arch/ive/ief (2000 - 2005)

De VN zet de Spaanse staat onder verdenking van marteling
by Txarli Wednesday November 20, 2002 at 01:35 PM

Het ganse rapport kan nagelezen worden op www.gara.net. Daar staat in de rechterkolom een link naar het rapport dat een Franse en een Engelse versie heeft.

Het Comité tegen Marteling (CTM) van de Verenigde Naties stelt dat de ‘incomunicación' die in Spanje gebruikelijk is, en waardoor gearresteerden gedurende vijf dagen geen contact mogen hebben met een advocaat en arts van hun keuze, noch met hun familie, in feite ‘een toestand creëert die marteling en slechte behandeling vergemakkelijkt'.
Ze raadt Madrid aan van die werkwijze af te schaffen, van de strafbepaling voor marteling te verfijnen in het Strafwetboek, en ten derde, aldus het CMT, van camera's te installeren in de commissariaten. Dat zou dan zowel de gedetineerden als de ondervragers moeten beschermen. De eersten tegen marteling en de anderen tegen valse beschuldigingen.

De onderzoeken naar de vele aanklachten in verband met marteling worden steeds vertraagd. Daarop zegt het CMT dat dit een schending is van de "rechten van de slachtoffers op een moreel en materieel herstel".

Het CMT benadrukte evenwel dat het goed op de hoogte is van de moeilijke situatie waarin Spanje zich bevindt, maar dat mag geen aanleiding zijn om, op welke manier ook, toestanden te creëeren waarin marteling verdedigd kan worden. Hiermee bedoelt het CMT voornamelijk op het politieke conflict tussen Spanje en Baskenland. Daarnaast uitte het CMT ook haar bezorgdheid over de slechte behandeling van migranten ingegeven door vermoedelijk racistische en xenofobe motieven.

Marteling en censuur van de berichtgeving ervan
by Tommy Wednesday November 20, 2002 at 06:39 PM
creativeurge@hotmail.com

De Spaanse beweging Asociación contra la Tortura die ijvert voor een wereld zonder martelingen (b.v. van vermeende ETA-militanten) werd trouwens al een hele tijd geleden het zwijgen opgelegd:
http://www.nodo50.org/actortura/