arch/ive/ief (2000 - 2005)

Omtrent de houding van de PVDA tegenover het AEL.
by Riet Dhont Saturday November 23, 2002 at 04:01 PM

Van het Vlaams Blok tot en met de Groene Partijen, heeft de aan de macht zijnde politieke wereld de Arabisch Europese Liga (AEL) afgeschilderd als' een prive militie' 'fundamentalistisch' zie 'racistisch' en 'terrorist' De regering is een lastercampagne zonder voorgaande gestart tegen het AEL Deze lastercampagne overschrijdt duidelijk de kwestie van de burgerpatrouilles, opgericht door AEL in Antwerpen, om de activiteiten van de politie te observeren.

Persbericht omtrent de houding van de PVDA tegenover het AEL.

Vanwege de Partij Van de Arbeid van Belgie

Van het Vlaams Blok tot en met de Groene Partijen, heeft de aan de macht zijnde politieke wereld de Arabisch Europese Liga (AEL) afgeschilderd als' een prive militie' 'fundamentalistisch' zie 'racistisch' en 'terrorist'
De regering is een lastercampagne zonder voorgaande gestart tegen het AEL Deze lastercampagne overschrijdt duidelijk de kwestie van de burgerpatrouilles, opgericht door AEL in Antwerpen, om de activiteiten van de politie te observeren.
Eerste Minister Verhofstadt heeft verklaard dat hij « een onderzoek zal instellen tot op het bot omtrent het geheel van de activiteiten, alsook omtrent het geheel van de organisatie incluis omtrent diegene die aan de kop ervan staat ».
Dat er wel degelijk een ernstig probleem is met de kontrole op de politiediensten in dit land, heeft de zaak Dutroux voldoende bewezen. Deze kontrole is noodzakelijk. Het is om die redenen ook, dat in het begin van de jaren 9O, op het moment dat de racistische aggressies volop tierden, de Partij van de Arbeid van Belgie, de 'alarmlijn tegen het racisme' heeft opgericht, een meldpunt voor slachtoffers en voor getuigen van racistische aggressies en politiewillekeur.

De patrouilles van de AEL zijn niet illegaal nog onwettelijk. In Le Soir van 21 november stond te lezen dat noch de federale politie, noch de Staatsveiligheid juridische elementen kunnen aangeven om de patrouilles als illegaal of privemilities te bestempelen. Tegelijkertijd stelt de Staatsveiligheid over geen enkel element te beschikken dat toelaat om enige band te leggen tussen de AEL en een extremistische organisatie.

De Partij van de Arbeid van Belgie begrijpt dan ook niet waarom nu die hetze vanuit de politieke wereld, tenzij men in overweging neemt dat :
- deze agitatie plaats heeft in een klimaat van latente oorlog , welke we beleven sinds de oorlogen tegen Irak, Joegoeslavie, en Afghanistan, en vooral sinds de aankondiging door Bush van de 'globale 'oorlog tegen het 'terrorisme'.
Binnen de Belgische bevolking, en vooral binnen het deel van de bevolking, van vreemde oorsprong, heerst ongerustheid , maar ook de wil tot verzet tegen deze oorlogsdreiging..
- dit verzet heeft zich geuit, doorheen de betoging van 10 november tegen de oorlog in Irak , georganiseerd door de coordinatie STOP USA, waarvan de AEL, alsook de PVDA en talrijk andere progressieve krachten deel uit maken. In deze zaak verdedigt de AEL anti imperialistische standpunten en steunt het verzet van het Iraakse en Palestijnse volk.
Door op een leugenachtige wijze deze stellingname verdacht te maken, wil de regering manifest op een preventieve wijze tussenkomen tegen elke vorm van radikale oppositie tegen de oorlog. In 1991, in gelijkaardige omstandigheden , heeft Charles Picqué (PS), op dat ogenblik voorzitter van het 'Exécutif de la Région bruxelloise ', er mee gedreigd de vrije Arabische radios te verbieden want zij «mobiliseerden de arabo-musulmaanse massa's tegen het imperialisme» (sic)
- de politieke partijen zijn met hun kiescampagne gestart, en doen aan opbod om de meest 'harde' te zijn tegen het 'terrorisme' of de 'onveiligheid'. Een kwestie van stemmenpikkerij van het Vlaams Blok.

Daarom verzet de Partij van de Arbeid van Belgie zich tegen het diaboliseren en het criminaliseren van de activiteiten van de Arabisch Europese Liga.

Wat zijn de banden tussen de Partij van de Arbeid van Belgie en de Arabisch Europese Liga ?

De Partij van de Arbeid staat aan de kant van het AEL in zijn oppositie tegen de oorlog in Irak , tegen het Amerikaans imperialisme, en in de steun aan het verzet van het Iraakse en Palestijnse volk.

Zoals de AEL verzet de PVDA zich tegen elke vorm van racistische discriminatie, vecht voor gelijke politieke en sociale rechten, voor Belgen en niet Belgen.

In het kader van de oorlogsdreiging verzet de PVDA zich tegen elke aantasting van de democratische rechten , zoals het recht op organisatie, het recht op informatie en het recht op vrije meningsuiting. In die zin aanvaardt de PVDA niet dat er wordt gedreigd met het verbieden van de AEL of het intrekken( afnemen) van de Belgische nationaliteit van Dyab Abou Jahjah.

Daarnaast heeft de PVDA zijn eigen platform, eigen eisenprogramma en zijn eigen analyse wat betreft de oorlog tegen Irak en de politieke situatie.


Akkoord maar...
by yvan.brys@skynet.be Saturday November 23, 2002 at 07:23 PM

Dag Riet,

Helemaal akkoord met je tekst. Ik heb heel veel sympathie voor de AEL, ondanks het feit dat ze mij als homo niet accepteren.

Mijn enige vraag: wat is de houding van de PVDA tegenover de heteroseksistische uitspraken van Abou Jahjah?

www.arabeuropean.org
by Jonas Fliets Saturday November 23, 2002 at 07:29 PM

Yvan, het zou goed zijn aan te geven waar je naar vewijst.

Wat staat er op de website van AEL waarover je struikelt??

http://www.arabeuropean.org

Wat je in de media leest over JahJah, daar kan je best niet al te veel van geloven. Maar op hun website staat zeer goed uitgelegd waar ze allemaal voor staan.

voor alle duidelijkheid...
by yvan Saturday November 23, 2002 at 07:52 PM

De anti-homo-uitspraken van Abou Jahjah in Humo en Knack. Maar ik wil die uitspraken best negeren hoor, maar dan hoop ik dat de AEL (die intussen heeft aangekondigd aan verkiezingen deel te nemen) het eisenplatform van de Roze Zaterdag (de jaarlijkse nationale holebi-manifestatie) onderschrijft:

beleid
federale overheid
1 kinderen in een holebi-gezin
Het krijgen, adopteren en opvoeden van kinderen door holebi-paren moet bij wet worden erkend.
Voor kinderen die opgroeien in holebi-gezinnen en die niet geadopteerd worden omdat het kind nog andere ouders heeft, moet er een juridische omkadering komen van de band tussen kind en zorgouder over onder meer erfrecht, onderhoudsgeld, zorg en vertegenwoordigingsbevoegdheid om de band tussen kind en zorgouder te versterken zonder de band met de oorspronkelijke ouders te verbreken.
2 anti-discriminatiebeleid
De federale overheid moet ervoor zorgen dat de anti-discriminatiewet, eens van kracht, consequent wordt toegepast. Dit betekent onder meer voldoende middelen voorzien voor het Centrum voor Gelijkheid van Kansen dat op de naleving van de anti-discriminatiewet moet toekijken.
3 internationale erkenning huwelijk voor holebi's
De federale overheid moet ervoor zorgen dat het huwelijk voor paren van gelijk geslacht, eens van kracht, internationaal wordt erkend, omwille van het vrij personenverkeer, in de eerste plaats binnen de Europese Unie.
Het huwelijk voor paren van gelijk geslacht moet bovendien niet alleen toegankelijk zijn voor Belgen maar ook voor buitenlanders.
4 strafrechtelijk beleid
De vage begrippen ‘ontucht' of ‘openbare zedenschennis' moeten in de wet duidelijk gedefinieerd worden zodat ze bij het strafrechtelijk of politioneel beleid niet meer misbruikt kunnen worden om seksualiteitsbeleving tussen instemmende seksuele meerderjarigen van gelijk of verschillend geslacht te vervolgen en te bestraffen.
5 europa
De federale overheid moet zorgen dat de Europese bindende richtlijn tegen discriminatie op alle maatschappelijke domeinen uitgebreid wordt naar alle gronden van discriminatie, waaronder seksuele geaardheid.
vlaamse overheid
6 een geïntegreerd Vlaams gelijkekansenbeleid
De Vlaamse overheid moet het gelijke-kansenbeleid voor holebi's verder uitwerken op al haar bevoegdheidsdomeinen, in het bijzonder: Onderwijs, Welzijn, Gezondheid, Jeugd en Allochtonenbeleid. Dit beleid moet een bekommernis zijn van de hele regering en niet alleen van de minister van Gelijke Kansen.
De Vlaamse overheid moet zorgen voor een structurele ondersteuning van de holebi-verenigingen en ze moet middelen vrijmaken voor sensibiliseringsacties, structurele maatregelen en wetenschappelijk onderzoek in verband met homoseksualiteit.
lokale overheden
7 een gelijkekansenbeleid in iedere stad, gemeente of provincie
Iedere stad, gemeente of provincie moet een beleidsverantwoordelijke (schepen of gedeputeerde) aanstellen die expliciet verantwoordelijk is voor het lokale holebi-gelijke-kansenbeleid.
Iedere stad, gemeente of provincie moet een holebi-gelijke-kansenbeleid uitwerken dat erop gericht is de discriminatie van holebi's door de bewoners en het personeel van de gemeente te voorkomen, de zelforganisatie van holebi's te ondersteunen, de zichtbaarheid van holebi's in de gemeente te vergroten en de vanzelfsprekendheid van heteroseksualiteit te doorbreken.
8 objectieve informatie over homoseksualiteit in het onderwijs
Het thema homoseksualiteit moet deel uitmaken van de ontwikkelingsdoelen, eindtermen en het leerplan van het basis- en secundair onderwijs en van alle opleidingen voor leraar of professionele hulpverlener: verpleegkundige, arts, maatschappelijk assistent, psycholoog, enz.
9 volwaardig en geïntegreerd aids-beleid gericht op preventie en hulpverlening
De belangrijkste doelgroepen moeten kunnen deelnemen aan de uitwerking van het aids-beleid.
Aids-preventie en dienstverlening moeten voor iedereen vlot beschikbaar zijn onafhankelijk van leefstijl, identiteit of seksuele geaardheid.
Onderwijs en gezondheidszorg moeten voorzien in aids-preventie en zorg met specifieke, positieve aandacht voor homoseksualiteit.
Organisaties die zich bezighouden met aids-preventie of met zorg en begeleiding van mensen met hiv of aids moeten door de overheid blijvend financieel worden ondersteund.
De overheid en de farmaceutische industrie moeten voor iedereen een optimale beschikbaarheid en betaalbaarheid van gepaste aids-medicatie verzekeren.
solidariteit
10 internationale solidariteit
Alle personen die wegens hun seksuele geaardheid van hun vrijheid beroofd, vervolgd, veroordeeld of gefolterd worden, moeten internationaal erkend worden als politieke gevangene.
Seksuele geaardheid moet erkend worden als grond om asiel te verkrijgen.
Alle teksten, verdragen of internationale richtlijnen die discriminatie verbieden moeten seksuele geaardheid expliciet opnemen als grond van ongeoorloofde discriminatie.
De overheden moeten de gelijke behandeling van holebi's meenemen in onderhandelingen en contacten met landen waar homoseksualiteit nog strafbaar is of vervolgd wordt.
11 solidariteit met holebi's binnen geloofsgemeenschappen
De holebi-beweging is solidair met ieder die ijvert voor de erkenning van een volwaardige seksualiteitsbeleving van holebi's door hun geloofsgemeenschappen of levensbeschouwelijke overtuigingen.
12 solidariteit met andere groepen
Elke vorm van discriminatie moet worden bestreden. Daarom ondersteunen holebi's de strijd tegen elke vorm van discriminatie op basis van o.a. geslacht, afkomst, leeftijd, handicap, ziekte, serostatus of seksuele geaardheid.