arch/ive/ief (2000 - 2005)

"Ik ben bang voor de ‘democratie' van Bush"
by Hannes Vanwymelbeke Sunday November 17, 2002 at 09:03 PM

"De Verenigde Staten moeien zich overal ter wereld. Het is hoog tijd dat die werelddominantie stopt." Dat vinden de talrijk opgekomen betogers in Brussel.

"Bush heeft veel praat, maar wat is er allemaal van waar ?", vraagt Hamza, een Antwerpse Marokkaan van 17. ‘We weten niet waarrond de komende oorlog draait. Wellicht om olie, maar er valt zo weinig objectieve en juiste informatie te rapen." Zitan Abstelhag, een 36-jarige Marokkaan, heeft een duidelijke mening: "Het probleem zijn niet de wapeninspecties, noch Saddam Hoessein. Het echte probleem is de olie. De wapeninspecties zijn slechts een excuus om de kapitalistische oorlog om olie te rechtvaardigen." "Als er wapeninspecties zijn in Irak, dan mogen die er ook zijn in kleine Brogel, in Israël en ja, zelfs in de VS." Dat vindt Roel, een 21-jarige student.

"Niemand heeft het recht om geweld te gebruiken", knikken Jenna Gailly en Eline Severs (17) uit Brussel eensgezind. "Bush lijkt de baas te spelen over de VN, hij wil over alles en iedereen regeren." "Wat Saddam doet is wellicht niet zuiver op de graat, maar wie hier echt een vuil spelletje speelt, is Bush", zegt Jan (19) uit Turnhout. Hij zie de toekomst somber in: "De Verenigde Staten zullen Irak waarschijnlijk bombarderen, en ook België heeft daar schuld aan. België is bij de Navo maar durft niet protesteren tegen de VS-grootmacht. Het gedraagt zich als een schoothondje."
Volgens Tinne Van der Straeten, de woordvoerster van Jong-Agalev, "mogen we niet het kleine broertje van de VS blijven" en is het "tijd dat we strenger zijn tegenover de States". Maar veel betogers hebben het niet begrepen op de regeringspartijen die mee opstappen. "Het voornemen van de twee regeringspartijen SP.A en Agalav om neen te zeggen tegen de oorlog is ridicuul. Ze hebben al genoeg bewezen dat ze hun beloften niet nakomen", merkt Tatiana Thomas, een studente uit Gent, op. "Het beste voorbeeld? De troepentransporten van de VS naar de Golf, die via de haven van Antwerpen gebeuren. Dat werd mee door die partijen goedgekeurd."

"Iedereen moet zich verenigen tegen de VS", vindt Emily (21). "Ik ben Zweedse, en in mijn land reageren vooral de jongeren furieus tegen de huidig Amerikaanse politiek." "Ik ben bang voor uw democratie", staat op een bordje. Het is Evelyne uit Antwerpen die ermee opstapt. "Het beleid van Bush is helemaal niet democratisch, terwijl het wel de noemer democratie opgeplakt krijgt", verduidelijkt ze. "We moeten met gebundelde krachten protesteren tegen het VS-imperialisme. Hopelijk kan dat ons een stapje dichter bij vrede brengen." "Betogingen als deze tonen gelukkig aan dat niet iedereen akkoord gaat met wat er in de wereld gebeurt. Als men nu overal ter wereld op straat komt tegen het oorlogsbeleid, kan het wat uithalen", besluit Roel.

jong-agalev, het kleine broertje
by tom Sunday November 17, 2002 at 09:16 PM
tomdemeester@tiscalinet.be

daar had ik me bijna in mijn couscous verslikt:

"Volgens Tinne Van der Straeten, de woordvoerster van Jong-Agalev, "mogen we niet het kleine broertje van de VS blijven"

?????

!!!!!

jong agalev - europese unie : één front ?