arch/ive/ief (2000 - 2005)

Musty moet blijven
by Paul De Laet Tuesday November 19, 2002 at 02:43 AM
p.delaet@antwerpen.be

Maandagavond trokken bijna 150 inwoners van de wijk Zurenborg uit Antwerpen naar het stadhuis. Zij kwamen er hun protest kracht bijzetten tegen het ontslag van Musty. Musty is sinds meer dan 12 jaar "hun" pleinwerker. Door een beslissing van het college van burgemeester en schepenen is er geen budget meer om Musty te betalen. Ondanks het feit dat het stadsbestuur 7,5 miljoen euro meer krijgt, bespaart ze 15 miljoen extra op de begroting in de sociale sector het budget voor de politie wordt nog maar eens uitgebreid.

Maandagavond trokken bijna 150 inwoners van de wijk Zurenborg uit Antwerpen naar het stadhuis. Zij kwamen er hun protest kracht bijzetten tegen het ontslag van Musty. Musty is sinds meer dan 12 jaar "hun" pleinwerker. Door een beslissing van het college van burgemeester en schepenen is er geen budget meer om Musty te betalen. Ondanks het feit dat het stadsbestuur 7,5 miljoen euro meer krijgt, bespaart ze 15 miljoen extra op de begroting in de sociale sector het budget voor de politie wordt nog maar eens uitgebreid.



Rond 19.00u. kwam een groep Zurenborgers van ongeveer 60 mensen de Grote Markt van Antwerpen opgestapt, luid scanderend: "Musty moet blijven!". Hier werden zij opgewacht door een nog grotere groep buurtbewoners. Het werd druk op de Grote Markt. Even verder stond een groep te protesteren tegen het gebruik van de Antwerpse haven voor het inschepen van Amerikaans oorlogsmaterieel, dat sinds 11.11.2002 bezig is. Een groep rolstoelgebruikers kwam ook protesteren tegen het gebrek van aanpassingen door de stad voor hun problemen. Blijkbaar gaat er wel meer verkeerd in onze metropool.

Musty is een straathoekwerker op het Dageraadsplein in de wijk Zurenborg en dit sinds 12 jaar.
Zurenborg is de wijk die "in den vreemde" (= buiten Antwerpen) vooral gekend is voor zijn straten met zijn monumentale eclectische huizen. Maar zurenborg is veel meer: een levendige wijk met een groot multiculturele verscheidenheid. Naast heel wat Nederlanders vinden we er een belangrijke Joodse gemeenschap, veel mensen van Turkse en Marokkaanse afkomst en een belangrijk deel mensen uit o.a. Oost-Europa, naast zwarte Afrikanen. De plaatselijke supermarkt krijgt dagelijks mensen over de vloer van meer dan 60 nationaliteiten. Centraal ligt het sociaal belangrijke Dageraadsplein, "Dageraadsplaats" genoemd.

Musty: ik ben hier 12 jaar geleden komen wonen. Het ging toen helemaal niet goed met de Dageraadsplaats: bendes en drugdealers verziekten het plein. Ik verbleef er al snel heler dagen; praten met jongeren, de kinderen bezig houden … Op aandringen van het wijkcomité heeft de stad me in 1996 aangesteld als pleinbegeleider.

In augustus werd Musty ontslagen, niet omdat hij geen goed werk zou leveren, maar puur uit besparingen in de sociale sector. Ook het jeugdcentrum gaat dicht. Een grote groep (allochtone) jongeren staat allen op straat.

Wat is hier aan de hand?
We gaan ten rade bij Luk Vandenhoeck, secretaris cultuur van ACOD (algemene centrale van openbare diensten = vakbond) Antwerpen.
"Terwijl de stad er voor 7,5 miljoen euro aan middelen bij krijgt, bespaart het stadsbestuur voor een zelfde bedrag op het budget van de sociale sector, zo voert het college gewoon het programma van het Vlaams Blok uit".
Het SIF (sociaal impuls fonds) is ontstaan om aan sociaal beleid te doen in de grote steden. Het gaat om verdomd veel geld: vijftig miljoen euro voor 2002 voor Antwerpen, op een totale stadsbegroting van 1 miljard euro. De bedoeling van het SIF was het sociaal weefsel versterken, het vertrouwen van de burger opkrikken, iets doen aan de sociale achterstand en de dualisering van de maatschappij. En daar is nog steeds een enorme nood aan, ondanks het hoerageroep van Verhofstadt dat België het vierde rijkste land ter wereld is. Het aantal bedrijfssluitingen is niet meer te tellen, de werkloosheid blijft stijgen. Het geld van het SIF was dus meer dan welkom. Maar omdat het om een impulsfonds ging, was het SIF gedoemd om te verdwijnen. Buurtwerk, alfabetiseringswerk en noem maar op, is structureel. Het mag niet afhangen van tijdelijke fondsen zoals het SIF. Voor sociale noden moeten we een vast deel van het belastingsgeld reserveren. Vanaf 2003 gaat het geld rechtstreeks naar de gemeenten. . De stadsbesturen zijn veel meer dan vroeger bevoegd voor de verdeling van de middelen van het Gemeenten- en Stedenfonds. Het college in Antwerpen maakte zijn plannen al bekend. Die tarten werkelijk alle verbeelding: terwijl de stad er voor 7,5 miljoen euro bij krijgt, bespaart ze voor een zelfde bedrag op de sociale begroting. Dat is dus vijftien miljoen euro die het stadsbestuur de sector ontneemt. Dat geld gaat deels naar de politie. Terwijl dat budget al een serieuze boom heeft gekregen door de fameuze politiehervorming. Nu krijgen ze daar nog wat extraatjes bovenop. Niemand hoeft zich dus nog af te vragen hoe de stad er in slaagt om de politiehelikopter die elke dag boven ons hoofd vliegt, te financieren. Daarnaast gebruikt het stadsbestuur dat geld van het Stedenfonds ook om putten te dempen, natuurlijk. Antwerpen heeft een historische schuld die weliswaar al tweemaal is afbetaald, maar toch blijft er geld naar de banken vloeien.

Actie
Zurenborg heeft al meer dan 25 jaar een actief en goed werkend wijkcomité. Ondanks de vakantie werd er onmiddellijk actie ondernomen. Democraten als ze zijn wordt er eerst overleg gepleegd. De stad heeft immers de mond vol over "inspraak", "contact met de burger", "stedelijk wijkoverleg" "de kloof met de burger overbruggen". Op 29 augustus wordt er een wijkvergadering belegd rond het ontslag en het sluiten van het jeugdcentrum. Er waren ook drie schepenen uitgenodigd: Chantal Pauwels, Kathy Lindekens en de nationaal bekende schepen van veiligheid: Dirk Grootjans. Er verschenen artikels in de kranten. De plaatselijke middenstanders hielden een handtekenactie. Een affichecampagne werd gehouden. Er gingen brieven (niet alleen van het wijkcomité) naar de burgemeester en naar de schepenen en er werd een succesvolle petitiecampagne op touw gezet. Dit alles tegen wat genoemd werd: "de totale ontmanteling van de moeizaam opgebouwde relatie met de allochtone gemeenschap op Zurenborg, die zeker onoverzichtelijke moeilijkheden tot gevolg zal hebben." "Het is een regelrechte kaakslag voor al diegenen die zich al jaren inzetten voor een leefbaar en veilig Zurenborg".
Op de vergadering waren "zeer veel mensen" (te veel om te tellen) daarnaast ook de drie schepenen.
Deze kloegen o.a. dat er moest bespaard worden: Lindekens(spa) – schulden geërfd;
Pauwels (agalev – wat wou dit weer zeggen?) SIF-gelden liepen af. Stedenfonds is minder geld. Gemeentefonds gaat vooral naar OCMW. Toen wisten we nog niet wat Luk Vandenhoeck ons vertelde. Die Pauwels stond daar verdomd gewoon te liegen!
Grootjans (vld): SIF was om impuls te geven, niet permanent. Juist maar hij verzwijgt dat er via het stedenfonds en het gemeentenfonds méér geld komt!!
De schepenen toonden zich wel verbaasd over de grote belangstelling en de grote eensgezindheid
. Er werden wel allerlei loze beloftes gedaan, maar niets concreets. Onder de inmiddels geijkte termen: "Wij nemen dit mee" gingen zij zonder enige gewetensproblemen richting stadhuis.

NAAR DE BURGEMEESTER
Ondanks alle beloftes, ronkende verklaringen over veiligheid- en preventieact, "een betere integratie van de specifieke doelgroepen", "plein- en buurtbeheer wordt pleinontwikkeling"; "pleinontwikkeling moet evolueren naar werking rond alle pleinen in Antwerpen"; "in een grootstad als Antwerpen zijn er vele pleinen met een samenlevingsproblematiek"; "straathoekwerkers zullen meer buurtgericht dan themagericht ingezet worden" (al deze citaten komen uit het collegeverslag!!!) is er nog geen millimeter vooruitgang geboekt.
Daarom werd er een onderhoud gevraagd met de burgemeester, vanavond, vóór de gemeenteraad. Op het laatste nippertje liet de burgemeester weten geen tijd te hebben om de mensen te ontvangen. Schepen Grootjans zou komen luisteren.

Uit beleefdheid is de schepen komen luisteren aldus Erik Aelbers, voorzitter van het wijkcomité. We hebben geen enkele toezegging gekregen. Terwijl we van de meeste democratische partijen nog woorden van steun gekregen hebben, bleef het uit de hoek van de spa opvallend stil.
Erik Aelbers tot schepen Grootjans: "Wij hebben alle democratische partijen van ons bestuur volledig op de hoogte gebracht van de problemen. Wij hebben voor u de rode loper uitgerold. In de plaats van er over naar ons toe te wandelen, hebt ge hem doorgerold naar het vlaams blok!!!"

Wij durven er aan toe te voegen: begin maar al te janken tegen de uitslag van de volgende verkiezingen.

Paul De Laet

DIY
by klaas Tuesday November 19, 2002 at 02:58 PM
klaas@raaf.be

Moest 't Stad voet bij stuk houden, dan kunnen we Musty als wijk ook zélf in dienst nemen. Pakweg 200 wijkbewoners die elke maand 2,5 neuro betalen, dat moet toch bijeen te krijgen zijn! Zeker voor een wijk als Zurenborg, navel van progressisme en wijkwerking in A'pen en dus de wereld ;). Of zijn de wijkbewoners ondertussen te gesetteld voor zoiets ? Zou trouwens heel waardevolle verbanden creëren in de wijk.

klaas, raafstraat