arch/ive/ief (2000 - 2005)

extreem-rechts in de Spaanse staat
by Txarli Monday November 18, 2002 at 02:59 PM

Nieuwe partij in Spanje.

Op haar Teletekstpagina's meldde de VRT vandaag (18 november 2002) dat er in Spanje een nieuwe extreem-rechtse partij in de maak is, die luistert naar de naam Frente Español.

Dit "Spaans Front" zou de Falange en de Fuerza Nueva verenigen rond Blas Pinar, een gewezen extreem-rechts parlementslid. De ruk naar rechts die op te merken valt in gans Europa kent daarmee nog een verdere exponent. Naast de neo-franquistische Partido Popular zal nu ook het Frente Español zijn structuren uitbouwen.

Dit is niets nieuws. Halverwege augustus waren we op de hoogte van deze plannen die ik via de Baskische krant GARA.

Wat zal extreem-rechts in Vlaanderen doen? Na het eerder al openlijk sympathie betuigde voor extreem-rechts in Frankrijk, Oostenrijk en Italië, zou het van een consequente houding getuigen hetzelfde te doen met het Frente Español.

Of zullen ze pogen een tussenweg te vinden door extreem-rechts in bijvoorbeeld Baskenland te steunen? Bekijk dan eerst hun website maar eens: http://www.libreopinion.com/members/kantauri/

De Falange en La Fuerza Nueva zijn geen haar beter, hoewel ze, net als het Blok, zeer goed weten hoe hun ware aard te verhullen. Behalve op betogingen dan, daar staan ze gretig de Hitlergroet te brengen.

kleine bedenkingen
by simpeltjes Monday November 18, 2002 at 05:27 PM

Op het risico af weerom als indringer aanzien te worden, toch een paar bedenkingen:

1. het is niet omdat een partij als 'extreem-rechts' aanzien wordt dat het Vlaams Blok daarom contacten heeft. Vandaag tekenen er zich, volgens de webstekken van diverse partijen twee bewegingen af: de ene rond FPÖ, Vlaams Blok, Lega Nord en DVP en een tweede rond BNP, MNR en NPD. Die twee werken niet samen, hoewel er soms contacten zijn tussen bijvoorbeeld Vlaams Blok en MNR (niet de twee anderen). In welke mate de MNR nog een lang leven beschoren is, is maar de vraag.

2. Die webstek lijkt mij meer het werk van een maloot dan wel ernstig. Internet vertekent veel meer dan het iets bewijst.

3. Zo'n partij heeft relatief weinig zin zolang Aznar de boel controleert. Als men in Spanje nu ook, na de betogingen tegen Batasuna, nu ook nog eens gaat optrommelen tegen dit kleine groepje, zal dat alleen maar Aznar ten goede komen.

Gevaarlijke evolutie
by Tommy Monday November 18, 2002 at 07:50 PM
creativeurge@hotmail.com

De derde bedenking van "simpeltjes" is weliswaar terecht, maar toch blijft het een gevaarlijk fenomeen dat een groepering rechts van de PP op steeds meer bijval kan rekenen in Spanje. En dat terwijl er met de partij van Aznar toch al een behoorlijke dosis fascisme aanwezig is in de Spaanse politiek. Aznar maakt echter een vrij slechte indruk met zijn slaafse gehoorzaamheid aan Bush II en met zijn ultraliberaal sociaal-economisch beleid. Vandaar dus wellicht het succes van een partij in de lijn van het Vlaams Blok.