arch/ive/ief (2000 - 2005)

Karim Hassoun (AEL):"Wij willen het racisme van de Antwerpse politie aanklagen."
by christophe callewaert Wednesday November 20, 2002 at 09:34 PM

De Antwerpse politie maakte zich in het verleden zonder veel schroom schuldig aan racistische daden tegenover de allochtone jongeren. Vanaf nu zullen ze op hun tellen moeten passen. Nadat uitlekte dat de politie van start wou gaan met het "geïntegreerd plan Marokkanen", richtte AEL burgerpatrouilles op. Zij zullen de politie voortaan in de gaten houden en de jongeren op hun rechten wijzen. Karim Hassoun van AEL legt uit.

Als ik Karim bel, staat hij net op het punt om opnieuw de straat op te trekken. "We wachten enkel nog op een cameraploeg van ARD en France 2 komt misschien ook langs." De burgerpatrouilles van AEL zijn dus blijkbaar internationaal nieuws. Over de berichtgeving in de Belgische pers is Karim niet te spreken. "Ik hoorde daarnet in de auto de reportage van Radio 1 en ik ontplofte bijna in mijn wagen. Ze lieten jongeren aan het woord die blijkbaar niet goed op de hoogte waren van de actie om dan toe doen alsof het allemaal maar een beetje amateurwerk is."

Kan jij dan eens uitleggen wat die patrouilles precies inhouden?

Karim: Onze patrouilles zijn een reactie op iets dat ons al lang bezighoudt: namelijk het racisme bij de politie. De concrete aanleiding om er nu mee te beginnen was het uitlekken van dat plan waarin de politie schreef dat ze de allochtone jongeren wilde viseren. Met de patrouilles willen wij controleren of de politie haar boekje niet te buiten gaat. Zij moeten de orde handhaven. Meer niet. Als zij iets doen dat onwettelijk is, moeten zij daar voor gestraft worden. Aangezien het Comité P dat normaal toezicht moet houden op de politie niet of nauwelijks ingrijpt, zijn wij wel verpicht om zelf de politie in de gaten te houden.

Wat doet de politie dan wel verkeerd volgens jullie?

Karim: Vind jij het normaal dat de zelfde jongeren soms vijf keer per dag worden gecontroleerd? Of dat ze heel brutaal worden aangepakt door politiemannen die "makak" of "bruine aap" roepen? Wij weten dat omdat die jongeren dat aan ons komen melden. Tijdens de betoging van 3 april hebben verschillende mensen van AEL zelf kunnen vaststellen dat de politie er niet mee inzit om allochtonen uit te schelden. Op zo'n zaken willen wij reageren. We zullen bijvoorbeeld niet de advocaten van misdadiders spelen, maar we zullen er wel op toe zien dat de politie geen overdadig geweld gebruikt als ze iemand oppakt, dat ze die niet over de grond beginnen slepen of dat ze die niet beginnen slaan terwijl hij al stil op de grond ligt. Ik heb zelf vrienden die met telefoonboeken werden geslagen in het kantoor van de Antwerpse politie. Dit soort zaken willen wij vaststellen én aanklagen.

Naar het schijnt delen jullie opruiende pamfletten uit.

Karim: Dat is ook weer zoiets. Die pamfletten werden doorgespeeld aan de pers. Daar moeten ze dus niet geheimzinnig over doen. Daar staat enkel het doel van de actie in uitgelegd. Ons doel is immers ook om de jongeren te informeren over hun rechten. We leggen er ook in uit dat we het beleid in Antwerpen kotsbeu zijn. Het Vlaams Blok dicteert hier de wet. Het was trouwens het Vlaams Blok die liet uitlekken dat het plan van de politie ""geïntegreerd plan Marokkanen" zou gaan heten. Zij deden dat omdat de politie uit tactische overwegingen de naam wou veranderen. Het is niet toevallig dat dat plan er nu komt. We zitten in een pre-electorale periode. Alle partijen die in het Antwerpse stadsbestuur zitten, hollen het Vlaams Blok achterna. Dat leggen we in het pamflet uit omdat we de jongeren uit de wijken willen informeren. Op de achterkant staat: "AEL is watching you".

Nu wil men jullie blijkbaar vervolgen omdat jullie uniformen dragen.

Karim: Wij lopen in gewone kledij. Ik draag momenteel een zwarte pull met een zwarte broek. Anderen dragen een blauwe jeans en ik zie zelfs iemand in een training en sportschoenen. Dat ze maar doen. Wij doen niets verkeerd. Als we zien dat de politie haar boekje te buiten gaat, zullen wij daar een dossier over maken en klacht indienen. Dat is alles. Het is zeker niet onze bedoeling om tussen te komen. We zijn het enkel stilletjes aan beu dat dat de wet op het racisme enkel dient als uitlaatklep en nooit effectief wordt toegepast.

Hoe regaren de mensen op jullie actie?

Karim: Heel positief. Zelfs oudere mensen zijn enthousiast over onze actie. Dat verrast ons toch wel. We hadden verwacht dat die een heel afwachtende houding zouden aannemen. Vrijdag passeerden we een moskee terwijl veel ouderen mannen buitenkwamen. Ze kwamen naar ons en toe en stelden heel geïnteresseerd vragen. We schrokken echt dat ze zo positief stonden tegenover de patrouilles. Er zijn er natuurlijk die vinden dat het niet aan ons is om dat te doen. Maar als er in Mechelen vaderpatrouilles worden opgezet om de jongeren in de gaten te houden, waarom zouden wij dan niet de straat op mogen om de politie te controleren?

Heb je al reacties van autochtonen opgevangen?

Karim: Op straat niet. In de media lees ik wel dat autochonen een beetje ongerust zijn. Ik denk dat veel autochtonen eigenlijk niet weten wat het is om als jonge allochtoon in Antwerpen te leven.

Hebben de patrouilles al iets opgeleverd?

Karim: De politie houdt zich zeer afzijdig. In straten waar er normaal om de vijf minuten een combie passeert, zie je nu geen enkele agent. Ik geloof dat Detiège gezegd had dat ze de politiepatrouilles zou verminderen tot ze juridisch advies had ingewonnen over onze actie.

Hebben jullie plannen om de actie ook naar andere steden uit te breiden?

Karim: Dat hangt af van het resultaat in Antwerpen en van de vraag ook natuurlijk. We weten dat de situatie ook in Brussel zeer ernstig is, maar daar is er voorlopig nog geen concrete aanleiding zoals met het fameuze plan hier in Antwerpen.

Uiteindelijk doen jullie niet meer dan wat Martin Luther King deed.

Karim: Ik hou meer van de figuur van Malcolm X. Maar het klopt dat wij gewoon onze rechten opeisen. De politie staat niet boven de wet. Zij hebben het recht niet om ons zo te behandelen. Wij hebben wel het recht om daar tegen op te komen.

quid?
by comment Wednesday November 20, 2002 at 09:46 PM

beste vrienden van AEL,
Boeiend interview. Ik steun jullie actie.
Op Terzake (CANVAS) zag ik vanavond een reportage waarin gesteld werd dat AEL de film Kassablanca als anti-islam bestempelt, dat jullie daarom zelfs een actrice zouden bedreigen...
Graag enige info of het hier al dan niet over zwartmakerij gaat en/of wat jullie preciese standpunt is over die film. Dankuwel.

Een mens zou nog gaan twijfelen bij zo'n mediabombardement ...
by jpe Wednesday November 20, 2002 at 10:34 PM

Als er Indy niet was zou een mens niets anders dan negatieve berichten over AEL te horen krijgen (De Morgen, Terzake, de RTBF vanavond ook met Ecolo'ers en PS'ers (Laurette O. ...) die zich tegen AEL-optreden kantten. En natuurlijk big shot en fiere Vlaamse macho G. Verhofstadt die er zich eens mee zal gaan moeien zie; en dan zal het daar rap gedaan zijn ...

READ MALCOLM X! STUDY THE BLACK PANTHERS!
by Peter terryn Wednesday November 20, 2002 at 11:47 PM
pterryn@yahoo.com

Ik ben geen Arabier en ik ben geen Moslim. En hoewel ik doorgaans weinig respect kan opbrengen voor mensen die in god geloven, heb ik dat des te meer voor de Arabisch-Europese Liga.
Ik denk dat ik over sommige standpunten van mening verschil, maar ik begrijp zeer goed wat ze zeggen, ik weet waarom ze het zeggen en ik heb niks dan bewondering voor de manier waarop ze het zeggen.
Wie de achtergronden wil begrijpen, moet verder kijken dan haar neus lang is. Over de grenzen en bijvoorbeeld naar Amerika. De AEL verwijst vaak naar Malcolm X, en terecht, ook al organiseerde die geen patrouilles om de politie te controleren.
Dat deed wél de Black Panther Party (BPP) en die heette voluit: the Black Panther Party FOR SELF DEFENSE. Het was een zwarte politieke partij, die in samenwerking met progressieve blanken, revolutionairen, autochtonen (Indianen dus) en Puertoricanen opkwamen voor een radikaal andere samenleving. Ze waren de werkloosheid, het slechte onderwijs, de schandelijke huisvesting, de drugplaag, de criminaliteit en vooral de discriminatie en het racisme zat. En al die zaken uitten zich vnl in het gedrag van de politie op straat tegen hen. De staat is in laatste instantie een bende gewapende mannen, zei Lenin al. Ze reden - gewapend want dat mag in de VS - achter de politie aan en wanneer zich een probleem voordeed, stapten ze uit de wagen, zetten hun geweer op scherp (want dat mag in de VS) en haalden het wetboek boven en begonnen tegen de politie en omstaanders te citeren: "elke burger heeft het recht om de politie bij de uitoefening van haar taak te controleren vanop een afstand van... " enzovoort. Kort daarop werd de BPP door het FBI uitgeroepen tot 'public enemy number one' en kregen ze niet alleen het hele repressie-apparaat op hun nek, maar ook de burgerlijke pers en alle "welmenende intellectuelen".
Hetzelfde overkomt vandaag de AEL en ik denk dat het tijd wordt dat revolutionairen en progressieven de verdediging van het AEL opnemen en duidelijk maken dat zij en de mensen die ze zeggen te verdedigen of vertegenwoordigen, dezelfde rechten genieten als wij en vooral het recht om daarvoor op te komen.
Ik had een interview met Black Panther (mede)oprichter Bobby Seale, Black Panther journalist Mumia Abu-Jamal (nu op deathrow) en voormalig lid van de Black Panthers en later van MOVE, Delbert Africa en die staan op:
http://e-communism.org
de website van de AEL (met citaten van Malcolm X):
http://www.arabeuropean.org/
meer over de Black Panther Party en mede-oprichter Huey P. Newton:
http://www.blackpanther.org/

aan de AEL: solidariteit, broeders!

film
by Tina Thursday November 21, 2002 at 10:33 AM

Beste 'comment',

ik ben zelf (nog?) geen lid van de AEL, maar wil je wel een reactie geven op de 'kassablanka'-episode:

in een tijd waar de 'doorsnee (blanke) Europeaan' en zeker de 'modale Vlaming' de islam enkel kan zien in de cliché - extremistische termen, zonder enige nuance en gelinkt aan alles wat slecht is, is een film brengen die dat cliché bevestigt in mijn ogen inderdaad anti-islam.
Ik veronderstel dat de geschetste situatie hier en daar wel min of meer zal voorkomen, en in tijden waar alle godsdiensten en culturen op gelijke voet worden gepercipieerd en behandeld, zal zoiets waarschijnlijk minder expliciet 'anti' overkomen, maar die tijden bestaan (nog????) niet!
Als bovendien de vrouwelijke hoofdrolspeelster in de terzake-reportage zegt dat het de bedoeling is te laten zien dat "mensen van het VB en fundamentalisten hetzelfde zijn", dan zegt dat toch genoeg!!! (zeker als je weet dat voor de 'modale Vlaming' alle moslims fundamentalisten zijn...)
Nee, deze film is allesbehalve neutraal, en gezien de context ook absoluut anti-islam.

C'est une très bonne idée!
by Germain Thursday November 21, 2002 at 11:27 AM
germainm@swing.be

Dans les journaux de ces derniers jours, il y a pas mal de réactions sur l'initiative de l'AEL. Oncelinx compare cela à une milice privée et en est choquée. Les écolos disent que cela va donner lieu à des situations ingérables. Bref, ils ont peur!
Ils ont peur car une des partie la plus opprimée de la population de Belgique décide de prendre son sort en main et d'assurer sa protection et sa défense.
Contre cette initiative tout est utilisé et tout sera utilisé. Les camarades de l'AEL parlent d'initiative antira ciste, d'initiative de surveillance et dans les journaux on parle de milice arabe voir même musulmane. L'amalgame est vite fait. Bientôt on parlera de milices d'Al Queida à Anvers.
Cette initiative renvoi évidemment les antitacistes bon enfants dans leur bureau. Même si les journaux d'aujourd'hui essayent de sous-estimer le problème, beaucoup de gens savent déjà que des idées xénophobes sont fortement enracinées dans les services d'ordre. Tout le monde connaît la signification du mot "bavure". Les exemple sont légion et ne regardent d'ailleurs pas uniquement des immigrés.
Que des jeunes surveillent ce que fait la police à l'image des "legal team" des manifestations anti-mondialisation, c'est une initiative à soutenir.

Tina: Kassablanca
by Corneel Thursday November 21, 2002 at 11:05 PM

Is het dan echt nodig om die vrouwelijke hoofdrolspeelster daarvoor te bedreigen? Trouwens, worden die mannelijke acteurs ook bedreigd? Ik vermoed van niet...

Bezint eer ge begint (met uzelf in het kamp van AEL te plaatsen). Ge zijt toch van het vrouwelijke geslacht, hé? Kom toch eens op voor uw Zusters, Tina! In plaats van ze mede de mond te snoeren...

allez Corneel
by samarag Thursday November 21, 2002 at 11:33 PM

Corneel,
jij bent toch van het mannelijke geslacht?
waarom zou Tina zich door jou de les moeten laten spellen?

Corneel, uw ruit?
by Julia Friday November 22, 2002 at 01:32 AM

Corneel, ge wordt bedreigd, Julia gaat uw ruit insmijten en denk je dat ze zal bedreigd worden door het AEL daarvoor?

Vuile fasco!

Corneel,
by Els Friday November 22, 2002 at 01:27 PM

1. Eigenlijk is jouw reactie niet echt een reactie waard, maar alé... we zullen je maar niet uitsluiten, zeker?
2. Samarag heeft gelijk: als je ons als gelijke wil zien, waarom paternaliseer je ons dan toch maar weer?!
3. 't Is niet omdat een aantal onnozelaars die mevrouw wat naroepen (en/of bedreigen?), dat de AEL het weer heeft gedaan. ('t Is toch niet omdat iemand met groene sympathieën Pim Fortuin neerknalt, dat dit 'de groenen' hun beleid is?!)
4. Sinds wanneer is de AEL een 'kamp'?
5. Ik steun de AEL volledig, en wel omdat ik vind dat onze samenleving alleen maar baat kan hebben met zo een democratische burgerrechtenorganisatie, en ook omdat ze een vrouw een vrouw laat zijn (zonder enige 'politiek correcte dwang', maar in volledige autonomie en vrijheid)!
(neen, ik ben niet achterlijk, naïef of ongeïnformeerd.)

Nog iets: valt het op dat als het over moslims gaat, 'onze' mannen plots de super-feminist gaan uithangen? Tot je eens in hun eigen huishouden gaat kijken, waarschijnlijk! (ja, uitzonderingen zijn er altijd.)

En, Corneel, je ruit nog heel? (je illusies misschien aan diggelen...)

Samarag, Julia, Els
by Corneel Friday November 22, 2002 at 08:37 PM

Samarag,

Ik spel niemand de les, maar roep enkel voorzichtig op tot bezinning. Iedereen doet maar wat ie moet, maar kom achteraf niet klagen. Ik ben geen paternalist, AEL wel (vandaar hun dringende oproep niet naar Kassablanca te gaan zien).

Julia,

Uw laag bij de grondse dreigenmenten en beledigingen doen een mens heus niet van gedacht veranderen; uw argumenten misschien wel, maar veel minder als je ze combineert met haatpraat. Blijf proberen argumenteren zonder te schelden, Julia. Succes!

Els,

Bedankt dat je mij niet uitsluit (mijn vrouw noemt ook Els en ze heeft het getroffen met mij, zegt ze: ik doe veel huishoudelijk werk, kook, kuis en neuk haar niet al ze er geen zin in heeft).
Het is waar dat AEL niet aansprakelijk kan gesteld worden voor wat eventuele sympatisanten iemand naar het hoofd slingeren, maar het spreekt vanzelf dat islamitische jongens/mannen die dit doen zich aangemoedigd en misschien wel geruggesteund zullen voelen door AEL wanneer deze groepering op een paternalistische wijze het bericht de wereld instuurt dat de film Kassablanca anti-islamitisch is.
Mensen die een organisatie 'volledig' (sic!) steunen, zijn voor mij per definitie verdacht (want onkritisch). Volgens Julia ben ik een fasjo, maar ik steun het Vlaams Blok absoluut niet volledig... Van mij mag de AEL er trouwens ook best zijn, maar ik ben het niet met alles wat ze zeggen, willen of doen eens. En sinds wanneer behoort opkomen voor vrouwen (ook voor islamitische actrices die zich beledigd voelen door hun 'eigen volk') niet meer tot het linkse gedachtengoed?
Ik laat vrouwen ook zijn wat ze zijn, maar ben zeker geen super-feminist.

NB: Vragen beantwoorden die niet aan jullie maar aan Tina gericht zijn, is ook paternalistisch.

NB: Waarom reageren jullie zich zo af? Komen jullie ergens iets te kort, of zo? Als het een besneden stuk van 24 centimeter is, kan ik jullie wel een iemand aanraden, hoor. Blijf gewoon beheerst en beleefd. Wie help er dit medium naar de zak? Zij die met modder smijten of zij die beleefd argumenteren?

Met vriendelijke groeten,

Corneel.

beleefd
by samarag Friday November 22, 2002 at 10:08 PM

een corneeltje dat voortdurend aan zijn pik zit te denken als hij met vrouwen praat en er dan ook nog over lult, vind ik geen erg beleefde jongen.
wat schrijft corneeltje ook al weer:

"Komen jullie ergens iets te kort, of zo? Als het een besneden stuk van 24 centimeter is, kan ik jullie wel een iemand aanraden, hoor"

en dat stuk van 24 centimeter komt vrouwen de les spellen over beleefdheid!

pik
by Corneel Friday November 22, 2002 at 11:31 PM

Het gaat niet over mijn pik, want die is niet besneden en maar 16 centimeter lang.

...

Excuseer 17 centimeter!

(heb 'm juist nog eens nagemeten - wat sinds mijn puberteit geleden is: hij is blijkbaar gegroeid!)

Trouwens, wat is er onbeleefd aan een pik? Mag je daarover niet praten met vrouwen soms? Ik dacht dat we hier ruimdenkend waren. Je bent toch geen non, of zo?

Het schelden houdt overigens niet op: nu is het al Corneeltje. Hoe noemden Europese kolonialen een volwassen mannelijke medemens van Afrikaanse of Indische afkomst ook al weer? Juist ja, 'boy'. Minimaliseer maar verder, maar weet dat je je hierdoor op hetzelfde niveau plaatst als een koloniaal. En kolonialen waren meestal racisten...

Of wel je mij verleiden met een koosnaampje? Onbewust aangetrokken door die 24 centimeter? Helaas, het zijn er maar 17.

Corneel zit bij de AEL!!!!!
by Julia Saturday November 23, 2002 at 01:00 PM

De manier waarop Coreel over vrouwen praat, laat mij vermoeden dat hij de persoon van AEL was, die hoer riep naar de actrice.
Corneel, 17 centimeter, ik ga er 2 van maken, zodat je nog net ziet dat je een man bent. Alleen echte mannen scheppen op over hun pik.