arch/ive/ief (2000 - 2005)

Italië : probeert Berlusconi de beweging voor zijn kar te spannen?
by lize Monday, Nov. 18, 2002 at 12:16 AM

De ‘verontwaardigde' reacties van leden van de regering Berlusconi op de aanhouding van 20 kopstukken van de Italiaanse antiglobalistische beweging, doen op indymedia Italië het vermoeden rijzen dat de arrestaties deel uitmaken van een bredere, door Berlusconi geregisseerde strategie, die de Italiaanse justitie in diskrediet moet brengen. Berlusconi zou het protest van de beweging gebruiken om de bevolking tegen het Italiaanse recht op te zetten. Berlusconi heeft immers zelf heel wat rechtzaken lopen en zijn verdediging is vooral gebaseerd op het ‘slecht functioneren' van het Italiaanse gerecht.

De reacties van leden van de Italiaanse regering op de aanhoudingen van vorige donderdag zou men op zijn minst als ‘verdacht' kunnen bestempelen. Dezelfde – fascistische - individuen die de repressie in Genua bevalen en die in de weken voor het Forum in Firenze miljoenen Italianen met een groteske angstcampagne hebben bestookt, doen gisteren en vandaag uitspraken als : "de arrestaties staan in geen geval in verhouding tot de gepleegde feiten", "het is een beetje overdreven om te praten over een ‘samenzwering'", "we moeten onmiddellijk het onderzoek tegen die gearresteerden sluiten" en – onvoorstelbaar – : "er zullen wel een paar delinquenten tussen zitten, maar over het algemeen zijn het brave mensen die aan deze beweging deelnemen".
Het is gewoon ongeloofwaardig dat deze uitspraken nu ineens ‘ter goeder trouw' zouden worden geuit, terwijl men voor het zelfde geld de beweging wekenlang als een bende barbaren heeft afgeschilderd.

Niet alleen deze uitspraken, maar ook de ‘omslag' in de berichtgeving van de 6 ‘Berlusconi'zenders doet steeds sterker vermoeden dat de beweging in Italië het slachtoffer is geworden van een strategisch plan om de bevolking tegen het gerecht op te zetten. Na het wekenlange doodzwijgen of criminaliseren wordt er ineens heel wat zendtijd uitgetrokken voor het protest. De betogingen worden uitgebreid in beeld gebracht en worden dit keer van ‘sympathiek' commentaar voorzien. Na maandenlang halsstarrig van de beeldbuis te zijn geweerd , mogen de woordvoerders van de beweging nu ineens uitgebreid hun verontwaardiging komen uiten op de Italiaanse TV. Vindt u ook dat er iets niet klopt ?

Daar komt nog bij dat ex premier Andreotti vandaag is veroordeeld voor een wel erg lange gevangenisstraf (24 jaar !), voor deelname aan een moord in bijzonder duistere omstandigheden. De arrestaties en de veroordeling van Andreotti – op nauwelijks drie dagen tijd – geven vooral voer aan de massamedia om groots opgezette discussies op te zetten over het ‘functioneren van het gerecht' in Italië. Berlusconi over de uitspraak van Andreotti : "zijn de rechters in dit land nu helemaal gek geworden ?".

Het lijkt er sterk op dat de ‘post Firenze' strategie van de regering Berlusconi luidt : "Als we hen niet kunnen kapotmaken, dan kunnen we hen misschien wel misbruiken. Laat ze maar luid betogen tegen de arrestaties in Cosenza en tegen de ‘slechteriken' bij het gerecht. We hebben hen in Firenze al laten zien dat we democraten zijn, door hen vredevol te laten betogen en door geen geweld uit te lokken. Nu is het moment aangebroken dat we hen ‘een handje zullen helpen' om hun kompanen uit de handen van het gerecht te houden."

Op indymedia en in de huiskamers van de Italiaanse antiglobalisten valt men van de ene verbazing in de andere : "Dit land is gewoon volstrekt misdadig geworden. Geef me een tranquilizer, dit kan ik niet meer aan."

En nog : "Nog meer protestbetogingen lijken me op dit moment volstrekt zinloos, ze zijn van het niveau ‘betogingske gedaan, verontwaarding geuit'. We moeten dringend andere en grotere acties van burgerlijke ongehoorzaamheid organiseren, want de situatie is nu wel heel ernstig."

interessant artikel
by brecht Monday, Nov. 18, 2002 at 8:57 AM
bbruynsteen@hotmail.com

Ik was ook sterk verbaasd toen ik op de radio hoorde dat Andreotti veroordeeld was. En als deelnemer aan de protesten in Genua kan ik enkel maar bevestigen dat je je maar beter serieus vragen begint te stellen als de Berlusconi-pers iets positief zegt over antiglobalisten...