arch/ive/ief (2000 - 2005)

"Veiligheid" in Praag
by Joeri Wednesday November 20, 2002 at 04:49 PM
joeri@indymedia.org

8000 "gewone" politiemanschappen, 3000 manschappen oproerpolitie, 2500 soldaten, 500 veiligheidsmensen on de Amerikaanse delegatie te "beschermen", Frankrijk en Duitsland elk 100m 24 anti-terroristencommando's, manschappen die instaan voor luchtafweerraketten, extra controles aan de grenzen om activisten te stoppen,... Voelt u zich al een beetje veilig?

artikel van maandag 18/11; kleine aanvullingen op woensdag 20/11

De politie lijkt 2 strategieen te gebruiken, enerzijds een van paniek creeren, anderzijds geven ze signalen van alle protest hardhandig de kop te zullen indrukken (voorlopig nog vooral onder de vorm van hevige intimidatie.
Het merendeel van de pers speelt het spelletje van de politie gewoontegetrouw mee. Hierdoor weten we ook niet met zekerheid of de vele statistieken waarmee de pers uitpakt, kloppen.

In Praag rondlopen dezer dagen is je alleszins geobserveerd voelen. Elke paar tientallen ;eters kom je in grote delen van de stad wel een politiepatrouille tegen. Elke paar honderd ;eter een politieblokkade, of een groepje politie-agenten die constant paraat staanonmiddellijk een blokkade op de trekken "indien nodig". Anders uitzienden worden constant in de gaten gehouden, gebouwen waar activisten zich ophouden ook.
Volgens "the prague pill" staan 2000 mensen die in Tsjechie verblijven onder constante observatie van politie (dat zou dus meer kunnen zijn dan het aantal betogers donderdag)
Maandagavond werd een vergadering van activisten in een cafe verstoord door de inval van een tiental manschappen van de oproerpolitie, die zich erg uitdagend en intimiderend opstelden tav de activisten wiens identiteit gecontroleerd werden, en die elk ongeveer een minuut in het aangezicht gefilmd werden. Hierbij werd een poolse activist gedeporteerd.
In het convergence center (ontmoetingsplaats voor activisten) was het onmogelijk binnen te raken voordat je identiteit tot tweemaal toe gecontroleerd werd. En overal in de stad worden mogelijke activisten staande gehouden om hun identiteit te checken.
Eigenaars van locaties die samenwerken met organisatoren van de protesten of met indymedia, worden erg zwaar onder druk gezet om die samenzerking stop te zetten. Het convergence center is vanmorgen effectief ontruimd, omdat de eigenaar niets meer met de activisten wilde te maken hebben, na de druk vanwege de authoriteiten.
Volgens iemand op de indymedia prague website, is wat we hier meemaken qua intimidatie, erger dan net voor de g8-protesten in Genua.

Toen een medewerker van indymedia prague vorige week afspraken probeerde te maken met de verantwoordelijken van een internetcafe, voor het gebruik ervan door indymediamedewerkers tijdens de protesten, werden de mensen van het cafe onmiddellijk erna 50000 krone (ongeveer 1700 euro) geboden om alle info over ons door te spelen. Dit door mensen van de CIA. De eigenaar gaf niet toe, en daardoor heeft de CIA van deze plaats zowat hun stamcafe gemaakt. Er bestaan ook sterke vermoedens dat er pogingen gedaan werden door amerikaanse veiligheidsdiensten om te infiltreren in Indymedia. Ondertussen is men ook druk bezig met de strategie van criminalisering van indymedia aan te wenden (daarover meer in een volgend artikel)

De bevolking wordt dan weer op een andere manier geintimideerd. Uiteraard vooral via de pers, maar ook via de alomtegenwoordigheid van de politie in de strat, ed.
Op bepaalde tijdstippen van de dag, maar ook snachts, krijgen we hier ware concerten te horen van vele politiewagens die tegelijkertijd, met hun sirenes aan, at random door de stad racen gedurende enkele tientallen minuten, meermaals per dag.