arch/ive/ief (2000 - 2005)

Vakbondsmilitanten duwen betoging naar consequent anti-imperialistisch verzet
by Jef Bruynseels Sunday November 17, 2002 at 09:11 PM

Er waren op de betoging opvallend veel vakbondsmilitanten. En die waren opvallend vaak progressief en links. Ze zetten hun stempel op de inhoud die de betoging in de feiten kreeg...

Carlo Briscolini, propagandist van de Algemene Centrale (ABVV) van Charleroi.
Zowel Saddam als Bush zijn het probleem, maar het grootste gevaar zijn de VS. Het regime in Irak is zeker niet democratisch, maar het volk lijdt daar vooral door het embargo, niet van Saddam, maar van de rest van de wereld. Europa geeft wel de indruk een milder standpunt in te nemen, maar gaat op geen enkele manier in tegen de VS. Als je echt verzet wil plegen, dat is het nu het moment.
Ik kan akkoord gaan met wapeninspecties, maar dan overal. Waarom wel voor Saddam en niet voor de anderen, op de eerste plaats de VS? Ik besef dat dit een complex probleem is: ik vind dat we een morele plicht tot inmenging hebben, we moeten kritiek maken op onaanvaardbare situaties in andere landen, maar ik ben niet voor een recht op inmenging als dat economische belangen verstopt. In het geval Irak draait het allemaal om olie.

Jean Lamaire, adjunct-nationaal secretaris van het ACV-Luik, loopt in een groot ACV-blok, achter een straatbreed spandoek Pas de sang pour le pétrol. Non à la guerre: "We zijn niet voor Saddam, maar Bush en de VS hebben daar enkel economische belangen. We willen niet dat er bloed vloeit voor olie.
Ons ideaal is een wereld zonder oorlog en zonder wapens. Daarom aanvaarden we ook niet van de Verenigde Staten dat ze vernietigingswapens produceren.Dat is hypocriet. We maken wapens, maar we zijn tegen oorlog...
Ik ben er ook tegen dat er van hieruit, via onze havens, wapentransporten vertrekken. Ook atoomwapens die op Amerikaanse basissen in België worden opgeslagen, kunnen niet. We moeten streven naar een wereld zonder wapens."

Rhaibi Mohamed is ABVV-delegee in de bouw, bij het bedrijf Eiffage (300 arbeiders, onder wie heel wat migranten): "Ik ben tegen iedere aanval tegen het Irakese volk. De kinderen lijden er al jaren gebrek aan medicamenten en medische voorzieningen. Het Westen is door het embargo sinds 1991 schuldig aan moord op grote schaal. Waarom onderwerpt men Israël niet aan een embargo? Het Westen meet hier met twee maten.
Wapeninspecteurs sturen ze alleen naar Irak! De VN moeten alle staten inspecteren die nucleaire wapens hebben. Op de eerste plaats de VS, maar ook Israël. De VS willen iedereen de les spellen. Ik ga niet akkoord met de inmenging in de Arabische staten. Vandaag is er een totaal onevenwicht."

Pol Arnauts, pastor-begeleider van KAJ-KAV-ACW, betoogt bij de jonge kajotters. Hij ziet de toekomst eerder optimistisch: "Sommige mensen redeneren: "We voeren al dertig jaar actie tegen de wapenhandel, wat haalt het allemaal uit? Met de kwestie Nepal hebben we het juist niet gehaald, maar het scheelde niet veel of de regering was erover gevallen. Deze betoging is een signaal. Ze maakt deel uit van een bredere strategie. Maar we moeten erin slagen – samen met de Verenigde Naties – om Bush tegen te houden. Als dat niet kan, ja dan keren we terug naar een wereld waar de macht van de sterkste geldt.
Vrede is alleen maar mogelijk met een totale ontwapening. Maar de ervaring van
Kleine Brogel en de opslag van atoomwapens op die basis toont dat al wat ze Irak verbieden, hier wel mag. Men zou ook minstens in Israël wapens moeten controleren en nog in vele andere landen. De grootste onrechtvaardigheid is die tegenover de Palestijnen. Daar wordt het internationale politieke spel heel oneerlijk gespeeld. Want de Palestijnen hadden al lang veel meer steun moeten krijgen.
De ramp is dat we een wereld krijgen waar de VS als rijkste land bepalen hoe de wereld er moet uitzien.
Ik ben voor het principe dat elke medeplichtigheid aan wapenhandel moet uitgebannen worden. Maar ik besef dat dit in onze beweging moeilijk ligt, want voor sommigen gaat tewerkstelling boven alles. Zoals met de wapenlevering aan Nepal, ben ik ook tegen Amerikaanse wapentransporten via Antwerpen."

Koen Steel, voorzitter van de KWB
Het probleem is dat Bush oorlog wil omwille van de olie. De officiële reden die de VS inroepen lijken mij eerder voorwendsels. In de KWB is er voor deze betoging geen grote mobilisatie geweest. De oorlog leeft nog niet echt onder de grote massa, maar dat kan snel veranderen. Een nieuwe oorlog zal opnieuw een stroom van vluchtelingen op gang brengen zoals de oorlog in Kosovo in 1999. Heel wat mensen hebben ook schrik voor Saddam Hoessein die erge dingen tegen zijn eigen volk gedaan heeft. Wat de VS willen brengt voor hen echter geen bevrijding maar een bezetting. Het is belangrijk dat de inspecties lukken, maar er zijn vele dictaturen die wapens hebben. Als er wapentransporten in de haven van Antwerpen gebeuren, vind ik dat de vakbonden die met hun basis moeten blokkeren.

Philippe de Menten, delegee ACOD-Onderwijs (Brussel)
Elke oorlog is gericht tegen de werkers want hij wordt gevoerd voor de multinationals en de financiële groepen. Daarom ben ik onvoorwaardelijk tegen de oorlog en ga ik niet akkoord dat een goedkeuring afhankelijk wordt gemaakt van de VN.
Ik ben tegen het sturen van wapeninspecteurs naar Irak omdat dit een aantasting betekent van de soevereiniteit van de volkeren. Het is aan het Iraakse volk te beslissen of ze wapens nodig hebben voor zelfverdediging.
Als het waar is van de wapentransporten via Antwerpen, moet men de leiders van de PS en de SP interpelleren opdat ze dit zouden veroordelen, welke ook de gevolgen voor deze regering zijn.

Joseph Consiglio, LBC-secretaris Mons
De arbeiders moeten zich mobiliseren tegen de oorlog omdat ze de eerste betrokkenen zijn. De Verenigde Staten staan overal in de wereld voor uitbuiting van de arbeiders en plundering van de grondstoffen.Het gaat niet alleen om Irak.
In onze centrale hebben wij verleden jaar in Henegouwen 6 dagen vorming gehouden rond de mondialisering. Eén van de sprekers was Michel Collon (van Solidair, nvdr) Ik kende hem voorheen niet maar zijn uiteenzetting over de recente oorlogen en de medialeugens werd ten zeerste op prijs gesteld door de 150 aanwezige delegees.
De regeringspartijen zitten gewrongen door het lidmaatschap van de NATO. Je ziet dat met de kernwapens in Kleine Brogel. De hypocrisie zie je in vele zaken, niet alleen met de wapentransporten via Antwerpen.

Guido Van den Broeck, Ex-delegee SETCA (BBTK)
Het probleem is Bush en niet Irak. Dit land had het beste systeem van sociale voorzieningen in het Midden Oosten omdat het zijn olierijkdommen voor het volk gebruikte en niet voor de multinationals. Irak kent ook het meest godsdienstvrijheid en het minst moslim-fundamentalisme.
Voor de VS gaat het er om de macht in de Arabische wereld te grijpen en de oliebevoorrading volledig in handen te krijgen.
Het is volledig hypocriet dat de regering in woorden tegen de oorlog is maar als lakeien van de VS wapentransporten toelaat in Antwerpen. Het ergste vond ik Agalev dat eerst in de regering de wapenleveringen aan Nepal goedkeurde en daarna doet alsof ze er tegen zijn. Deze politici beschouwen de mensen als achterlijk en dom.