in de Europese Unie, gespreid over zo'n tienduizend bedrijven. Bovendien zijn veel private bewakers aardig op weg om naar Amerikaans voorbeeld, de 'junior partners' te worden van de politie."

Goed om te noteren nog: volgens Knack 'runt' VLD-kamerfractieleider Hugo Coveliers samen met de VUB-professor Marc Cools een Antwerps studieclubje over veiligheid. Marc Cools zelf heeft zakelijke belangen in de sector van de private beveiliging ...

* Franstalige pers ontdekt probleem

Op woensdag 20/11 bleek in Le Soir dat Abou Jahjah en de Arabisch Europese Liga nu ook aan Franstalige kant een 'bekend probleem' zijn geworden. De krant bracht een kort artikel op zijn cover, getiteld "La patrouille arabe, est-elle une milice ?"

Hugues Dorzée meldde dat het parket van Antwerpen een onderzoek is gestart en dat aan Franstalige kant Ecolo, CDH en PS het optreden van de AEL veroordelen. Binnenlandse Zaken-minister Duquesne (MR) blijft volgens Le Soir voorzichtig in zijn optreden. Dorzée schrijft ook dat het een "delicaat dossier" is. Op pagina drie brengt hij in een groot artikel (met foto van AEL-patrouille) een overzicht van de problematiek. In een tweede artikel geeft hij de scherpe kritiek van Laurette Onkelinx: "Ce sont des milices privées"-. Ecolo heeft na de CDH (zie Le Soir van 19/11) de patrouilles ook veroordeeld, maar vraagt een dubbele democratische waakzaamheid: zowel tegen 'groupuscules' die de frustraties van jonge mensen misbruiken als tegen "certaines pratiques policières douteuses."


* Donderdag 21/11 *

* Premier moeit zich / Abou Jahjah bedreigd

* De Standaard pakte op donderdag uit met een kort bericht getiteld "Verhofstadt veroordeelt patrouilles Jahjah". Niet patrouilles AEL, maar Jahjah ...

De Standaard schreef: "'De regering zal dat niet tolereren. Het is totaal onaanvaardbaar'. Dat heeft premier Guy Verhofstadt gisteren gezegd over de jongste actie van Dyab Abou Jahjah. Minister van Binnenlandse zaken Antoine Duquesne stelde in de Kamer dat Abou Jahjahs patrouilles 'ongezond en betwistbaar' zijn."

Verhofstadt liet weten dat de Antwerpse procureur een onderzoek naar "alle aspecten van de AEL en DAJ" geopend heeft.

* De Morgen titelde op 21/11: "AEL-Leider Dyab Abou Jahjah: 'ik wordt bedreigd vanuit Israël'". In de boventitel stelde Casper Naber: "speurders en politici bestempelen zaak als 'zeer delicaat'". Het ministerie van Buitenlandse Zaken werd via 'een ambassade in Brussel' van de dreiging op de hoogte gebracht. Abou Jahjah kreeg van de Staatsveiligheid het advies "om te zorgen voor zijn veiligheid" ...

* "Media hitsen gemoederen op"

Nog in De Standaard alsook in Le Soir van 21/11 + in De Morgen van 22/11, vonden we berichten over een jonge Franstalig Brusselse, joodse leraar die op het atheneum Marcel Tricot in Laken werd weggepest door antisemitische pesterijen door zeven leerlingen.

De Morgen eindigde zijn bericht daarover met een uitspraak van Marco Van Haegenborgh, 'coördinator van de cel racismeklachten' bij het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en recismebestrijding. Van Haegenborgh stelde dat we "binnen het onderwijs niet vaak van die flagrante zaken krijgen. We horen wel van pesterijen of racistisch gedrag, maar zoiets als dit hebben we in Vlaanderen en in de Vlaamse scholen in Brussel nog niet gehad. Het ziet er niet naar uit dat dat snel zal veranderen. Maar als organisaties zoals de Arabisch-Europese Liga, mensen tegen elkaar beginnen op te zetten, kan het natuurlijk snel omslaan. Al heb ik er een goed oog in dat dat niet het geval zal zijn."

De Morgen liet ook de directrice aan het woord die klaagt dat "de media de gemoederen alleen maar op hitsen. Ik begrijp niet waarom iedereen voortdurend bericht over het Midden-Oosten. Over de situatie in China of Nepal hoor je veel minder. Alles wordt geconcentreerd op de Palestijns-Israëlische kwestie. Dat is een explosief onderwerp, zeker in een stad waar al die bevolkingsgroepen moeten samenleven."

In Le Soir ging Anne-Cécile Huwart ging hier op door. Zij citeerde Mirjam Zomersztajn, directrice van het 'Centre communautaire laïc juif': "Depuis le début de la deuxième Intifada, et surtout depuis le 11 septembre, on ressent un profond malaise dans certaines écoles. Et les enseignants ne sont pas toujours équipés pour aborder ce sujet."

* "Aucun lien avéré avec un groupe extrémiste"

Bovenaan de cover van Le Soir van 21/11, twee grote titels: "Les gardes privés ne feront pas la police" (private bewakingsdiensten) en "Patrouilles arabes: Verhofstadt attaque, la police tempère".

In het tweede artikel vermeldt Le Soir de uitval van de premier maar ... "Mais selon nos informations, ni la Sûreté de l'Etat ni les spécialistes de l'ordre public de la police fédérale ne pouvaient fournir ce mardi le moindre élément permettant d'alimenter une procédure juridiciaire."

Alain Allemand meldt op de 1, ook nog de dreiging van een aanslag op Abou Jahjah en op pagina 3 zet hij verder uiteen dat "ni les fédéraux ni la Sûreté n'ont de griefs." In het Nederlands: noch de Federale Politie, noch de Staatsveiligheid hebben klachten tegen Abou Jahjah. In het artikel wordt dat verder uitgelegd: de enige banden die AEL met "eender welke extremistische beweging" heeft, zijn die met de PVDA ... "En clair, le pseudo-lien avec le Hezbollah n'est pas établi". En dan nog eens een citaat van een federale agent: "Aucun lien avéré, ni d'Abou Jahjah ni de ses proches, avec un groupe extrémiste."

Wat nog niet wil zeggen dat Staatsveiligheid en Politie helemaal gerust zijn in deze 'nasseristen', want hun 'cliëntèle' hoort alleen maar "Islam". "C'est là que leur discours est dangereux, tant vis-à-vis de l'extrême droite que de l'immigration."

In een tweede artikel, beschrijft Hugues Dorzée op pagina 3 hoe alle partijen (CDH, PS, Ecolo en MR) tegen AEL zijn en neemt hij de uitspraak van de regering over dat men geen zones wil waar de politie geen toegang meer toe heeft.

Op pagina 15 volgt een cartoon: een geheim agent merkt in een bos een groep scouts op en belt minister Duquesne: "ze dragen uniformen, patrouilleren in groep en blijven anoniem door elkaar met dierennamen aan te spreken ..."

* "Verhofstadt attaque les patrouilles islamiques"

Alles behalve cartoonesk of genuanceerd was de eenmalige aandacht die La Dernière Heure op donderdag aan AEL wijdde. Op de voorpagina pakte de krant uit met een montage waarop we het volgende zagen: links premier Verhofstadt met een gebalde vuist, rechts Abou Jahjah die een gekromde vinger uitsteekt en naast zich een man heeft waarvan het gezicht onherkenbaar gemaakt is. Op de achtergrond: een rij huizen en een affiche van Het Vlaams Blok.

Titel daarboven: "Verhofstadt attaque les patrouilles islamiques." Van een sensationele cover gesproken.

Binnenin ging de 'diabolisering' verder. Verspreid over pagina 1 en 2 stond er geblokletterd "Verhofstadt dénonce les pratiques d'Abou Jahjah". Dat werd op pagina 1 uiteengezet in een artikel waarin we o.a. vinden dat de AEL gekleed in het zwart en voorzien van/gewapend met camera's ('muni de caméras') er op uit trekt. Verhofstadts uitspraak over geen zones te dulden waar de politie niet mag komen en waar "des organisations criminelles puissent agir" wordt zonder enige commentaar door Christian Carpentier overgenomen. Hij voegt er nog een kader aan toe getiteld "Au-delà de l'acceptable" waarin hij een overzicht brengt van de politieke reacties, allen tegen de AEL. In een cartoon wordt de Antwerpse politie belachelijk gemaakt. Een agent zegt tegen vier man van AEL, terwijl zijn collega's iemand oppakken: "Rassurez-vous ! Il n'est pas Maghrebin". Reactie van de AEL'ers: "Alors ça va. 'Pouvez disposer."


* "Une créature de la presse et des politiques flamands !"

Op pagina twee krijgen we nog vier teksten (drie van Pierre De Vuyst en één van Karim Fadoul). In een eerste met daarboven een wat rare foto van Abou Jahjah, wordt zowat het standpunt van AEL geschetst. Titel: "Contre des policiers membres du Blok". Abou Jahjah mag hier zelf ook enkele uitspraken doen.

In een kadertje bovenaan wordt gesteld dat 'monsieur Jahjah' een Libanees is en dus 'chiite', daar waar de meerderheid van de Belgische moslims soennieten zijn. Conclusie: "Il ne représente donc qu'une part infime de notre population et ne peut certainement pas parler au nom de tous." Aldus Nordin Maloujahmoum, voorzitter van de Executieve van moslims in België.

Een derde artikel legt aan de hand van een overzichtje uit hoe Abou Jahjah "est une créature de la presse et des politiques flamands !" Deze visie blijkt te komen van Rachid Madrane (PS).

Het mooiste artikel - althans qua illustratie - staat onderaan rechts: boven een foto van haar terwijl ze aan het koken is, stelt Souad Hamdaoui, "l'actrice de Kassablanka: 'J'étais insultée à Anvers'".

Op pagina vier gaat LDH verder in zijn sensationele stijl met de grote titel: "Une bombe à retardement". Dit keer gaat het echter over de gezonken tanker 'Prestige'.

* "Ik geef u nu terug in handen van uw bodyguards"

Op VTM tot slot was er op donderdag een interview van journaliste Marleen Vanhecke dat me de dag nadien gesignaleerd werd door iemand die het gezien had en verbaasd was over de agressieve toon van de interviewster. Dat werd bevestigd in De Morgen van zaterdag 23: naast een foto van M.V. lazen we: "De prijs voor de subtielste slotzin van een interview moet deze week naar Marleen Vanhecke (VTM). Met deze woorden maakte ze donderdagavond een einde aan het pittige vraaggesprek met Dyab Abou Jahjah: 'Bedankt voor dit gesprek. Ik geef u nu terug in handen van uw bodyguards.'"

* Vrijdag 22/11 *

* 'Kassablanka': "hoe meer petities, hoe meer volk"

De Standaard van 22/11 bracht van het trio "Krg, jcv, wer" een groot artikel getiteld "Petitie tegen film Kassablanka / AEL vindt vertoning anti-islamitisch". Onder de foto van de Marokkaanse actrice Souad Hamdaoui laat de krant haar verklaren: "Ik had wel enige reactie verwacht, maar niet dat ik zou worden bedreigd." Op de VRT had (ik meen me te herinneren op donderdag in 'De Rode Loper') Hamdaoui - studente aan de VUB - ook al haar beklag gemaakt over de verwijten die ze toegeslingerd krijgt van jonge Marokkanen.

De Antwerpse AEL-voorzitter Ahmed Azzuz verklaarde dat hij de film nog niet gezien had maar dat de verklaringen van Guy Lee Thijs genoeg zeggen: "In een interview zegt hij dat moslims even achterlijk zijn als Vlaams Blokkers" (meer hierover: verderop in het artikel van Guido over KaSSablanka).

De Standaard citeerde nog de Marokkaanse moskeevereniging UMIVA die zich van AEL distantieert alsook regisseur GL Thys die stelt dat de film niet racistisch is. Thys verheugt zich over de petitie: "Hoe meer petities hoe beter. Dat lokt volk." Het artikel eindigt met het gerucht dat AEL een mogelijke bestorming van de Metropolis zou plannen; wat ontkend wordt door Azzuz.

Verder had De Standaard op zijn commentaar & opinie-pagina 8, vier hier relevante bijdragen:

1) een lezersbrief van een kritische 'Germain Schippers' die "begrip voor de AEL" en de patrouilles opbracht.

2) het opiniestuk "Berbers zijn geen Arabieren" waarin de al vermelde Mohammed Talhaoui verklaarde: "We willen dat het Berbers als optionele tweede taal in het onderwijs aangeboden wordt." Talhaoui kondigde een 'Berbers-Vlaamse Liga' aan.

3) Baldwin Van Gorp onderzocht ons taalgebruik in het asiel- en migratiedebat: spreken in termen van 'zondvloed' en andere 'water-metaforen': 'illegale kanalen', 'vluchtelingenstroom', 'open sluizen' ...

4) Staf Nimmegeers had het over de Albanezen in Brussel.

* Als de vos de passie preekt / Yves Desmet tegen 'hysterische oorlogsretoriek'

In De Morgen ergerde Yves Desmet zich aan "de verschraling van het maatschappelijk debat". Zijn tweede voorbeeld betrof "de stilaan hysterische oorlogsretoriek rond Abou Jahjah, collectief door een deel van de politieke klasse uitgeroepen tot het grootste gevaar dat België heeft bedreigd sinds de inval van de Duitsers. Ook deze krant is geen grote fan" (sic) "van de aartsconservatieve Arabische ultranationalist, die een eerlijk debat over het integratiebeleid onmogelijk maakt door te weigeren het aandeel van de allochtone bevolking daarin te onderzoeken. Dat neemt niet weg dat de Belgische grondwet de vrijheid van meningsuiting garandeert." Ook die meningen die ons niet aanstaan. "Dat pure primaat van de democratische rechtsorde, een fundamentele pijler van alles waarvoor we staan, wordt nu door een aantal in naam liberale politici aan de kant geschoven. Abou Jahjah shokeert de goegemeente, misschien levert hij wat stemmen op voor het Blok, dus moet hij maar buiten. Zo simpel kan dat zijn. Terwijl de echte vraag elders ligt." Dan heeft Desmet het erover dat hij in Brussel nog nooit zijn identiteitskaart moest tonen maar bij allochtone jongeren ligt dat wel anders. "Hoe zou het komen dat in hun kringen Abou een held aan het worden is."

Mogen we Desmet even op volgende drie aspectjes wijzen ?

1) Als hij zijn eigen krant zou lezen (zie woensdag) had hij de sociaal-economische achteruitstelling weten te vermelden.

2) Het is niet omdat AEL wat stemmen oplevert voor het Blok dat Dyab een probleem is. Wat zouden de liberalen van wat extra stemmen voor het Blok wakker liggen: minstens een deel van hen heeft niet niet liever dan dat het Blok de stemmen die vroeger naar links gingen, weg kaapt.

3) Dat Desmets eigen krant door de artikels van Anne De Graaf zelf bijdroeg tot de hysterische oorlogsretoriek tegen Abou Jahjah, is Desmet ook vergeten. Wat een geheugen ...


* Zaterdag 23/11 *

* "Jahjah ziet U"

* In De Standaard riep Bart Sturtewagen in zijn editoriaal op zaterdag 23/11 op tot een dialoog tussen de Antwerpse overheid en de Arabisch Europese Liga. Een ingekorte weergave van Sturtewagens interessante pleidooi vind u verderop.

* De Morgen had op zaterdag een karikatuur met een tekening van een agent en achter hem een bord met een oog en "Jahjah ziet u".

* Le Soir: prijs voor de grondigheid

Le Soir pakte op 23/11 uit met een heus dossier over AEL en DAJ.

Op pagina 1 bovenaan rechts titelde de krant: "Enquête sur la Ligue Arabe Européenne". Hier werd het dossier over AEL en DAJ ingeleid.

Binnenin waren pagina 2, 4 en 11 volledig aan AEL en DAJ gewijd. Le Soir verdient hiermee alvast de prijs voor de meest grondige aanpak die we tot nu toe van de kranten kregen.

- "La coqueluche des médias flamands"

Op pagina 2 prijkte een foto van Dyab Abou Jahjah met daaronder een levensschets. Blijkbaar was de man vroeger iemand die graag de bloemetjes buitenzette, een agnost ook en panarabist. Nu noemt hij zich echter gelovig: "Je crois en Dieu, mais je n'ai pas de foi arrêtée sur le chiisme qui est une création politique."

Verder vernemen we dat hij "niet echt een groot intellectueel is" maar volgens Nordin Maloujahmoun el een gevaarlijk man die op enkele maanden "la coqueluche des médias flamands" geworden is.

Is hij nu links of rechts ? Hij noemde zich vroeger socialist, heeft voor de ABVV gewerkt maar nam afstand.

Alain Gérard en Alain Lallemand eindigen hun artikel met de visie van de inlichtingendiensten die "n'ont repéré en lui que le fouteur de merde, l'Agitprop créant en Belgique un climat malsain."

Hoofdredactrice Béatrice Delvaux vertrekt in haar edito vanuit de problemen van de allochtone jongeren in ons land. Zonder die problemen zouden we Abou Jahjah niet kennen. Dus moeten die problemen opgelost worden, samen met alle 'spelers' op het terrein.

- "Enquête sur une nébuleuse"

Op pagina vier brengt Le Soir een enquête van Alain Gérard, Alain Lallemand en Martine Vandemeulebroucke over de nevel rond Abou Jahjah en de AEL. De ontstaansgeschiedenis wordt geschetst: eerst was er vzw Al Rabita (2000) die eind 2000 tot AEL wordt omgedoopt. AEL duikt volgens de journalisten het eerst op in het openbaar bij een oproep op 1 april 2002 om in Antwerpen voor de Palestijnen te betogen. Die betoging ontspoort en "médiatiquement l'AEL et Dyab Abou Jahjah sont nés." Zeker zodra Knack aan hen een hoofdartikel wijdt.

100 tot 150 leden zou de AEL hebben volgens 'observateurs extérieurs'. Zelf spreekt de organisatie van 800 tot 900 leden.

- "Harde kern bevat vooral ex-SPA-ers"

Het ideeëngoed van AEL wordt omschreven als panarabisch, gematigd islamitisch, pro-Palestijns, tegen het regime van Saddam Hoessein maar radicaal voor het Iraakse volk. Bij een betoging van 10/11 "l'AEL et Parti du Travail de Belgique (PTB) ont fait cause commune".

Even verder vernemen we dat volgens Tarik Fraihi - die hier althans bij mijn weten verkeerd voorgesteld wordt als "l'ancien bras droit de Jahjah" - de "harde kern van AEL bestaat uit mensen die zeer gepolitiseerd zijn, voor het merendeel oud leden van de SP.A." "Ahmad Azzuz, l'un des principaux porte-parole de l'association, figurait sur la liste électorale du SP.A à Temse."

Fraihi vergelijkt AEL nu echter met CD&V: "nationaliste ét réac". Stefan De Clercq zal het graag lezen ...

De interesse van AEL in de Amerikaanse Black Panthers komt aan bod plus het feit dat de beweging vooral jonge intellectuelen wil aantrekken. Iets wat andere allochtonen-verenigingen verontrust, temeer omdat AEL de gesubsidieerde migranten-verenigingen beschuldigt 'marionetten van de macht' te zijn.

Ook de AEL als een mediaschepping krijgt aandacht. Rachid Madrane (PS) stelt dat AEL een pure schepping is van de Vlaamse pers. Tarik Fraihi vergelijkt met de demonisering van Lumumba: elke keer men hem diaboliseerde, groeide zijn aanhang. Men herhaalt nu met Abou Jahjah dezelfde fout.

In een tweede artikel wordt ingegaan op de Antwerpse politie en een derde bijdrage geeft het woord aan een jonge AEL'er, Karim.

- "Il s'est imposé de lui-même"

Op de Forum-pagina 11 ontkracht Theodoros Koutroubas een aantal misverstanden over Arabieren en moslims en tracht Rik Van Cauwelaert, hoofdredacteur van Knack in een interview de benadering van Abou Jahjah door Knack te verdedigen.

Van Cauwelaert ontkent de stelling dat Abou Jahjah een schepping van de Vlaamse pers zou zijn: "il s'est imposé de lui-même, suite aux manifestations où il a rassemblé beacoup de jeunes."

Volgens RVC vormt AEL niet echt een grote bedreiging omdat "veel Arabische jongeren in Antwerpen van Berber-afkomst zijn. Ze praten zelfs niet eens dezelfde taal als Abou Jahjah" (die als Libanees een klassiek Arabisch spreekt). Wel wijst RVC er op dat Abou Jahjah zich internationaal tracht te organiseren.

RVC vindt dat AEL in de kaart speelt van het Blok, maar op de vraag of er dan een "cordon sanitaire" rond AEL moet opgetrokken worden, zegt hij: "we zien wat dat gegeven heeft bij het Blok".

RVC besluit het interview met te stellen dat indien Abou Jahjah geen extremist zou zijn hij een geduchte woordvoerder van de allochtonen zou zijn. En men moet hem de verdienste gunnen, "dat hij het debat gevoed heeft".

Niets echter in heel dit interview door Philippe De Boeck over al de fouten die Knack in deze zaak maakte, niets over de diaobolisering, over de vuile truukjes ...

* De problemen van het Midden-Oosten 'importeren'

Op zaterdagavond 23/11 bracht Terzake (Canvas) een reportage die begon met de '20ste kaper' van de aanslagen van 19 september 2001. Hij kwam uit Marseille. In een onthutsende reportage zien we hoe inwijkelingen uit Noord-Afrika in de Zuidfranse havenstad leven in hopeloos vervuilde ghetto's. Jongeren die zich uit die ghetto's opwerken, worden dan nog door de Franse samenleving verworpen.

Na de reportage sprak Terzake-vrouw Frieda Van Wijck in de studio nog even met SPA-voorzitter Patrick Janssens over de parallellen tussen Marseille en Antwerpen. Janssens stelde dat Abou Jahjah "toch wel een andere persoonlijkheid is dan de mensen die we hier gezien hebben. Dat is iemand die maar een tiental jaar in België is en die uit Libanon komt. En die dus bovenop de problemen die we hier gezien hebben, nog eens de problemen van het Midden-Oosten in Antwerpen importeert en dat maakt de situatie alleen maar complekser en gevaarlijker."

De journaliste vroeg hem of hij wou ingaan op het voorstel van Bart Sturtewagen tot een dialoog. Janssens stemde met weinig enthousiasme daarin toe. "Het is evident dat we met iedereen in de stad moeten praten", "ook met mensen die de problemen signaleren, ook al doen ze dat op een verkeerde manier."

Eerder had het 20.00 u journaal van Canvas gemeld dat Abou Jahjah bij de parlementsverkiezingen met een eigen lijst zou opkomen en dat het daarbij mogelijk tot samenwerking komt met andere partijen. Welke werd er niet vermeld, maar de PVDA ligt voor de hand.


* Zondag 24/11 *

1) De Zevende Dag: één tegen allen

Zondagochtend 24/11 bracht 'De Zevende Dag' (TV1) een debat van 20-tal minuten over de AEL- patrouilles in Antwerpen. Eerder in het programma zat ook al een discussie met juweliers over het recht om zich gewapenderhand te verdedigen.

Het debat werd ingeleid met beelden van AEL-patrouilles, van een arrestatie (andere context) door de politie en verklaringen van beide kanten. Luc Lamine van de Antwerpse politie sprak daarbij over Albanese en andere buitenlandse bendes.

"'Maar onder druk van het Vlaams Blok, in Antwerpen de grootste partij, worden wij vooral aangepakt' zeggen de mannen van Abou Jahjah", stelt de commentaar.

Daarna leidt Siegfried Bracke het debat verder in. Hij maakt de bedenking dat op de patrouilles eerst lauw geageerd werd (Leona Detiège nam eerst een afwachtende houding aan), maar deze week is men volgens Bracke wakker geworden en zelfs Verhofstadt moeide er zich mee.

* "Geïntegreerd plan Marokkanen"

Dan volgde het studiogesprek tussen Ahmed Azzuz, voorzitter van AEL-Antwerpen aan de ene kant en twee VLD'ers aan de andere kant: Dirk Grootjans, veiligheidsschepen van Antwerpen en Filip Antheunis, burgemeester van Lokeren. Naast Azzuz zit dan ook nog
mevrouw Miriam Bouzid, vaag omschreven als "iemand van de Marokkaanse Gemeenschap" (en in de ondertiteling: 'studente').

Op de vraag van Bracke of "de patrouilles iets opgeleverd hebben" antwoordt Azzuz hier en ook verder in het debat met "Ja. De mensen waarmee we in contact komen zijn positief over de actie."

Maar volgens de studente Miriam Bouzid heeft AEL niet het recht de politie te controleren. Even later zal ze stellen: "Ik zou het veel beter vinden als ze initiatieven zouden nemen om de jongeren uit het misdaadmilieu te houden."

Dirk Grootjans komt tussen en stelt dat men "maatschappelijke schade dreigt te veroorzaken; men ondermijnt het vertrouwen in de politie in de eigen groep. Heeft men zich al eens afgevraagd wat dat voor de ander mensen betekent ?"

Filip Antheunis, burgemeester van Lokeren stelt kort en krachtig: "ze zijn helemaal niet welkom".

De loopgravenposities zijn ingenomen en wat volgt is een dovemansgesprek tussen twee kampen die elkaar met argumenten trachten te overtroeven inzake de al dan niet wettelijkheid van de patrouilles (Grootjans is jurist nota bene), over het "geïntegreerd plan Marokkanen."

Als Bracke aan Miriam Bouzid vraagt: "Als u over dat Plan leest, voelt u zich dan benadeeld ?" antwoord zij: "Neen. Men moet zich maar gedragen." Waarop de zaal applaudisseert.

Antheunis is het "volledig eens met mevrouw. AEL is uit op destabilisering van de maatschappij en we moeten daar alles aan doen."

* "Men lacht bij de politie met het Comité P."

Daarna volgt een discussie over het optreden van de politie van Lokeren en het veelvuldig controleren van allochtonen door de politie. Bazut heeft hier geen last van: "Ik hoor mijn kennissen niet klagen".

Zij niet nee. Maar als ze eens een jongen was. Zou ze wel anders praten. Die vraag werd door Snuggerfried Bracke niet gesteld.

Antwerpenaar Grootjans stelde dat "er in ons bestuursakkoord een uitdrukkelijk verbod op racistisch optreden van de politie staat. En er zijn kanalen om daar klacht over in te dienen."

Azzuz: "Ik stel voor dat jullie drie met onze patrouilles mee over de straten lopen en de mensen eens vragen waarom ze positief staan tegenover ons." Waarna hij voor binnenkort ook autochtone patrouilles aankondigt.

In het Comité P. waarbij je klacht kan indienen over de politiek gelooft Azzuz niet: "Ik hoor van verschillende mensen dat elke keer als de politie iets doet dat ze niet mag, ze zegt: 'als u het niet aanstaat, dien maar een klacht in.' Men lacht bij de politie met het Comité P." Hetzelfde geldt volgens Azzuz voor het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding.

* "Ik zie geen enkele vrouw in het AEL"

Nog een derde diepblauwe liberaal komt zich met het gesprek moeien: Luc Van der Kelen van Het Laatste Nieuws. Hij geeft even een 'tussenstand': "ik denk dat er een enorme kloof is tussen een deel van de allochtone gemeenschap en de samenleving. En ik zie dit: Jahjah is een politieke beweging aan het opzetten."

Azzuz ontkent dat het daarom allemaal te doen is.

Studente Miram Bazoud stelt dat het niet zal aanslaan: "Ik voel me niet vertegenwoordigd door AEL. Ik zie geen enkele vrouw in hun organisatie en heb deze organisatie niet nodig als woordvoerder." Waarop ze weer applaus krijgt.

Azzuz spreekt haar tegen: "drie van de negen bestuursleden zijn vrouw en we hebben meer vrouwelijke leden dan mannelijke." Hij wordt niet geloofd: het publiek lacht luidop ...

Vervolgens wordt ook de legitimiteit van Azzuz in vraag gesteld waarop hij reageert met te stellen dat hij de leden van AEL in Antwerpen vertegenwoordigt.

Volgens Grootjans zijn er heel wat andere allochtone verenigingen die wel willen meewerken.


* Dovemansdiscussie

Bracke eindigt met de nogal dwaze vraag: "wat zou u denken als bepaalde politieke partijen ook zo'n controles zouden doen in bv moskeeën." Dwaze vraag want AEL gaat niet in kerken filmen. Azzuz die geen tijd meer heeft, 'de tijd is op', antwoord wijselijk met "als die noodzaak er is, en die is er niet, geen probleem".

Besluit: een dovemansdiscussie waarbij Ahmed Azzuz op voorhand al verloren was, waarbij blauw en angstig Vlaanderen weer eens in zijn visie bevestigd werd.

Alleen al de samenstelling van 'de gespreksgroep': tegenover één woordvoerder van de Arabisch Europese Liga, zaten twee liberale politici. Even kwam daar nog een liberale journalist bij. Dat maakt al drie. Journalist Bracke was half journalist, half 'moderator', maar stelde eveneens kritische vragen. Dat maakt vier. En tot slot kreeg Azzuz nog iemand naast zich uit zijn 'eigen' gemeenschap, een mooie jonge Marokkaanse vrouw die echter van het AEL niet moet weten.

In zo'n opstelling ben je als systeemkriticus - zoals Azzuz hier optrad - verloren. In het debat dat 'Nachtwacht' (Canvas) onlangs tussen Ludo De Brabander en de Van Miert en Martens organiseerde, bleek al het belang van het aantal. Van zodra Martens er bij kwam was Ludo een vogel voor de kat. En Azzuz kreeg geen twee, maar vijf tegenstanders, waaronder de jonge vrouw uit eigen rang.

Voeg daar nog eens aan toe: het zondag-niets-om-handen-publiek van de 7de Dag. Dat applaudisseerde tweemaal. Toch wel voor dat braaf meiske zeker dat stelde dat wie niets mispeutert, niets moet vrezen van de politie.

Gelukkig behield Azzuz net zoals Dyab Abou Jahjah eerder, zijn kalmte en diende hij zijn uitdagers gevat van repliek. In de ogen van zijn achterban zal hij het zeker goed gedaan hebben (zoals uit reacties zondagavond op Indymedia en bij vrienden bleek). Maar de gewone kijker, die wordt met zo'n ongelijke match weer eens in al zijn liberale vooroordelen versterkt.

Ach de Zevende Dag, smeerlapkes zijn het die zo'n debatten organiseren. En als je met hen daarover wil discussiëren - concreet over hoe ze Abou Jahjah en Dewinter confronteerden - antwoorden ze - zoals hun hoofdredacteur dat deed - dat ze alleen geïnteresseerd zijn in de mening van de 'gewone kijker'. Natuurlijk, daar kunnen ze met hun niveauke nog tegen op.

(PS Het debat werd live ingetijpt en nadien gecheckt. De uitspraken werden links en recht wel samengevat. Dit is dus geen exacte volledige weergave van het gesprek.)

2) 'Mise au point': "débat électrique"

Zondagavond ook nog eens naar het RTBF-avondjournaal gekeken en wat zagen we: de patrouilles van de AEL zaten gedurende zo'n 2 minuten vooraan in het nieuws, in de vorm van een korte reporta ge en dan fragmenten uit het discussieprogramma 'Mise au point'. De twee protagonisten van de discussie hier waren minister Duquesne die zich kwaad maakte over de patrouilles: "dit is inacceptable, de omgekeerde wereld." Dyab Abou Jahjah verdedigde ze natuurlijk. Hij wees op het racistisch karakter van de Antwerpse politie. Volgens hem heeft Antwerps politiekommissaris Lamine ooit zelf toegegeven dat 1/3de van het korps racistisch was, hetgeen niet mag verwonderen in een stad waar meer dan 1/3de van de bevolking op het Blok stemt.

----------------------------

2. ENKELE NABESCHOUWINGEN

* "Je moet die gasten hun website eens bekijken"

Dat ter linkerzijde veel vragen leven over AEL bleek al herhaaldelijk. "Je moet die gasten hun website eens bekijken", reageerde iemand van vzw Uilekot (toch een linkse vereniging) deze week in een e- correspondentie over AEL.

Waarna ik de site van AEL nog eens bezocht en er eigenlijk niets vond dat nu zo extreem of schokkend zou zijn dat ik er geen begrip zou kunnen voor opbrengen. Wat je er wel kan lezen is bv. dat AEL voor een multiculturele samenleving is en voor 'empowering' van "our communities". Er staat ook dat de Liga er voor ijvert dat onze kinderen het Islamitisch geloof aangeleerd krijgen, maar iets soortgelijks zou je ook vinden op een katholieke website.

Verder meldt de site dat AEL staat voor de eenheid van de Arabieren en voor een "Arab democracy based upon the Islamic principle of Shoura". De eenheid tussen Arabisch zijn en de Islam wordt sterk beklemtoond maar er wordt ook gepleit voor de rechten van minderheden en hun culturen.

Verder vind je bij AEL heel veel aandacht voor het Palestijns conflict én sympathie voor zowel Malcolm X als voor Nasser. Strijdbaar dat zeker, maar wat is daar nu mis mee als de AEL tegelijkertijd tot tolerantie en breeddenkendheid oproept ?

* Emancipatiebeweging zoals de arbeidersbeweging

Het gevoel dat ik al een hele tijd bij AEL hebt en dat nog versterkt wordt door het feit dat nogal wat AEL'ers uit SPA komen, is dat het hier om een soortgelijke emancipatiebeweging gaat als de arbeidersbeweging in het begin. De leiders daarvan werden ook door de elite en de media voor demagogen uitgescholden. Hun eisen waren steevast onrealistisch en gevaarlijk.

Is het niet te wijten aan het verregaand naar rechts opschuiven van bijna heel het Vlaamse politieke spectrum dat de AEL alleen nog in de PVDA een gesprekspartner vindt ?

Ondertussen laat 'teletubbie' Steve Stevaert het 'migrantenthema' sudderen, want daar zijn geen stemmen mee te winnen, wel met het binnenhalen van de Vlaamse Pim Fortuyn, Bert den Bleiter.

De problemen van de migranten zullen nooit echt aangepakt worden zonder een echt nieuwe socialistische beweging en partij. AEL en andere radicale allochtonen moeten van meetafaan uitgenodigd worden daaraan mee te werken. De koudwatervrees die daarvoor bij sommigen bestaat, zo merkte ik de voorbije weken, moet overwonnen worden. De PVDA geeft hierin het goede voorbeeld ...

Maar wat nu vandaag en morgen al moet verdedigd worden - in het licht ook van de internationale spanningen om het Midden-Oosten; Israël/Palestina en Irak in het bijzonder - is het recht van de AEL om te bestaan, de verenigingsvrijheid, de vrije meningsuiting én de daartoe noodzakelijke vrije informatieverzameling. Wie vandaag toestaat dat de AEL het zwijgen opgelegd wordt en Abou Jahjah de Belgische nationaliteit afgenomen, ziet morgen hetzelfde gebeuren met al te linkse vrije radio's, met de PVDA, met de antiglobalisten ... Herinner u wat Berlusconi met die laatsten aanvangt. Ondertussen organiseert premier Verhofstadt dezer dagen met de andersglobalisten weer een 'debat', maar hebt u hem al horen klagen over de maffiastaat die Italië geworden is ? Of zoals Gilbert Roox het deze week in De Standaard schreef: wat Berlusconi klaarspeelt, dat heeft de Cosa Nostra nooit gekund. Hij runt het land als een privé-bedrijf, zijn bedrijf. Maar daarover hoor je Verhofstadt, Michel en hun roos- groene partners niet. Democraten ?

JP Everaerts

(Dossier uit e-DIOGENE(S) nr 30)

Het "braaf meiske" syndroom
by Cult of the death cow Monday November 25, 2002 at 10:43 AM

"het zondag-niets-om-handen-publiek van de 7de Dag. Dat applaudisseerde tweemaal. Toch wel voor dat braaf meiske zeker dat stelde dat wie niets mispeutert, niets moet vrezen van de politie. "

Ik neem niet dat je deze Marrokaanse vrouw die de meest wijze woorden sprak zo maar neersabelt voor "braaf meiske". Je bent een goedkoop demagoog en een domme seksist.

Ne pas collaborer avec les médias professionnels
by arty Monday November 25, 2002 at 11:53 AM
arty@ARTivisme.net

les medias sont contrôlés par le pouvoir
les débats et interviews, en particulier, sont des spectacles bien contrôlés
si le pouvoir invite des contestataire à participer à un débat ou une interview, ce n'est pas pour leur donner l'occasion de marquer des points à son détriment

c'est pourquoi c'est une grosse erreur de participer à des débats/interviews organisés par les médias professionnels

il est bien plus productif de ne pas passer par ces intermédiaires et de s'exprimer directement à partir de son propre site Web (texte + photos + audio + vidéo)

en complément d'un site web, il convient de développer une liste de distribution "eMail" --> collecter un maximum d'adresses eMail --> permet de prévenir les gens à chaque fois qu'on fait un communiqué sur le site Web

bien sûr, tous le monde n'a pas accès au Net, mais le taux dépasse déjà 35 % en Europe, et ce taux augmente rapidement.

braaf meisje
by guido Monday November 25, 2002 at 12:55 PM

Niets op tegen dat daar een meisje zat maar dat meisje en haar grote vriendenkring had nog NOOIT verhalen gehoord over racisme. Zelfs de presentators luisterden naar haar met ongeloof. Kan me ook moeilijk voorstellen dat zij de migranten gemeenschap voorstelde.

Wat het meest leerrijk was aan die uitzending is dat de veligheidsadvieur van Antwerpen toegaf dat hij niet wist dat dat plan in de titel een verwijzing zou hebben naar Marokkanen.

En dan maar beweren dat ze er alles aan doen om niet racistisch te zijn in Antwwerpen.

Ik heb dat gezien bij de tweede palestinabetoging die verboden was.

Migrante wordt gearresteerd onder het applaus van dertig Blokkers en saluutjes naar de politie.

Heksenjacht ?
by Hakkan Tuesday November 26, 2002 at 03:29 PM

Waarde medeburgers,

Het moet even van mijn hart. Dialoog en wederzijds respect is de enige manier om te overleven. Extremen zoals AEL of VB wakkeren haat en onbegrip enkel maar aan. Ik ben allochtoon en heb nog nooit problemen gehad met de politie omdat ik beleefd ben en respect toon. Zij respecteren me ook dan. Als elke burger van dit land het plots zou nodig vinden om de politie te gaan "controleren" waar gaan we dan naartoe ? Onlangs bij een alcoholcontrole hadden de flikken veel meer "ambras" met enkele vlamingen die gedronken hadden en ik moet zeggen dat de politie niet mals was met hen. Voor mij is 95 % van de politie OK.
De heksenjacht op AEL is identiek aan de heksenjacht op VB. Conclusie : extremisme is niet OK !!

Salem

Wat een hypocriet gedoe
by P.K. Tuesday November 26, 2002 at 05:35 PM

Beste Jan-Pieter,

Ik doorloop eens vlug jouw Diogenes. Wel, ik volg die zaak van het AEL niet zo goed, maar ik zag toevallig die VTM-uitzending! Ik kan ook zeggen dat ik totaal geschokt wasover de overduidelijk tendentieuze en aanvallende manier van intervieuwen. Ik heb niets tegen agressieve vragen -dat is zelfs een kwaliteit in de journalistiek - maar haar interviewstijl en lichaamshouding was er niet op gericht de 'waarheid' ontfutselen maar de man in diskrediet te brengen en elk van zijn argumenten te neutraliseren of belachelijk te maken. Als je zou van plan een artikel in De Morgen te schrijven, mag je mij gerust citeren. Het was ronduit schandalig. Daarbij gaat de pers totaal voorbij aan de intenties van het AEL. GAYA kan op sympathie rekenen als ze geweld op dieren in het geheim filmen, maar in het geheim geweld vastleggen op onze medeburgers, dat KAN niet! Wat een hypocriet gedoe.

Met sympathie voor deze bijdrage,

Peter Krüger

burgerwacht
by Kristien Tuesday December 10, 2002 at 05:23 PM

In de Tribune van december 2002 (tijdschrift van ACOD) staat een artikel met de titel: "langdurige werklozen patrouilleren in risicobuurten". In Evere gaan een 20-tal langdurige werklozen ingeschakeld worden om van 11 tot 3 uur te patrouilleren in de risicobuurten. deze werklozen moeten gedurende die periode instaan voor de veiligheid in die buurten.
Deze mensen worden verplicht, de andere wordt het verboden.