arch/ive/ief (2000 - 2005)

Digitaal Platform: intellectuele eigendomsrechten met oa. Richard Stallman
by (posted by han) Saturday November 23, 2002 at 05:13 PM

Hiermee stellen we U het Digitaal Platform voor en zijn eerste activiteiten: een debat over actuele uitdagingen bij de wijzigingen in intellectuele eigendomsrechten met oa. Richard Stallman (woensdag 27/11) en een meeting omtrent uitwisseling van expertise over tactical media zoals vrije software, open source redactieplatformen, internetradio en draadloze netwerken (vrijdag 29/11).

Hiermee stellen we U het Digitaal Platform voor en zijn eerste activiteiten: een debat over actuele uitdagingen bij de wijzigingen in intellectuele eigendomsrechten met oa. Richard Stallman (woensdag 27/11) en een meeting omtrent uitwisseling van expertise over tactical media zoals vrije software, open source redactieplatformen, internetradio en draadloze netwerken (vrijdag 29/11).

Digitaal Platform

Het Digitaal Platform is een gemeenschappelijk initiatief van de recent opgerichte steunpunten Initiatief Audiovisuele Kunsten en Initiatief Beeldende Kunsten. Het is een cel die een ondersteunende rol uitwerkt voor kunst- en cultuurprojecten die gebruik maken van nieuwe technologieën.

Dat betekent dat we deze projecten en initiatieven eerst inhoudelijk documenteren, wat zal resulteren in een publicatie (2003), en dat we het overheidsbeleid met betrekking tot kunst en technologie in Cultuur, Media en Justitie nauwkeurig opvolgen en erover informeren.

Daarnaast ondersteunen we deze praktijken door het verstrekken van relevante informatie, en door er op gemeenschappelijke wijze expertise over op te bouwen. Dat doen we door op regelmatige basis meetings te organiseren waarbij mensen uit het veld inhoudelijke en technische kennis uitwisselen rond een specifiek thema, of door het organiseren van lezingen en conferenties. Thema's zoals specifieke tools in technologie, impact van technologie op disciplines (digitaal schrijven, on-line cinema, digitaal componeren, uitwisselingsplatformen voor kunstenaars), interactiviteit en participatie, publiek maken, auteursrecht, netwerk-geletterdheid, subsidieregelingen en internationale samenwerking zullen aan bod komen. Van elke meeting wordt uitvoerig verslag genomen en deze worden daarna aangevuld met relevante links, referentie-teksten en voorbeelden van kunstenaarsprojecten die dan via de website publiek worden gemaakt.

Op die manier willen we de aanwezige maar versnipperde expertise bundelen om een beter inzicht te krijgen in het culturele en artistieke potentieel van deze snel evoluerende technologie.

Activiteiten

1. Intellectuele eigendomsrechten: wat zijn de actuele uitdagingen bij nieuwe wetten? lezing en debat
(gedetailleerde info onderaan dit bericht)
Eén van de thema's waar het Digitaal Platform regelmatig op zal terugkomen zijn intellectuele eigendomsrechten zoals het auteursrecht of de patenten, hoe de nationale wetten vandaag worden herzien volgens EU directieven, welke de impact daarvan is op de hedendaagse cultuur en kunstproductie en welke de mogelijke alternatieven hiervoor zijn.

Eerste activiteit is een lezing door Richard Stallman (Free Software Foundation), gevolgd door een debat. Een lezing over de impact van patenten op kennis en cultuur als gemeenschappelijk goed, over het open source alternatief, en gekaderd in een ruimere discussie over het gebruik van intellectuele eigendomsrechten door de industrie (voorbeeld: geneesmiddelen en genmanipulatie).

Op woensdag 27 november in cinema Nova, Arenbergstraat 3, 1000 Brussel, om 20u.

Debat met Richard Stallman, Free Software Foundation (Engels), Emma Cosse, Act Up (Frans), Aris Papathéodorou, Samizdat.net (Frans)

gratis toegang, geen reservaties


2.Tactical media: uitwisseling van kennis en expertise
(gedetailleerde info onderaan dit bericht)
De eerste expertmeeting gaat over het gebruik van tactical media zoals internetradio, open source redactieplatformen, draadloze netwerken en vrije software, door kunstenaars en culturele organisaties.

Wat zijn dat voor technieken, hoe kan je ze in een culturele context gebruiken, welke voorbeelden kunnen aangehaald worden, en hoe kunnen kunstenaars, groepen of projecten daarmee werken en waar kan men er informatie, expertise en hulp over vinden.

Op vrijdag 29 november in de kantoren van Citymine(d), Kartuizerstraat 43, 1000 Brussel, van 14 tot 18u.

programma:

- inleiding tot vrije software door Jens-Ingo Brodesser (all2all.org)

- redactieplatformen in open source en GPL door Nicolas Malevé (Constant vzw)

- het gebruik van vrije software in het kader van vrije radio of culturele projecten door Eric Gianquinto (Radio Panik)

- wireless networks door het collectief Réseau Citoyen (Elsene)

gratis toegang, graag reserveren via dirk.dewit@skynet.be of 0478 377 665 georganiseerd in samenwerking met Bunkersouple

meer info over deze twee activiteiten:

LEZING EN DEBAT

Intellectuele eigendomsrechten (copyright, patenten): actuele uitdagingen en alternatieven

Woensdag 27 november in cinema Nova, Arenbergstraat 3, 1000 Brussel

Programma

18u: documentaire over vrije software

20u: debat met

- Richard Stallman (Free Software Foundation) lezing in het Engels

- Emma Cosse (Act Up) lezing in het Frans

- Aris Papathéodorou (Samizdat.net) lezing in het Frans

-----------------------------------------------------------------------------

Momenteel nemen de verschillende Europese landen, op initiatief van de Europese Gemeenschap die daarvoor richtlijnen uitschrijft, maatregelen in hun wetgeving op die neerkomen op een verstrakking van de wetten op het auteursrecht en op de octrooieerbaarheid of patenteerbaarheid (regels waarop een patent kan verkregen worden en hoe).

Het blijkt nu dat deze maatregelen vooral ten goede komen aan de belangen van de industrie. Het auteursrecht dat oorspronkelijk bedoeld is om de belangen van de auteur te beschermen tegenover de producent, en om een evenwicht na te streven tussen de belangen van de gemeenschap (toegang tot kennis en cultuur die gemeengoed zijn) en die van de vooruitgang van kennis en cultuur (vergoeding voor de auteur die bijdragen levert tot kennis en cultuur), wordt momenteel door die industrie gebruikt om elk product maximaal te exploiteren door de individuele toegang en het delen van informatie te beperken. Hierdoor worden verschillende initiatieven en praktijken die juist de toegang en het delen van informatie en kennis willen verzekeren bedreigd. Ofwel dreigt hun werk ernstig aan banden te worden gelegd.

De vragen en kritiek die men kan uiten bij het gebruik van patenten voor software zijn erg gelijklopend aan de vragen over de patenten voor medicijnen of voor levende materie (genen). Wordt het evenwicht tussen het stimuleren van de verdere ontwikkeling van kennis en cultuur enerzijds en het voor iedereen toegankelijk (betaalbaar) maken ervan anderzijds, wel verzekerd door iedereen telkens te laten betalen bij het doorsturen van gegevens en files, door de codes van software geheim te houden en te beschermen via het auteursrecht, en door het meer en meer verbieden van de individuele kopie?

De vrees bestaat dat kennis en cultuur daardoor eerder afgesloten worden en niet meer kunnen gedeeld worden, en dat men er nauwelijks op kan verder werken om eigen kennis op te doen of om op die kennis verder te bouwen in het belang van de gemeenschap.

Sedert enkele jaren ontwikkelen een steeds groeiend aantal mensen in hun praktijken werkbare alternatieven voor de huidige intellectuele eigendomsrechten. Denken we maar aan de aanhangers van de vrije software beweging of de open source beweging, de militanten van Act Up, de verdedigers van CopyLeft, kunstenaars die hun werken ter beschikking stellen voor samenwerking en recyclage,…

------------------------------
avond georganiseerd, naar aanleiding van de uitnodiging van Richard Stallman in het Europees Parlement, door: AEL, All2All, Bunker Souple, Cassiopea, Cinema Nova, Collectifs.Net, Constant, Digitaal Platform IBK/IAK, Moving Art Studio

toegang: vrije bijdrage

UITWISSELING VAN KENNIS EN EXPERTISE

Tactical media (vrije software, redactieplatformen, internetradio, draadloze netwerken): hoe gebruiken in een culturele context

Op vrijdag 29 november in de kantoren van Citymine(d), Kartuizerstraat 43, 1000 Brussel, van 14 tot 18u

georganiseerd in samenwerking met Bunkersouple

programma:

- inleiding tot vrije software door Jens-Ingo Brodesser (all2all.org)

- redactieplatformen in open source en GPL door Nicolas Malevé (Constant vzw)

- het gebruik van vrije software in het kader van vrije radio of culturele projecten door Erik Gianquinto (Radio Panik)

- wireless networks door het collectief Réseau Citoyen (Elsene)

-----------------------------------------------------------------------------

Tactical media zijn die media die door recente technologische ontwikkelingen op een vrij eenvoudige manier kunnen gebruikt worden om op een autonome manier inhoud aan te maken, uit te zenden, uit te wisselen en te delen met grote delen van de stadsbewoners. Iedereen heeft al wel eens gehoord van internetradio, van wireless networks, van 'multi-user' redactieplatformen en uiteraard van vrije software. In theorie allemaal media die op maat gemaakt zijn voor groepen en initiatieven die zowel autonoom als in samenwerkingsverband willen werken.

- Maar waarom worden die media relatief weinig gebruikt in de culturele sector? Wat zijn de barrières? En hoe kunnen die media ingezet worden voor concrete culturele projecten?

Deze eerste introductie zal gebruikt worden als aanleiding om later, en op basis van de noden van het veld, meer technische workshops te organiseren waarbij de verschillende tactical media concreet zullen worden aangeleerd.

inleiding tot vrije software

door :Jens-Ingo Brodesser (all2all.org)

Historiek, huidige situatie van monopolies en licenties, filosofie achter het concept «open source» + praktische voorbeelden. Hoe kunnen we bijdragen aan vrije software zonder programmeur te zijn ?

redactieplatformen in open source en GPL

door Nicolas Malevé (Constant)

Overzicht van de toepassingen van redactieplatformen voor het web in open source en GPL; uitleg over de moeilijkheidsgraad en de gevolgen voor beheer, taakomschrijving enz

Internetradio

door Eric Gianquinto (Panik)

Uitleg over de technologie: Geluidsmontage, voorbeelden van webtoepassingen voor radio's en van projectmatig gebruik van internetradio door culturele organisaties, hoe radio streamen: inleiding en uitleg over de problematiek in ‘technisch precaire omstandigheden‘.

wireless networks

door Jean-Charles de Longueville, Philippe Teuwen, Ivan Markof, Jean-Sébastien Rousseau-Piot / Réseau Citoyen

Uitleg over de technologie en de praktijken in een culturele context, voorbeelden in binnen- en buitenland, uitleg over de wettelijke context op Belgisch en Europees niveau, discussie over nut van draadloze netwerken voor cultuur.

Digitaal Platform, een initiatief van IAK en IBK

IAK

Bijlokekaai 7e, 9000 Gent

IBK

Bijlokekaai 7d, 9000 Gent

tel. 09/267.90.42