arch/ive/ief (2000 - 2005)

N21 in Praag: Mainstream pers op de anarchistenbetoging
by joeri Thursday November 21, 2002 at 09:55 PM
joeri at indymedia.org

De mainstream pers, en dan vooral fotografen, waren massaal aanwezig op de anti-nato-betoging in Praag vannamiddag. Naar schatting met meer dan honderd. Hun opdringerige en sensatiezuchtige gedrag werkte vele betogers danig op de zenuwen, en beperkte bij tijden zelfs de bewegingsvrijheid van de betoging.

Naar schatting waren er vanmiddag meer dan honderd journalisten, waarvan veruit het merendeel fotografen, op de anti-natobetoging van vanmiddag.

Al van bij het verzamelen op Namesti Miru gedroegen velen ervan zich erg opdringerig, en hierin gingen ze heel erg ver. Ikzelf en eeen indymedia Praagmedewerkster werden op een bepaald moment gedurende een vijf a tiental minuten constant gefotografeerd door verscheidene fotografen (waaronder ook een van Reuters), waarbij vele tientallen foto's genomen werden. De fotografen kwamen hierbij ook ergerlijk dicht bij de gezichten van de mensen die ze fotografeerden. Geen wonder dat activisten hun sjaal en muts over hun gezicht trokken (al hadden velen dit al preventief gedaan). Wat niet echt hielp, vermits gemaskerde gezichten veel aantrekkelijker gevonden werden door fotografen dan ongemaskerde.

Toen de betoging vertrok, en snel erna in twee delen splitste (wat ik totaal niet doorhad voor een hele tijd), hoorde een Engelse imc-ista een telefoongesprek van een bbc-journalist, die wist te vertellen dat hij zich zou begeven naar de andere betoging, wegens meer kans op een scoop. De uitspraken van de journalist, en de manier waarop kwamen op de imc-er over als erg sensatiezuchtig.

Tijdens een groot deel van de betoging, vooral tijdens een symbolische theatrale actie, en na het weer samenkomen van beide groepen, gedroegen vele journalisten zich als uitgehongerde wolven die zich op een brokje vlees wierpen.
Voordeel daarvan was zeker ook dat de betogers vrijwillige levende schilden hadden tussen hen en de politie.
Nadelen ervan waren dat activisten op de eerste rij van de betoging constant van erg erg dichtbij gefotografeerd werden (met flitslicht in de ogen, vermits het erg vroeg donker werd), en men constant moest halthouden door fotografen die niet op tijd weggingen..
Hierdoor werd de sfeer gedurende een tijd erg gespannen, en werd er daarom een betogerslinie opgesteld die de fotografen tegenhield, en die een twintigtal meter voor de betoging uitliep. De fotografen die toch nog in de betoging konden glippen, werden verzocht eruit te gaan, wat de meesten weigerden. Dezen werden dan maar op een zo vriendelijk mogelijke wijze uit de betoging gezet.

Maar is het niet allemaal erg meelijwekkend? De meeste journalisten kwamen voor het observeren en rapporteren van gewelddaden, en ochottekes toch, dat hebben ze niet gekregen, de arme dutskes...

radical erotism
by TUc Thursday November 21, 2002 at 11:51 PM


volgende keer erotische marsen! Kwestie van de spirit van Guy Debord eens goed te laten doordringen en de spektakelmaatschappij een spiegel voor te houden...
En dan kunnen er zoveel fotografen zijn als ze maar willen.
TUc

Techniek
by collins Friday November 22, 2002 at 10:05 AM

misschien wel een nieuwe contra-techniek om journalisten als middel te gebruiken om geweld te voorkomen... toch wel vreemd dat er zo ongelooflijk weinig activisten in praag aanwezig zijn... aan de grenzen zijn tot nu toe nog geen 300 mensen tegengehouden, dus op dat vlak kan ook niet gesproken worden over duizenden... het heeft nogal een zéér marginaal karakter, het gehele anarcho-gebeuren; jammer, in mijn manie zie ik altijd duizenden gebivakkeerde activisten vol idealisme en overtuiging de rode zones binnendringen om uiteindelijk toppen te doen mislukken... met een kettingreactie tot gevolg tov andere bevolkingsgroepen (arbeiders, studenten,...); parlementen die in brand staan, bourgeoisie die wordt aangepakt, etc...