arch/ive/ief (2000 - 2005)

Elke Vandeperre: "Band met Agalev is nefast voor vredesbeweging."
by christophe / mara Sunday November 17, 2002 at 06:38 PM

Elke Vandeperre: "Band met Agalev is nefast voor vredesbeweging."

Elke Vandeperre:
elkewtm.jpg, image/jpeg, 300x225

Ik ben Elke Vandeperre. We zijn hier met een groep die zich "Christenen voor de globalisering van de solidariteit" noemt. Sinds de top van Laken zijn wij terug actief onder de noemer "christenen". We hebben jarenlang met volle goesting achter rode vlaggen gelopen, maar we vinden het toch belangrijk om ons terug als christen te laten zien op zo'n manifestaties.

Wat vindt u van de nieuwe VN-resolutie? Biedt die een mogelijkheid om de oorlog tegen te houden?

Ik heb daar eerlijk gezegd niet veel vertrouwen in. De VS zijn heel vast besloten om oorlog te gaan voeren als het niet in Irak is dan zal het ergens anders in de buurt zijn. Het om olie en het gaat om niets anders en we mogen ons zeker niet laten sussen door het idee dat deze resolutie alles zal oplossen.

Vindt u het dan niet legitiem dat er wapeninspecties zijn in Irak?

In het verleden is al gebleken dat die wapeninspecties eigenlijk niet dienen om te gaan kijken of er al dan niet wapens liggen. De VS hebben voldoende middelen om met hun gesofistikeerd spionagemateriaal te zien of Irak wapens heeft. Die wapeninspecties hebben ze vorige keer gebruikt om beter hun doelen te kunnen kiezen. Dat is allemaal onderdeel van de strategie van de VS en blijkbaar trapt iedereen daar in. Ik begrijp niet dat daar geen halte aan toegeroepen wordt.

Wat vindt u van de houding van de Belgische regering in heel deze zaak?

Zwak zoals in heel Europa en dat heeft te maken met de belangen. De belangen en de impact van de VS zijn momenteel zo groot dat ik er niet veel vertrouwen in heb dat Europa daar een tegenwicht kan aan bieden. Ik zie dat ze vooral met de uitbouw van hun leger bezig zijn en uiteindelijk gaan we dan de zelfde kant op als de VS: even imperialistisch met evenveel economische belangen.

Wat moeten we doen om de oorlog te stoppen?

Ik denk dat we veel grote manifestaties moeten organiseren. In Italiƫ is het gelukt, in de VS lukt het ook om 200.000 mensen op straat te krijgen. Bij ons ligt dat een beetje moeilijker en dat heeft voor een deel te maken met de manier waarop de vredesbeweging verankerd ligt in de huidige deelnemers van de regering. Agalev is gegroeid uit de vredesbeweging. Ik denk dat die band die nog altijd bestaat zeer nefast is voor de vredesbeweging.