arch/ive/ief (2000 - 2005)

Zijn de VN-inspecteurs nodig of zijn ze een maskerade?
by Valérie Sunday November 17, 2002 at 09:22 PM

De organisatoren van de betoging van 17 november spreken zich uit tegen de oorlog in Irak, maar voor de VN-wapeninspecties. Dat is alvast niet de mening van de grote meerderheid van de betogers.

"Ik ga niet akkoord met het idee van de wapeninspecties of met de manier waarop die werken. Wat er in Irak gebeurt, is niet de zaak van de Amerikanen", legt de 18-jarige Tunesiër Sami uit. "Ze zouden beter voor hun eigen deur vegen", zegt Choukri (16). "De VS zijn niet het centrum van de wereld! Ze willen te veel macht en ze proberen altijd de zwakkere landen aan te vallen".

Chahboun (24) uit Brussel denkt er net zo over: "Volgens mij houden die VN-inspecteurs de oorlog helemaal niet tegen. Bush zal Irak toch aanvallen. De inspecteurs zijn louter voorwendsel."

"De VN-inspecteurs zijn alleen maar een maskerade, een toneelspel, vindt Tawfik (25). De Amerikanen willen in ieder geval Saddam Hoessein vervangen door een van hun marionetten. Met of zonder inspecties..."


Het gepraat van Bush en de VS over de massavernietigingswapens die Irak zou hebben heeft lang niet iedereen overtuigd... "Ik vind het normaal dat Irak wapens heeft, vertelt Davy (20) van Genk. Dat land moet zich toch kunnen verdedigen, of niet? De Verenigde Staten hebben zelf toch ook massavernietigingswapens!"

Dat is ook de mening van Jean-Philippe (19), student in Neufchâteau: "Wapens hebben is in een wereld waar elk land over wapens beschikt, een heel normale zaak. Bush wil Irak ontwapen maar zijn eigen land is ondertussen tot de tanden bewapend! Eigenlijk zouden alle landen moeten ontwapenen..."

Choukri: "Irak is een vrij land, het is normaal dat het een leger heeft. Vooral om zich te verdedigen tegen de VS, die de hele wereld willen overheersen en een nieuwe oorlog om olie voeren".

Zelfs overtuigde pacifisten, de meerderheid van de betogers zijn van mening dat een land dat aangevallen wordt door het imperialisme, de middelen moet krijgen om zich te verdedigen, ook al is dat geen model van democratie. Misschien kunnen de organisatoren van deze betoging er wat uit leren over volksverzet...

Wapeninspecteurs
by Tommy Monday November 18, 2002 at 07:25 PM
creativeurge@hotmail.com

De inspecteurs zelf bedoelen het misschien wel goed, maar in feite gaan ze in Irak tegelijkertijd vervolger en rechter spelen. En of ze nu iets verdachts vinden of niet, het maakt niet zoveel uit: als ze niets zouden vinden, hebben de Irakezen hun wapens verstopt en is het evengoed oorlog, zoals Condoleeza Rice nog eens kwam vertellen.
De Verenigde Naties maken andermaal een lamentabele indruk, dat is al een tijdje duidelijk.

.