arch/ive/ief (2000 - 2005)

10 goede redenen om de NAVO op te doeken
by Pol De Vos Wednesday November 20, 2002 at 03:04 PM
poldevos@solidair.org

Volgens secretaris-generaal Robertson is de bijeenkomst in Praag (21-22/11) "waarschijnlijk de belangrijkste top in de geschiedenis van de Navo, waar de organisatie zich zal omvormen om de dreigingen van de 21ste eeuw te kunnen weerstaan."(1) Maar de Navo verzekert onze veiligheid niet. Tien redenen op waarom de Navo moet ontbonden worden.

1. "De Navo moet ons beschermen tegen de Sovjetunie", maar die bestaat al meer dan 10 jaar niet meer.

In 1949 wordt de Navo opgericht met als doel "de verdediging van West-Europa tegen het expansionisme van de Sovjetunie van Stalin."(2) En "de kwalitatieve en kwantitatieve evaluatie die de Navo maakt van de krachten die nodig zijn, staat in functie van de omvang en de kracht van de militaire middelen die de Sovjet-Unie eventueel kan inzetten".(3) Opdoeken dus.

2. De Navo zegt "de mensenrechten en democratie" te verdedigen, maar doet het tegendeel...

We verdedigen "elementaire waarden als mensenrechten, democratie en veiligheid", beweert de Navo.(3) Hoe schijnheilig dat is, blijkt uit het voorbeeld van Turkije. Dat land was altijd lid van de Navo terwijl het bekend staat om zijn talrijke schendingen van de mensenrechten, foltering en moord op gevangenen en slachtingen onder de nationale minderheden. Joegoslavië werd platgebombardeerd tegen elk internationaal recht in. De belangrijkste doelwitten waren bedrijven, wegen en bruggen en burgers, ook kinderen.

3. De Navo is de gendarm van de westerse multinationals

"De bedreiging van de Sovjetunie heeft nu plaats gemaakt voor nieuwe problemen van instabiliteit in Oost-Europa en het Midden-Oosten" zegt de Navo.(3) Maar de agressie-oorlogen tegen Irak en Joegoslavië tonen aan waar het de Navo eigenlijk om te doen is: de controle van westerse multinationals over de petroleum en andere rijkdommen in het Midden-Oosten, de Balkan en de ex-Sovjetunie.

4. De Navo maakt België medeplichtig aan oorlogsmisdaden

Het Internationaal Gerechtshof van Den Haag heeft verklaard dat het dreigen met en het gebruik van kernwapens onwettig is. (4) De Amerikaanse oorlogsmachine tekent scenario's uit voor de inzet van kernwapens tegen Irak, Iran, Korea, Rusland, China,... Kernwapens zijn niet langer wapens die als ‘afschrikking' worden gebruikt, maar zijn opnieuw oorlogswapens geworden. De NAVO heeft in juni 2000 de deuren opengezet voor een gelijkaardige politiek. De Navo opdoeken is een belangrijke bijdrage om nieuwe oorlogsmisdaden te helpen voorkomen.

5. De Navo leidt tot méér binnenlandse repressie

Tijdens de Navo-oorlog tegen Joegoslavië was betogen in de buurt van het Navo-hoofdkwartier onmogelijk. Honderden mensen werden gearresteerd. Elk jaar worden vreedzame wapeninspecteurs in Kleine Brogel gearresteerd. De Navo-solidariteit met de VS ligt mee aan de basis van nieuwe repressieve wetten in West-Europa. De Europese "terroristenlijst" is een kopie van de Amerikaanse, en plaatst alle organisaties (waaronder het PFLP, de FARC e.a.) en personen (zoals de Filippijnse José Maria Sison) die zich consequent tegen het imperialisme verzetten, buiten de wet.

6. De "hervorming" van de Navo in Praag zal haar agressiviteit nog drastisch verhogen

De hervormingsagenda zal de Navo in staat moeten stellen om "tussen te komen waar en wanneer nodig". Deze reorganisatie "moet leiden tot de mogelijkheid om in een minimum van tijd mobiele en flexibele eenheden in te zetten op plaatsen ver buiten het eigen gebied" stelt de Navo.(5) Meer dan ooit zal het bondgenootschap overal ter wereld slachtoffers maken...

7. De Navo onderwerpt België aan de diktaten van de Verenigde Staten

Toen PS-volksvertegenwoordiger Patrick Moriau vorige zondag, tijdens de betoging tegen de oorlog in Irak werd vervraagd: "Meebetogen en ondertussen de haven van Antwerpen laten gebruiken?" reageerde hij: "Wat wilt u? België is lid van de Navo." Het lidmaatschap van de Navo wordt de schaamlap waarmee de Belgische regeringspartijen hun steun aan de nieuwe oorlog tegen Irak zullen goedpraten.

8. De uitbreiding van de Navo naar het Oosten versterkt de economische kolonisering van die landen en verscherpt er de sociale problemen

De multinationals weten dat de Navo de politieke stabiliteit in Oost-Europa nu makkelijker kan verzekeren. Hun investeringen zijn dus "veilig". Bovendien drijft het Navo-lidmaatschap de militaire uitgaven van de Oost-Europese landen de hoogte in, ondanks de nieuwe armoede en groeiende sociale problemen. Bovendien eist de Navo dat de nieuwe leden hun militaire capaciteit aanpassen aan de Navo-normen. De Westerse wapenindustrie wrijft zich in de handen...

9. Ook in West-Europa moeten de militaire uitgaven omhoog, ten koste van onderwijs en sociale zekerheid

"Enkele Europese landen hebben al beslist hun defensiebudgetten te verhogen", zegt Navo secretaris-generaal Robertson, "maar het gaat niet snel genoeg."(6) Op de Navotop in Praag zullen alle Navoleden harde beloftes moeten maken: méér geld voor militair wapentuig. (Na de verkiezingen, uiteraard!)

10. Deze Navo-verplichtingen zullen leiden tot militaristische propaganda

Javier Solana, de vertegenwoordiger van het buitenland- en defensiebeleid van de Europese Unie is hevig voorstander van een grotere deelname van Europa aan de Navo. Enkel op die manier wordt een zelfstandig Europees leger in de toekomst haalbaar. Daarom wil hij een campagne "om de Europese burgers te overtuigen dat ze meer geld moeten uitgeven aan defensie". We moeten het debat aangaan "over bedreigingen, risico's en uitdagingen, en we moeten dat snel doen", zegt Solana.(7)

(1) http://www.cnn.com/2002ALLPOLITICS/10/21/bush.nato.ap/ index.html; (2) De Standaard, 17 november 2002; (3) Manuel de l'Otan, informatiedienst van de Navo, Brussel (1999);
(4) http://www.bomspotting.be; (5) Navo gaat ingrijpend reorganiseren, NRC-handelsblad, 7 juni 2002; (6) http://www.nato.int/docu/speech/2002/s21014a.html;(7) http://www.nato.int/docu/speech/2002/s21003j.htm.