arch/ive/ief (2000 - 2005)

Indymedia achter mogelijke gewelddaden op anti-nato-betogingen in Praag?????
by joeri Wednesday November 20, 2002 at 07:08 PM
joeri@indymedia.org

Nee!!! Maar dat willen ze de bevolking wel laten geloven

Zoals al in een vorig artikel vermeld, blijkt de CIA dezer dagen niet veel beters te doen te hebben dan de uitbaters van een internetcafe waar indymedia mee samenwerkt, te intimideren. Een andere locatie waar gewerkt wordt door imc-ers, wordt ondertussen al enkele dagen in de gaten gehouden door reguliere politie. Minstens een indymediamedezerker wordt ondertussen al dagen gevolgd op alle locaties waar hij komt.

Dat politie en veiligheidsdiensten dezer dagen wel wat nerveus rondlopen in Praag, daar kunnen we nog inkomen. Maar dat ze om de een of andere reden ons (en de mensen waarmee we samenwerken) hevig intimideren, dat ze ons regelmatig tot constant in de gaten houden, dat er in de pers geinsinueerd wordt dat wij achter mogelijk geweld zouden zitten tijdens de anti-nato-betogingen op donderdag, dat ruikt naar zware geldverspilling van overheidsgelden, het bewust misleiden van de bevolking en het doelmatig criminaliseren van vreedzame mensen met een kritische blik.

Gisteren verscheen er in een Praagse krant een artikel over de aankomende betogingen, en meer specifiek over de vermeende rol hierin van niet-Tsjechische indymediavrijwilligers. Er werd beweerd dat buitenlandse imc-ers indymedia als dekmantel gebruiken om in Praag gewelddadige acties te organiseren (ook doelend op de grote betoging van morgennamiddag). Naast het artikel werd er een foto afgedrukt van Alex, een Amerikaanse imc-Praagmedewerker, die al geruime tijd in Praag leeft. Alex is idnerdaad een van de organisatoren van een kleinschalige actie morgenvroeg, zowat al de andere info in het artikel zijn leugens en stemmingmakerij. Naar verluid zou hij in deze context ook in het tv-nieuws verschenen zijn.

Tactisch is het, mijns inziens, zeker niet de beste keuze geweest van Alex om zich te engageren als een van de co-organisatoren van een van de acties (een actie die trouwens door de organisatoren als uitgesproken vreedzaam geprofileerd wordt).
Op een indymediavergadering gisteren(dinsdag) hebben we collectief besloten dat we volledig achter Alex staan, en blijven staan, wat er ook gebeurt. Alex gebruikt immers enkel zijn recht op vrije meningsuiting, en als de authoriteiten daar een probleem mee hebben, dan zegt dat veel over hen, niet over ons. Wij gaan gewoon met wat we gepland hadden, en dat is verslaggeving van de protesten en de Navo-top, en alles wat ermee in verband staat, ondanks de zel erg moeilijke en gevaarlijke werkomstandigheden waarin we ons bevinden.

Alhoewel het hier maandag al niet meer echt gezellig rondlopen was als imc-er, was dit gisteren en vandaag nog een stuk minder het geval. Zowel politie als leger stationeerden zich permantent net buiten het internetcafe dat we gebruiken. "Veiligheidsdiensten" in burger waren ook binnen bijna constant aanwezig. De serveerster in het cafe meldde me vanmiddag dat ik constant in de gaten gehouden zerd, en alle imc-istas in groot gevaar verkeren.
Alhoezel ze in het internetcafe nog niet onder de druk van de veiligheidsdiensten bezweken zijn, zijn we er wel bijlange niet zo welkom meer als voorheen. Daarom startten we met totaal gedecentraliseerd te werken, verspreid over heel de stad.
Ook tijdens de indymediavergadering gisteren, die doorging in een pub, werden we ook weer in de gaten gehouden. We vinden echter dat we niets te verbergen hebben, en zien dus ook geen reden om geheimzinnig te gaan doen, rond onze bezigheden (vandaar ook dit artikel, en andere op imc-prague).