arch/ive/ief (2000 - 2005)

Arabisch symbool op het Witte Huis
by Ben Saturday November 23, 2002 at 03:21 PM

Er dwaalt een zwarte schaduw over de aarde. De schaduw van een bloeddorstige roofvogel. Men zou denken dat het een arend is, maar een arend valt moedig zelf aan. Sommigen zeggen dat het haviken zijn, die het Witte Huis bevolken. Maar het zijn zelfs geen haviken. Het zijn in feite een soort gieren. Weldenkende mensen zien machteloos toe, hoe de pest die deze gieren verspreiden zich via de weg der normale betaalmiddelen mee verspreidt. Wat ontbreekt is RESPECT en DANKBAARHEID.

Er dwaalt een zwarte schaduw over de aarde. De schaduw van een bloeddorstige roofvogel. Men zou denken dat het een arend is, maar een arend valt moedig zelf aan. Deze vogel niet. Deze laat dat aan anderen over, of zet van op afstand mechanishe robots in. Hij heeft sinds enige tijd zijn nest in het Witte Huis. Sommigen zeggen dat het haviken zijn, die het Witte Huis bevolken. Maar het zijn zelfs geen haviken. Het zijn in feite een soort gieren.
Zij azen op vernietiging van al wat andere volken opbouwen, en dan op roof van buitenlands bezit en grondstoffen. Als zij konden zouden zij de hele aarde verknechten in naam van hun ‘vrijheid' om zo ongehinderd hun rooftocht te kunnen voortzetten. Daarbij verspreiden zij een aanstekelijke pest : hebzucht als hoogste norm.

Weldenkende mensen zien machteloos toe, hoe de pest die deze gieren verspreiden zich via de weg der normale betaalmiddelen mee verspreidt. En in zijn spoor komen andere plagen mee : verdeeldheid, twist, geweld en doodslag, haat en nijd, wraak en wrok… Alles wat ooit door de mens als laag en laakbaar is betiteld wordt nu als ‘normaal' afgedaan, of zelfs tot ideaal verheven. Onze beschavingen hebben ooit hogere toppen gekend…

Wat ontbreekt is RESPECT en DANKBAARHEID.
Respect voor de omgeving, voor de natuur, voor de andere mensen en volken, en dankbaarheid voor wat gegeven is, wat overgeleverd is, voor wat anderen gedaan hebben en doen om een leefbare wereld op te bouwen, voor de kennis en de kunde die we uit een ver verleden van vele, vele beschavingen hebben mogen erven, zonder er zelf iets voor te hoeven doen. Kortom het resultaat van de hele menselijke evolutie op aarde.

In tijd en ruimte zijn er vele vormen van menselijke samenleving en cultuur. Alles wat wij vandaag aan kennis en technologie bezitten en beheersen, steunt op wat er ons aan kennis en kunde is overgeleverd door onze voorouders, waaraan we zelf geen enkele verdienste hebben. Deze vormen van overlevering verschillen van plaats tot plaats, ook vandaag nog, maar hebben meestal een bevruchtende en verrijkende invloed op elkaar. En gelukkig is er ook vandaag nog die diversiteit aan mogelijke vormen van samenleving of cultuur, zoals er ook biodiversiteit is van de natuur. Diversiteit is de garantie voor de mensheid op voortbestaan. Monocultuur blijkt soms plots op te houden…

Voor een welopgevoed en redelijk denkend mens is het dus maar normaal om met de nodige schroom, maar zonder angst voor vreemden, open en vriendelijk, op de hedendaagse erfgenamen van verschillende cultuurvormen toe te treden. Respect en dankbaarheid voor wat hun cultuur aan de onze heeft bijgebracht is hier zeker op zijn plaats. Het zien van overeenkomsten en verbanden is dan een verrukking voor hart en ziel. Het herkennen en erkennen van in wezen dezelfde mens die we diep in onszelf allemaal zijn.

Veel van onze Westerse cultuur komt voort uit de Oosterse culturen. De Chinezen bouwden rond 1500 al schepen met luchtcompartimenten, die 1.000 tot 2.000 ton goederen op zee konden vervoeren, en tot 1.700 mensen aan boord hadden. Zij leverden ons ook het kompas bijvoorbeeld. Aan de Arabische volken hebben wij westerlingen nog veel meer te danken. Zij leverden ons al heel vroeg het schrift, de algebra en inzicht in de sterrenkunde. Zij ontwierpen ook een fantastische bouwkunst. De bogen die we overal in onze westerse landen vinden zijn typisch Arabisch. Het bouwen van arcaden, booggewelven en koepels hebben we van hen overgenomen. Eén van de grootste zelfdragende koepels staat op de Agia Sofia.
Een laat afgietsel ervan staat… op het Witte Huis.

Hopelijk komen de huidige bewoners daardoor tot een beter besef van wat zij aan wie te danken hebben, en wat er op hun hoofd valt, als zij hun ‘roots' vernietigen. En hopelijk blijven de welopgevoede weldenkende mensen in het westen steevast hun aandacht houden op constructies van menselijke cultuur en samenlevingsvormen, en niet op de destructie ervan, en laten zij zich ook niet teveel afleiden, en zeker niet ver-leiden, door de schaduw van een klad blinde gieren die af en toe naar het oosten overvliegt.

Telkens als je deze schaduw waarneemt, denkt dan even aan wat we aan het Oosten te danken hebben, en aan de hoogste menselijke idealen vanuit de oudheid tot nu...
Laten we ons daardoor laten leiden.

en
by tim Sunday November 24, 2002 at 05:59 AM

niet te vergeten, heel veel wetenschappekijke en andere werken van klassieke auteurs (plato, aristoteles, vergilius, ...) die omze katholieke kerk als heidens beschouwde en ze liever opstookte ipv ze te bekijken