arch/ive/ief (2000 - 2005)

Reclaim Brugge!
by Guido Saturday November 23, 2002 at 08:09 PM

Een kort verslag van de Reclaim the Streets-actie in Brugge voor het behoud van het Lappersfortbos.

De organisatoren hadden de Belgen uitgenodigd via flyers, posters en dit medium, om op 14u00 aanwezig te zijn op de Grote Markt van Brugge.

Een 400-tal Belgen ging op die uitnodiging in.

Veel mensen waren verkleed: er waren musketiers, tijgers, leeuwen en andere mensen hadden zich verkleed op een eigen manier, d.w.z., met veel kleuren uitgedost.

Ook op de afspraak, een zevental mannen en één vrouw met oormicrofoontjes. Bij rondvraag bleek dat deze mensen niet deelnamen aan de betoging maar ze observeerden omdat er een tegenactie was aangekondigd van skinheads.

Een paar van deze mensen zonder haar en steeds bijhorende zwarte botienen werden door de BOB verwijderd.

Er was één bestelwagen waarin het soundsystem stond opgesteld. En er werd ook muziek gemaakt door een live-orkest bestaande uit drums en een paar trompetten.

De vrolijk gekleurde bende vertrok dan vanop de Grote Markt en trok door het centrum van Brugge. Er werd gedanst, het reeds onsterfelijke 'os-os-os, Moenaert is een os' werd weer gezongen, ook 'Moenaert in de boom' klonk uit vele monden.

De mooiste verschijning was een vrouw, volledig in het rood gekleed die nadien toch een man bleek te zijn. Deze ludieke verschijning klom meerdere malen op de camionette om te roepn 'ia-ia-ia' waarop Viva l'anarchia vanuit de stoet weerklonk als antwoord.

Omstaanders lachten de stoet toe, anderen haalden weer ens hun neus op, nog anderen dansten zelf even mee.

De stoet trok verder en verder door Brugge en eventjes werd er ook eenkruispunt bezet. Eén meisje danste en sprong zo enthousiast, dat ze door haar enkel schoot. Behulpzame mensen ontfermden zich over haar en ze werd naar huis gebracht.

De stoet kwam dan terug op de Grote Markt en toen besloot men naar het Stadhuis van Brugge te gaan.

Daar werd de stoet opgewacht door een cordon van een twintigtal agenten die ervoor moesten zorgen dat er niemand naar het stadhuis ging. Weer eens geldverspilling van Stad Brugge want op zaterdag is zo'n stadhuis toch niet open?

De drums klonken luider en luider en mensen dansten op de beats hiervan. Sommige mensen begonnen vuur te spuwen en toen het begon met regenen, werd ook de soep bovengehaald.

In het radionieuws van 18u00 op radio 2 was er een heel leuk bericht.

Eerst een verslag over het feit dat men Oostende een nieuw bos gaat planten als compensatie voor één dat verdwijnt in Limburg. Nadien het verslag van Reclaim in Brugge, waarbij vermeld wordt dat zo'n 300 jongeren rondtrokken door Brugge om het behoud van het Lappersfortbos te eisen.

Hoelang gaan Fabricom en hun dienaar Moenaert er nog voor nodig hebben om te begrijpen dat ze tegen zichzelf handelen?

Pat en co, doe zo voort!!! ;)

Correctie
by vlo & Jes Saturday November 23, 2002 at 09:55 PM

Het waren er 5OO, we hebben ze zitten tellen. En het was heel erg gezellig, inspirerend en uitputtend.

Moenaert de boom in!!!!

't was tof
by jan Sunday November 24, 2002 at 06:22 PM
jan.camps@skynet;be

Toffe axie - ik was er met mijn 2 kindjes bij - de sfeer was grandioos behalve na 18.00u. op de Burg! Een klein incidentje aan de Gentpoort toen een jongeman zonodig het poorthuis met grafitti diende te sieren - dit dient tot niets en jaagt enkel de "brave"(= kritisch vanuit de luie zetel naar de tv kijkende christendemocraat(????)) de gordijnen in. Voor de rest niets dan lof voor organisatie én deelnemers. Groetjes ... Jan ...