arch/ive/ief (2000 - 2005)

Debat avond: Intellectueel eigendomsrecht, copyright, octrooien (patenten):
by Den is Wednesday November 20, 2002 at 02:45 PM
den@alternµ.org

Debat avond intellectueel eigendomsrecht, copyright, octrooien (patenten): welke uitdagingen in het kader van de EU directieve en nationale wetswijzigingen Woensdag 27 november in cinema Nova, Arenbergstraat 3, 1000 Brussel Programma 18u: documentaire over vrije software 20u: debat met - Richard Stallman (Free Software Foundation) lezing in het engels - Emma Cosse (Act Up) lezing in het Frans - Aris Papathéodorou (Samizdat.net) lezing in het Frans

DEBAT AVOND

Intellectueel eigendomsrecht, copyright, octrooien (patenten):

welke uitdagingen in het kader van de EU directieve en nationale wetswijzigingen

Woensdag 27 november in cinema Nova, Arenbergstraat 3, 1000 Brussel

Programma

18u: documentaire over vrije software

20u: debat met - RICHARD STALLMAN (Free Software Foundation) lezing in het engels - EMMA COSSE (Act Up) lezing in het Frans - ARIS PAPATHEODOROU (Samizdat.Net) lezing in het Frans

Momenteel nemen de verschillende Europese landen, op initiatief van de Europese Gemeenschap die daarvoor richtlijnen uitschrijft, maatregelen in hun wetgeving op die neerkomen op een verstrakking van de wetten op het auteursrecht en op de octrooieerbaarheid of patenteerbaarheid (regels waarop een patent kan verkregen worden en hoe).

Het blijkt nu dat deze maatregelen vooral ten goede komen aan de belangen van de industrie. Het auteursrecht dat oorspronkelijk bedoeld is om de belangen van de auteur te beschermen tegenover de producent, en om een evenwicht na te streven tussen de belangen van de gemeenschap (toegang tot kennis en cultuur die gemeengoed zijn) en die van de vooruitgang van kennis en cultuur (vergoeding voor de auteur die bijdragen levert tot kennis en cultuur), wordt momenteel door die industrie gebruikt om elk product maximaal te exploiteren door de individuele toegang en het delen van informatie te beperken. Hierdoor worden verschillende initiatieven en praktijken die juist de toegang en het delen van informatie en kennis willen verzekeren bedreigd. Ofwel dreigt hun werk ernstig aan banden te worden gelegd.

De vragen en kritiek die men kan uiten bij het gebruik van patenten voor software zijn erg gelijklopend aan de vragen over de patenten voor medicijnen of voor levende materie (genen). Wordt het evenwicht tussen het stimuleren van de verdere ontwikkeling van kennis en cultuur enerzijds en het voor iedereen toegankelijk (betaalbaar) maken ervan anderzijds, wel verzekerd door iedereen telkens te laten betalen bij het doorsturen van gegevens en files, door de codes van software geheim te houden en te beschermen via het auteursrecht, en door het meer en meer verbieden van de individuele kopie?

De vrees bestaat dat kennis en cultuur daardoor eerder afgesloten worden en niet meer kunnen gedeeld worden, en dat men er nauwelijks op kan verder werken om eigen kennis op te doen of om op die kennis verder te bouwen in het belang van de gemeenschap.

Sedert enkele jaren ontwikkelen een steeds groeiend aantal mensen in hun praktijken werkbare alternatieven voor de huidige intellectuele eigendomsrechten. Denken we maar aan de aanhangers van de vrije software beweging of de open source beweging, de militanten van Act Up, de verdedigers van CopyLeft, kunstenaars die hun werken ter beschikking stellen voor samenwerking en recyclage.

Avond georganiseerd, naar aanleiding van de uitnodiging van Richard Stallman in het Europees Parlement, door onder andere AEL, All2All, Bunker Souple, Cassiopea, Cinema Nova, Collectifs.Net, Constant, Digitaal Platform IBK/IAK, Moving Art Studio,...

Toegang: bijdragen zijn vrij