arch/ive/ief (2000 - 2005)

Onderzoeksjournalistiek en het tegendeel ervan
by jpe Tuesday November 19, 2002 at 12:22 AM

Mijn schrijfsels over Leman & Chador durf ik hier niet meer publiceren en over de Hollandse SP zal ik ook maar zwijgen, maar volgende 3 "neutrale" stukjes over onderzoeksjournalistiek (en het tegendeel, de riooljournalistiek van LDH) kunnen misschien wel nog ...

1) VRT ontslaat onderzoeksjournalist Guy Bouten

Pol Deltour: "ontslag staat niet in verhouding tot de feiten"

Op het vlak van de onderzoeksjournalistiek stelt de VRT al sinds jaren nog weinig voor. Vorige week werd dan ook nog een journalist ontslagen die wel nog aan onderzoeksjournalistiek deed. Het gaat om Guy Bouten, die een reportage maakte over Oost-Europese vrouwenhandel. Hij werd ontslagen omdat - zo meldde De Morgen van 15/11 - hij "herhaalde opdrachten van zijn hoofdredacteur" (Leo De Bock) "om te stoppen met die reportage naast zich had neergelegd." De Morgen schreef ook nog dat "de positie van Bouten 'onhoudbaar' was geworden nadat een Albanese pooier klacht tegen hem had ingediend."

Duistere lieden die van de schaarse VRT-onderzoeksjournalisten afwillen, weten dus wat te doen ...

In De Standaard van 15/11 meldden de journalisten Frank De Graeve en Filip Verhoest dat volgens Bouten, zijn "ontslag een gevolg is van een persoonlijke vete tussen De Bock en hemzelf, een vete die De Bock begonnen is om zich tegenover zijn oversten te bewijzen."

Herinner u: Leo De Bock had ooit zelf als journalist grootste ambities inzake onderzoeksjournalistiek. Hij realiseerde zelf enkele opmerkelijke projecten, maar slaagde er nadien niet in om zijn plannen op Canvas door te drukken. Sinds kort heeft hij de leiding van het VRT-journaal.

Pol Deltour, secretaris van de Vlaamse Vereniging van Journalisten, verklaarde in De Standaard dat Bouten misschien wel te dicht bij zijn onderwerp betrokken raakte (de pooier chanteerde hem met video-opnamen, waarop volgens Bouten echter niet veel te zien kan zijn). Maar Deltour vindt ook dat de VRT Bouten "toch wat krediet moet gunnen. Bouten heeft zijn sporen verdiend met onderzoeksjournalistiek, onder meer door het misbruik van zwarte voetballers aan te klagen. Een ontslag staat niet in verhouding tot de feiten."

Het ontslag van Bouten is in ieder geval geen goede zaak voor de al zo zwakke Belgische onderzoeksjournalistiek en voor Bouten zelf wordt het, zo schreef collega onderzoeksjournaliste Denise Van den Broeck in De Morgen van 14 november, zelfs levensbedreigend. "Nu de bescherming van een instituut als de VRT voor de journalist wegvalt, is zijn leven beslist in gevaar." Ze besloot: "Laat het voor iedereen met journalistieke ambities duidelijk zijn. Journalisten bij de VRT doen er goed aan zich ver te houden van ernstige onderzoeksjournalistiek. Als het misloopt, zal de eigen redactie wel de doodsteek toedienen."

Nog dit: het ontslag van Bouten komt er net nadat op de Vrouwendag van 11 november gebleken was dat geweld tegen vrouwen verder toe neemt. Naar schatting zouden in Europa jaarlijks zo'n half miljoen vrouwen in de seksindustrie 'verhandeld' worden. 500.000 dus. Tegen zo'n achtergrond is het natuurlijk erg moedig van de VRT om een onderzoeksjournalist die zich daarin vastbijt, op straat te gooien.


2) 'Onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen'

In Nederland en Vlaanderen doen ten minste 350 journalisten vaker een wat groter onderzoeksproject, waarvan er 90 geheel of nagenoeg geheel zijn vrijgemaakt voor dit werk. Deze spitters zorgen voor prachtige projecten, maar ze ondervinden wel tal van knelpunten in hun werk. Zo beschikken ze over te weinig kennis en vaardigheden, met name op het gebied van informatietechnologie. Ze worden onvoldoende begeleid, komen tijd te kort en hebben last van de te beperkte openbaarheid van overheidsdocumenten. Dit blijkt uit een inventarisatie van de stand van zaken in de onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen, die is uitgevoerd in opdracht van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ). De resultaten van het onderzoek werden op 8 november gepresenteerd op de VVOJ-conferentie in Utrecht.

Lees meer...: http://www.vvoj.be> of <http://www.vvoj.nl>
<http://www.fondspascaldecroos.com/archief/knipsels/rapportVVOJ.html>

3) Deux ans requis pour un journaliste de 'La Dernière Heure"

"C'est le procès d'un journaliste - mais aussi de toute une pratique professionnelle - qui s'est ouvert mardi, devant la 54e chambre du tribunal correctionel de Bruxelles." Ainsi, Jean-Pierre Borloo, a commancé son article dans Le Soir du 13 novembre, sur un collège de lui, un journaliste, "le prévenu P.C., qui est poursuivi pour des informations publiées dans le quotidien 'La Dernière Heure', au sujet de trois affaires délicates de moeurs. La divulgation de ces informations aurait porté préjudice à trois familles, qui ont déposé plainte avec constitution de partie civile. Le journaliste n'est pas venu se défendre devant le tribunal."

La réaction de La Dernière Heure ? Michel Marteau: "Ce qui se passe avec notre journaliste relève plutôt de l'acharnement personnel de la part du parquet."

(DIOGENE(S) 29)

Waarom niet?
by Harko Tuesday November 19, 2002 at 11:24 AM
harko@mail.be

Maar JPE toch, waarom zou je die artikels hier niet durven posten? Ik ben het vaak niet eens met de dingen die je hier post. Maar dat wil niet zeggen dat je die dingen niet meer moet zeggen. Ik ben groot voorstander van indymedia als orgaan waar iedereen aan de linkerzijde zijn mening kan geven over de dingen des levens. Het is niet omdat er dan soms hevige debatten volgen dat er daarom geen respect is voor elkaars inspanningen om je mening over te brengen. In hemelsgodsnaam (echt wel mijn favoriete Vlaamse uitdrukking) post die teksten ern ga het debat niet uit de weg.

discussie ja, scheldpartijen nee
by Dede Tuesday November 19, 2002 at 11:33 AM

Wel Harko, ik denk dat sommige mensen het kostbeu zijn hier steeds te kakken te worden gezet.

Juist
by Jonas Fliets Tuesday November 19, 2002 at 01:13 PM

Ik denk dat sommige mensen dergelijk taalgebruik inderdaad een beetje over top vinden :

"ik denk dat sommige mensen het kostbeu zijn hier steeds te kakken te worden gezet. "

Of ook nog

"Mijn schrijfsels over Leman & Chador durf ik hier niet meer publiceren en over de Hollandse SP zal ik ook maar zwijgen, ..."

Het ergste dat je kan overkomen is een discussie,... or niet soms??

onderzoeksjournalistiek over Langlois
by guido Tuesday November 19, 2002 at 01:55 PM

In DM van zaterdag en vandaag stond nog een leuke bijdrage van Douglas DeConinck over onderzoeksrechter Langlois.

Blijkt dat deze onderzoeksrechter niet zo objectief is.

U weet waarschijnlijk wel dat er een hevige ruzie woedde tussen 'believers' en 'non-believers'. Vooral in de Knack werd er voortdurend brandhout gemaakt van verhalen over manipulatie in het onderzoek.

Blijkt dat de Knack niet zo objectief was.

"Het wekkblad citeert uit een nota van procureur Michel Bourlet, die uit de doeken doet hoe hij op 12-91997 ontdekte hoe in de kelder van het gerechtsgebouw van Neufchâteau een geheime vergadering plaatsvond met Langlois en dire journalisten die werkten aan een reportage voor het RTBF-programma Au Nom de la LOI. In die reportage, die vijf dagen later werd uitgezonden, werden de aanwijzingen van schuld die Langlois'voorganger Connerotte verzameld had tegen Nihoul gerediculiseerd. De beweringen in de reportage werden nadien weerlegd. Op 5 oktober van datzelfde jaar faxte het weekblad Knack een 'project' van artikel door naar Langlois. Die, zo staat, zo staat in een vertrouwelijke rijkswachtnota van 1999, suggereerde enkele correcties en liet weten dat hij het een schitterend artikel vond. In dit artikel werd brandhout gemaakt van het onderzoek van de Brusselse BOB-adjudant Patriek De Baets in de zaak-X1. Later is gebleken dat de aantijgingen in het Knack-artikel gebaseerd waren op vervalste stukken. Toezn waren De Baets en zijn speurders allang van de zaak gehaald en de X-dossiers gesloten."
DM, p.1, 19-1-2002

"Een van de eerste beslissingen die hij(Langlois) nam, was het van een door Connerotte gewenste huiszoeking in de partijlokalen van de PSC, om na te gaan welke politici Nihoul in de jaren tachtig zoals electorale campagnes organiseerde. In dat verband vielen namen waartoe politici van de CEPIC, een ultrarechtse groep groep waartoen Michel behoorde.' DM,p.6., 19-11-2002

Herinner u, in de eerste maanden na de arrestatie van Dutroux en Nihoul, dat er in de media verhalen werden gepubliceerd van een vrouw die zou meegedaan hebben aan sexx-feestjes met notabelen, politici, anders gezegd, paria's, met een maatpak, die soms ook meisjes vermoorden, verkrachtten, mishandelden. Er waren ook kinderen bij.

Probeer je goed te herinneren wat er toen gebeurde.

DM kwam met die verhalen en eerst werd er met ongeloof gereageerd. Toen er als maar meer feiten opdoken, begonnen mensen het te geloven.

Ook HUMO bracht de verhalen.

In de rest van de geschreven heeft men toen een aanval gelanceerd tegen die verhalen. De ouders van X-1 werden er bij gehaald met mooie foto's van hoe goed het vroeger wel was, DeBaets en zijn cel werden vernietigd in de pers.

In de Knack was het vooral DeMoor die hiertegen schreef.

Voor elk ding dat er in DM geschreven werd, kwam er een golf van andere informatie uit de rest van de kranten en weekbladen.

Psychiaters hebben X1 nooit gek verklaard.

Onlangs moest ze nog voor de rechtbank verschijnen omdat ze in een boek van haar geschreven had over Christine van Hees, een meisje dat vermoord zou zijn in de jaren '80 en Dutroux zou er ook bij geweest zijn.

De ouders van dat meisje hadden een rechtszaak aangespannen tegen Regina omdat er alleen maar onwaarheden over hun dochter instonden en dat het een inbreuk was hun privacy.

Regina(X1) werd veroordeeld tot een boet van 500€ wegens aantasting van de privacy. De rechter zei er echter bij dat er niets dat erop wijst dat de dingen die in het boek verteld worden onwaar zouden zijn.

In de landen rondom ons worden er documentaires gemaakt over het vele aantal doe getuigen in de zaak Dutroux.

Verkeersongevallen op rare manieren, zelfmoorden,...

In het buitenland vraagt men zich ook af waarom het zo lang duurt dat Dutroux berecht wordt.

Men vind twee meisjes in een kelder bij hem en dan kunnen de vermoorde meisjes ook terug gevonden worden en toch duurt het zolang, nog altijd is het niet zeker dat, volgens sommigen, Dutroux , er niets mee te maken heeft.

En In België heeft men er zich neergelegd dat Nihoul niet berecht zal worden en dat Dutroux ook niet veel zal krijgen en dat de rechtszaak een show zal worden.

6 jaar geleden was er hier heel veel woede in dit land, met de Witte Mars heeft men de lont uit het kruidvat gehaald.

En wie spreekt er nog over Nihoul? Onlangs zag ik hem in een intervieuw voor T.V. Op straat, mensen kwamen er gewoon naast staan, zes jaar geleden was hij gelyncht.

Het verhaal dat vandaag in DM staat, is ten dele gebaseerd op confidentiële documenten die vandaag in Journal du Mardi worden gepubliceerd.

Ik ben gisteren naar een debat geweest over het boek 11september en daar werd gezegd dat de bronnen van dat boek secundair waren. primaire bronnen zouden dan officiële documenten zijn.

Het boek 'de X-dossiers' staat vol met citaten uit documenten van de Rijkswacht en het gerecht.

Nu gebeurt dit weer. Ik ben heel benieuwd naar de polemiek die hier zal over gevoerd worden en hoelang het in de media zal voorkomen.

Het gaat om feiten gebaseerd uit officiële documenten.

Na het uitkomen van de verhalen van X1, werden mensen in twee kampen opgedeeld, de gelovers en niet-gelovers. En al gauw volgden veel mensen het niet meer.

Toen het volop leefde kwam er dat verhaal over DeBaets en zijn zogezegde manipulatie van dat onderzoek.

Een jaar geleden stond in een klein artikeltje onderaan pagina 8 of 9 dat Debaets vrijgesproken was en dat hem geen schuld trof. Het waren integendeel de rijkswachters na hem die het onderzoek gemanipuleerd hebben.

Maar helaas was de naam van DeBaets door veel mensen al vergeten en sprak men over hem al lang niet meer in de media.

Ik herinner me zelfs dat nadat hij vrijgesproken was er in de Knack een artikel stond waarin men nog maar eens sprak over de manipulatie van DeBaets.

In Gent zijn na het arrest Connerotte 20.000 studenten op straat gekomen en ook elders in het land kwamen heel veel studenten en arbeiders op straat. Na de Witte Mars was dit gedaan.

Is het Belgisch, Vlaams, Waals? Dat gevoel van we kunnen toch niets doen, we leggen er ons bij neer?

Heeft de zaak Dutroux niet te maken met kinderhandel, onrechtvaardige justitie, politieke manipulatie,...?

Hebben de ouders van deze kinderen geen plaats binnen de "anders-globaliseringsbeweging"?

Pol Marchal deed het niet zo goed in de ogen van sommigen maar hoe zou je zelf zijn?

Je weet wie je kind vermoord heeft en dan zie je dat er niets gebeurd, dat er een protestmars komt die gecoördineerd wordt door politici en dat jij in de kou blijft staan.

Wat scheelt er in België?

ter info, ook over macht in België:

de club van Lotharingen:

http://archive.indymedia.be/front.php3?article_id=38741&group=webcast

Oef
by jpe Tuesday November 19, 2002 at 04:51 PM

Guido, ik ben content dat je nog eens nieuwe interessante info aanvoert. Bedankt en ik ben blij dat ik eens positiefs naar jou toe kan schrijven,

En even benadrukken (je vermeldt het wel al): de grootste verdienste over die onthulling nu komt het onafhankelijke weekblad Le Journal du Mardi toe; Je kan dat overal (hier in Bxl toch) kopen. Ik ga daar ook nog eens een keer iets over schrijven.

mvg, JP

En Harko
by jpe Tuesday November 19, 2002 at 04:56 PM

Dat was natuurlijk grappig bedoeld hé dat niet durven; maar ook om aan te geven waarover Dede het heeft.

En neen Jonas,het ergste wat me kan overkomen is niet een discussie, maar een rommelig gedoe (al dan niet met verwijten) dat veel tijd kost en waar niemand beter van wordt. We kunnen en we moeten beter doen.

bronnen en informatie in gewone media
by guido Tuesday November 19, 2002 at 09:08 PM

Jpe,

Ik zat met de krant voor mij toen ik jouw artikel zag en ben spontaan beginnen schrijven.

Ik was teleurgesteld toen ik in het artikel van DM las dat hun informatie uit een ander krant kwam en helaas was ik niet bij machte om die te kopen. Dus heb ik uit DM geciteerd.

In het verleden hebben jij en ik verschillende malen gemaild over onderzoeksjournalistiek en Douglas De Conink en DM en het Dutroux-onderzoek.

Jij hebt het niet hoog op met Douglas, ik ben er ook geen fan van maar af en toe brengt hij informatie naar buiten en doet dat in DM. Objectief gezien is dat gewoon een vaststelling. Niet meer, niet minder.

Jouw artikel hierboven gaat over onderzoeksjournalistiek en het tekort aan journalisten. En als er dan toch één is, dan wordt hij afgedankt.

En dan zitten we met die verhalen in DM, het boek 'de X-dossiers" en feiten zoals vandaag in Journal du Mardi en DM vermeld.

En HUMO is niet bepaald iets dat ik veel lees maar ook daar had je de voorbije jaren artikelen die kritisch waren t.o.v. het Dutroux-onderzoek.


En ik vind het moeilijk om met die informatie om te gaan. Enerzijds verkoopt die krant er meer exemplaren door, maar doet dat afbraak aan de informatie op zich?

En die informatie bereikt ook een groot aantal lezers.

Hoe moeten wij daar mee omgaan? We moeten enerzijds kritisch zijn, maar die informatie komt uit officiële documenten.

Moeten wij deze berichten zoiezo negeren omdat ze in DM staan?

Dhr.Ric De Nolf
Voorzitter
Roularta Media Group et VTM

en

Dhr.Christian Van Thillo
Afgevaardigd bestuurder
De Persgroep

zitten samen in de Club van Lotharingen, ik vind dat raar, samen bezitten die veel macht, in die club zitten ook nog andere machtige mensen.

Ik heb dus gewoon vragen over hoe wij moeten omgaan met informatie zoals die vandaag werd gepubliceerd.