arch/ive/ief (2000 - 2005)

Ahmed Azzuz (AEL) vloert zes tegenstanders in slotdebat van de Zevende Dag
by christophe callewaert Sunday November 24, 2002 at 06:22 PM

Eén tegen zes. Dat was de verhouding van het slotdebat in de Zevende Dag.

Eén tegen zes. Dat was de verhouding van het slotdebat in de Zevende Dag. Ahmed Azzuz, de Antwerpse voorman van AEL mocht het opnemen tegen twee presentatoren die stekelige vragen stelden, Antwerps schepen van veiligheid Grootjans, Antheunis burgemeester van Lokeren en hevig bepleiter van de zero-tolerance, een knappe jonge vrouw die Miriam Bouzid heette en voorgesteld werd als ‘studente', maar waar voor de rest nog nooit iemand van gehoord heeft en de zeer onafhankelijke en zeer objectieve hoofdredacteur van het Laatste Nieuws, Luc Van der Kelen.

Het publiek had hij ook niet mee. Ik weet niet hoe het publiek wordt samengesteld en of er met een opwarmer wordt gewerkt, maar dit publiek was er duidelijk op uit om de woorden van Ahmed te ondergraven. Toen hij zei dat de vrouwen binnen AEL de meerderheid uitmaken, werd daar smakelijk om gelachen. Ik heb het zelf al meermaals kunnen vaststellen op acties van AEL waar ik heel militante vrouwen gezien heb die de stand organiseren en propaganda maken. Vreemd ook dat Siegfried Bracke plots zo bezorgd is om de vertegenwoordiging van vrouwen. Ik heb hem die vraag nog nooit horen stellen aan de vier macho's van de SP.a-teletubbies en binnen zijn eigen vrijmetselaarsloge worden vrouwen en mannen strikt gescheiden. U moet zelf eens de proef op de som nemen. Vraag aan uw naaste of hij/zij één naam kan noemen van een bekende SP.a-politica. Wedden dat hij/zij op de proppen komt met Freya Vandenbossche. Het SP.a-stemmenkanon en dochter van Luc die bekend werd via de media en haar bevallige verschijning.
Om maar te zeggen dat Ahmed Azzuz het echt niet makkelijk had. En toch verdedigde hij zich met glans.

Grootjans: "Jullie brengen de maatschappij schade toe. Jullie ondermijnen het vertrouwen in de politie." Ahmed: "Wij informeren de bevolking. Dat is alles."
Grootjans: "Jullie willen de politie op misstappen controleren, maar vaststellen of iemand een misdrijf pleegt, is de bevoegdheid van de politie." Ahmed: "Wij zijn niet van plan tussen te komen. We willen enkel getuigenissen verzamelen in de hoop dat de politici van Antwerpen en dit land daar iets zullen mee doen."
Antheunis dan: "Jullie destabiliseren de maatschappij." Ahmed: "Er zijn al autochtonen die ons beginnen bellen of ze niet mee mogen op patrouille. Zij zien ook wel wat er gebeurt in Antwerpen." Antheunis: "Er is geen enkel probleem in Lokeren." Ahmed: "Ga eens met ons mee en luister naar de mensen."

Miriam Bouzid had ook een mening: "Jongeren moeten zich maar gedragen. Wie zich gedraagt, krijgt geen last van de politie." (applaus van het publiek) Grootjans beaamt en vult aan: "Bestrijding van racisme is dé topprioriteit in Antwerpen!" Ahmed: "Ik weet niet waar jullie leven, maar het is blijkbaar niet in Vlaanderen." Antheunis nog eens: "In Lokeren is er maar één klacht geweest tegen racisme." Ahmed: "Stel u zelf dan eens de vraag waarom er maar één iemand de moeite doet om klacht in te dienen."
Op het einde nam Antheunis plots de rol van moderator op zich. "Ik vind dat die man genoeg gesproken heeft." Grootjans gaf hem gelijk: "Inderdaad, die man is van een organisatie die voor het eerst in het nieuws kwam toen ze in Antwerpen alles kort en klein hadden geslaan."

En toen was het debat gedaan. De VRT heeft weer naar behoren haar taak vervuld. De broodheren kunnen tevreden zijn. De boodschap van de regering is gepasseerd en een politieke tegenstander werd in het defensief gedrongen. Ik vond dat Ahmed het goed deed en mijn sympathie ging naar hem uit. Maar ik ben ondertussen al wat te veel bevooroordeeld. Hoe zou dat allemaal overkomen bij de rest van het Vlaamse publiek? Ik weet het niet, maar ik hou toch wel een beetje mijn hart vast. Zo'n ongeziene lastercampagne kan niet zonder resultaat blijven.

Toch is een compliment voor het optreden van Ahmed Azzuz hier wel op zijn plaats. Hij verdedigde zijn zaak met de rust en vanzelfsprekendheid van iemand die het recht en de rede aan zijn kant heeft. Overeind blijven in een vijandige studio tegenover zes tegenstanders: het is weinigen gegeven. Ik hoor Patrick Janssens al luid knarsen dat hij zo'n groot talent is kwijt gespeeld.

Prima
by JPE Sunday November 24, 2002 at 09:14 PM

Prima comment CC en prima debater Azzuz: het was inderdaad tegen een overmacht.

Meer commentaar hierbij in mijn dossier over een weekje AEL-Berichtgeving aan Frans- en Nederlandstalige kant, dat over een paar uur op de site zal verschijnen.

merci
by Els Sunday November 24, 2002 at 09:30 PM

Dank u, Christophe. Het is moeilijk om nog mensen te vinden die een gewone (en niet hysterische) analyse kunnen maken, laat staan om hier of daar een positieve noot te horen. De AEL verdient nochtans dubbel en dik onze steun, gezien ze de democratische retoriek in praktijk willen omgezet zien (en wie kan daar nu tegen zijn?). Hoewel het erg frustrerend is (voor wie moet je nu nog stemmen??), ben ik toch blij dat het ware gelaat van onze 'democratische partijen' naar voor is gekomen. Dank u, AEL!

Miriam Bouzid
by Corneel Sunday November 24, 2002 at 11:02 PM

Hoewel ik het eens ben met C. Callewaert, de strijd was inderdaad ongelijk, ging mijn sympathie toch uit naar Miriam Bouzid.

Ik kan niet geloven dat de meerderheid van de moslims in België (in Antwerpen misschien wel, dat weet ik niet) AEL steunt. Wel denk ik dat de meeste moslims zijn zoals Miriam Bouzid. Eerlijk gezegd denk ik dat de meeste moslima's denken zoals haar en dan zitten we algauw aan de helft van de moslims in België. Heel vaak doen moslimsa's het goed op school en vinden zij later werk. Dus een heel deel van hen ondervindt de problemen waar AEL iets aan wil doen niet aan de lijve. Als bepaalde moslimmannen hier wel problemen mee hebben, heeft dit misschien eerder met henzelf te maken (misschien doen ze iets verkeerd of komen ze verkeerd over) dan met ons maatschappelijk systeem dat hen geen kansen zou geven - ik vraag me af in welk moslimland ter wereld er evenveel of meer kansen gegeven worden dan bij ons in België. Ze ondervinden het dan achteraf misschien ook als een schande, een krenking van hun trots en een nadeel dat zij geen werk vinden en hun zusters of vrouwen wel. Moslimvrouwen die werken mogen het geld dat zij verdienen in principe immers voor zichzelf houden.

Die vraag over vrouwen bij AEL en de reactie van het publiek was inderdaad beneden alle peil.

Azzuz kletste gewoon uit zijn nek
by Jacqueline Sunday November 24, 2002 at 11:56 PM

Miriam Bourzid won het debat en helemaal niet die Ahmed Azzuz die behoorlijk uit zijn nek kletste. Nu ja als je zoals Christophe niet meer door een objectieve bril kijkt dan zit je jezelf constant te bedriegen, wat echt zielig is.
Ik heb veel respect voor de jonge moslimdames in dit land, zij zullen er wel komen, wat niet kan gezegd worden van veel van hun bedorven, door en door luie, losgeslagen broers.

Goe gedaan Ahmed!
by Tine Monday November 25, 2002 at 12:37 AM

Mijn felicitaities voor het moedige en beheerste optreden van de heer Ahmed Azzuz in de Zevende Dag.

Over wat betreft de vreemde reacties van het publiek, wou ik nog het volgende kwijt:
Tijdens het voorafgaande debat over zelfverdediging, waren twee sujetten aanwezig die ervoor pleitten de wet op de zelfverdediging in die zin te veranderen, dat je iemand "bij wijze van spreken" in de rug zou mogen schieten voor het stelen van een rolletje munt "waar je voor gewerkt hebt". Datzelfde publiek moedigde deze heerschappen geregeld aan met applaus.

Daarnaast kelderde schepen Grootjans zijn eigen standpunt met zijn verklaring dat bestrijding van racisme een topprioriteit is in het bestuursakkoord: men gaat toch geen topprioriteit maken van iets dat volgens hem niet bestaat? De patrouilles zijn een hulpmiddel in de bestrijding van racisme.

Goe gedaan!
by Tine Monday November 25, 2002 at 12:41 AM

Mijn felicitaities voor het moedige en beheerste optreden van de heer Ahmed Azzuz in de Zevende Dag.

Over wat betreft de vreemde reacties van het publiek, wou ik nog het volgende kwijt:
Tijdens het voorafgaande debat over zelfverdediging, waren twee sujetten aanwezig die ervoor pleitten de wet op de zelfverdediging in die zin te veranderen, dat je iemand "bij wijze van spreken" in de rug zou mogen schieten voor het stelen van een rolletje munt "waar je voor gewerkt hebt". Datzelfde publiek moedigde deze heerschappen geregeld aan met applaus.

Daarnaast kelderde schepen Grootjans zijn eigen standpunt met zijn verklaring dat bestrijding van racisme een topprioriteit is in het bestuursakkoord: men gaat toch geen topprioriteit maken van iets dat volgens hem niet bestaat? De patrouilles zijn een hulpmiddel in de bestrijding van racisme.

Vooroordelen
by Libby Monday November 25, 2002 at 01:09 AM

Ik heb er geen enkel probleem mee als mensen zich een mening vormen over een bepaald onderwerp, waar ik wel last mee heb, en zelfs serieus veel last mee heb is dat ze die mening baseren op vooroordelen en, voortbouwend op die vooroordelen zich heel gemakkelijk in de luren laten leggen.

Je baseren op je eigen vooroordelen, vooral als je daarmee kan voorkomen dat je je wereldbeeld en jouw eigen positie daar tegenover in vraag moet stellen is erg aantrekkelijk en gemakkelijk.

Dat mensen van buitenlandse origine moeten opboksen tegen achterstelling (een euphemisme voor discriminatie) erkend zelfs de overheid in het decreet op de etnisch -culturele minderheden, dit nog in vraag stellen is een flagrant voorbeeld van discriminatie en hoor eigenlijk niet thuis op deze site. Het klinkt erg ongeloofwaardig uit de mond van iemand die tot deze groep behoord. Dus, als er in dit debat al iemand uit zijn nek zat te kletsen, zal het wel Miriam Bouzid zijn.
Trouwens, met uitzondering van Ahmed zat iedereen dat te ontkennen, waarom dan een decreet uitwerken en een beleid uitbouwen? Hoeveel vrangen je je ook kan stellen bij dit beleid.

In een artikel dat je op deze site kan vinden onder http://archive.indymedia.be:8081/front.php3?article_id=38707&group=webcast is slechts één voorbeeld, weliswaar één van de ergstre van de tientallen, zoniet honderden verhalen die ik in de loop van de jaren te horen kreeg te lezen. Zoals Ahmed ook al opmerkte, ik weet niet waar en wanneer Miriam, haar familie en vriendenkring leven, maar het is in ieder geval niet hier in België in het jaar 2002.

Ook Moslimas moeten zich in het onderwijs dubbel bewijzen en krijgen niks voor niks, ze worden alleen frequenter met medelijden dan met flagrante afwijzing geconfronteerd, dat geeft ze nog een "fighting chance" om hun studies succesvol af te ronden. Dit is gelijk hoe geen mannier om met mensen om te gaan, en zeker niet met kinderen en adolecenten.

Gebruik (misbruik) ze dus niet als excuus om de veel flagrantere discriminatie tegen jongens goed te praten. Moslimas zijn trouwens geen schapen, ze weten heel goed wat ze moeten doen (hebben) om er te komen.

Het zijn enkelingen die nog denken dat ze door dat medelijden schatplichting zijn aan een samenleving en de mensen die deze samenleving uitmaken.

Gelijke kansen zijn een lachtertje en bovendien nog steeds een discriminatie, we moeten allen samen gaan voor gelijke rechten.

trek uw ogen open
by PDL Monday November 25, 2002 at 01:34 AM

Beste Corneel en Jacqueline,

Als bepaalde moslimmannen hier wel …
Wat hier gezegd wordt is klikklare onzin. Ik spreek uit ondervinding: na bijna 30 jaar in het onderwijs, kan ik honderden voorbeelden geven van problemen die allochtone jongeren krijgen, enkel door het feit dat ze allochtoon zijn! Ge maakt zelf het onderscheid: ik vraag me af in welk moslimland … Bemerkt ge zelf welke vooroordelen ge hier bevestigt? Stel even: ik vraag me af in welk christelijk land … . Deze mensen leven hier, hun ouders ook, ze betalen belastingen enz. Ze hebben dezelfde plichten, maar niet dezelfde rechten; niet dezelfde kansen.
Ik ken mensen van noord-afrikaanse afkomst, waar niemand iets heeft op aan te merken; A2 diploma, geslaagd voor de nodige examens, maar nooit opgeroepen om effectief in dienst te komen (overheidsbedrijf). Ander voorbeeld: jonge vrouw, regentenopleiding, moet stage doen. Vader Afrikaan, reeds tientallen jaren in België, moeder Belgische zelf Belg, leidster bij de scouts enz. – belt met de vraag om stage te doen bij een gekend, niet bisschoppelijk college te Antwerpen. Bij het horen van haar naam wordt er gevraagd waar die naam vandaan komt. Ze krijgt te horen dat er geen plaats is. Onmiddellijk hierna belt haar vriendin op, naar hetzelfde college: zij mag dadelijk komen. Mijn eigen broer, sinds meer dan 1000 jaar is onze familie in Vlaanderen, is geen blonde jongen, maar heeft zwart haar, nogal lang enz., heeft het beleefd dat hij op 1 dag 16 (sic) keer zijn identiteitskaart moest tonen. Als er vastgesteld werd dat hij Belg was, was er verder niets aan de hand. Kunt ge u voorstellen hoe allochtone jongeren zich moeten voelen? Dit zijn maar enkele voorbeelden.

Het is een publiek geheim dat de politie in Antwerpen voor 35 à 50 % VB is. Ge moet maar eens zitten te wachten en uw oren open trekken. Het is wel zo dat de ronduit racistische affiches niet meer openlijk uithangen in de kantoren, maar de tijd dat dit wel zo was, is nog niet lang geleden. Een van mijn buren, van Marokkaanse afkomst, vader van 3 kinderen, die Antwerps sprak (van integratie gesproken) is gedegouteerd verhuisd. Hij heeft het op enkele maanden tijd 3 maal moeten meemaken dat ze zijn papieren vroegen. Toen ze zijn Belgische identiteitskaart gecontroleerd hadden, werd ze telkens voor hem op de grond gegooid! Ik kan zo nog bladzijden doorgaan.
Zelf ben ik slachtoffer van politiegeweld geweest, uitgelokt door de politie. Mijn klacht met burgerlijke partijstelling werd onderzocht door het comité P. Als ge leest hoe dat onderzoek gevoerd is, hoe de betrokken agenten op de hoogte waren van alle stukken, voor hun verhoor, hoe zij woordelijk hetzelfde verklaren, hoe, ondanks aandringen onze getuigen niet worden verhoort, dan weet ge wat we te verwachten hebben van dit "controleorgaan".

De migrantenjongeren hebben gelijk dat ze zich organiseren zich verdedigen. Zij doen niets onwettigs. Deze acties kunnen onze democratie vooruit helpen. Schande over al die politiekers die denken dat ze op die manier het VB kunnen counteren. Schande over het Antwerpsstadsbestuur, dat ondanks 7,5 miljoen euro meer via het stedenfonds, 15 miljoen bespaart in de sociale sector, waardoor er een 100-tal straathoekwerkers en aanverwante ontslagen worden en jeugdcentra gesloten worden. De weinige voorzieningen waar vooral allochtone jongeren van konden genieten, worden nu grotendeels afgebroken. Het gespaarde geld wordt voornamelijk besteed aan de politie! (kijk naar koppen aanstaande donderdag)

Beste Corneel en Jacqueline, laat u niet misleiden door de misleidende propaganda, trek uw ogen open en vorm daarna uw mening.

Groetjes,

PDL

Wat baten kaars en bril...
by cecile Monday November 25, 2002 at 01:48 AM

Wat baten kaars en bril …

Ik heb mijn felicitatie al naar Ahmed verstuurd!

Zij die hier niet willen erkennen dat Ahmed op een bijzondere waardige en deskundige manier deze positieve en noodzakelijke actie verduidelijkt en verdedigd heeft, in bijzonder moeilijke omstandigheden, hebben meer dan de eigenschappen van 'den uil die niet zien wil'!!!

Ge hebt gelijk Tine, de drie andere hebben alle realiteit genegeerd en zichzelf constant tegengesproken…. Ook over het feit dat Vlaams Blok militanten al jaren goed geïntegreerd zijn in het politiecorps wordt blijkbaar ook door VRT en vele anderen totaal vergeten…

Als zij nu in de vuurlinie staan is het omdat wij dergelijke acties niet eerder georganiseerd hebben… Wij kennen toch ook al lang de realiteit in het Brusselse!!!

Als het volk, ook de arbeiders, zich zelf organiseren, dan spreekt men over destabilisatie… Ik noem dat een democratisch recht!
Cecile

Vrij zinloos
by Jan Monday November 25, 2002 at 09:23 AM

Wat ik onthouden heb uit heel het debat is dat de AEL al een week aan het patrouilleren is en dat ze nog geen agent gezien hebben. Laat staan een rascistische. Dan zou ik mij toch vragen beginnen stellen over het nut van die patrouilles. Hoe lang gaan ze dat nog volhouden?

leerrijk debat
by Guido Monday November 25, 2002 at 01:02 PM

Een meisje vertegenwoordigt opeens de voledige migrantengemeenschap en heeft nog nooit last gehad van racisme net zoals haar grote vriendenkring en familie. Zelfs de presentatoren van de Zevende dag luisterden met ongeloof.

Te onthouden, de veiligheidsadviseur die toegeeft dat het niet de bedoeling was dat in de titel van dat beruchte plan de naam Marokkanen voorkwam. En dan maar zeggen dat ze daar niet racistisch zijn. Doet me denken aan an de verboden tweede palestina betoing alw<aar een migranten meisje op de Grote Markt van Antwerpen werd gearresteerd onder het applaus van dertig Blokkers, die ook salueerden naar hun vrienden bij de politie.

En Antwerpen is niet racistisch net zomin als zijn korps?
Laat mij niet lachen. ;)

PDL
by dixit Monday November 25, 2002 at 05:16 PM

Beste PDL

Ik geloof dat er duizend jaar geleden nog niet veel sprake was van Vlaanderen. Niettegenstaande beweert u dat uw familie reeds meer dan 1000 jaar in Vlaanderen gevestigd is.
Ofwel kletst gij uit uwe nek ofwel beschikt gij over ongelooflijke bronnen om uw stamboom tot het jaar 1002 te kunnen samenstellen. Ik denk echter dat je uit uw nek kletst.

even een ander geluid
by Arne Monday November 25, 2002 at 06:41 PM

Wat is nu belangrijker, een discussie 'winnen' of het thema van de discussie ? De kern van de zaak is of de patrouilles van de AEL door de beugel kunnen of niet. Voor mij niet dus. Het lijkt allemaal vrij onschuldig, maar zal het dat ook blijven ? Voor je het weet dragen de vrijwilligers van het AEL uniformen en zijn ze gewapend met zware Maglite-zaklampen en honden. Net zoals de - inmiddels opgedoekte - privé-militie van Bernard Sicx, voormalig hoofd van de veiligheidsdienst van de MIVB. Remember ? Het is dan maar een kleine stap om, mede door een groeiend gevoel van belangrijkheid, van alle andere zaken te gaan controleren, en dingen te doen die buiten de begoegdheid liggen van dergelijke burgerwachten.

Ahmed Azzuz duidelijk de winnaar
by Carline Monday November 25, 2002 at 08:13 PM
carline.vanhie@belgacom.net

Ik vind ook dat Ahmed Azzuz duidelijk het overwicht had in het debat. Ik ben ook wel bevooroordeeld, maar mijn moeder, die de uitzending ook volgde, gaf hem ook gelijk, en nochtans denkt ze bij het woord moslim automatisch aan terrorisme en zelfmoordaanslagen. Dus zullen veel onbevooroordeelde mensen ook wel overtuigd zijn. Vlaams Blokkers daarentegen waarschijnlijk niet.
Wat de patrouilles betreft: eerst dacht ik ook dat de AEL last had van paranoia toen ze dit initiatief aankondigden, maar sinds het optreden van de politie op de betoging van 10 november, weet ik wel beter.
En die studente, Miriam Bouzid, had het voortdurend over de ALL in plaats van de AEL. Ahmed heeft haar zelfs eens gecorrigeerd, maar dat viel niet zo duidelijk in beeld, ik heb dat ook maar gezien bij de heruitzending. Dus ik vraag mij af wat ze weet over de AEL en hun patrouilles, als ze hun naam nog niet eens kent.
Positief vind ik ook dat de AEL veel op TV komt. De mensen kunnen er maar beter aan wennen dat de migranten, na hun plichten, nu ook eens hun rechten krijgen.
.

gefeliciteerd
by pdl Tuesday November 26, 2002 at 01:19 AM

dag dixit,

ik moet u feliciteren: ge hebt werkelijk de kern van mijn tussenkomst gesnapt!

pdl

Felicitaties
by Pedro Tuesday November 26, 2002 at 03:09 PM

Miriam Bourzid ! gefeliciteerd ! Jij bent de winnaar van het debat ! Een duidelijke en eerlijke visie op de problematiek ! Ik moet helemaal niks van een organisatie als AEL en evenmin moet ik niks van vlaams blokkers, meer nog, ik haat ze. Ik ben een wereldburger en ik hou van iedereen met gezond verstand en emotionele intelligentie.

Pedro
by Guido Tuesday November 26, 2002 at 05:22 PM

Miriam Bourzid :" Ik heb het AEL niet nodig om mijn stem te laten horen."

Tiens, was er geen AEL geweest, dan had ze ook haar zeg niet kunnen doen in de 7de dag.

En werd er ook niet gedebatteerd over de migrantenproblemathiek.

En komen minder radicale gekleurde medemensen ook niet in de media om uitgespeeld te worden tegen Jahjah.

Was het AEL er niet geweest, dan sprak men in dit land zoals een jaar geleden over migranten, niet dus.

Toch belangrijk, dacht ik.