arch/ive/ief (2000 - 2005)

Praag : Bush eist de alliantie van 50 landen tegen Irak
by lize Thursday November 21, 2002 at 03:35 PM

Praag is 'geblindeerd', manifestanten worden achtervolgd, maar wat wordt er besproken binnen de bunker van de NAVO top ? Niet de VN vergadering 2 weken geleden, maar deze NAVO top zal de geschiedenis ingaan als het definitieve imperialistische oorlogspact van de 'geallieerden' tegen Irak en tegen andere toekomstige landen.

Bush wint er geen doekjes meer om. De openingsvergadering van de NAVO top was een openlijke 'enrollment' voor een totale oorlog tegen Irak. Bush vraagt de onvoorwaardelijke politieke en logistieke steun van zo'n 50 landen, waaronder de NAVO landen en enkele landen die door het Witte Huis werden geselecteerd (zonder de selectiecriteria vrij te geven).

"Hoe zit het nu, doen jullie nu mee of niet ?" was de vraag van cowboy Bush aan de verzamelde diplomatie. Groot Brittanië : "ja zeker". Frankrijk : "we zullen zien". Italië : "in hoeverre onze begroting het toelaat". Canada : "alleen als de VN het toelaat". Duitsland zwijgt. Poetin moet nog worden 'geconsulteerd'.

In het hart van het weerbarstige Europa hield Bush een ware Koude oorlog speech voor een verzameling van 'uitgezuiverde' studenten. "Deze oorlog is nodig in naam van de vrijheid... Rusland is reeds 'gered', maar de vrijheid heeft nog veel vijanden".. soit jullie kennen het verhaal...

Op de top heeft Bush ook een aantal bilaterale gesprekken gepland, één met de Turkse president Ahmet Necdet Sezer en één met Bulgarije, voor het geval Turkije teveel eisen zou stellen voor het gebruik van de militaire basissen voor een aanval op Irak.

De belangrijkste beslissing die genomen zal worden is echter van 'strategische' aard. De NAVO zal worden 'hervormd' op basis van de logica van de preventieve actie. Dat wil zeggen dat vanaf deze top de NAVO leden hun militair apparaat in gang zullen kunnen zetten tegen gelijk welk land, zonder dat er eerst een aanval op één van haar lidstaten heeft plaatsgevonden. Dit stond nochtans als voorwaarde vermeld in de oprichtingsakte van de NAVO, maar werd de facto reeds verbroken bij de aanval op Joegoslavië. Na deze top wordt de NAVO nu dus ook officieel een aanvalsorganisatie, zodat het 'juridisch probleem' Joegoslavië zich in de toekomst niet meer stelt.

Op deze top zal de NAVO niet alleen een 'theoretische' transformatie ondergaan, ook aan de 'praktische' kant van de zaak is gedacht. Er zal worden besloten tot een 'snelle interventiemacht' van 21.000 man sterk, waarvan minstens 5.000 man 'onmiddellijk' (binnen de vijf dagen) zullen kunnen worden overgeplaatst 'naar de plaats van actie'. Diezelfde eenheid zou deel uitmaken van het 60.000 man grote leger dat de Europese Unie op poten wil stellen om 'niet te sterk af te steken' bij de Amerikanen in termen van veiligheid.

Op het einde van de topbijeenkomst zal een simpel documentje volstaan om de 'nieuwe alliantie' als één stem tegen Saddam te laten optreden "als hij de resolutie overstijgt".

Dat dit de werkelijke oorlogstop is, blijkt ook duidelijk uit de woordenwisseling tussen Kofi Anan en de Amerikaanse veiligheidsadviseur Donald Rumsfeld over de Amerikaanse bombardementen op Irak van de laatste dagen. Volgens Kofi Anan is het Iraakse luchtafweergeschut geen schending van resolutie 1441 en zijn de Amerikaanse bombardementen dus niet 'geoorloofd'.

Rumsfeld : "uw mening vertegenwoordigt niet noodzakelijk de mening van de Verenigde Naties en nog in het minst die van het zwaartegewicht in de Veiligheidsraad". De rol van Kofi Anan - en van de VN in het algemeen - is na deze woorden en deze NAVO top nu wel volledig uitgespeeld.