arch/ive/ief (2000 - 2005)

Italië: tienduizenden vuisten ingehouden woede
by lize Sunday November 17, 2002 at 06:52 PM

In gans Italië kwamen zaterdag massa's mensen spontaan op straat om te betogen tegen de aanhouding en opsluiting van zo'n 20 Zuiditaliaanse antiglobalisten. De grootste betoging vond plaats in Rome (30.000) maar ook in Napels, Taranto, Firenze en andere steden kwamen duizenden mensen bijeen om hun verontwaardiging te uiten tegenover de onwettelijke opsluiting van enkele kopstukken van de Italiaanse 'no global' beweging.

In Rome nam ik deel aan wat misschien wel de meest spontaan georganiseerde betoging was die ik ooit meemaakte. De dag ervoor was er via de site van Indymedia Italië opgeroepen om rond drie uur te verzamelen op de Piazza Republica, de paar duizenden die daar verzamelden werden al gauw tienduizenden eens de betoging vertrok. De sfeer was heel grimmig - de woede t.o.v. de fascistische regering van Berlusconi stond velen op het gezicht te lezen. Er was weinig tijd geweest om spandoeken te maken, dus de meesten staken gewoon een gebalde vuist in de lucht, of de titels van de krantenkoppen. Er was ook geen tijd geweest voor een "angstcampagne" in de media, en alle winkels waren op deze 'shoppingnamiddag' gewoon open : spontane sympathie van de winkelhouders deze keer, en vele winkelende mensen voegden zich gewoon bij de demonstranten. Ook de poging van de regering om met de arrestaties alsnog geweld uit te lokken onder de demonstranten is mislukt : overal verliepen de betogingen rustig, maar met ingehouden woede.

Enkele slogans :"De beweging arresteer je niet. Alle arrestanten vrij." "Zo zullen jullie ons niet stoppen. We zijn onarresteerbaar". "We zijn allemaal "subversief"" en : "Arresteer ons ! Wij waren er ook !". Velen hielden ook gewoon een bordje voor zich met het opschrift : "subversief". Eén voor één werden de voornamen van de gevangengenomen kompanen gescandeerd : Francesco ! : "Libero !", Giuseppe : "Libero !", Ana ! : "Libera !",… "TUTTI LIBERI !!!" Aangekomen op de Piazza Venezia, waar enkele politiekordons de straat naar het parlement hadden afgesloten, was de woede van de massa bijna niet te houden. Met tienduizenden werd gescandeerd : "Assassini", "slaven van het regime", "jullie zijn hier de geweldenaars" en : "Carlo leeft ! En hij strijdt samen met ons mee. Onze ideeën zullen nooit sterven !" Uiteindelijk bliezen de 'carabinieri' de aftocht en liet men de menigte toch optrekken tot aan het parlement, waar men gerechtigheid wou eisen voor de Zuiditaliaanse kompanen.

Niet alleen in Rome, maar ook in Napels (15.000), Taranto (4000), Milaan (3000), Firenze (3000), Palermo (1000) en vele andere Italiaanse steden kwamen duizenden mensen op straat. Tijdens de betoging in Rome werd er via een Radiowagen van 'Onda Rossa', een onafhankelijke radiozender, rechtstreeks verslag uitgebracht van de betogingen overal in het land. Volgende week zijn nog meer acties en betogingen gepland. Maandag vertrekken vanuit Rome duizenden mensen naar Viterbo, waar Francesco Caruso (kopstuk van de antiglobalisten van Napels) onder "maximale veiligheid" zit opgesloten in de gevangenis. Maandag om 10 u internationale oproep voor een "netstrike" op de site van het Italiaanse ministerie van jusitie In diverse scholen en universiteiten worden stakingen en sit-ins georganiseerd. Er is ook een oproep om zich massaal aan te geven, door een pdf document te verzenden naar procura.cosenza@giustizia.it, het mailadres van het politiekantoor van Cosenza, in Zuid Italië, waar de meeste arrestaties plaatsvonden. Donderdag is een grote betoging gepland in Salerno en dit weekend een nationale betoging in Napels.