arch/ive/ief (2000 - 2005)

Geen oorlog/mediawatch : De media kiezen kant
by han Monday November 18, 2002 at 07:06 PM
han@indymedia.be

Net zoals vorige week in de verslaggeving over de betoging van STOPUSA kiezen een aantal media duidelijk kant in hun verslaggeving over de betoging tegen de oorlog van 10.11.2002.

Kiezen media kant, en kan je achterhalen welke kant ze kiezen? Voor de mensen van Fair is dat één van dingen die je moet trachten in kaart te brengen wil je de media kritisch doorlichten.
Net zoals vorige week kiezen veel media inderdaad al dan niet bewust een standpunt in hun berichtgeving over de betoging tegen de oorlog.

# Het pro Amerikaanse standpunt.

Deze week komt dat voornamelijk tot uiting in die media die de betoging zo goed als doodzwijgen. Net zoals in de Amerikaanse massa media wordt de vredesbeweging ofwel doodgezwegen ofwel gecriminaliseerd.

In Het Laatste nieuw vinden we op Blz. 2 een kort artikeltje dat het heeft over 6.500 betogers tegen oorlog in Irak. Vorige week nog voerde deze krant een hevige polemiek tussen de betogers van STOPUSA en Coveliers, deze week besteden ze amper 6 lijntjes of zo'n 170 letters aan de de betoging tegen de oorlog.
Natuurlijk kom je in het helemaal niet te weten wie en waarvoor er betoogd werd. In hetzelfde artikel vermeld men ook de betoging van de jagers en vissers in Bornem en de 1.500 zorgverstrekkers die in Luik betoogden. Deze parragraaf is langer dan het hele artikel in Het laatste nieuws

In La Capitale verwijst men de betoging naar blz. 15 en besteed men er drie regeltjes aan, waarin één regeltje over de afwezigheid van rellen of geweld.

In La dèreniere Heure dat het nieuws over de betoging op blz. 8 brengt verklapt men pas in het laatste zinnetje welke kant men kiest : "Sommigen durfden het zelfs te zeggen dat de UNO inspecteurs voor ontwapening een stap naar de oorlog zijn."


# De media kent enkel nog de regeringspartijen

Vorige week was het ons al opgevallen dat de meeste media "vergaten" te vertellen dat de PVDA één van organisatoren was van de betoging. Deze week bakken ze het wel helemaal bruin.
Volgens de Morgen was er slechts één politieke partij aanwezig op de betoging namelijk AGALEV, gelukkig zagen een aantal andere media ook nog Ecolo, Ps en SPA en jawel de journalist van Standaard wist zelfs Spirit op te merken.
Valt er U iets op in dat lijstje, het zijn natuurlijk allemaal partijen van de meerderheid (federale, Waalse of Vlaamse)
Met geen woord wordt er gerept over de aanwezigheid van Leef, SAP, LSP, KP, .... en de andere politiek partijen die aanwezig waren op deze betoging, laat staan de anarchisten. Voor de media maken ze geen deel uit van, de meerderheid, dus bestaan ze niet.
Het kan niet verbazen dat er voor de kiezer maar één oppositie partij bestaat in de landje.

Maar ook de vele NGO's die aan de betoging deelnamen moeten niet verwachten dat ze vernoemd zullen worden in de media. ABVV, ACV en zelfs het ACW krijgen in sommige Nederlandstalige media een vernoeming, en aan Franstalige kant hebben sommigen ook de aanwezigheid van CNAPD en het CNCD opgemerkt. Oxfam, 11.11.11 en Attac bijvoorbeeld die toch met een grote delegatie deelnamen aan de betoging worden in geen enkel verslag vermeld.
Op VRT geeft men het woord aan Ludo de Brabander (vrede) en Gio (Pax Christi), maar van geen van bedien kom je te weten van welke organisatie ze zijn.

# Spijtig dat niet de hele regering mee betoogde.

Dat was min of meer de boodschap van Ecolo kopstuk Josy Dubié in het verslag over de betoging op RTBF en La Libre Belgique.
RTBF maakte voor een tweede keer op rij haar naam als staatszender waar. Een interview met een lid van de Amerikaanse Groene partij, een kopstuk van ECOLO en van de PS en ook nog een beeldje van Di Ruppo (voorzitter PS).
De boodschap van de reportage op RTBF kon niet anders begrepen worden dan dat deze betoging er één was voor steun aan de regering. In La libre Belgique word dat : "De Belgische regering moet de ingeslagen richting aanhouden" "Onze houding staat dicht bij deze van Louis Michel. Doch bestaan er binnen de MR meningsverschillen, niet iedereen schaart er zich achter het standpunt van de minister van buitenlandse zaken."
In La Dernière Heure mag Parlementslid en Burgemeester van Brussel Patrick Moriau (PS) het standpunt van de regering toelichten, eerlijkheidshalve moeten we eraan toevoegen dat deze krant ook een aantal slogans vermeld die door betogers werden gescandeerd.

In De Morgen klinkt het als volgt : "België moet alles in het werk stellen om een oorlog in het nu al zeer onstabiele Midden-Oosten te vermijden"
Zeker dat is het standpunt van de regering maar of dat ook is waarvoor er 10.000 mensen betoogden dat valt te betwijfelen. "Geen oorlog tegen Irak. Geen enkele Belgische of Europese deelname" dat zijn de ordewoorden die je op de website van http://www.geenoorlog.be terugvindt.

# En waarvoor werd er dan betoogd?

In een aantal kranten mogen de organisatoren ook in één zinnetje toelichten waarom er werd betoogd. In Le Soir is dat Pierre Galand en in de standaard ACW voorzitter Jan Renders.
De betogers krijgen zo goed als nergens het woord. In De Morgen is het haast karikatuur. Juliska, Fanny en Griet mogen vertellen hoe en van waar ze kwamen, maar waarom ze er waren dat kom je niet te weten.
Op VTM mogen Ludo de Brabander (Vrede) en Gio (Pax Christi) het standpunt van organisatoren kort toelichten. Daarnaast worden ook een vertegenwoordiger van AGALEV en SP.A geïntervieuwd, ze verslikken zich als de journalist vraagt : "Geen oorlog voor Irak, wel wapens voor Nepal??"
Op de VRT mag Jan Renders (ACW) het standpunt van organisatoren toelichten, een migrant zonder naam mag er ook vertellen dat hij het geweld van Bush het belangerijkste probleem vindt.
Ook op RTL krijgen enkele betogers kort het woord, maar voor het overige is het gissen in de media waarom die 10.000 mensen op straat kwamen. Enkel Collet Braeckman in Le Soir neemt uitvoerig te tijd om de betogers aan het woord te laten.

.


goed werk
by koen Tuesday November 19, 2002 at 06:59 AM

goed stukje werk van han, een verademing na de polemieken van de laaste weken op indymedia. Als het goed is mag het ook gezegd worden.
Alleen jammer dat de realiteit die hij beschrijft net dié realitiet moet zijn. de realiteit van de verkochte media. Of is het ook de realiteit van de onbekwaamheid van de journalisten ? Steeds jonger, onderbetaald, geen tijd meer voor onderzoek, x onderwerpen/artikels per dag maken, geen opleidingen in België...