arch/ive/ief (2000 - 2005)

Geen Oorlog/Mediawatch : Betogers niet geciteerd
by Raf Custers Tuesday November 19, 2002 at 01:47 PM

Verre van een groot sukses ! zo vat La Libre Belgique de `Geen Oorlog`-betoging van 17 november in Brussel samen. Haast alle kranten maken dezelfde inschatting. Alsof ze het afgesproken hebben. Nog een gemene deler : bijna geen enkel verslaggever geeft het woord aan de betogers zelf. De bronnen blijven officieel.

Geen Oorlog/Mediawatch : Betogers niet geciteerd

Verre van een groot sukses ! zo vat La Libre Belgique de `Geen Oorlog`-betoging van 17 november in Brussel samen. Haast alle kranten maken dezelfde inschatting. Alsof ze het afgesproken hebben. Nog een gemene deler : bijna geen enkel verslaggever geeft het woord aan de betogers zelf. De bronnen blijven officieel. Volgens de Amerikaanse groep FAIR (fair.org) is dat een belangrijke graadmeter om uit te maken door welke bril de reporters kijken, door die van de mensen ? of door die van de regering ? Dit keer bepaalde Verhofstadt de kijkrichting.

Voor we het snelle maakwerk bekijken, toch één gelukkige uitzondering. In Le Soir geeft Colette Braeckman eerst de opinies van drie betogers weer, Frank uit Antwerpen, oud-mijnwerker Felicien en de jonge Algerijn Hamid, hetgeen al een redelijke doorsnee voorstelt van de zowat 10.000 deelnemers aan de betoging. Volgens Frank is Bush het probleem, Felicien wil niet dat zijn kinderen een oorlog meemaken, Hamid vertolkt de woede van "nous, les Aarabes" over de vernedering van Palestina. Ook dat is een mooie doorsnee van de betoging. Braeckman heeft zelf de aanwezigheid van een half dozijn politici opgemerkt, tekent het slotwoord van Pierre Galand van Oxfam op en vat als volgt samen : voor de meeste betogers is de missie van de VN-wapeninspecteurs naar Irak slechts zand in de ogen en kan enkel zware druk van de publieke opinie een oorlog tegenhouden. Le Soir had ook een fotograaf ter plaatse.
Helemaal anders klinkt het in De Morgen waarvan de verslaggeefster nochtans ook betogers aansprak. Maar zij tekent enkel moedeloosheid op, uit de mond van "ervaren" betogers die vinden dat "je vroeger tienduizenden mensen op de been kreeg", of van een Gents drietal dat weergeeft dat jongeren geen zin hebben om te betogen. De DM-reporter schrijft dat ze een bestorming van het podium gezien heeft. Dat moet dan toch in een moment van zwakke waarneming zijn geweest. Want zo'n bestorming is er niet geweest. Andere "bronnen" blijken niet uit dit stuk.
De Morgen citeert geen betogersaantallen. Andere kranten doen dat wel, en bijna alle met de gekende tweespalt tussen het "officiële cijfer" (van de politie, 6500 in dit geval) en het officieuze (van de organisatoren, nu 10.000).
La Derniere Heure doet zijn reputatie eer aan en vermeldt enkel het cijfer van de politie. Vorige week nog schreef deze "krant" dat de politie "een eindeloos betrouwbaarder bron is" dan de manifestanten. La Derniere Heure heeft een verslaggever en een fotograaf ter plaatse. De reporter heeft wat pankartes afgepend en laat één regeringspoliticus van de PS en een zekere Sherif aan het woord. De reporter heeft enkele keren slecht opgelet. Hij beschrijft een sketch met als soldaten verklede betogers, maar hij vergeet te schrijven dat ze Israelis uitbeeldden die Palestijnen molesteren. Niet gezien ? of niet begrepen ? Nog een fout : hij situeert het einde aan de Anderlechtsepoort.
De reporter van De Standaard zag "jonge heethoofden" en hoorde dat ACW-spreker Renders de schrik uitsprak dat "de terreurdreiging naar het Westen" overslaat. Behalve de Standaard-fotograaf gebruikt DS geen andere bronnen.
La Libre Belgique stuurde een verslaggever die vooral oog had voor de politiekers en opmerkte dat de Waalse liberalen van Louis Michel afwezig waren. Hij herkende wel de Israelische soldaten, maar vond hun sketch "karikaturaal". Hoe kan het anders in een sketch ? Volgens hem beantwoordden PS en Ecolo de oproep van de organisatoren om mee te betogen. Zouden ze niet gewoon zelf beslist hebben om door hun aanwezigheid de betogers belachelijk te maken ? De man van La Libre citeert ook nog een Ecolo-senator die zegt dat hun standpunt dicht bij dat van minister Michel ligt. Of hoe de straat tot politiek praatbarak kan degenereren.
Nog drie beschamende kortjes tot slot. La Capitale haalt zijn minuscule bericht met foto allicht bij een agentschap, een bron is niet vermeld. Bij Het Laatste Nieuws heeft een redacteur exact 25 woorden uit een telex gehaald : dat betekent 1 woord per 400 betogers, een prestatie ! Gazet van Antwerpen doet het met een foto van Belga. De 18 regels tekst zijn vermoedelijk ook van de Belga-telex geplukt.