arch/ive/ief (2000 - 2005)

Stop met de diabolisering van AEL
by Tarik Fraihi Thursday November 21, 2002 at 11:17 AM

Ik voel mij niet echt geroepen om de Arabisch Europese Liga (AEL) te verdedigen, aangezien ik niet altijd met de methodieken en inhoudelijke discours van het AEL akkoord ga. Trouwens ze kunnen zelf wel hun mannetje staan. Toch zijn er een aantal ontwikkelingen die mij verontrusten.

Ik voel mij niet echt geroepen om de Arabisch Europese Liga (AEL) te verdedigen, aangezien ik niet altijd met de methodieken en inhoudelijke discours van het AEL akkoord ga. Trouwens ze kunnen zelf wel hun mannetje staan. Toch zijn er een aantal ontwikkelingen die mij verontrusten.

1. Mij lijkt het ontslag van Aït Ahmed door vzw KIDS te verregaand. Voor zover ik het kan volgen via de media en andere kanalen, lijkt deze beslissing onder zware politieke druk te zijn genomen. Dit werkt de polarisering alleen maar in de hand, wat ik afkeur.

2. Ik volg de ontwikkelingen in het allochtoon jeugdwerk nog altijd vrij goed op. Volgens mij draagt vzw KIDS met hun monopolistische houding, hun strak gecentraliseerde structuur en hun weinig democratisch karakter een enorme verantwoordelijkheid in de puinhoop waarin het allochtoon jeugdwerk in Antwerpen zich nu bevindt. Vzw KIDS en een aantal Antwerpse politici, die hierin al jaren een verpletterende verantwoordelijkheid dragen, laten het niet na om opbouwende en positieve dynamieken vanuit allochtone jongeren te smoren. Dit heeft veel te maken met hun paternalisme en fundamenteel wantrouwen t.o.v. allochtone jongereninitiatieven. Dit moet dringend veranderen. Er zou een herstructurering van het jeugdwerk in Antwerpen moeten komen, waarbij allochtone jongeren daadwerkelijk de kans krijgen om hun eigen verantwoordelijkheid te nemen.

3. Stop met de diabolisering van AEL. De politiek geëngageerde autochtonen en allochtonen zou ik willen wijzen op een aantal ontwikkelingen in de jaren '60. Het verketteren van organisaties en figuren als Patrice Lumumba, Martin Luther King, Malcom X en de Black Panthers -door de bange blanke man- zorgde ervoor dat hun aanhang met de dag toenam en maakte deze organisaties succesvoller.
Dus stop met de diabolisering van Dyab Abou Jahjah en ga de inhoudelijke discussie met de AEL aan. Ze leggen de vinger soms op de juiste wonde. Door hen te criminaliseren maak je duidelijk dat je zelf inhoudelijk zwak staat. Trouwens niet de AEL is verantwoordelijk voor de zieke sfeer en alle andere mistoestanden in Antwerpen, wel het beleid dat er al jaren niet in geslaagd is met degelijke oplossingen uit de bus te komen. En het Vlaams Blok dat nu al tien jaar carte blanche krijgt van andere politieke formaties om de gemoederen tegen bepaalde bevolkingsgroepen op te hitsen.

4. We moeten de dialoog blijven nastreven. Geen vrijblijvende, noch zoetsappige dialoog tussen de verschillende gemeenschappen. Wel scherp en 'to the point'. Dit vereist een minimum aan zelfreflectie, en zeker vanuit diegene die de macht in handen hebben. Deel die macht met de verschillende bevolkingsgroepen, dwz geef iedereen zijn legitieme plaats in de samenleving. Bepaalde bevolkingsgroepen blijven benadelen, discrimineren en uitsluiten, en dan nog verwachten dat ze niet in opstand komen is een illusie. Wij, jonge allochtonen hier geboren en getogen, zijn burgers in dit land en zullen dit blijven. Gelijke rechten en plichten zullen wij afdwingen, 'by any means necessary'. Hiermee wil ik zeggen dat er snel een ander minderhedenbeleid moet komen, dat gericht is op de insluiting in de plaats van uitsluiting van allochtonen.

5. Zoals ik al zei ga ik niet altijd akkoord met de strategie van AEL. Maar laat ons twee zaken niet vergeten. a.) Zelfs de geweldloze Martin Luther King organiseerde een vorm van burgerpatrouilles. b.) De provocatie komt in de eerste plaats niet van de AEL, wel van de politiecampagne die oorspronkelijk de naam "Geïntegreerd plan Marokkanen" meekreeg. Laat ons daar eens over discussiëren.


Tarik Fraihi

Voorzitter van het jongerencentrum 'Centrum West'

ik ga akkoord
by peter Thursday November 21, 2002 at 01:28 PM

groot gelijk Tarik. Laten we de bal spelen en niet de man.

censuur
by riek Thursday November 21, 2002 at 02:07 PM

blijkbaar zijn bepaalde commentaren weggecensureerd. Ik zal een burgerpatrouille indymedia laten controleren.

En nu effe ernstig : Hou in godsnaam op het ondraaglijke lijden van de zwarte gemeenschap in de VSA te vergelijken met die van de migranten hier ! Dat is hemeltergend en zelfs in se beledigend voor die zelfde migrant.
Ik kan enkel vaststellen dat beide maatschappelijke toestanden (die uiteraard raakpunten vertonen) hier door elkaar gehaspeld worden met maar één doel : hoe krijgen we die migranten aan onze kant.Mag ik veronderstellen dat de PVDA vanaf vandaag het panarabisch nationalisme in de wereld zal verdedigen ?
Maar hola ! Als een Vlaamsnationalist zijn volksbevrijdende zaak wil vergelijken (al was het verdorie maar in de marge) met die van de Palestijnen of Basken, dan krijgen we op ons dak en komen de gekende kleuter-reacties in de trant van "Conscience moeten lezen" en meer van die zeik. Mensenlief toch.

Wat jullie ECHT aantrekt in AEL, en DAT is de essentie van het verhaal (!) is haar stevige no-nonsense aanpak. In feite geven jullie impliciet met z'n allen toe dat jullie eigen anti-racistische strijd nougabolle heeft uitgehaald en is de nieuwe messias opgestaan in de persoon van Jahjah, een panarabische nationalist (niet mijn type, zie Berbers etc.) die Islamscholen zal promoten en langs zijn neus weg homosexuelen en vrouwen desavoueert. EEN DIKKE PROFICIAT AAN LINKS VLAANDEREN ! LOOP VERDORIE RECHTOP ! Hebben jullie echt een dergelijk reactionair typetje nodig voor een ontvoogdingsstrijd ? Arm links !

Trouwens, nog eens, de werkmens in Vlaanderen heeft geen boodschap aan Jahjah-steunbetuigingen.

Goede tip : denk eens effe na vooraleer je als een klein naief kind iemand met een lekkere lolie achternaholt.

Prachtig
by Bart Thursday November 21, 2002 at 03:42 PM

eindelijk.

Inderdaad de schuld van het beleid.

Inderdaad het AEL niet compleet negeren en criminaliseren.

Tarik Fraihi loopt niet achter Dyab aan met een lollie. Integendeel zelfs. En misschien zelfs het omgekeerde (denk maar aan een interview in de Humo).

Hij vergelijkt niet de situatie van zwarten in het algemeenmet de allochtone hier, Hij vergelijkt slechts één aspect, nl. de diabolisering en haar effecten.

Mij doet het alleszins deugt zo'n gasten als Dyab Abou Jajah en Tarik Fraihi

proficiat riek
by casarca Thursday November 21, 2002 at 08:32 PM

Proficiat Riek, een statement dat staat als een huis !

De PVDA is al blij dat ze 15 man bijeen krijgen, maar op indymedia lijkt het wel een onderdrukte massabeweging. Ik begin dit extreem links gezeik beu te worden. Dan nog liever de Knack.

leren uit de geschiedenis
by klaas y. Thursday November 21, 2002 at 09:27 PM

Riek, Casarca,

Tarik is niet van de PVDA, helemaal niet. Goeie tekst, trouwens.

"Hou in godsnaam op het ondraaglijke lijden van de zwarte gemeenschap in de VSA te vergelijken met die van de migranten hier ! Dat is hemeltergend en zelfs in se beledigend voor die zelfde migrant."

Wie een anti-racistische en emancipatorische strijd voert kan veel leren van de sociale strijd die zwarten al decennia voeren in de VS, net als van de strijd die arbeiders, vrouwen en zo je wil Vlamingen gevoerd hebben en nog voeren. Net zoals je kan leren van het anti-semitisme in de jaren dertig om de mechanismen van het huidige racisme te begrijpen. Dit betekent geen minimalisering, het anti-semitisme van de jaren dertig en tijdens de tweede wereldoorlog was natuurlijk ruwer, wreder, gruwelijker; maar de mechanismen van uitsluiting en stigmatisering blijven dezelfde, denk ik.

Tarik doet nadenken
by Herman L Thursday November 21, 2002 at 10:34 PM

Zelf had ik ook het gevoel dat Abou Jahjah een gevaarlijk man is die capaciteiten heeft als volksmenner en gefrustreerde jongeren de illusie geeft dat ze deelnemen aan een soort verzet tegen de discriminerende overheden en werkgevers in Vlaanderen (in Antwerpen).
Ik zou willen dat het geen illusie is. Die jongeren hebben recht op een georganiseerd verzet; alleen weet ik niet of Abou Jahjah daarvoor de geschikte leider is. Hij is mij te nationalistisch en dus neigend naar rechts (zie ook zijn ideeën over homoseksualiteit en vrouwenrechten). Zijn pro-islam-discours lijkt mij gespeeld of opportunistisch. Maar dat stoort mij niet erg (als hij echt een gedreven godsdienstige fundamentalist zou zijn, zou ik hem helemaal wantrouwen).
Tarik Fraihi daarentegen wil geen volksmenner zijn en is dat ook niet. Ik ben ervan overtuigd dat hij de Marrokaanse immigranten door en door kent. Ik heb hem ook leren kennen als een eerlijk verdediger van de Palestijnse rechten, zonder de terroristische uitwassen goed te praten. Dus zijn oordeel vind ik veel belangrijker dan de argumenten van Jahjah.
Als Tarik hier nu schrijft dat Abou Jahjah ten onrechte gediaboliseerd wordt en hoe en waarom, ben ik geneigd mijn hierboven geschetste "gevoel" over de AEL-leider te herzien.
Laten we hem voorlopig het voordeel van de twijfel gunnen.
Niets wijst er momenteel op dat hij met zijn burgerwacht van plan is om de politie te beletten wetsovertreders te straffen. Als hij vroeg of laat dat verwijt zal krijgen zal het trouwens moeilijk zijn om de juiste toedracht met zekerheid te kennen (er zijn kranten en andere media die ongeduldig en met racistische voor-pret zitten te wachten op zo'n incident en als de gazetten eenmaal aan het schrijven gaan... ook het Blok wrijft al in zijn pollen).
Daarom denk ik, hoop ik, dat Abou Jahjah beseft dat hij met vuur speelt.
Laten we hem de kans geven zijn te bewijzen dat hij een respectabel politicus is. Wat niet betekent dat we zijn ideeën en zijn strategie tot de onze moeten maken.

Inhoudelijke discussie met AEL : Kassablanca
by Corneel Thursday November 21, 2002 at 10:49 PM

Even de inhoudelijke discussie met AEL aangaan:

Leg mij eens uit Tarik, wat vind AEL anti-islamitisch aan de film Kassablanca? Waarom wordt enkel de Marokkaanse(?) actrice bedreigd en - bij mijn weten - niet één Marokkaanse acteur?

Arabische mensen zijn ook werkmensen!
by cecile Thursday November 21, 2002 at 10:52 PM
cecile.harnie@coditel.be

Dag Tarik,

Ik kan niet oordelen over de 'vzw KIDS', ik ken deze vzw niet en weet niet wat er precies gebeurde. Evenmin kan ik meespreken over het jeugdwerk in het Antwerpse...

Wat ikzelf de laatse weken wel ervaarde is dat veel eerlijke mensen de media geloven en napraten, zonder dat ze eigenlijk weten wie, wie is en waarvoor AEL staat. De meest onmogelijke discussies worden in het wilde weg gevoerd... Nationalisten, vrouwen- en homohaters, extremisten, enz. ...En de angst voor de mensen die 'de onzen' niet zijn neemt toe. Is het dat wat men wil?

Zelf ken ik teweinig deze organisatie om te zeggen dat ik al dan niet akkoord ga met hun strategie... Ik apprecieer hun duidelijkheid (ook al ben ik niet altijd akkoord) en het feit dat ze ons wakker schudden! Te lang volgen wij een politiek die ons in de apartheid van eersterangs en tweederangswerkmensen(burgers) duwt! Samen moeten wij opkomen voor gelijke sociale en politiek rechten in de wet en in het dagelijkse leven!

Met u zeg ik:
Stop met de diabolisering van AEL en Dyab Abou Jahjah!
Laat ons op een eerlijke, open en volwassen manier het gesprek aangaan en samenwerken waar dit mogelijk is!

PS: Vele andere organisaties die goed werk leveren komen nu wat in de schaduw te staan. Ik hoop dat ze ook uit hun schelp komen!

cecile

racisme alarm!!!!
by julia Friday November 22, 2002 at 01:22 AM

Riek, Corneel en Casarca zijn fasco's die gebruik willen maken open publishing om dit medium naar de zak te helpen.

Corneel, u kan geen Vlaaaaamsch lezen. Tarik zit niet bij de AEL, hij schrijft ", aangezien ik niet altijd met de methodieken en inhoudelijke discours van het AEL akkoord ga."

By the way, ik kom UW ruit ingooien.

identiteit
by rik Friday November 22, 2002 at 09:47 AM

Er moet kritiek zijn op AEL maar dan alleen op 2 punten : zijn nadruk op identiteit, wat zo'n flou gegeven is dat je er alle kanten mee uit kan (herinner u het discours van Van Den Branden over de Vlaamse identiteit, en erger van het Blok) en ten tweede de mogelijkheid dat zijn opstelling van confrontatie er zal toe lijden dat dialoog moeilijker wordt en arabische jongeren in de slachtofferrol geduwd worden.Noodzaak is om niet op identiteit te focussen, maar op werk, onderwijs en huisvesting.

JULIA
by riek Friday November 22, 2002 at 10:05 AM

Beste Julia,

mijn "fasjo"gehalte is recht evenredig met uw intelligentieniveau.

Lieve Julia
by Corneel Friday November 22, 2002 at 07:24 PM

Gij besluit wel snel dat iemand een fasjo is of niet. Ik heb nog nooit Vlaams Blok gestemd, hoor, maar gij doet mij twijfelen om dat binnenkort te doen.

Mijn vraag was inderdaad misschien aan de verkeerde persoon gesteld -je weet echter nooit - maar ik neem aan dat Tarik mij daar dan wel op zal wijzen. U hoeft dat niet in de plaats van Tarik te doen; dat is paternalistisch, of in uw geval maternalistisch. Maar ik had eventueel via dit medium toch graag een antwoord gekregen op mijn vragen, die toch niet absurd zijn, hé.

Trouwens, wat heeft mijn ruit U misdaan?

En is het dan verboden om kritisch te zijn ten aanzien van AEL? Ik wil dan ten minste toch de INHOUDELIJKE discussie met hen aangaan. Van inhoud blijk jij anders niet veel kaas gegeten te hebben. Je spuit het ene vooroordeel na het andere. Maar je doet maar hoor. Als jij je dan blijkbaar toch geroepen voelt om het op te nemen voor AEL -en dan wel in hun plaats- en om ruzie met mij te maken, dan wil ik je verder gerust behandelen zoals sympathisanten van AEL hun vrouwen behandelen, hoor. "Vuile hoer", want dat is toch wat ze die hoofdactrice uit Kassablanca naar het hoofd slingerden, hé? Maar dan in de taal van Allah, die jij niet verstaat wellicht (en dan is er volgens jou niets gezegd zeker). Trouwens het uiten van bedreigingen neem je al schitterend over van onze vrienden van AEL. Je wordt nog een goede aap van hen. Succes!

kritisch blijven
by klaas y. Saturday November 23, 2002 at 11:21 AM

corneel,

het is niet verboden om kritisch te blijven tov AEL, remember?

volgens jouw behandelen sympathisanten van AEL hun vrouwen door hen "vuile hoer" toe te roepen? wat bedoel je daarmee, "hun" vrouwen? niet hun huwelijkspartners, lijkt uit je volgende zin, maar ondertussen heb je toch nog even het cliché aangehaald. of "hun" vrouwen, met andere woorden de vrouwen van hun etnische gemeenschap? doet de AEL werkelijk niets anders dan verwijten spuien.

je maakt je schuldig aan veralgemeningen. een deel van de AEL zal wel niet zo intelligent en genuanceerd zijn als de "leider", maar een deel is dat wel. geen reden om de hele achterban van dyab abou jahjah te stigmatiseren.

los daarvan: er komen signalen dat de "leider" zijn achterban moeilijk in de hand weet te houden. en dat heeft hij aan zichzelf te wijten en aan zijn gemakkelijk verteerbaar populistisch discours. velen hebben dyab gewaarschuwd dat hij met vuur speelt (ik heb het hier niet over de even populistische reacties van de vlaamse goegemeente). het is perfect te begrijpen dat dyab niet de vuile was van "zijn" gemeenschap wil buitenhangen. alleen: de schuld van alles enkel bij de "autochtone meerderheid" leggen is fout, en kan vooral tot vreemde reacties leiden bij een deel van zijn achterban. het is van even groot belang dat hij, intern, ook zijn "volgelingen" op hun verantwoordelijkheid wijst. op die manier kan het discours dat die gasten en meiden te slikken krijgen wat meer in evenwicht komen. als is het niet zo makkelijk te verteren natuurlijk... ook te makkelijk is zeggen dat huisvesting, arbeid en tewerkstelling (terecht) je prioriteiten zijn, en dan over te gaan tot de orde van de dag: de arabisch-islamitische identiteit, begot.

tot zover mijn paternalistische tips...

k. y.

Klaas
by Corneel Saturday November 23, 2002 at 11:44 AM

had het uiteraard over 'hun' ongehoorzame vrouwen. Hun islamitische vrouwelijke populatie die buiten de lijntjes kleurt. Maar Julia is geen haar beter dan die mannen die die actrice de huis vol gescholden hebben. Zij noemt mij immers een 'vuile fasjo'. Zij is beginnen met modder smijten, ik niet.

Corneel, hou uw bakkes, leugenaar
by Julia, de antifascistsche wentelteef! Saturday November 23, 2002 at 12:57 PM


Corneel, je liegt en ziet het zelf niet eens in. In andere comments zei je dat die actrice bedreigd werd. Nu zeg je dat ze haar uitmaakten voor hoer.

Volgens mij een groot verschil men bedreigen.

Aan de webmasters, kunnen jullie deze fasco zijn comments in het vervolg censureren?

En Corneel, uw donkeren auto gaat er binnenkort ook aan.

webmaster
by Corneel Saturday November 23, 2002 at 02:31 PM

Aan de webmaster,

is het niet mogelijk mensen die bedreigingen uiten op de vingers te tikken?

Dit is echt beneden alle peil.

Ik rijd inderdaad met een donkere auto
(hoe weet Julia dat?).

NB: Jij kunt mij toch ook uitmaken én bedreigen tegelijkertijd!