arch/ive/ief (2000 - 2005)

Italie : het 'dossier' tegen de antiglobalisten
by lize Monday November 18, 2002 at 09:56 PM

De aanklacht tegen de Italiaanse antiglobalisten bestaat uit een 359 pagina's dik dossier, waarvan de belangrijkste paragrafen met de ‘bewijsvoering' door de Italiaanse ‘legal teams' in een ijl tempo op Indymedia Italië werden gepost. Verboden in de lach te schieten (op straffe van opsluiting....)

"Nadia Plastina, de auteur van het dossier dat onze kompanen in de gevangenis heeft gestoken, moet wat afgezweet hebben' aldus de legal teams. "In plaats van een juridisch sterk dossier is de 359 pagina's dikke aanklacht vooral een retorisch oeuvre waarin geen enkel specifiek feit kan worden bespeurd dat - zelfs met het sterkste vergrootglas - als een misdrijf kan worden aanzien. Twee kilo nietszeggende tekst dus, waarvan we u graag laten meegenieten. Enkele citaten, voorzien van wat commentaar :

"We hebben hier niet te maken met een gewoon geval van vrije meningsuiting. Het gaat hier om acties die de Staatsveiligheid bedreigen en de openbare orde verstoren." Om deze beschuldiging te staven verwijst het dossier naar een uitspraak in Cassatie uit 1980, een jaar waarin velen van de beschuldigden nog op de lagere school zaten…

Na het doorbladeren van honderden pagina's onzin komen we dan bij de paragrafen met de vetgedrukte 'bewijzen'. Nogmaals, hou u vast en krijg vooral niet de slappe lach.

Twee 'belangrijke' datums vormen de kern van de beschuldiging. De eerste datum is 6 maart 2001, dag waarop Francesco Cirillo (intellectueel van de Zuiditaliaanse antiglobalistische beweging) een mail verzend naar een internetsite van 'il movimento antigonista', met als titel : "De globalisering tot voor je deur". Hij schrijft onder andere (en dit staat vetgedrukt als 'bewijsmateriaal') :

"Het feit alleen al dat de neoliberale machthebbers de steden waarin een internationale topbijeenkomst wordt georganiseerd overal militair bezetten, wijst erop dat onze beweging een reële oppositie vormt. De sterkte van de beweging moet van die aard zijn dat ze er in slaagt de steden militair oncontroleerbaar te maken en men verplicht wordt internationale bijeenkomsten in de toekomst op afgelegen en geïsoleerde plaatsen te organiseren."

Tja, als dit volstaat om onze kompanen in de gevangenis te gooien, dan kan men ons allemaal arresteren. Iedereen van ons heeft wel eens iets gelijkaardigs geschreven op een email lijst of op indymedia of geroepen door een megafoon. Het dossier van Nadia Plastina is wel degelijk van een bijzonder laag literair niveau, iedereen kan een dergelijke extrapolatie en uit de context gerukte tekst schrijven.

De bovenstaande zin uit een email zou het 'onweerlegbaar' bewijs moeten zijn dat "Nu aan het licht is gekomen dat Francesco Cirillo de beweging een duidelijk gewelddadige taak- en doelstelling gaf en de Italiaanse Staat beperkingen oplegde in haar keuze voor de plaats waar internationale bijeenkomsten van de belangrijkste staten ter wereld konden plaatsvinden. Hij deed dit zelfs aan de vooravond van zo'n internationale bijeenkomst en voegde daar nog aan toe dat 'de strijd zich niet zou beperken tot dit soort gelegenheden, maar dat de strijd op wereldschaal zou worden gestreden. Hij voegde er nog aan toe dat de strijd op het territoriale niveau een permanent karakter zou krijgen"

De tweede 'belangrijke' datum is 19 mei 2001, 2 maand voor enkele incidenten op een topbijeenkomst in Napels, nog voor de G8 in Genua. Op het einde van een algemene vergadering in Cosenza wordt een 'document' verspreid waarin - volgens de aanklacht - "op een zeer expliciete manier duidelijk wordt dat de leden van de organisatie de intentie hadden om in Genua gewelddadige acties op poten te zetten" : (citaat uit het belastend 'document' dat bovenstaande beschuldiging 'staaft') : "Anders dan in Bologna willen wij geen valse confrontatie, geen pact met de machthebbers besloten aan de onderhandelingstafel. De strijdlust van Napels zal worden overgedragen naar Genua, we moeten hier geen millimeter van afwijken. We moeten het sociale ongenoegen over de leef- en werkomstandigheden in het Zuiden van Italië meenemen naar het Noorden : wij hebben hier te maken met reële sociale noden, en als dit het geval mocht zijn, zullen we ook op een reële manier de confrontatie aangaan. Dat is het verschil tussen ons en de meer gematigden van de beweging, die met hun gematigde houding op indirecte wijze aansturen op het losbarsten van de woede tijdens de betogingen."

Heeft u ook al ooit iets dergelijk geschreven of gezegd ? In Italië vlieg je hiervoor dus in het gevang, onder beschuldiging van 'subversiviteit', op basis van artikel 270 van het Italiaanse Strafrecht, een overblijfsel uit de oude facistische 'Codice rocco', die Mussolini gebruikte om de vrije meningsuiting aan banden te leggen en die in de jaren '70 werd gebruikt om vele communisten de gevangenis in te draaien. Laten we ons allen massaal aangeven voor 'subversiviteit' en 'vrije meningsuiting'.

Lees meer over de arrestaties in Italië.