arch/ive/ief (2000 - 2005)

Italië : artikel 270 van het strafrecht : 'subversieve organisaties'
by lize Monday November 18, 2002 at 11:34 PM

Hieronder een vertaling van het beruchte Artikel 270 van het Italiaanse strafrecht, op basis waarvan in Zuid-Italië 22 antiglobalisten zijn gearresteerd en tegen 42 een onderzoek is gestart. Het artikel is een overblijfsel van de fascistische 'Codice Rocco', die ten tijde van Mussolini werd gebruikt om de vrije meningsuiting aan banden te leggen en in de jaren '60-'70 om heel wat communisten de gevangenis in te draaien.

Art. 270 van het Italiaanse strafrecht

Subversieve organisaties

Om het even wie op het Italiaanse grondgebied een organisatie promoot, sticht, beheert of leidt die gericht is op het op een gewelddadige manier installeren van een dictatuur van de ene sociale klasse op de andere ofwel op het gewelddadig onderdrukken van een sociale klasse, of die op gelijk welke manier gericht is op het omverwerpen van de sociaal-economische orde die in de Italiaanse staat heerst, zal worden gestraft met een opsluiting van vijf tot 12 jaar.

Tot dezelfde strafmaat zal worden veroordeeld, om het even wie op het Italiaanse grondgebied een organisatie promoot, sticht, beheert of leidt die gericht is op het op een gewelddadige manier onderdrukken van de politieke en juridische orde van de maatschappij

Om het even wie deelneemt aan dit soort organisaties zal worden gestraft met een opsluiting van één tot drie jaar

De strafmaat zal worden verhoogd voor diegenen die de eerder genoemde organisaties, die op bevel ontbonden waren, opnieuw oprichten, ook als dit onder een valse naam of onder een geveinsde vorm gebeurd.

Artikel 270 ook toepasbaar op Berlusconi
by lize Tuesday November 19, 2002 at 01:05 AM

Leuk hé, nu kunnen we Berlusconi en consoorten ook veroordelen op basis van artikel 270, en wel op basis van het EERSTE gedeelte van de eerste paragraaf :

"Om het even wie op het Italiaanse grondgebied een organisatie promoot, sticht, beheert of leidt die gericht is op het op een gewelddadige manier installeren van een dictatuur van de ene sociale klasse op de andere ofwel op het gewelddadig onderdrukken van een sociale klasse,"

Soms geeft de tegenstander je gewoon de pap in de mond.

de represie is een constante
by abc-gent Tuesday November 19, 2002 at 10:18 AM
abc_gent@yahoo.com

De repressie is een constante in Italië. Wat hier gebeurt met deze activisten in helemaal niet nieuw. Nog in september vorig jaar werden over heel Italië razzia's gehouden en 60 anarchisten aangehouden op basis van het artikel 270bis (wij hebben daarover hier op indymedia bericht, zie ook uitgebreid artikel in onze nieuwsbrief #10).
Van de jaren '60-'70 tot nu werden honderden militanten (van gewapende verzetsgroepen, van de autonome en anarchistische beweging) aangehouden en vaak voor jaren achter tralies gezet.

De repressie is ook niet beperkt tot Italië, maar slaat toe over heel Europa. In het bijzonder in Spanje, Frankrijk Griekenland, werden de laatste maanden tientallen mensen aangehouden op basis van gelijkaardige wetten.

Groetjes